Astăzi 16 Ianuarie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la 15 Ianuarie 2019
Abonamente

Sănătate 15 Decembrie 2014, ora 19:30

REPORTAJ din interiorLa hotarul dintre viață și moarte

Marime Font

Odată ce ajung la spital, oamenii nimeresc într-o altă lume, unde funcționează cu totul alte reguli. Lipsa de informare și stresul fac ca pacienții să se teamă de medici ca dracul de tămâie.

Noi am reușit să vedem din interior cât și cum se lucrează într-o instituție medicală de urgență. Ca rezultat ne-am convins că, indiferent de situație, viața omului este pe primul plan, iar medicii se mobilizează rapid, deoarece pentru bolnav contează fiecare secundă, mai ales când acesta este la hotarul dintre viață și moarte. 


La registratură oamenii trebuie să prezinte buletinul și polița de asigurare


Dezorientați, necăjiți și stresați, așa i-am găsit pe unii pacienți de la Institutul de Medicină Urgentă, din capitală (cunoscut și ca Spitalul de Urgență). Medicii alergau pe coridoare ca să le acorde ajutor tuturor, dar bolnavii continuau să vină. „Și iată așa-i în fiecare zi. Mâncăm în grabă și iarăși ieșim la pacienți pentru că ei suferă, iar datoria noastră e să-i scăpăm de durere”, ne-a spus un medic din secția Internare, în timp ce consulta un pacient.

La „Urgență”, zilnic sunt operați zeci de oameni din toată țara, iar noi am avut posibilitatea să asistăm la una dintre intervenții.

În sala de operație

Îmbrac haine speciale, dezinfectate, încalț bahilele, îmi pun boneta pe cap și masca pe față și intru în sala de operație. Acolo câteva asistente medicale deja îl pregăteau pe Dumitru pentru intervenție. Acesta are 60 de ani și este din Chișinău. Îndată intră și medicul Anatolie Calistru, care totodată este și șeful secției de microchirurgie. „Am trei Mariane în sală azi, trebuie să se întâmple ceva”, constată el zâmbind. Văzând că m-am dus într-un colț al încăperiim mă întreabă dacă am mai văzut sânge și mă asigură amuzat că, dacă leșin, are cine-mi acorda primul ajutor.


Asistentele îl pregătesc pe Anatolie Calistru de operație


Anatolie Calistru în timpul intervenției chirurgicale

Începe operația. Medicul spune că urmează să înlăture ceva din palma stângă a pacientului pentru că acesta nu poate face extensia degetelor, ele stau încovoiate spre palmă și dacă nu se adresa la timp, degetele puteau să devină nefuncționale. După primele atingeri, Dumitru se agită. „Mă doare”, spune el, chiar dacă masca de respirație îi acoperea gura. Ulterior bărbatul a adormit, iar operația a decurs fără probleme și a durat circa 40 de minute. După ce pacientul s-a trezit, el i-a mulțumit medicului și întregii echipe. Misiune îndeplinită, mergem să vizităm alți bolnavi.


După operație pacienții rămân în instituție până ce starea lor se ameliorează

Tot Anatolie Calistru este specialistul care acum câteva săptămâni a reușit să salveze mâna unui tânăr care a venit la urgență cu degetele în pungă. „Lucram la „stanoc” și din neatenție mi-am tăiat degetele”, ne spune băiatul, în timp ce medicul îi schimbă pansamentul. „Am câte șase-șapte operații, de acest fel, pe an. Aici contează cât de repede se adresează omul la medic. Primele șase ore sunt de aur, dar mai târziu nu putem face nimic”, ne spune chirurgul Calistru, menționând că mulți dintre foștii pacienți i-au devenit, între timp, prieteni, iar asta îl face să-și iubească și mai mult meseria.

Multe operații nu ar fi posibile dacă n-ar exista medicii anesteziologi, așa că am mers să găsim pe cineva din acest domeniu.

„Arta” de a adormi pacienții

„Vezi această riglă? Noi i-o arătăm pacientului, iar el ne spune cât de mare este durerea. Misiunea noastră este de a face ca bolnavul să se simtă confortabil și să nu aibă durere atât în timpul operației, cât și după”, cu această precizare ne-a întâmpinat șeful secției Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul Institutului de Medicină Urgentă, Sergiu Cobilețchi.


Sergiu Cobilețchi, șeful secției Anestezie și Terapie Intensivă

„Această specialitate este destul de tânără și s-a dezvoltat mai mult după anii 40, ai secolului trecut, ca un suport al chirurgiei, iar ulterior din ea s-a desprins reanimatologia. Noi asigurăm suportul vital al pacienților în stare critică”, subliniază Cobilețchi, adăugând că operațiile care durează 18-24 de ore n-ar fi posibile dacă n-ar exista anesteziologia.

Specialistul a mai spus că studenții sunt interesați de această specialitate, mai ales, pentru că pot observa rezultatele în câteva zile. Prin urmare, noi am decis să mergem într-o aulă să vedem cu sunt pregătiți viitorii specialiști.

Dascălul viitoarei generații

Am intrat. E liniște în auditoriu. Rezidenții anului doi, de la chirurgie, scriu un test. Academicianul și totodată profesorul Gheorghe Ghidirim le amintește anumite aspecte. Discipolii îl ascultă atent, iar în privirile lor se observă entuziasm și respect, față de cel care a pus bazele rezidențiatului în fostele republici ale URSS.


Academicianul Gheorghe Ghidirim în timpul unui seminar cu medicii rezidenți

„Generația care vine se deosebește cu mult de generația mea. Acum studenții sunt mai dezvoltați, dispun de tehnica necesară și li se pune la dispoziție tot de ce au nevoie. Însă, totuși, observ că nu depun efortul pe care îl depuneam noi când eram tineri”, ne-a comunicat academicianul Ghidirim, deja în biroul său.

Totodată, el a povestit cu mândrie că de-a lungul activității sale a colaborat cu specialiști din diferite colțuri ale lumii, dar cele mai interesante experiențe le-a avut totuși cu cei din SUA. „Când medicii de acolo au venit la noi nu le-a venit să creadă că lucrând în asemenea condiții avem rezultate practic la nivelul lor. Un director de spital din America a menționat că dacă specialiștii noștri merg în SUA s-ar adapta foarte repede, ei însă nu ar putea să lucreze în R. Moldova”, subliniază mândru profesorul Ghidirim, care la începutul anilor 90 a fost și ministru al Sănătății.

După discuția cu academicianul am mers în secția unde se adresează bolnavii și nu doar ...

„Adăpostul” boschetarilor

Un miros înțepător persistă practic pe tot etajul unu al secției Internare. „De vină” se fac boschetarii care găsesc aici căldură și un loc unde să doarmă. Prin urmare, lucrătorii medicali, dar și pacienții, trebuie să facă față mirosului neplăcut.


Secția Internare, încăperea pentru consultarea bărbaților

Directorul Institutului de Medicină Urgentă, Gheorghe Ciobanu, ne spune că problema oamenilor străzii nu este o problemă a sectorului de sănătate, ci o problemă a administrației publice locale și a Ministerului Muncii și Protecției Sociale. „Să știți că aceasta este o rețea foarte bine organizată. Am impresia că există un sistem care îi amplasează în locuri bine stabilite pentru cerșit. Tot într-un mod bine organizat cineva îi aruncă pe pragurile instituțiilor medicale”, precizează Ciobanu, subliniind că angajații nu au dreptul să-i dea afară până a doua zi dimineața.


Gheorghe Ciobanu, directorul Institutului de Medicină Urgentă

Nu toți pacienții vin la spital pe propriile picioare, unii sunt aduși cu ambulanța, iar despre cum funcționează acest serviciu am aflat în secția Urgență Operativă.

„Cei care sună: strigă, ne amenință”

Acolo gazdă și ghid ne-a fost Ala Zueva, șefa secției Urgență Operativă din municipiul Chișinău. „Pentru noi este foarte important să reacționăm rapid și să repartizăm corect chemările pentru echipe. Pe lângă grupurile de specialiști generaliști noi avem și echipe speciale, în funcție de problema pacientului. Timp de 24 de ore la noi lucrează 50-52 de echipe. Se întâmplă ca toate mașinile să fie ocupate, de aceea noi ne străduim să marcăm chemările cu diferite culori, în funcție de gravitate”, a menționat Zueva.

Spre exemplu, cu roșu sunt evidențiate cazurile urgente, cu galben cazurile relativ grave, iar cu alb sau verde, cazurile obișnuite.


Ambulanțele sunt pregătite să iasă la chemări

La dispecerat lucrează cinci oameni. Practic în fiecare minut parvine minimum un apel. „Sună diferiți oameni, unii strigă, alții amenință. Toți cred că ei sunt unicii care sună la salvare. Noi încercăm să obținem cât mai multă informație ca să decidem ce echipă să trimitem”, povestește dispecerul Stela Nistor.


Dispecerii, din cadrul secției Urgență Operativă, răspund la apelurile cetățenilor

În cadrul secției Urgență Operativă mai activează și serviciul AVIASAN. Acesta permite transportarea bolnavilor cu elicopterul. Tot aici există și posibilitatea de a telefona și de a cere gratuit sfatul medicului.

Cel mai nou compartiment însă, îl constituie totuși serviciul de telemedicină, care vine în ajutorul specialiștilor tineri și echipelor de felceri. Cu ajutorul telefonului mobil ei transmit informația primită de la electrocardiograful mobil, iar specialiștii cu experiență îi consultă și le oferă soluții după ce văd electrocardiograma pacientului pe ecran. „Acest tip de serviciu este viitorul medicinei de urgență”, a menționat şefa Substaţiei Asistenţă Medicală Urgentă Centru, Svetlana Gaitur.


Dispecerii, din cadrul serviciului de telemedicină, acordă asistență medicilor care sunt în teren

De modernizare nu se bucură doar secția de Urgență Operativă, dar și întreg spitalul, mai ales că recent a fost construit un bloc nou.

„Urgența” va avea echipament medical modern

Directorul Gheorghe Ciobanu susține că în prezent instituția pe care o conduce este dotată satisfăcător cu echipament medical. Acesta spune că odată cu deschiderea noului bloc și datorită unui proiect japonez, „Urgența” va obține echipamente medicale foarte costisitoare. Printre ele se numără o rezonanță magnetică, un angeograf și un tomograf computerizat.

Pe lângă acestea centrul va mai primi încă 22 de aparate de respirație artificială, 16 mese de operație, aparat endoscopic, setul întreg de echipament medical pentru sterilizarea, trei aparate radiologice pentru sălile de operație, încă patru aparate mobile și alte echipamente necesare. „O parte dintre ele deja au ajuns, circa 45 la sută, altele sunt încă pe drum. Sperăm ca până în luna ianuarie să fie toate recepționate”, punctează Ciobanu.


Medicul pregătește pacientul pentru roentgen (aparat cu care se produc raze X)


Medicul efectuează ecografia pacientei (metodă de diagnosticare prin ultrasunete)

„Urgenţa” a fost fondată în anul 1959. Acum personalul medico-sanitar al instituției depășește trei mii de oameni.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 22:45

 Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a scris pe Twitter, după respingerea acordului privind Brexitul în Prlamentul britanic, că, dacă un acord este imposibil şi nimeni nu vrea un Brexit fără acord, cine va avea curajul să spună care este singura soluţie bună.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 22:41

 Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a apreciat marţi, după respingerea acordului Brexitului în Parlamentul britanic, că ”riscul unui Brexit fără acord a crescut” şi a îndemnat Regatul Unit să-şi clarifice intenţiile cât mai rapid...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 22:39

 Preşedintele Parlamentului European Antonio Tajani a scris pe Twitter că votul din Parlamentul britanic împotriva acordului privind Brexitul este o veste proastă, iar primele gânduri se îndreaptă către cetăţenii europeni care locuiesc în Marea Britanie şi la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 22:21

 Reunită în şedinţă specială, marţi seara, Camera Comunelor a respins, cu o largă majoritate, acordul negociat de guvernul de la Londra şi oficialii UE pentru Brexit, relatează BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 18:16

Trei primari din raionul Străşeni acuză Asociaţia Promo-LEX de falsificarea datelor în cel mai recent raport de monitorizare a perioadei electorale. Aleșii locali resping categoric afirmațiile potrivit cărora cineva le-ar fi cerut să asigure semnături pentru înregistrarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 18:11

Moldova continuă să majoreze exporturile de mărfuri. În 11 luni din anul trecut, în străinătate au fost livrate produse în valoare de aproape 2,5 miliarde de dolari sau cu 13,5% mai mult decât în ianuarie-noiembrie 2017. Doar în ultima lună de toamnă din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 17:01

În 11 luni ale anului trecut, mortalitatea în Rusia a depășit rata natalității cu 193.000 de persoane, a anunțat, marți, la sesiunea Forumului Gaidar, vicepremierul rus Tatiana Golikova, transmite TASS.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 15:00

Se pare că de așa-numitele filtre la care făcea referire Maia Sandu înainte de întocmirea listei electorale, au trecut nu doar transfugi din PL și PLDM, dar chiar și din Partidul Democrat condus de Vlad Plahotniuc. Astfel, candidatul blocului ACUM pentru circumscripția nr. 6,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 14:50

Constantin Codreanu anunță schimbări în 2019

Constantin Codreanu anunță schimbări în 2019

Anul 2019 vine cu schimbări importante în cariera deputatului Constantin Codreanu, Președintele Comisiei pentru Comunitățile de români din afara granițelor țării. Parlamentarul a vorbit într-un interviu acordat publicației QMagazine că acestea vor avea consecințe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 13:26

Svetlana Conea, unul dintre candidații binomului PAS - PPDA, despre care presa a scris că ar fi certată cu legea, și-a prezentat averea. Potrivit declarației, în 2018, Conea a ridicat o pensie de 12 mii de lei pe lună, mai mare decât pensia medie în multe țări ale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 11:23

În anul 2015, ministrul de atunci al Educației, Maia Sandu, s-a opus aprobării unui proiect care prevedea majorarea alocației lunare pentru familiile cu copii cu 200 de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 10:21

Un bărbat din Bălți a ajuns în vizorul Direcţiei generale teritoriale Nord a CNA şi procurorilor anticorupție, după ce ar fi cerut şi primit 7000 de lei de la o femeie pentru organizarea eliberării unui permis de conducere.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 08:31

Ninsorile căzute în cantităţi excepţionale au creat haos în Austria şi Bavaria, unde viaţa publică este complet paralizată în regiuni vaste.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 08:18

Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) a semnat astăzi un Memorandum de înțelegere cu societatea pe acțiuni „Belavtodor” din Belarus, care prevede reabilitarea unor secțiuni de drumuri naționale, inclusiv traseul Chișinău-Leușeni. Mai exact, pe acest traseu ar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 08:17

Sâmbătă, 12 ianuarie 2019 s-a produs un caz „ieșit din comun” – un ofițer de patrulare din Cimişlia a oprit un locuitor al orașului Vulcăneşti, care a insistat ca polițistul să vorbească în rusă, la care ofițerul i-a spus că nu este obligat să...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 15 Ianuarie 2019, ora: 05:33

Horoscop 15 ianuarie 2019. Multe surprize frumoase pentru nativi astăzi. Ieşiţi din casă, chiar dacă vremea rece nu vă prea convinge şi mergeţi la plimbare. În oraş, poate chiar în parc, dacă vă îmbrăcaţi destul de gros încât să rezistaţi gerului, ori...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 15 Ianuarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 15 Ianuarie 2019, ora: 00:21

Primele zăpezi ale anului ne-au dat nouă, pe lângă nămeţi, şansa de neratat de a stâlci limba. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Ianuarie 2019, ora: 15:00

Un bărbat din Orhei a privit „Televiziunea Centrală” și a câștigat un automobil

Un bărbat din Orhei a privit „Televiziunea Centrală” și a câștigat un automobil

Ieri, în ajun de Sfântul Vasile, la cel mai grandios Târg de Crăciun din ţară, la OrheiLand, mii de oameni, telespectatori fideli ai posturilor noastre de televiziune, au așteptat cu sufletul la gură extragerea pentru desemnarea câștigătorului marelui premiu al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Ianuarie 2019, ora: 14:27

 Ministrul de externe spaniol Josep Borrell a avertizat luni că o ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord ar fi 'o catastrofă', el precizând însă că Madridul dispune de planuri de urgenţă pentru a face faţă unei astfel de situaţii, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Ianuarie 2019, ora: 14:20

 Preşedintele armean Armen Sarkissian l-a desemnat luni pe reformatorul Nikol Pashinyan în funcţia de prim-ministru, cu ocazia primei sesiuni a parlamentului rezultat din alegerile legislative anticipate convocate de liderul mişcării din mai pentru a-şi consolida puterea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Ianuarie 2019, ora: 14:01

Uniunea Europeană ar urma să amâne Brexitul până cel puțin în luna iulie, considerând că premierul britanic Theresa May nu va obține aprobarea Parlamentului în ceea ce privește acordul negociat de Londra și Bruxelles.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Ianuarie 2019, ora: 13:49

Președintele Organizației de Tineret a Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Anastasia Cojocari, afirmă că vrea ca în Parlamentul Republicii Moldova să o reprezinte „oameni care au trecut prin filtrele vremii, nu desenate, nu trecute prin blat și ghidate de...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)