Astăzi 18 Februarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 00:01
Abonamente

Editorial 8 August 2014, ora 09:38    Din editia print

Marime Font

La Mulți Ani, Nicolae Juravschi!

Motto: Oriunde se pot truca ierarhiile şi valorile. Absolut oriunde: în ştiinţă, în literatură, în artă, în politică. 
Numai în sport nu.
Mihail Sadoveanu

Palmares sportiv:

1. 1985- membru al echipei naționale Olimpice a Uniunii Sovietice – caiac-canoe
• multiplu campion al Uniunii Sovietice
• multiplu campion naţional

2. 1988 - Jocurile Olimpice de la Seul, dublu Campion Olimpic

Loading...


3. 1992 - Jocurile Olimpice de la Seul Barcelona - participant, locul IV

4. 1988-1995 - de opt ori Campion Mondial

5. 1996 - Jocurile Olimpice de la Atlanta, medalie de argint

Lumea sportului are propriile ei reguli și ierarhii, pe care marele nostru scriitor Mihail Sadoveanu, cu simțul său artistic unic, a reușit să le cuprindă într-o singură metaforă. Asta pentru că sportul este prin excelenţă un fief al meritocraţiei, iar datorită acestui fapt performanţele sportivilor sunt cu mult deasupra performanţelor înregistrate de societatea noastră la nivel internaţional. Din acest considerent, pentru noi, sportivii, alcătuirea unei scări a valorilor, care să nu genereze discuții și interpretări, este un lucru mult mai ușor de realizat decât în alte domenii de activitate socio-umană. Astăzi am decis să las la o parte preocupările de istorie sau politică și să vorbesc despre cel mai mare sportiv moldovean al tuturor timpurilor – Nicolae Juravschi. Desigur, motiv pentru aceasta poate fi faptul că astăzi redutabilul nostru campion împlinește jumătate de secol. Dar dincolo de asta, mai important mi se pare faptul că noi, din porniri egoiste și în graba noastră de a ne trăi viața, uităm adeseori că suntem contemporanii unui sportiv a cărui performanță nu știu dacă va mai putea fi repetată vreodată de cineva în această țară. Pentru că noi, ca indivizi și societate, uneori trecem prea ușor pe lângă oamenii care au făcut prin reușitele lor să ne simțim mândri că îi cunoaștem și îi avem printre noi. Dar și mai mult mă determină să fac acest lucru istoria lui Nicolae Juravschi, în care se poate regăsi cu ușurință orice copil de prin satele noastre și care poate visa să ajungă ca el, pentru că viața sportivă a acestui performer este de-a dreptul fascinantă.

S-a născut la 8 august 1964 în satul Chircăiești, raionul Căușeni, în familia lui Afanasie și Maria Juravschi. La fel ca mulți dintre noi, de mic copil participa la toate competiţiile, indiferent de vârstă sau de probă, fie din satul natal, fie la cele raionale, pentru că așa erau timpurile. A mers apoi la Liceul Republican Sportiv, unde inițial a făcut lupte, pentru ca apoi să meargă la atletism, pentru ca în sfârșit să ajungă la proba care l-a consacrat, cea de caiac-canoe. N-a impresionat prin calități și performanță, din contra, faptul că a avut pelerinaje pe la mai multe probe era o dovadă de nesiguranță. Dar spre deosebire de sutele de copii și părinți care renunță la performanță pentru că aceasta nu vine când vrem noi să vină, Nicolae Juravschi a continuat să creadă că rezultatul sportiv este nu doar o chestiune de aptitudini și ambianță, dar și de antrenament și atitudine. Talentul său s-a descoperit mult mai târziu, după multe ezitări și neîncrederi exprimate deseori de cei din jur, dar și ca rezultat al căderilor și „răsturnărilor”. La chiar prima competiţie din 1979 de la Dubăsari, evolua la cursa de 500 metri, unde era pe locul doi şi cu 20 de metri înainte de sosire s-a răsturnat din barcă. Credea că e sfârșitul, că s-a terminat cariera, dar de acolo într-un târziu talentul său era să erupă pentru a deveni de neoprit.

Performanța lui Nicolae Juravschi a fost rezultatul unei sinergii cu Alexandru Chirpicenco și Victor Reneiski, doi beloruși cu suflet și talent, care i-au schimbat definitiv viața. Unul ca antrenor, prin capacitatea de a-i pune în valoare talentul imens și a-i insufla încredere în sine, altul ca prieten și coleg de barcă, alături de care a cunoscut cele mai mari rezultate sportive.

Meritul lui Nicolae Juravschi este cu atât mai mare cu cât a fost generat într-o supra-putere sportivă, Uniunea Sovietică, unde era foarte greu să devii membru al echipei sovietice pentru că era o concurenţă mare, iar mulţi sportivi, care puteau să devină campioni mondiali sau europeni, nu prindeau nici măcar lotul. Cei din lumea sportului știu ce înseamnă asta. Nu era suficient să fii primul ca să fii cel mai bun. În unele cazuri era chiar puţin şi trebuia de demonstrat şi alte calităţi, să reziști la anumite provocări.

Mai departe istoria celui care în anul 2001 a fost desemnat cel mai bun sportiv moldovean al secolului XX, este în general cunoscută. Steaua lui a strălucit la Jocurile Olimpice de la Seul din 1988, când după opt ani de absență determinați de boicoturile succesive de la Moscova 1980 și Los-Angeles 1984, cele două supra-puteri sportive, URSS și SUA, se întâlneau pentru a da ultima bătălie în ierarhia mondială a performanței sportive. Echipajul Juravschi-Reneiski a cucerit în apele coreene medaliile de aur în proba de canoe dublu, cursele de 500 și 1000 de metri, performanță ce rămâne neegalată în sportul moldovenesc și care lasă o moștenire greu de depășit pentru cei care vor dori să răstoarne vreodată această performanță. În următorii trei ani, Juravschi a câștigat 8 medalii de aur la Campionatele Mondiale în probele de C-2 și C-4, dar în ciuda acestor rezultate unicat, împreună cu Reneiski nu au fost selecționați pentru a participa la Jocurile Olimpice de la Barcelona 1992. Juravschi a fost invitat pentru a reprezenta România la Olimpiada din 1992, avându-l ca partener pe Gheorghe Andriev și s-a calificat în două finale olimpice, cea de la C2 - 500 m și C2 - 1.000 m, obținând la ambele probe locul 4. Revine apoi în R. Moldova și în anul 1995 l-a convins pe fostul său partener Reneiski, să urce din nou în barcă, de această dată pentru a reprezenta țara noastră la Jocurile Olimpice de la Atlanta 1996, unde vom participa prima oară ca echipă independentă. Experiența și potențialul de altădată, atent supravegheate de antrenorul Chirpicenco, au făcut ca cei doi să obțină medalia de argint în proba de C2 - 500 metri, aducând astfel prima medalie olimpică pentru R. Moldova.

Prin Decretul nr. 254/4 septembrie 1996, președintele Mircea Snegur l-a decorat cu Ordinul Republicii „în semn de înaltă prețuire a meritelor deosebite în dezvoltarea sportului și a mișcării olimpice naționale, pentru succese remarcabile obținute la ediția a XXVI-a a Jocurilor Olimpice de Vară de la Atlanta”.

Istoria lui Nicolae Simatoc demonstrează odată în plus, dacă mai era cazul, că în viaţă şi în sport lucruri imposibile nu există: a adunat în cariera sa de sportiv peste 200 de medalii, inclusiv două medalii olimpice de aur, una – de argint, opt medalii de campion mondial, plus încă două de argint și bronz la aceleași competiții.

La fel ca și cazul unui alt mare Nicolae al sportului românesc, Nicolae Simatoc din Grimăncăuți, performanța lui Juravschi pornește dintr-un loc unde se naște de obicei la români eternitatea, din Chircăieștii aflați în proximitatea Nistrului, care la fel ca multe alte sate pline de talente încă nedescoperite, a știut să ni-l dăruiască pentru propria noastră măreție. Pentru ca apoi să se impună într-un domeniu al concurenței acerbe, unde nu mama sau tata îți cumpără medaliile, iar cumetrii sau nănașii pot vorbi cu arbitri să-ți oprească cronometru sau să-ți acorde un penalti pentru a câștiga. Ci pentru că a activat în domeniul fair-play-lui, care este, așa cum spunea Lia Manoliu, o altă mare campioană de-a noastră basarabeană, arta de a pierde cu demnitate, fără nicio supărare faţă de învingător, fără amărăciune în suflet, fără a da vina pe arbitri, pe vânt sau ploaie şi este mai ales puterea de a reîncepe mereu, chiar dacă pierzi sau câştigi.

Cu această ocazie minunată îi urez lui Nicolae Juravschi din partea întregii comunități olimpice și sportive ani mulți de creație, sănătate și realizări în interesul sportului, pe măsura palmaresului său impresionant, care să-i întregească în posteritate această senzație de măreție și importanță pe care ne-a inoculat nouă tuturor ca sportiv.

Un articol de: Octavian Țâcu
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Februarie 2020, ora: 00:01

Ce au negociat PD și PSRM în ședința de la Parlament ?

Ce au negociat PD și PSRM în ședința de la Parlament ?

 Mai mulți deputați democrați și socialiști s-au întrunit în această seară într-o ședință închisă la Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2020, ora: 14:24

 Brâncuși a avut atât de multe iubiri încât îmi este greu să le țin minte. Prin atelierul și patul lui au trecut prințese, aristocrate de viță veche, industriașe, baronese, pictorițe, dansatoare, cântărețe, jurnaliste, scriitoare de avangardă,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2020, ora: 11:33

Gândirea globală a lui Dodon

Gândirea globală a lui Dodon

 După ce „ai noștri” l-au dus la ONU să țină un discurs de toată rușinea (dar pe placul Moscovei!), după ce a înnebunit Bruxelles-ul, NATO și München-ul cu făcătura rusească de „recunoaștere internațională a neutralității permanente a Republicii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2020, ora: 08:10

 „În această dimineață, într-un apartament de pe bulevardul Moscova 20 a avut loc o deflagrație. O barbat a fost găsit mort în interiorul apartamentului”, ne-a comunicat Pușcașu.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 Februarie 2020, ora: 06:24

Horoscopul zilei de 17 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 17 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 17...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2020, ora: 10:17

 Autorităţile ieşene investighează moartea suspectă a unui copil de şase luni, originar din Republica Moldova, care ar fi fost sufocat, din greşeală, de mama sa. Tatăl bebeluşui este deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2020, ora: 09:07

Consiliul Politic Național al PD și-a reales astăzi vicepreședinții și membrii Biroul Executiv, și a discutat „conceptul de resetare” al formațiunii. Andrian Candu nu se regăsește printre vicepreședinții PD.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Februarie 2020, ora: 08:54

Horoscopul zilei de 16 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 16 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 16...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 10:06

Viorel Morari: Procurorul care a scris denunțul s-a ocupat de cazul Țuțu. Acționează din răzbunare

Viorel Morari: Procurorul care a scris denunțul s-a ocupat de cazul Țuțu. Acționează din răzbunare

Fostul procuror șef al Procuraturii Anticorupție vine cu primele declarații după eliberarea sa din arest preventiv. Viorel Morari susține că procurorul care a scris denunțul pe numele său ar fi acționat din răzbunare. Mai mult, acesta s-a ocupat de dosarul lui Constantin Țuțu cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:54

Calități și defecte la interviu: cum să te prezinți

Calități și defecte la interviu: cum să te prezinți

Urmează să ai interviul pentru jobul visat și te temi de întrebările care vor veni din partea reprezentantului angajatorului? Cu siguranță că acestea nu vor fi ușoare, însă încrederea în tine cântărește mult. Deși nu putem știi cu exactitate care vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:45

Prognoza METEO pentru următoarele 7 zile - FOTO

Prognoza METEO pentru următoarele 7 zile - FOTO

Sâmbătă sunt posibile ploi slabe în nord și centru, iar în sud vremea va fi destul de însorită. Maximele termice ale zilei vor fi de 6..8 grade Celsius. La noapte termometrele vor indica până la -3.. – 5 grade.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:38

Preşedintele GERMANIEI vrea o apropiere a UE de Rusia

Preşedintele GERMANIEI vrea o apropiere a UE de Rusia

Frank-Walter Steinmeier, preşedintele Germaniei, a pledat, în discursul rostit la începerea Conferinţei de Securitate de la München, pentru intensificarea cooperării Uniunii Europene cu Rusia, criticând abordarea unilaterală a Administraţiei Trump. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:02

Cum pot obține statutul de rezident în Marea Britanie până la Brexit

Cum pot obține statutul de rezident în Marea Britanie până la Brexit

Aproape o jumătate de milion de români, printre ei și moldoveni care dețin cetățenia română, au aplicat pentru statutul de rezident în Marea Britanie până la Brexit. Un număr de 498.700 de români au aplicat până la la 31 ianuarie 2020 pentru statutul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:56

O minoră, adusă la Chişinău cu elicopterul Smurd. A căzut încercând să-şi facă un selfie

O minoră, adusă la Chişinău cu elicopterul Smurd. A căzut încercând să-şi facă un selfie

O tânără de 17 ani a căzut, de la etajul întâi, după ce s-a urcat pe pervazul geamului pentru a se fotografia. Victima este basarabeancă, dar îşi face studiile la Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret”, din Suceava.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:48

Igor Dodon, mesaj OBRAZNIC către ambasadori UE: „Unii dintre voi mi se pare că sunteți membri ai PAS cu DA , nu dezinformați Bruxelles-ul”

Igor Dodon, mesaj OBRAZNIC către ambasadori UE: „Unii dintre voi mi se pare că sunteți membri ai PAS cu DA , nu dezinformați Bruxelles-ul”

Președintele țării acuză unii ambasadori UE, acreditați la Chișinău, că ar dezinforma Bruxelles-ul și capitalele europene în privința activității Guvernului Chicu. Declarația a fost făcută într-un episod al emisiunii sale pe Youtube, „Președintele Răspunde”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:22

Scandal sexual în Franța. Benjamin Griveaux se retrage din cursa pentru primăria Parisului

Scandal sexual în Franța. Benjamin Griveaux se retrage din cursa pentru primăria Parisului

Candidatul partidului aflat la putere în Franţa şi-a anunţat retragerea din competiţia pentru primăria Parisului. Anunţul a fost făcut chiar de Benjamin Griveaux care a spus că prin acest gest vrea să-şi protejeze familia şi partidul din care face parte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:16

Egiptul confirmă primul caz de CORONAVIRUS din ţară; persoana afectată este cetăţean străin

Egiptul confirmă primul caz de CORONAVIRUS din ţară; persoana afectată este cetăţean străin

 Egipt a confirmat vineri primul caz de coronavirus din această ţară adăugând că persoana afectată este un cetăţean străin care a fost plasat în izolare într-un spital, informează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:07

Ce este POSTUL intermitent și cum te-ar putea ajuta să trăiești mai mult

Ce este POSTUL intermitent și cum te-ar putea ajuta să trăiești mai mult

Abținerea de la mâncare timp de 16 până la 18 ore pe zi ar putea fi esențială pentru tratarea unui număr mare de afecțiuni medicale, chiar dacă trebuie să vă antrenați pentru a face față foamei. Postul intermitent poate reduce tensiunea arterială, te scapă de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:03

Uniunea Europeană caută variante de a umple golul finanaciar lăsat de Marea Britanie

Uniunea Europeană caută variante de a umple golul finanaciar lăsat de Marea Britanie

Președintele Uniunii Europene a propus vineri să completeze gaura lăsată de Marea Britanie în următorul buget pe termen lung al blocului, cu venituri dintr-o nouă taxă pe materiale plastice și fonduri din comerțul cu emisii de carbon, notează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:02

Românii se căsătoresc mai târziu și divorțează mai greu

Românii se căsătoresc mai târziu și divorțează mai greu

Românii se căsătoresc la vârste mai înaintate faţă de acum 30 de ani şi divorţează mult mai greu, un semn al schimbărilor fundamentale prin care a trecut societatea românească după Revoluţia din 1989, se arată într-o analiză realizată de compania de...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 15 Februarie 2020, ora: 06:58

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 FEBRUARIE 2020. SCORPIONII DEVIN CUCERITORI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 FEBRUARIE 2020. SCORPIONII DEVIN CUCERITORI

Horoscopul zilei de 15 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 15 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 15...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 20:38

Filat îi dă o replică lui Igor Popa: Aștept să prezint probe despre cum m-a „reprezentat”

Filat îi dă o replică lui Igor Popa: Aștept să prezint probe despre cum m-a „reprezentat”

 Fostul premier al R. Moldova, Vlad Filat, vine cu o reacție la Plângerea Penală depusă de fostul său avocat, Igor Popa, la Procuratura din orașul Frankfurt am Main, Germania. Filat scrie pe pagina sa de Facebook că „abia așteaptă să aibă oportunitatea să prezinte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 18:13

Istoria și semnificația Zilei Îndrăgostiților. De ce îl sărbătorim pe Sfântul Valentin?

Istoria și semnificația Zilei Îndrăgostiților. De ce îl sărbătorim pe Sfântul Valentin?

De Ziua Îndrăgostiților, oamenii din întreaga lume sărbătoresc dragostea. E ziua în care oameni își arată dragostea și afecțiunea față de ceilalți trimițând cărți, cadouri, flori și ciocolată. O sărbătorim în fiecare an, pe 14 februarie. Anul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 18:09

Cum prepari siropul de usturoi. Te scapă de răceli și întărește sistemul imunitar

Cum prepari siropul de usturoi. Te scapă de răceli și întărește sistemul imunitar

Amestecul dintre usturoi, miere și oțet de mere face minuni pentru organism. Siropul întăreșste sistemul imunitar, scade tensiunea și reduce nivelul colesterolului „rău”. De asemenea, te scapă de răceli și infecții, de durerile provocate de artrită și de durerile...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)