Astăzi 23 Februarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 10:26
Abonamente

Muzică 10 Februarie 2014, ora 06:27    Din editia print

La o cafea cu Cristina Pintilie

Marime Font

Astăzi o prezint pe Cristina Pintilie, interpretă de muzică ușoară, romanțe și blues.  

Face muzică de la șapte ani, iar fiecare concurs la care participă îi aduce câte un premiu. Despre pasiuni, muzică, viață, încercări și bucurii vă povestește chiar ea.

Soțul meu zice că sunt o persoană foarte fericită, fiindcă în fiecare zi mă întâlnesc cu foarte multă lume și am o viață foarte interactivă. Nici una din zile nu seamănă cu cea anterioară. Bine, pentru mine e monotonie, dar, de fapt, se întâmplă ceva interesant, întâlnesc oameni cu temperamente diferite, muzicieni, pictori, dansatori etc.


În momentul în care cânți o notă falsă, e mai mare trauma decât atunci când tai cu bisturiul. De aceea, muzica se studiază mai mulți ani decât medicina.

Planific să iau câteva ore de actorie. Vreau să fiu mai degajată pe scenă. Eu am multe de spus, însă, uneori, fiindcă nu am experiență de actriță pe scenă, ceva mă blochează. Și atunci, tot ce am de transmis o fac doar prin voce. Totuși, deseori, un gest sau o privire spun mai multe.

Pe scenă mă simt ca peștele-n apă. Mulți îmi zic că, pe scenă, intru în transă și parcă sunt de pe altă planetă.

Prima piesă este cea care încălzește publicul și care-ți spune cum trebuie să te comporți cu el.

Uneori îmi pare rău că piesele se termină prea repede. Atunci mă gândesc, în sinea mea, Doamne, de ce nu are piesa aceasta măcar vreo zece strofe, să mai stau, să mai cânt?

Prima tangență cu romanțele am avut-o la 18 ani, când am participat la concursul de romanțe „Crizantema de Argint”. Atunci am luat și Premiul Mare. Asta m-a motivat. Probabil, dacă nu luam premiul, nu mai cântam acest gen de muzică.

Fiecare gen de muzică trebuie cântat la vârsta în care ești firesc, care ți-e potrivit ca fizic, gândire. Acum vreau să fac muzică ușoară. Am susținerea celor de la Alex Calancea Band și-mi doresc să fac ceva frumos și profund. Vreau ca melodiile pe care le fac să fie actuale și peste zece ani.

Am încercat să fac și eu muzică și mi se părea banală sau asemănătoare cu o melodie pe care-am auzit-o. Acum am ajuns la vârsta la care nu mai sunt atât de autocritică și-mi dau seama că alții sunt atât de tupeiști, încât se pun în valoare chiar și cu acel mic procent de talent. Atunci am înțeles că trebuie să fiu și eu un pic mai relaxată.

Scena este ceva sfânt. Poate să fie și scena unei case de cultură dintr-un sat sau una din Las Vegas, nu contează.
Am un vis să cânt alături de Celine Dion sau Sting.

Am coșmaruri despre cum urc pe scenă și nu știu ce trebuie să fac sau să cânt. Mă trezesc foarte speriată și mă rog să nu mi se întâmple în realitate, fiindcă, de regulă, visele mele se materializează.

Am lucrat o perioadă la Cannes. Cu Vasile Goia și Ilian Gârneț… La 19 ani eram într-un mediu luxos, foarte diferit de ceea ce-am mai văzut până atunci. Trebuia să cânți, să încânți publicul care a auzit muzică mai mult decât bună. Tot atunci am înțeles că publicul trebuie privit în ochi.

Tatăl meu este cel mai dur critic, dar și cel mai corect
. Deși știu că părinții vor doar binele pentru copiii lor, cred că, pe alocuri, tatăl meu a fost prea dur și exigent. Dar asta-i de bine.

Nu pot înregistra la orice studio. Atunci când se folosesc tot felul de tehnologii și ajung să nu-mi mai recunosc vocea, eu întrerup înregistrarea. Eu vreau să știu dacă scârțâie ceva la mine-n gât. În caz contrar, vocea este robotizată, parcă-i din plastic. Vocea trebuie să respire.

Pintilie este numele bunicilor mei. E numele pe care l-am păstrat, deși cel al părinților și fraților a fost modificat în perioada sovietică. Eu mi-am dorit să fie un nume românesc.

Am fost dezamăgită de multe ori și voiam să plec. Nu vedeam ce mai pot face aici. Simțeam că bat apa-n piuă și nu era vina mea. Totuși, am ales să rămân aici deocamdată, alături de părinți și de soț. Dacă vine o ofertă bună, voi pleca. De ce nu?

Eugen Doga îmi spune: „Draga mea, tu cânți atât de frumos… Doar că-mi pare rău de tine, că nu te-ai născut unde trebuie”.

Eu nu pot să cânt cu play-back (n.red.: fonogramă). Sunt mândră și fericită că pot cânta în orice situație. Era o perioadă când toți interpretau cu play-back, iar mie-mi spuneau că le stric imaginea. Odată chiar mi s-a refuzat prezența la concert, fiindcă voiam să cânt doar live.

Am plâns la concertul interpretei Lara Fabian. Eram foarte emoționată, mai ales fiindcă-i știu piesele, pe unele chiar le cânt. Știu cât sunt de complicate. Atunci, la concert, m-am simțit de parcă mă aflam la un master-class, am simțit fiecare emoție, fiecare cuvânt. Lumea, însă, la final de concert, zicea „m-am așteptat la mai mult de la ea”. Iar eu mă gândeam: oare ei au cântat vreo notă în viața lor?

Un articol de: Ana Gherciu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:26

Şeful organizaţiei din Suruceni a PAS, Vitalie Cara, şi-a îndemnat consătenii să o susţine la scrutinul de duminică pe Monica Babuc, candidat din partea Partidului Democrat din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:25

În lipsa oamenilor care provoacă accidentele, riscurile se reduc cu 90%, iar cei ce lucrează în domeniul asigurărilor auto încearcă să se pregătească pentru această schimbare. Dan Peate, un asigurator şi expert în capitalul de risc, vrea să facă pasul cel mare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:22

Iluştrii muzicieni Vitalie şi Vasile Advahov, care conduc una din cele mai bune orchestra de muyică populară din ţară, îşi exprimă public sprijinul pentru Alexandru Jizdan, candidat PDM la funcţia de deputat, pe circumscripţia 34, din Anenii Noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:22

O sondă spațială japoneză a aterizat cu succes pe un asteroid aflat la 340 de milioane de kilometri de Pământ. Hayabusa2 va colecta probe care ar putea răspunde unor întrebări despre originea vieții, transmite DW.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:20

În drum spre o întâlnire cu alegătorii din satul Vărzăreşti, raionul Nisporeni, liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a făcut un scurt popas la casa părintească din Grozeşti, unde-l aşteptau mama sa, Zinaida Plahotniuc, şi cele trei surori ale sale,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:05

Atunci când oamenii de ştiinţă calculează câtă materie ar trebui să existe în Univers, estimările lor depăşesc vast cantitatea de materie observată. De fapt, lipseşte circa o treime din materie care ar trebui să fie acolo, conform calculelor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 09:58

Soldații venezueleni au deschis focul vineri asupra cetățenilor indigeni, aproape de granița cu Brazilia, omorând două persoane, în timp ce președintele Nicolas Maduro încearcă să blocheze aducerea ajutoarelor umanitare într-o țară devastată economic, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Februarie 2019, ora: 07:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Februarie 2019, ora: 06:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 01:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:29

Autoritățile de la Chișinău au informat astăzi Adunarea Parlamentară a OSCE despre imixtiunile grsolane ale Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu s-a referit inclusiv la noul dosar fabricat de Moscova pe umele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:27

Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova dezminte, într-un comunicat de presă, informațiile tirajate de o parte a mass-media privind pretinsa înjunghiere a lui Veaceslav Platon, în Penitenciarul nr. 13.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:12

Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:11

Declanșarea de către Rusia a unui dosar penal în care ar figura Vlad Plahotniuc, poartă un evident caracter electoral câtă vreme acest lucru se întâmplă cu două zile înainte de alegerile din R.Moldova. De această părere este analistul politic Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:59

Fostul președinte al filialei Botanica a PPDA, Sergiu Cibotăreanu, susține că formațiunea condusă de Andrei Năstase nu este nici pe departe una proeuropeană. Potrivit lui, partidul format pe baza mișcării protestatare din 2015 a deviat foarte mult de la traseul său inițial....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:58

Mai mulți artiști iluștri își exprimă încrederea că PDM poate continua schimbările bune din Moldova, așa cum a făcut-o și în ultimii ani. Ei declară, în câteva mesaje live pe Facebook, că vor vota pentru Moldova și pentru fapte, nu vorbe, la alegerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:56

Unul din autoturismele care asigura protecția în cortegiul prezidențial a fost accidentat astăzi, în timp ce se afla în misiune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:55

Astăzi povara fiscală pe care un angajator o simte este mai mică decât în urmă cu trei ani. Acest lucru se datorează actualei guvernări, care trebuie să-și continue actvitatea și după alegerile din 24 februarie, susțin managerii centrului comercial Grand Hall, într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:54

Departamentului american pentru Securitate Internă a creat o universitate falsă, Universitatea din Farmington, pentru a lansa o capacană și pentru a aresta studenții străini care încearcă să rămână pe teritoriul american în mod ilegal, relatează The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:53

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, şi omologul său lituanian, Dalia Grybauskaite, au semnat joi, la Varşovia, o declaraţie privind securitatea comună, care include coordonarea politicilor de apărare şi securitate ale celor două ţări în cadrul NATO şi al Uniunii Europene şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:50 de Ana Marchitan

Duminică, 24 februarie, în R. Moldova, vor avea loc alegeri parlamentare ordinare. Astfel, pentru prima dată, cetățenii vor alege cei 101 deputați conform sistemului electoral mixt. Adică, 50 dintre aceștia vor accede în Legislativ pe liste de partid, mandatele urmând să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:40

Plahotniuc, în timpul vizitelor la Iurceni, Vărzărești, Zberoaia: vom continua investițiile în infrastructură, în crearea de locuri de muncă și condiții sociale mai bune aici și în toate satele din țară

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:14

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, este convins că anunțul privind noul dosar penal deschis de ruși pe numele liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, are legătură directă cu alegerile parlamentare de duminică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:51

Liderul Partidului Politic ȘOR, Ilan Șor și formațiunea sa sunt gata să preia responsabilitatea guvernării Republicii Moldova pentru a transforma și moderniza țara. Ilan Șor, care s-a arătat convins de victoria formațiunii sale la scrutinul parlamentar de duminică, a declarat la o...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)