Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 07:33
Abonamente

Atitudini 28 Iulie 2014, ora 06:57    Din editia print

Marime Font

La început a fost cuvântul, acum a rămas doar imaginea goală

Începutul Evangheliei după Ioan cred că le e cunoscut tuturor: „La început era Cuvântul, și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul". 

 
 
 

E un lucru știut de cei preocupați de morală, ca materie de studiu, că momeala (primul pas spre patimă) e strâns legată de imagine. Fie că ne vine în minte, fie că o vedem aievea. Pe când credința vine, cum spune Apostolul, din ascultarea cuvântului.

Imaginea în sine nu e rea. Lumea e imagine până la urmă. Sfântul Maxim Mărturisitorul spune că toate cele create sunt cuvintele lui Dumnezeu întrupate. Și dacă noi credem că lumea a fost creată de Dumnezeu prin puterea Cuvântului Său, așa e. Pe de altă parte, chiar și viața noastră e compusă din imagini și asta nu e rău. Dar modul în care imaginea devine momeală e strict legat de felul în care e folosită. Cum ar putea fi un peisaj alpin o momeală spre păcat sau o poză cu părinţii? Nicicum.În zilele noastre, dacă e să ne raportăm doar la televiziune și panouri publicitare, suntem bombardați de imagini. Și tot n-ar fi nimic, dacă aceste imagini nu ar veni să influențeze capital gândirea celor tineri. "Fii la modă vara asta" (costum de baie și rochii), "fii cea mai sexi" (sandale), "atingere de cașmir" (săpun și șampon), "oferă-i pielii tale plăcere" (cremă de corp și hârtie igienică) și așa mai departe. Mii de mesaje care vor să vândă un produs, fără să își bată capul de felul în care sunt influențați cei foarte tineri. De ce nu vedem slogane publicitare de genul "fii serioasă"? Și ca să distrugem cu totul mintea tinerilor, s-a mai inventat și photoshopul. Nici una dintre "vedetele" tinerilor nu arată în realitate la fel de bine cum apare pe hârtie.

Iei o vedetă, o dai cu ruj, eventual după ce și-a pus silicon în buze, fotoșopezi imaginea până ai o femeie cu totul și cu totul specială (diferită de original) și faci reclamă la... înghețată! Apoi toate fetele vor vrea, nu înghețată, ci silicon în buze. E o tristețe. Iar când ies din adolescență și încep să îmbătrânească toți tinerii aceștia, cărora li s-a spus de la 10 ani că sunt cei mai sexi, se trezesc singuri și frustrați. Fiindcă nici o divă cu buze ca în reclama de înghețată nu s-a îndrăgostit de ei și nici un superstar nu a căzut pe spate după ce fetele și-au cumpărat rochia verii.

Poate vi se pare exagerat, dar nu e. Fiindcă copiii gândesc altfel. Iar noi am crescut mult mai aerisiți. Nu știam de vedete și sandale sexi. Nu prea știam ce e sexi, în general. Și în contextul ăsta, al exploziei vizualului, părinții se tem de introducerea orelor de religie la clasă. Dar nu se tem că fetele lor de 10-12 ani încep să imite stiluri și atitudini nesănătoase doar că să adune o apreciere în plus pe Facebook.

Dintre toate posibilitățile bune sau rele care înconjoară copiii, părinții cel mai bine îi feresc de biserică. Să doarmă măcar duminica, spun mulți. De ar fi treaz măcar duminica, la liturghie, ar începe să fie tot mai treaz și peste săptămână și ar ști că un om frumos nu e neapărat unul dezbrăcat, iar un om rău nu va fi niciodată frumos. Va ști că așa cum laptele nu îl cumperi pentru ambalaj, aşa nici omul nu are valoare pentru ceea ce expune.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul