La Mulți Ani, Nicolae Juravschi! | Editorial
Astăzi 19 Septembrie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 17:12
Abonamente

Editorial 8 August 2014, ora 09:38    Din editia print

Marime Font

La Mulți Ani, Nicolae Juravschi!

Motto: Oriunde se pot truca ierarhiile şi valorile. Absolut oriunde: în ştiinţă, în literatură, în artă, în politică. 
Numai în sport nu.
Mihail Sadoveanu

Palmares sportiv:

1. 1985- membru al echipei naționale Olimpice a Uniunii Sovietice – caiac-canoe
• multiplu campion al Uniunii Sovietice
• multiplu campion naţional

2. 1988 - Jocurile Olimpice de la Seul, dublu Campion Olimpic

Loading...


3. 1992 - Jocurile Olimpice de la Seul Barcelona - participant, locul IV

4. 1988-1995 - de opt ori Campion Mondial

5. 1996 - Jocurile Olimpice de la Atlanta, medalie de argint

Lumea sportului are propriile ei reguli și ierarhii, pe care marele nostru scriitor Mihail Sadoveanu, cu simțul său artistic unic, a reușit să le cuprindă într-o singură metaforă. Asta pentru că sportul este prin excelenţă un fief al meritocraţiei, iar datorită acestui fapt performanţele sportivilor sunt cu mult deasupra performanţelor înregistrate de societatea noastră la nivel internaţional. Din acest considerent, pentru noi, sportivii, alcătuirea unei scări a valorilor, care să nu genereze discuții și interpretări, este un lucru mult mai ușor de realizat decât în alte domenii de activitate socio-umană. Astăzi am decis să las la o parte preocupările de istorie sau politică și să vorbesc despre cel mai mare sportiv moldovean al tuturor timpurilor – Nicolae Juravschi. Desigur, motiv pentru aceasta poate fi faptul că astăzi redutabilul nostru campion împlinește jumătate de secol. Dar dincolo de asta, mai important mi se pare faptul că noi, din porniri egoiste și în graba noastră de a ne trăi viața, uităm adeseori că suntem contemporanii unui sportiv a cărui performanță nu știu dacă va mai putea fi repetată vreodată de cineva în această țară. Pentru că noi, ca indivizi și societate, uneori trecem prea ușor pe lângă oamenii care au făcut prin reușitele lor să ne simțim mândri că îi cunoaștem și îi avem printre noi. Dar și mai mult mă determină să fac acest lucru istoria lui Nicolae Juravschi, în care se poate regăsi cu ușurință orice copil de prin satele noastre și care poate visa să ajungă ca el, pentru că viața sportivă a acestui performer este de-a dreptul fascinantă.

S-a născut la 8 august 1964 în satul Chircăiești, raionul Căușeni, în familia lui Afanasie și Maria Juravschi. La fel ca mulți dintre noi, de mic copil participa la toate competiţiile, indiferent de vârstă sau de probă, fie din satul natal, fie la cele raionale, pentru că așa erau timpurile. A mers apoi la Liceul Republican Sportiv, unde inițial a făcut lupte, pentru ca apoi să meargă la atletism, pentru ca în sfârșit să ajungă la proba care l-a consacrat, cea de caiac-canoe. N-a impresionat prin calități și performanță, din contra, faptul că a avut pelerinaje pe la mai multe probe era o dovadă de nesiguranță. Dar spre deosebire de sutele de copii și părinți care renunță la performanță pentru că aceasta nu vine când vrem noi să vină, Nicolae Juravschi a continuat să creadă că rezultatul sportiv este nu doar o chestiune de aptitudini și ambianță, dar și de antrenament și atitudine. Talentul său s-a descoperit mult mai târziu, după multe ezitări și neîncrederi exprimate deseori de cei din jur, dar și ca rezultat al căderilor și „răsturnărilor”. La chiar prima competiţie din 1979 de la Dubăsari, evolua la cursa de 500 metri, unde era pe locul doi şi cu 20 de metri înainte de sosire s-a răsturnat din barcă. Credea că e sfârșitul, că s-a terminat cariera, dar de acolo într-un târziu talentul său era să erupă pentru a deveni de neoprit.

Performanța lui Nicolae Juravschi a fost rezultatul unei sinergii cu Alexandru Chirpicenco și Victor Reneiski, doi beloruși cu suflet și talent, care i-au schimbat definitiv viața. Unul ca antrenor, prin capacitatea de a-i pune în valoare talentul imens și a-i insufla încredere în sine, altul ca prieten și coleg de barcă, alături de care a cunoscut cele mai mari rezultate sportive.

Meritul lui Nicolae Juravschi este cu atât mai mare cu cât a fost generat într-o supra-putere sportivă, Uniunea Sovietică, unde era foarte greu să devii membru al echipei sovietice pentru că era o concurenţă mare, iar mulţi sportivi, care puteau să devină campioni mondiali sau europeni, nu prindeau nici măcar lotul. Cei din lumea sportului știu ce înseamnă asta. Nu era suficient să fii primul ca să fii cel mai bun. În unele cazuri era chiar puţin şi trebuia de demonstrat şi alte calităţi, să reziști la anumite provocări.

Mai departe istoria celui care în anul 2001 a fost desemnat cel mai bun sportiv moldovean al secolului XX, este în general cunoscută. Steaua lui a strălucit la Jocurile Olimpice de la Seul din 1988, când după opt ani de absență determinați de boicoturile succesive de la Moscova 1980 și Los-Angeles 1984, cele două supra-puteri sportive, URSS și SUA, se întâlneau pentru a da ultima bătălie în ierarhia mondială a performanței sportive. Echipajul Juravschi-Reneiski a cucerit în apele coreene medaliile de aur în proba de canoe dublu, cursele de 500 și 1000 de metri, performanță ce rămâne neegalată în sportul moldovenesc și care lasă o moștenire greu de depășit pentru cei care vor dori să răstoarne vreodată această performanță. În următorii trei ani, Juravschi a câștigat 8 medalii de aur la Campionatele Mondiale în probele de C-2 și C-4, dar în ciuda acestor rezultate unicat, împreună cu Reneiski nu au fost selecționați pentru a participa la Jocurile Olimpice de la Barcelona 1992. Juravschi a fost invitat pentru a reprezenta România la Olimpiada din 1992, avându-l ca partener pe Gheorghe Andriev și s-a calificat în două finale olimpice, cea de la C2 - 500 m și C2 - 1.000 m, obținând la ambele probe locul 4. Revine apoi în R. Moldova și în anul 1995 l-a convins pe fostul său partener Reneiski, să urce din nou în barcă, de această dată pentru a reprezenta țara noastră la Jocurile Olimpice de la Atlanta 1996, unde vom participa prima oară ca echipă independentă. Experiența și potențialul de altădată, atent supravegheate de antrenorul Chirpicenco, au făcut ca cei doi să obțină medalia de argint în proba de C2 - 500 metri, aducând astfel prima medalie olimpică pentru R. Moldova.

Prin Decretul nr. 254/4 septembrie 1996, președintele Mircea Snegur l-a decorat cu Ordinul Republicii „în semn de înaltă prețuire a meritelor deosebite în dezvoltarea sportului și a mișcării olimpice naționale, pentru succese remarcabile obținute la ediția a XXVI-a a Jocurilor Olimpice de Vară de la Atlanta”.

Istoria lui Nicolae Simatoc demonstrează odată în plus, dacă mai era cazul, că în viaţă şi în sport lucruri imposibile nu există: a adunat în cariera sa de sportiv peste 200 de medalii, inclusiv două medalii olimpice de aur, una – de argint, opt medalii de campion mondial, plus încă două de argint și bronz la aceleași competiții.

La fel ca și cazul unui alt mare Nicolae al sportului românesc, Nicolae Simatoc din Grimăncăuți, performanța lui Juravschi pornește dintr-un loc unde se naște de obicei la români eternitatea, din Chircăieștii aflați în proximitatea Nistrului, care la fel ca multe alte sate pline de talente încă nedescoperite, a știut să ni-l dăruiască pentru propria noastră măreție. Pentru ca apoi să se impună într-un domeniu al concurenței acerbe, unde nu mama sau tata îți cumpără medaliile, iar cumetrii sau nănașii pot vorbi cu arbitri să-ți oprească cronometru sau să-ți acorde un penalti pentru a câștiga. Ci pentru că a activat în domeniul fair-play-lui, care este, așa cum spunea Lia Manoliu, o altă mare campioană de-a noastră basarabeană, arta de a pierde cu demnitate, fără nicio supărare faţă de învingător, fără amărăciune în suflet, fără a da vina pe arbitri, pe vânt sau ploaie şi este mai ales puterea de a reîncepe mereu, chiar dacă pierzi sau câştigi.

Cu această ocazie minunată îi urez lui Nicolae Juravschi din partea întregii comunități olimpice și sportive ani mulți de creație, sănătate și realizări în interesul sportului, pe măsura palmaresului său impresionant, care să-i întregească în posteritate această senzație de măreție și importanță pe care ne-a inoculat nouă tuturor ca sportiv.

Un articol de: Octavian Țâcu
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 17:38

Alegeri 2020 / Andrian Candu a fost „eliminat” din cursa electorală

Alegeri 2020 / Andrian Candu a fost „eliminat” din cursa electorală

Andrian Candu nu a fost înregistrat în calitate de candidat la alegerile prezidențiale din partea partidului Pro Moldova. Împotriva înregistrării acestuia au votat 5 membri ai CEC. Alții 2 s-au abținut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 14:08

Uniunea Europeană și-a asigurat 300 de milioane de doze din vaccinul Sanofi-GSK

Uniunea Europeană și-a asigurat 300 de milioane de doze din vaccinul Sanofi-GSK

Uniunea Europeană a convenit achiziționarea unui potențial vaccin anti-covid cu Sanofi și GSK în al doilea astfel de acord pentru asigurarea de astfel de doze, în condițiile în care se apropie termenul limită pentru înscrierea în programul de achiziționare de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 09:15

Socialistul Corneliu Furculiță recunoaște că în „marea” Uniune Sovietică veceurile din curtea școlii erau într-o stare catastrofală

Socialistul Corneliu Furculiță recunoaște că în „marea” Uniune Sovietică veceurile din curtea școlii erau într-o stare catastrofală Foto: simbol

Corneliu Furculiță lasă să se înțeleagă că WC-urile din timpul URSS erau într-o stare deplorabilă. Deputatul PSRM a învătat la școala din satul Sadova, actualul raion Călărași pe care a terminat-o în anul 1986. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 09:04

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Tinerii continuă să plece în număr mare din Moldova, iar motivele principale ale acestei decizii sunt șomajul, salariile mici și incertitudinea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 08:37

alegeri 2020 Alexandru Tănase comentează circulara expediată de CEC: „Nu are NICIO VALOARE juridică. E o pierdere de timp”

Alexandru Tănase comentează circulara expediată de CEC: „Nu are NICIO VALOARE juridică. E o pierdere de timp”

Circulara Comisiei Electorale Centrale (CEC), care interzice partidelor să finanțeze campaniile candidaților înaintați, nu are valoare juridică. Asta a declarat Alexandru Tănase, ex-președintele Curții Constituționale în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 07:28

Suspiciune de fraudă la vaccinul rusesc / Forbes: Au fabricat rușii date despre producerea vaccinului lor Covid-19?

Suspiciune de fraudă la vaccinul rusesc / Forbes: Au fabricat rușii date despre producerea vaccinului lor Covid-19?

Săptămâna trecută, o echipă de oameni de știință ruși a publicat rezultatele primelor două faze a procesului de fabricare a unui nou vaccin anti-Covid-19 dezvoltat în Rusia care ridică mai multe semne de întrebare și care a atras atenția mai multor oameni de...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 18 Septembrie 2020, ora: 04:25

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

Asocierea dintre fructe şi carne este una ingeniosă. Încearcă această reţetă, cu siguranţă o vei repeta.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Septembrie 2020, ora: 01:58

Horoscop 18 septembrie 2020. Oboseala se resimte la final de săptămână

Horoscop 18 septembrie 2020. Oboseala se resimte la final de săptămână

Horoscop 18 septembrie 2020. După o săptămână plină cu activități de tot felul, în sfârșit a venit timpul pentru o binemeritată odihnă. Oboseala se resimte din plin, iar nevoia de pauză este tot mai acută. Dintre toate zodiile, cei mai fresh sunt nativii în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 01:47

„Vrei să bei cu 5 lei?” Un bărbat din Bălți vinde printre gard alcool contrafăcut / VIDEO

„Vrei să bei cu 5 lei?” Un bărbat din Bălți vinde printre gard alcool contrafăcut / VIDEO

De-i cald, de plouă, de bate vântul, alcoolul ieftin și fără acte de proveninență se vinde ca pâinea caldă într-o curte din orașul Bălți. Un bărbat și-a făcut un punct de comercializare a alcoolului contrafăcut chiar după gard. 100 de grame de vodcă sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 18 Septembrie 2020, ora: 00:50

Prognoza METEO. Schimbări radicale: temperaturile scad brusc

Prognoza METEO. Schimbări radicale: temperaturile scad brusc

Pentru astăzi meteorologii prevăd maxime de +26..+29 de grade Celsius în nord, +27..+30 de grade în centru și +28..+31 de grade în sud.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 17 Septembrie 2020, ora: 12:49

VIDEO: Cum sunt făcute conservele de TON - Mai mănânci după ce vezi asta?

VIDEO: Cum sunt făcute conservele de TON - Mai mănânci după ce vezi asta?

 Te-ai întrebat vreodată cum sunt fabricate conservele de ton? Acum poți vedea imagini rare dintr-o fabrică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:45

Tariful la gaz ar urma să scadă cu exact o lună înainte de turul 1 al alegerilor

Tariful la gaz ar urma să scadă cu exact o lună înainte de turul 1 al alegerilor Foto: simbol

Consumatorii vor plăti mai puțin pentru gazele naturale începând cu luna viitoare. Întreprinderea Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să reducă tarifele la combustibilul albastru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:40

„Zâmbește, e gratis” i-a câștigat pe Stamate și Nagacevschi, în toate instanțele naționale. Dumitru Țîra: „Le mulțumesc pentru această experiență”

„Zâmbește, e gratis” i-a câștigat pe Stamate și Nagacevschi, în toate instanțele naționale. Dumitru Țîra: „Le mulțumesc pentru această experiență”

Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție (CSJ), examinând recursul Ministerului Justiției la cererea de chemare în judecată depusă de Dumitru Țîra cu privire la contestarea unui act administrativ al instituției, l-a declarat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:36

FOTO. O toaletă dintr-o şcoală din R. Moldova, inaugurată cu tăierea panglicii roşii. Oficialii au fost întâlniţi cu pâine şi sare

FOTO. O toaletă dintr-o şcoală din R. Moldova, inaugurată cu tăierea panglicii roşii. Oficialii au fost întâlniţi cu pâine şi sare

Deschiderea unui grup sanitar în Gimnaziul din satul Hiliuţi, raionul Râşcani, a devenit prilej pentru câţiva oficiali de a tăia panglica roşie cu această ocazie. La inaugurarea WC-ului au participat primarul satului, Alexandru Sandu, deputatul socialist Vladimir...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)