Actualitate

La multi ani, Chisinau!

Atunci cand nu am mai putut suporta povara unor regimuri, la Chisinau ne-am regasit verticalitatea…

Miercuri, 14 octombrie, e Hramul capitalei R. Moldova. Sarbatoarea este marcata cu regularitate, de cativa ani buni, inca de pe cand in fruntea primariei se afla Serafim Urecheanu. Am putea spune ca ea a devenit o traditie, intrucat e asteptata de toti, inclusiv de oaspetii din diferite tari care aleg anume aceste zile pentru a vizita Moldova.

De obicei, cu ocazia Hramului, se deschide fie o librarie de carte romaneasca, fie o biblioteca. In aceasta zi, fratii nostri de dincolo de Prut vin cu donatii de carte si urari de bine. Astfel, au aparut, de-a lungul anilor, bibliotecile „Transilvania”, „Targu-Mures”, „Maramures” – numite dupa regiunea romaneasca de unde erau aduse volumele de carte -, „Onisifor Ghibu”, „Ovidiu” s. a.

Sa nu uitam si un alt moment important: Chisinaul este locul care ne-a adunat intotdeauna in jurul unor idei nobile. In Piata Marii Adunari Nationale am iesit cu totii, dupa dreptate, in anii ’90 sau, mai recent, in 2009. Atunci cand nu am mai putut suporta povara unor regimuri, la Chisinau ne-am regasit verticalitatea si demnitatea nationala. Regretatul poet Grigore Vieru spunea ca acesta este cel mai frumos si mai scump loc din lume. Asa il percep mii de basarabeni, chiar daca nu toti s-au nascut in capitala. In ajunul si cu prilejul sarbatorii, am discutat cu unii dintre ei, astazi personalitati de onoare ale urbei, incercand sa aflam ce reprezinta pentru ei Chisinaul. Cititi opiniile lor in pagina 3.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *