Internațional

La Londra începe un proces pentru condiţiile BREXIT. Reclamanţii vor să oblige guvernul să obţină ascordul parlamentului pentru mandatul de negocieri

Reprezentanți ai executivului britanic au afirmat că demersul este o tentativă nedemocratică de a întârzia așa-numitul Brexit, după ce premierul Theresa May a anunțat că va declanșa procedurile conform articolului 50 din Tratatul UE înainte de sfârșitul lui martie 2017, relatează Agerpres.

Reuters rezumă argumentul juridic al reclamanților, printre care un coafor, mai mulți rezidenți britanici din străinătate și un grup autointitulat Contestația Poporului, în frunte cu reclamantul principal, managerul de investiții Gina Miller: drepturile cetățenilor conform unei legi emise de parlament în 1972, pentru aderarea Regatului Unit la UE în 1973, nu pot fi retrase unilateral de către guvern.

Punctul de vedere al guvernului, care dorește să facă uz de așa-numita "prerogativă regală", un drept istoric de decizie, va fi susținut de procurorul general Jeremy Wright. Judecătorul — liderul magistraților din Anglia și Țara Galilor, John Tomas — va audia părțile timp de trei zile și va da probabil verdictul înainte de sfârșitul lui octombrie.

În afara acestui proces, mulți parlamentari și opoziția, prin vocea purtătorului de cuvânt al Partidului Laburist, Keir Starmer, susțin că referendumul din iunie, la care 52% din voturi au fost pentru retragerea Regatului Unit din UE, nu reprezintă și un mandat de negociere. Și mediul de afaceri se teme că, fără un acord din partea legislativului, May ar putea opta pentru un Brexit "dur", cu impunerea unor controale stricte pentru imigrare și ieșirea din piața comună, ceea ce ar afecta comerțul și investițiile.

Alternativa ar fi Brexit-ul "soft" (moderat), pentru care pledează și prim-ministrul Scoției, Nicola Sturgeon. Ea urmează să țină joi un discurs în fața partidului său, în care, potrivit Reuters, va condamna "imprudența economică" a politicii urmate de Theresa May. După anunțul acesteia privind data pentru invocarea articolului 50, cursul de schimb al lirei sterline a ajuns la minimul ultimilor 31 de ani.

Un proces similar celui de la Londra se află și pe rolul Înaltei Curți a Irlandei de Nord. Într-un context juridic complex, unul din punctele de vedere este că parlamentele și guvernele celor patru țări care alcătuiesc Regatul Unit (Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord) trebuie consultate înainte ca guvernul de la Londra să ia decizii majore. Deciziile instanțelor de la Londra și Belfast vor ajunge probabil la Curtea Supremă a Regatului Unit, care se va pronunța definitiv înainte de sfârșitul anului. 

sursa: romanialibera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *