Cultură

La Muzeul Naţional de Artă al Moldovei a fost inaugurată o expoziţie de icoane din România

Expoziţia de grup cuprinde 58 de icoane pe lemn, pe sticlă şi în tehnica metaloplastiei, realizate de șapte artişti din diverse localităţi din România: Nicolae Nestor, Ovidiu Teodorescu, Mihaela Badescu, Marian Manole, Iulian Mita, Ana Maria Marinica şi Elena Constantin. Icoanele expuse prezintă diverse subiecte: „Naşterea Domnului”, „Maica Domnului cu Pruncul”, „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, „Acoperămîntul Maicii Domnului”, „Închinarea Magilor”, „Iisus pe tron”, „Sfîntul Ierarh Nicolae” ş.a.

Directorul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, Tudor Zbîrnea, a subliniat că expoziţia a fost vernisată la iniţiativa artistului Nicolae Nestor, originar din R. Moldova, stabilit cu traiul în România din 1999.

„Nicolae Nestor este conducătorul Atelierului iconografic „Sfîntul Nichita”, întemeiat pentru renaşterea şi dezvoltarea picturii tradiţionale ruse, studierea stilurilor şi şcolilor ruse. A făcut studii la Atelierul iconografic din Moscova, condus de Igor Drojdin. A combinat studiile cu activitatea practică. Este ucenicul pictorului restaurator din Sankt Petersburg Alexandru Cerepanov”, a specificat Tudor Zbîrnea.

Solicitat de MOLDPRES, Nicolae Nestor a afirmat că din grupul pe care îl conduce fac parte 15 iconari. „Majoritatea icoanelor sînt realizate de artişti plastici. Dar nu fiecare artist plastic poate fi iconar. Este o muncă foarte migăloasă”, a constatat Nicolae Nestor.

Iconarul Ovidiu Teodorescu din localitatea Moreni, judeţul Dîmboviţa, a menţionat că este un autodidact. „Fac icoane în metaloplastie. Arta de a sculpta în metal cere multă atenţie, răbdare şi iscusinţă. Am realizat şi lucrări în grafică, am pictat în acuarelă şi ulei, însă pasiunea vieţii mele este sculptura în metal. De obicei, icoanele noastre le expunem în ajun de Crăciun şi de Paşti, în diverse oraşe din România şi de peste hotare”, a mai spus Ovidiu Teodorescu.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 18 ianuarie 2016.

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *