Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente

Comentariu 26 Iulie 2013, ora 13:42    Din editia print

Marime Font

La limita de jos a libertății de exprimare

Ciudată democrație a venit peste Moldova după 2009.  

 
 
 

Parcă avem parte de conducere democratică, proeuropeană, însă faptele ne dovedesc că trăim încă în același comunism, fiind conduși de aceiași nomenclatori bolșevici, care și-au schimbat peste noapte haina politică. Totuși, această democrație a noastră are și plusurile ei: au apărut mai multe canale de televiziune, mai multe portaluri informaționale, iar lumea a prins un fel de libertate de a se exprima cum vrea și despre ce vrea. Doar că, după părerea mea, orice libertate, până și cea de exprimare, trebuie să cunoască anumite limite impuse de etica profesionistă și morala socială. Incidentul de săptămâna trecută de la primărie ne-a dovedit că libertatea de exprimare e o chestiune încă necunoscută pentru Moldova. Oare să dai buzna în primărie, să distrugi mobilierul și să provoci primarul înjurându-l, precum un boschetar reprezintă adevăratele valori ale libertății de exprimare? M-am convins încă o dată că moldovenii nu pot protesta. Sau sunt fricoși și o fac prin comentarii anonime pe net, sau sunt megalomani și vânători de rating, care provoacă scandaluri doar pentru a filma un material mai piperat. Ceea ce s-a petrecut la primărie săptămâna trecută poate fi numit scamatorie, bufonadă, chiolhan, iarmaroc, însă nu protest. Pentru că protestul presupune un pic de demnitate. 

Acum să nu credeți că țin parte primarului asaltat de protestatarii violenți. Timp de două mandate pe care le-a avut, edilul capitalei și-a dovedit impotența politică și administrativă. Centrul istoric al orașului nu mai există, transportul urban e la pământ, problema parcărilor a devenit și mai gravă, iar orașul a fost împânzit de gherete, buticuri și construcții neautorizate. Până și terenurile care aparțin primăriei se împart ilegal în CMC, chiar sub nasul domnului primar. În afară de restaurarea lacului de la Valea Morilor, actualul edil nu prea are cu ce să se laude. Toată lumea știe că Dorin Chirtoacă mai este în fotoliul de primar doar datorită contracandidaților săi la acest post. Mai grav este că la următoarea electorală locală iarăși vom fi nevoiți să alegem între răul mai bun și răul mai rău. Primarul, în general a declarat că nu mai vrea să candideze la această funcție. Aș spune că spălarea pe mâini e deja o tradiție dezvoltată de toți guvernanții și miniștrii care s-au perindat prin Moldova. După ce li se termină mandatul, cu toții se spală pe mâini și își cer scuze pentru că n-au reușit să facă nimic. Așa și trăim din electorală în electorală până politicienii nu se spală pe mâini și suntem nevoiți să-i alegem pe alții, care vin, nu fac nimic, își cer scuze și ne spun „adio”.Recent, primăria a decis să facă o listă cu persoane indezirabile, cărora le va fi interzis accesul în primărie. Le-aș propune să-și mute și ședințele consiliului la Holercani, după modelul guvernului. Nu vor fi deranjați nici de presă, nici de protestatari și vor fi în stare să comită toate ilegalitățile cu inima curată și sufletul împăcat.

Cât despre proteste, am mai spus-o: moldovenii nu pot protesta și nu știu să-și apere drepturile. Iar atunci când puținii protestatari o dau în bară, cu toții sar în capul lor, uitând că mai ieri acești protestatari luptau și pentru drepturile lor. Nu rare sunt cazurile când Oleg Brega a depășit limita bunului-simț, dar să nu uităm că este unicul jurnalist de la noi care încă are curajul să lovească în politicieni. Uneori o face cam primitiv și ajunge să folosească un limbaj de mahala, însă, repet, este unica persoană care încă luptă pentru ceva în țara asta. Așa că nu mai aruncați cu pietre în el. A greșit ca orice om și, spre deosebire de primar, sper să învețe ceva din greșeala pe care a făcut-o.

Un articol de: Marin Basarab
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md