Social

La mulţi ani, dragi cititori!

Copacul cu dorinţe
de Sorina Ştefârţă

Acum nişte luni de decembrie scriam că trăiesc, de parcă aş alerga după un tren pe care nu-l pot prinde, iar distanÅ£a devine tot mai mare. De atunci, nu doar un om mi-a mărturisit că se regăseşte perfect în această ipostază. Este „fugărită” viaÅ£a azi, iar anul 2011 nu a făcut excepÅ£ie. Şi-n loc să spunem „ce am făcut”, ne pomenim cu tot mai multe „nefăcute” la activ. Câte cărÅ£i (nu) am citit, ce spectacole (nu) am văzut, de câÅ£i oameni (nu) ne-am amintit…

La recenta lansare a calendarului pentru 2012 al revistei PUNKT, am fost îndemnaÅ£i să scriem pe nişte foiÅ£e ce am face, dacă într-adevăr anul viitor va fi sfârşitul lumii. Şi să agăţăm foiÅ£ele pe un copac improvizat. Nu ştiu dacă sfârşitul lumii e o realitate sau dacă indienilor maya, pur şi simplu, nu le-a ajuns piatră pentru calendar… Am scris, totuşi, că aş lăsa totul şi aş călători. Citind cărÅ£i, mergând la spectacole şi amintindu-mi de oamenii dragi. Dar, oare chiar trebuie să vină sfârşitul lumii, ca să răsară copacul cu dorinÅ£e?

Maternitate 2011
de Gheorghe Budeanu

Frig. Şi întuneric…
Dorin Chirtoacă aprinde o surcică. Se vede Voronin cum taie pelinci din Tricolor. La florărie, pe ascuns unul de altul, Traian Băsescu şi Vladimir Putin vor să cumpere câte un buchet de trandafiri albi, dar nu mai sunt, i-a cumpărat pe toÅ£i premierul Filat. Nu, nu pentru Sanda… Mihai Ghimpu îi face din ochi lui Voronin şi-i salută respectuos pe cei cu halate albe. Mark Tkaciuk îi şopteşte, olteneşte, ceva la ureche lui Oleg Reidman. Şi numai Lupu – sigur că Marian – stă şi nu poate înÅ£elege dacă au trecut nouă luni sau doi ani… Se deschide uşa şi cei de afară aud vocea catifelată a Vitaliei Pavlicenco: „Ei nu ştiu cine şi cum să-i taie burrrrricul…”.

Toată lumea se agită, crăcănată între est şi vest. Pe alături – niciun WC. Cei mai patrioÅ£i au început să suduie, pornind spre intrare cu pumnii strânşi între picioare: „Cât o să mai aşteptăm?!”.

Încotro, Moldova?
de Tatiana Corai

În 2011, R. Moldova a fost recunoscută drept Å£ara în care se consumă cea mai mare cantitate de alcool pe cap de locuitor. Alte clasamentele internaÅ£ionale spuneau că Moldova e Å£ara care se depopulează cu cele mai rapide ritmuri din lume. Dar tot în 2011, mămăliga a ajuns în Cartea Recordurilor…

Ce facem şi ce recorduri ne aşteaptă în 2012? Continuăm exodul spre Italia, Rusia, Portugalia sau ne întoarcem la cotele noastre de pământ, rămase în paragină? Ne pornim spre Uniunea Euroasiatică, unde ne cheamă insistent dl Putin, sau continuăm să batem la uşa Uniunii Europene, în speranÅ£a că ni se va deschide? Facem alegeri anticipate sau încercăm să ajungem fără ele la mult trâmbiÅ£ata stabilitate?
Încotro, Moldova?

Ar fi trebuit să fiu la Tallinn…
de Pavel Păduraru

Aşa cum iată că mă aflu şi eu în concediu de o săptămână în anul 2011, încerc să profit şi să-mi vizitez prietenii pe care, din lipsă de timp, nu i-am văzut de mult. Şi aşa se întâmplă că unii dintre ei lucrează în serioase instituÅ£ii de stat, ceea ce de cele mai multe ori mă scoate din sărite. Intru: “Noroc, ce mai faci?”, “Bine, îmi răspund, lucrez, tu?”, “Da eu mă odihnesc, îs în concediu”.

Mort-copt, aici se termină povestea. De încerc să abordez vreun subiect mai serios care acum mă interesează din simplă curiozitate, mai bine mi-aş astupa urechile decât aş auzi eternele cuvinte: “Prietene, nu mă lua de prost! Ştiu că ai dictafon în buzunar. Ştiu că la tine şi nasturii înregistrează, ştiu că Å£i-ai ascuns în păr camera video…”. Auzind aşa prostii, tac sau vorbesc prostii, care mă fac să casc până la epuizare… Apoi încerc să-i adulmec: “Măi, tu chiar crezi că m-aş duce acum la ziar să scriu articole? Nu-mi pasă, măi, de nimic!”. Mă scrutează cu coada ochiului şi mi-o taie: “Dacă ai fi prost, te-aş crede”. Ies zăpăcit şi mă gândesc că mai bine aş fi prost, măi, da poate chiar îs prost şi acum ar fi trebuit să fiu la Tallinn, unde am vrut să fug cu tot cu mine zilele trecute… Iar când îmi dau seama de asta, prefer să pup dinÅ£ii anului 2011, care-s tare-tare cafenii.

O ultimă întrebare, la început de an
de Ana Taban

Dragi cititori, dar şi politicieni! Vă îndemn să nu vă luaÅ£i prea în serios, cel puÅ£in o dată pe an, şi să răspundeÅ£i la o singură întrebare: Va mai conta asta peste un an?

Fizicianul Stephen Hawking spunea că ne aflăm pe o planetă neînsemnată, aflată la periferia uneia dintre cele o sută de miliarde de galaxii. Iar eu sau voi suntem unul din miliardele de oameni de pe planetă. Gândind în aceşti parametri, credeÅ£i că problemele cu care ne confruntăm zi de zi, inclusiv "jocurile politice", sunt chiar atât de importante?

Personal, când lucrurile nu merg aşa cum mi-aş fi dorit, îmi pun uneori această întrebare. Dacă răspunsul este nu, trec mai departe – rapid.
Să gândim în perspectivă şi să zâmbim mai mult în anul care vine, poate doar aşa reuşim să alegem preşedintele. „Zâmbetul e ca ştergătorul de parbriz, nu opreşte ploaia, dar îÅ£i permite să-Å£i vezi de drum”, spunea J. Wasbro.

Un an plin de zâmbete vă doresc tuturor, chiar şi celor mai încruntaÅ£i politicieni!!!

Text-şoc între ani
de Ion Surdu

Moldoveanca Anna Lesko şi-a etalat fundul în scop caritabil; Caz şocant la OcniÅ£a: O fată este bătută şi umilită de către două adolescente; Incredibil: Filat este mai bogat decât Putin; Judecător beat la volan; Exclusiv: Vezi cu ce impresii au rămas oaspeÅ£ii veniÅ£i la nunta lui Ilan Shor cu Jasmin; Uite cât de transparentă a fost rochia vedetei; Breaking news: Scandal la biserică; Cum şi-a sărbătorit ziua de naştere căţeluşa Zosea – „Regina glamourului”…

Ne aflăm într-o „tranziÅ£ie” continuă dintre prostie şi indiferenţă, ură şi mercantilism, mai nou – dintre fărădelege şi glamour. Uităm că suntem făcuÅ£i în lumea asta ca să iubim, nu ca să ucidem, ca să ne respectăm, nu ca să ne îngropăm de vii şi ca să avem încredere unii în alÅ£ii, nu ca să ne urâm. Îmi dau seama că în ziua de azi foarte puÅ£ini Å£in cont de aceste virtuÅ£i, dar eu totuşi rămân „naiv” şi vreau ca în 2012 să nu mai citim titluri de genul celor de mai sus.
La mulţi ani, oameni!

Suplimentul „Femeia” în anul 2012
de Mira Tănase

Am reuşit în anul 2011 să vă aducem toate noutăţile destinate femeilor aproape, pentru că o femeie întotdeauna ar trebui să fie pregătită pentru noi începuturi şi să se gândească foarte bine la ceea ce îşi doreşte.

Dacă aÅ£i fost aproape de noi în acest an şi aÅ£i ales să ne citiÅ£i şi în anul ce vine, vom încerca să nu vă dezamăgim şi să reuşim a vă aduce la îndemână toate informaÅ£iile care vă pot fi utile în viaÅ£a de zi cu zi. Ne aşteaptă un final de an frumos, pe care ar trebui să îl întâmpinăm cu sufletul deschis şi cu gânduri cât mai frumoase.

Ştim cu toÅ£ii că banii pot rezolva multe probleme pe lumea asta, dar niciodată nu vor Å£ine loc de familie, însă omul ce are mai scump pe lumea asta decât familia? NIMIC. RugaÅ£i-vă cât puteÅ£i de mult să fiÅ£i sănătoşi şi nu închideÅ£i seara ochii înainte de a fi recunoscători pentru ceea ce aveÅ£i. Noi vă mulÅ£umim că sunteÅ£i aproape de Suplimentul „Femeia” şi în anul 2012, făcând astfel parte din marea noastră familie.

Să ne trăiască antidotul!
de Irina Papuc

Dacă ar fi să compun o urătură respectând strict regula pe care ne-o impune această bucată vie de folclor… aş da-o în bară. Şi asta pentru că de la un timp începem să scriem totul după o regulă – cea jurnalistică: cele cinci (eventual, şase) întrebări din lead, surse oficiale, neoficiale – cel puÅ£in trei la număr, background-ul, titlu, intertitlu, supratitlu. Şi-apoi în jurnalism n-ai ce compune, aici trebuie să povesteşti ce s-a întâmplat sau ce-ai văzut, scurt şi clar. Şi tot aşa… Toate astea le învăţăm şi încercăm să le respectăm pentru tine, cititorule. Pentru ca tu să ne urmăreşti, parcurgem kilometri prin noroi, renunţăm la zilele de odihnă, iar seara când ne odihnim tot ştiri urmărim, ca să nu ne scape ceva. E o muncă extraordinară, nu ne plângem de nimic. Ba chiar devine în timp o boală – una incurabilă. Deci, nu ne lipsiÅ£i de antidot! CitiÅ£i-ne şi la anul. Sărbători minunate! Cam asta a fost…Hăăăi-hăăăi!

Două evenimente nepolitice ale lui 2011
de Ion Macovei

Nu pot să spun că anul 2011 a trecut repede, aşa cum de obicei mulÅ£i au senzaÅ£ia că trece timpul. S-au întâmplat destule evenimente ca să ne saturăm de el şi să păşim cu bucurie în 2012 crezând cu naivitate că problemele care ne-au bulversat viaÅ£a vor rămâne în trecut. Trebuie remarcate, totuşi, câteva evenimente care sunt importante nu numai pentru Republica Moldova. Mă refer la sfinÅ£irea Bisericii „Sfântul Petru şi Pavel” din Camâşovca, regiunea Odesa, singurul locaş sfânt românesc de pe teritoriul Ucrainei, şi la înălÅ£area Crucii Mântuirii Neamului Românesc de la Nisporeni. În rest, sunt mulÅ£umit că am avut parte de câteva călătorii şi am descoperit nişte meleaguri de basm prin Republica Moldova.

Să vă iubiÅ£i şi în 2012!
de Nadia Tătaru

E bine că în acest secol marcat de modernitate nu este demodat să iubim. E bine că norii şi grijile vieÅ£ii nu ne-au împietrit definitiv inima în faÅ£a aproapelui nostru. E bine că Dumnezeu a avut grijă să ne lase pe pământ o mostră din veşnica Sa iubire.

Vă îndemn aşadar, fraÅ£ilor, să trageÅ£i obloanele peste cuvinte şi să lăsaÅ£i ca Naşterea Mântuitorului să vă purifice întreaga fiinţă.

Fie ca liniştea voastră să vină din credinţă şi fapte, de sus să vă ningă cu binecuvântări, iar dragostea Domnului să vă împodobească casa.

La mulţi ani, dragi cititori!
de Dumitru Crudu

Din punct de vedere cultural, anul 2011 a fost foarte bogat. 2011 este, fără îndoială, anul romanului basarabean. Ca în acest an, de foarte mult timp nu au mai apărut atâtea romane. O explozie similară se mai întâmplase doar la sfârşitul anilor şaizeci ai secolului trecut. Doar timpul va arăta care dintre aceste romane sunt valoroase. Anul 2011 a fost foarte prielnic şi pentru poezia basarabeană, ca şi pentru teatrul sau artele plastice moldoveneşti. Ce mai la deal la vale, a fost un an prodigios pentru cultura basarabeană. Să sperăm că, la fel, se va întâmpla şi în 2012. Dragi cititori, dacă vreÅ£i să aflaÅ£i cât mai multe lucruri inedite din şi despre cultura basarabeană de azi, fiÅ£i aproape de ziarul nostru! La mulÅ£i ani!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

babasının taş gibi bir kadını bulup evlenmeye karar vermesi porno ve onu bir de kendi yaşadıkları eve getirmesi sonucunda mobil porno hayalini kurduğu seksi kadının ÃŒvey annesi gibi sex hikayeleri olduğunu fark eden genç adam seks tecrÃŒbesinin ve ÃŒst sex izle seviye olduğu dışarıdan bakıldığında çok net şekilde porno seyret belli olan ÃŒvey annesini hayal edip 31 çekerek dÌşlerken porno izle odanın oradan geçen mature ÃŒvey oğlunu görÃŒr Odaya hd porno gelip sikini kimin için kaldırdığını soran ÃŒvey annesiyle porno farkında olmadan yakınlaşan genç adam boşalmak mobil porno izle için olgun bir kadının hayallerini kurduğunu söyleyince mature porno izle sikini eline alıp amına sokmadan çıplak şekilde ÃŒzerine çıktı