Astăzi 13 Noiembrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 12:41
Abonamente

Editorial 8 August 2014, ora 09:38    Din editia print

Marime Font

La Mulți Ani, Nicolae Juravschi!

Motto: Oriunde se pot truca ierarhiile şi valorile. Absolut oriunde: în ştiinţă, în literatură, în artă, în politică. 
Numai în sport nu.
Mihail Sadoveanu

Palmares sportiv:

1. 1985- membru al echipei naționale Olimpice a Uniunii Sovietice – caiac-canoe
• multiplu campion al Uniunii Sovietice
• multiplu campion naţional

2. 1988 - Jocurile Olimpice de la Seul, dublu Campion Olimpic


3. 1992 - Jocurile Olimpice de la Seul Barcelona - participant, locul IV

4. 1988-1995 - de opt ori Campion Mondial

5. 1996 - Jocurile Olimpice de la Atlanta, medalie de argint

Lumea sportului are propriile ei reguli și ierarhii, pe care marele nostru scriitor Mihail Sadoveanu, cu simțul său artistic unic, a reușit să le cuprindă într-o singură metaforă. Asta pentru că sportul este prin excelenţă un fief al meritocraţiei, iar datorită acestui fapt performanţele sportivilor sunt cu mult deasupra performanţelor înregistrate de societatea noastră la nivel internaţional. Din acest considerent, pentru noi, sportivii, alcătuirea unei scări a valorilor, care să nu genereze discuții și interpretări, este un lucru mult mai ușor de realizat decât în alte domenii de activitate socio-umană. Astăzi am decis să las la o parte preocupările de istorie sau politică și să vorbesc despre cel mai mare sportiv moldovean al tuturor timpurilor – Nicolae Juravschi. Desigur, motiv pentru aceasta poate fi faptul că astăzi redutabilul nostru campion împlinește jumătate de secol. Dar dincolo de asta, mai important mi se pare faptul că noi, din porniri egoiste și în graba noastră de a ne trăi viața, uităm adeseori că suntem contemporanii unui sportiv a cărui performanță nu știu dacă va mai putea fi repetată vreodată de cineva în această țară. Pentru că noi, ca indivizi și societate, uneori trecem prea ușor pe lângă oamenii care au făcut prin reușitele lor să ne simțim mândri că îi cunoaștem și îi avem printre noi. Dar și mai mult mă determină să fac acest lucru istoria lui Nicolae Juravschi, în care se poate regăsi cu ușurință orice copil de prin satele noastre și care poate visa să ajungă ca el, pentru că viața sportivă a acestui performer este de-a dreptul fascinantă.

S-a născut la 8 august 1964 în satul Chircăiești, raionul Căușeni, în familia lui Afanasie și Maria Juravschi. La fel ca mulți dintre noi, de mic copil participa la toate competiţiile, indiferent de vârstă sau de probă, fie din satul natal, fie la cele raionale, pentru că așa erau timpurile. A mers apoi la Liceul Republican Sportiv, unde inițial a făcut lupte, pentru ca apoi să meargă la atletism, pentru ca în sfârșit să ajungă la proba care l-a consacrat, cea de caiac-canoe. N-a impresionat prin calități și performanță, din contra, faptul că a avut pelerinaje pe la mai multe probe era o dovadă de nesiguranță. Dar spre deosebire de sutele de copii și părinți care renunță la performanță pentru că aceasta nu vine când vrem noi să vină, Nicolae Juravschi a continuat să creadă că rezultatul sportiv este nu doar o chestiune de aptitudini și ambianță, dar și de antrenament și atitudine. Talentul său s-a descoperit mult mai târziu, după multe ezitări și neîncrederi exprimate deseori de cei din jur, dar și ca rezultat al căderilor și „răsturnărilor”. La chiar prima competiţie din 1979 de la Dubăsari, evolua la cursa de 500 metri, unde era pe locul doi şi cu 20 de metri înainte de sosire s-a răsturnat din barcă. Credea că e sfârșitul, că s-a terminat cariera, dar de acolo într-un târziu talentul său era să erupă pentru a deveni de neoprit.

Performanța lui Nicolae Juravschi a fost rezultatul unei sinergii cu Alexandru Chirpicenco și Victor Reneiski, doi beloruși cu suflet și talent, care i-au schimbat definitiv viața. Unul ca antrenor, prin capacitatea de a-i pune în valoare talentul imens și a-i insufla încredere în sine, altul ca prieten și coleg de barcă, alături de care a cunoscut cele mai mari rezultate sportive.

Meritul lui Nicolae Juravschi este cu atât mai mare cu cât a fost generat într-o supra-putere sportivă, Uniunea Sovietică, unde era foarte greu să devii membru al echipei sovietice pentru că era o concurenţă mare, iar mulţi sportivi, care puteau să devină campioni mondiali sau europeni, nu prindeau nici măcar lotul. Cei din lumea sportului știu ce înseamnă asta. Nu era suficient să fii primul ca să fii cel mai bun. În unele cazuri era chiar puţin şi trebuia de demonstrat şi alte calităţi, să reziști la anumite provocări.

Mai departe istoria celui care în anul 2001 a fost desemnat cel mai bun sportiv moldovean al secolului XX, este în general cunoscută. Steaua lui a strălucit la Jocurile Olimpice de la Seul din 1988, când după opt ani de absență determinați de boicoturile succesive de la Moscova 1980 și Los-Angeles 1984, cele două supra-puteri sportive, URSS și SUA, se întâlneau pentru a da ultima bătălie în ierarhia mondială a performanței sportive. Echipajul Juravschi-Reneiski a cucerit în apele coreene medaliile de aur în proba de canoe dublu, cursele de 500 și 1000 de metri, performanță ce rămâne neegalată în sportul moldovenesc și care lasă o moștenire greu de depășit pentru cei care vor dori să răstoarne vreodată această performanță. În următorii trei ani, Juravschi a câștigat 8 medalii de aur la Campionatele Mondiale în probele de C-2 și C-4, dar în ciuda acestor rezultate unicat, împreună cu Reneiski nu au fost selecționați pentru a participa la Jocurile Olimpice de la Barcelona 1992. Juravschi a fost invitat pentru a reprezenta România la Olimpiada din 1992, avându-l ca partener pe Gheorghe Andriev și s-a calificat în două finale olimpice, cea de la C2 - 500 m și C2 - 1.000 m, obținând la ambele probe locul 4. Revine apoi în R. Moldova și în anul 1995 l-a convins pe fostul său partener Reneiski, să urce din nou în barcă, de această dată pentru a reprezenta țara noastră la Jocurile Olimpice de la Atlanta 1996, unde vom participa prima oară ca echipă independentă. Experiența și potențialul de altădată, atent supravegheate de antrenorul Chirpicenco, au făcut ca cei doi să obțină medalia de argint în proba de C2 - 500 metri, aducând astfel prima medalie olimpică pentru R. Moldova.

Prin Decretul nr. 254/4 septembrie 1996, președintele Mircea Snegur l-a decorat cu Ordinul Republicii „în semn de înaltă prețuire a meritelor deosebite în dezvoltarea sportului și a mișcării olimpice naționale, pentru succese remarcabile obținute la ediția a XXVI-a a Jocurilor Olimpice de Vară de la Atlanta”.

Istoria lui Nicolae Simatoc demonstrează odată în plus, dacă mai era cazul, că în viaţă şi în sport lucruri imposibile nu există: a adunat în cariera sa de sportiv peste 200 de medalii, inclusiv două medalii olimpice de aur, una – de argint, opt medalii de campion mondial, plus încă două de argint și bronz la aceleași competiții.

La fel ca și cazul unui alt mare Nicolae al sportului românesc, Nicolae Simatoc din Grimăncăuți, performanța lui Juravschi pornește dintr-un loc unde se naște de obicei la români eternitatea, din Chircăieștii aflați în proximitatea Nistrului, care la fel ca multe alte sate pline de talente încă nedescoperite, a știut să ni-l dăruiască pentru propria noastră măreție. Pentru ca apoi să se impună într-un domeniu al concurenței acerbe, unde nu mama sau tata îți cumpără medaliile, iar cumetrii sau nănașii pot vorbi cu arbitri să-ți oprească cronometru sau să-ți acorde un penalti pentru a câștiga. Ci pentru că a activat în domeniul fair-play-lui, care este, așa cum spunea Lia Manoliu, o altă mare campioană de-a noastră basarabeană, arta de a pierde cu demnitate, fără nicio supărare faţă de învingător, fără amărăciune în suflet, fără a da vina pe arbitri, pe vânt sau ploaie şi este mai ales puterea de a reîncepe mereu, chiar dacă pierzi sau câştigi.

Cu această ocazie minunată îi urez lui Nicolae Juravschi din partea întregii comunități olimpice și sportive ani mulți de creație, sănătate și realizări în interesul sportului, pe măsura palmaresului său impresionant, care să-i întregească în posteritate această senzație de măreție și importanță pe care ne-a inoculat nouă tuturor ca sportiv.

Un articol de: Octavian Țâcu
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 12:41

Ioniță: Prețurile la produsele alimentare explodează (GRAFIC)

Ioniță: Prețurile la produsele alimentare explodează (GRAFIC)

În luna octombrie 2019 prețurile la produsele alimentare în valoare anuală au ajuns la 10,5%, maixima din ultimii 2,5 ani. Această creștere lovește cel mai puternic asupra pătruilor socail vulenrabile în special pensionarii. Scumpirea produselor alimentare depășește de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 12:33

„Discuții” despre exporturile moldovenești: Sputnik vede scăderea exporturilor în UE, dar nu vede scăderea și mai mare în cazul CSI

„Discuții” despre exporturile moldovenești: Sputnik vede scăderea exporturilor în UE, dar nu vede scăderea și mai mare în cazul CSI

Portalul Sputnik.md a publicat la 30 octombrie o știre în care autorul accentuează că în ultimele luni se înregistrează o scădere a exporturilor Republicii Moldova în țările membre UE. Știrea este construită tendențios, deoarece autorul nu descrie situația generală a exporturilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 12:20

Socialistul Adrian Lebedinschi nu exclude o coaliție cu Partidul Democrat

Socialistul Adrian Lebedinschi nu exclude o coaliție cu Partidul Democrat

Unii deputați din Blocul ACUM ar putea susține prin vot un guvern minoritar. Declarația a fost de deputatul socialist Adrian Lebedinschi în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova. Alesul a precizat că dacă Maia Sandu va renunța la crearea unei noi coaliții cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 11:59

Românii din diaspora, record de bani trimiși în țară

Românii din diaspora, record de bani trimiși în țară

Românii aduc din ce în ce mai mulți bani în țară. Țara noastră a depășit Polonia în ceea ce privește sumele trimise acasă de românii din diaspora, în 2018, potrivit datelor publicate de Eurostat.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 13 Noiembrie 2019, ora: 11:51

Important portal economic din România, despre interesele lui Dodon în cedarea Aeroportului din Chișinău către Rusia

Important portal economic din România, despre interesele lui Dodon în cedarea Aeroportului din Chișinău către Rusia

„Pro-rusul Dodon vrea să deschidă în fața serviciilor secrete ruse poarta aeriană de la Chișinău, din coasta NATO”, scrie portalul românesc money.ro. Jurnaliștii români menționează că Rusia a declanșat un adevărat război hibrid pentru Aeroportul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 11:42

Reacția blocului ACUM după ce a fost trimis în opoziție: „Maia Sandu premier” // „Unica garanție pentru noi este DEMISIA lui Igor Dodon”

Reacția blocului ACUM după ce a fost trimis în opoziție: „Maia Sandu premier” // „Unica garanție pentru noi este DEMISIA lui Igor Dodon”

În aceste condiții, șansele reeditării unei coaliții cu PSRM sunt minime, după ce socialiștii au declarat că nu o vor accepta pe Maia Sandu din nou în funcția de premier.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 13 Noiembrie 2019, ora: 11:38

Ion Chicu, candidatul „apolitic” la funcția de premier? Ce zice Igor Dodon

Ion Chicu, candidatul „apolitic” la funcția de premier? Ce zice Igor Dodon

Fostul ministru al Finanțelor, actualul consilier prezidențial Ion Chicu, ar fi candidatul „apolitic” pe care, potrivit informațiilor care se vehiculează în spațiul public, președintele Igor Dodon intenționează să-l propună pentru funcția de premier.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:51

Condițiile puse de PSRM față de blocul ACUM - Guvern FĂRĂ Maia Sandu sau condus de PAS și PPDA

Condițiile puse de PSRM față de blocul ACUM - Guvern FĂRĂ Maia Sandu sau condus de PAS și PPDA

Fracțiunea PSRM a ieșit la declarații după întrevederea cu Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. "Noi am discutat cu domnul Președinte. Anterior ne-am convocat și cu fracțiunea Partidului Socialiștilor într-o ședință separată, noi am discutat despre...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:45

Saakashvili, despre demisia Guvernului Sandu: Putin şi-a încheiat operaţiunea de ACAPARARE a puterii din Moldova

Saakashvili, despre demisia Guvernului Sandu: Putin şi-a încheiat operaţiunea de ACAPARARE a puterii din Moldova

Fostul preşedinte al Georgiei Mihail Saakashvili consideră că demisia Guvernului de la Chişinău a fost pusă la cale de Moscova. Potrivit lui, Vladmir Putin „şi-a încheiat operaţiunea de acaparare a puterii din Republica Moldova”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:16

Premierul Ludovic Orban: România va coopera cu Republica Moldova numai dacă va exista „garanția învestirii unui guvern pro-european”

Premierul Ludovic Orban: România va coopera cu Republica Moldova numai dacă va exista „garanția învestirii unui guvern pro-european”

România va coopera cu Republica Moldova, în sprijinul cetățenilor săi, numai dacă va exista ,,garanția învestirii unui guvern pro-european”, este mesajul transmis de premierul Ludovic Orban ca reacție la demiterea guvernului Maia Sandu, marți, prin moțiune de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:04

Puţin de tot a rezistat ambarcaţiunea anti-oligarhică, foarte puţin, penibil de puţin

Puţin de tot a rezistat ambarcaţiunea anti-oligarhică, foarte puţin, penibil de puţin

Şi s-a prăbuşit zgomotos Alianţa PSRM-ACUM, a căzut Guvernul Sandu. Un asemenea deznodămînt trist era de fapt destul de previzibil, dacă ne gîndim la toată fojgăiala politică începută în 1991. Cîte alianţe şi politicieni se prăbuşiseră anterior, era de presupus că şi asta...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:57

Coada-calului face minuni în afecțiunile RINICHILOR

Coada-calului face minuni în afecțiunile RINICHILOR

 Coada-calului (Equisetum arvense) este una din plantele cu cele mai bune efecte asupra vezicii urinare și a rinichilor, fiind recomandată din vechime pentru diferite afecțiuni uro-renale.  Terapeuta austriacă Maria Treben recomandă pentru nisip și pietre la rinichi și la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:22

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Derek Hogan a a efectuat o vizită în această dimineață președintelui Igor Dodon

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Derek Hogan a a efectuat o vizită în această dimineață președintelui Igor Dodon

Derek Hogan a efectuat o vizită matinală președintelui Igor Dodon, după ce Guvernul Sandu a fost demis prin moțiune de cenzură

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:19

Petiția pentru demiterea președintelui Dodon, semnată de mii de oameni

Petiția pentru demiterea președintelui Dodon, semnată de mii de oameni

Partidul Liberal a inițiat o petiție în care cere să fie demis președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:12

Candu spune dacă PD va vota un Guvern minoritar: „Discutabil, posibil un astfel de scenariu”

Candu spune dacă PD va vota un Guvern minoritar: „Discutabil, posibil un astfel de scenariu”

Andrian Candu spune că este posibil scenariul în care fracțiunea PD să voteze un Guvenr minoritar. Declarația a fost făcută la o emisiune televizată de la Prime TV.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 13 Noiembrie 2019, ora: 09:07

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 13 NOIEMBRIE 2019. CAPRICORNII REVIN ÎN FORȚĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 13 NOIEMBRIE 2019. CAPRICORNII REVIN ÎN FORȚĂ

Horoscopul zilei de 13 noiembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 13 noiembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 13...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:00

Cașcaval cu gust „european” produs în raionul Drochia

Afacere cu gust de cașcaval la Pelinia, raionul Drochia. De mai bine de jumătate de an, familia Țurcanu produce brânzeturi din lapte de vaci, sută la sută naturale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 08:35

Alertă meteo! Cod galben de vânt, în Moldova

Alertă meteo! Cod galben de vânt, în Moldova

Meteorologii moldoveni au emis o alertă meteo de cod galben de vânt.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)