Cultură

La internat se scriu propriile istorii

Un grup de copii de la Scoala-internat de la Straseni, fiind asistati de o echipa de profesionisti din Europa, produc zilele acestea filmulete despre problemele lor personale, despre cum ar vrea sa fie familia lor, scoala, comunitatea. In cadrul acestui atelier, copiii au invatat sa scrie scenarii, sa filmeze si sa editeze propriile lor productii. Ulterior, aceste filmulete vor fi mediatizate pe plan intern si extern, astfel ca problemele lor sa fie auzite si de catre factorii de decizie, dar si de parintii care inca mai considera ca „bataia e rupta din rai”.

Dintre cei 350 de copii de la internat au fost selectati doar 21. Primul pas in realizarea filmelor a fost ca acesti copii sa-si marturiseasca propriile istorii. Apoi, ei au avut sarcina sa scrie si sa filmeze peliculele „One Minute Junior”, fiecare avand durata de un minut. Odata produse, filmele vor fi utilizate de UNICEF Moldova pentru a informa publicul despre problemele si visele copiilor care traiesc in institutii de tipul celei de la Straseni. Expertii din strainatate au ramas cutremurati de istoriile unor copii si au spus ca si-au dorit ca acestea sa nu fi fost adevarate.

Doinita, in varsta de 16 ani, una dintre participantele la atelier, a spus ca ea vrea sa ajunga pe Jupiter si sa sara de acolo. Adolescenta nu are o viata prea usoara. Tatal ei adoptiv o batea pe ea si pe mama ei. Femeia nu a mai putut suporta violenta si acum o saptamana a incercat sa se sinucida. Azi, Doina este cea care vrea sa se arunce in hau. Producatorii si-au facut un plan pentru filmari, in acelasi timp, insa, ei mai sunt preocupati de o problema: cum sa o faca pe Doina sa renunte la gandurile ei negre.

Alexandru, de 14 ani, a ajuns la internat pentru ca ambii sai parinti sunt alcoolici. Aliona, de 15 ani, este batuta de maica-sa. Tatal Oxanei, o copila de 15 ani, a fost omorat de maica-sa, care, in prezent, se afla la inchisoare. Anterior pentru Oxana s-a gasit o familie in care sa traiasca. Insa, la scurt timp, mama adoptiva a inceput s-o bata. Aceste discutii ii emotioneaza pe copii. Cu totii spera ca mesajul filmuletelor va schimba omenirea si toti copiii vor creste alaturi de parintii lor, care ii vor inconjura cu dragoste si grija.

Atelierul Video „One Minute Junior” nu este o noutate, devenind deja celebru printre copiii din tarile Europei si CSI. In R. Moldova, atelierul a ajuns pentru a doua oara.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *