Astăzi 25 Iunie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 14:07
Abonamente

Interviu 3 Mai 2013, ora 06:06    Din editia print

Dumitriţa Bologan: „La Oxford, accentul se pune pe analiză şi gândire critică”

Marime Font

Surorile Bologan - Otilia şi Dumitriţa - fac parte dintre puţinii tineri din R. Moldova care au studiat la una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume: ambele au făcut masteratul în Drept la Oxford. Au plecat în Marea Britanie după ce au absolvit Universitatea de Stat din Chişinău. Întrucât în aceste zile mulţi dintre absolvenţii de liceu îşi fac planuri de viitor, ne-am gândit că experienţa unui tânăr care a studiat în Occident le-ar fi de un real folos. Aşa a apărut ideea acestui interviu cu Dumitriţa Bologan, care şi-a susţinut masteratul la Oxford în 2011 şi impresiile ei despre această universitate sunt încă proaspete...

- Dragă Dumitriţa, la ce-i poate folosi unui tânăr moldovean un masterat la Oxford în materie de Drept European?

- În primul rând, la schimbarea radicală a opticii asupra a tot ceea ce îl înconjoară. În al doilea rând, la obţinerea unei imagini despre un sistem de tradiţii seculare în domeniul învăţământului. În al treilea rând, la deprinderea unor aptitudini de cercetare, analiză, gândire cu mult diferite de ale noastre. Şi nu în ultimul rând, la înţelegerea funcţionării şi aplicării sistemului de Drept European atât la nivel de instituţii europene, cât şi la nivel de state membre.


- De fapt, ce au însemnat pentru tine studiile în Marea Britanie? Şi, în genere, de ce îşi doreşte lumea atât de mult să ajungă la Oxford?

- Despre Universitatea Oxford se spune că e cea mai veche instituţie de învăţământ din statele vorbitoare de limbă engleză. Tradiţia, convenţionalismele, concentraţia de masă critică începând cu secolul al XIII-lea încoace, precum şi multe alte „ingrediente” au făcut-o să producă elite în toate domeniile, de unde-i provine şi prestigiul. A fost o experienţă care lasă impresii pentru toată viaţa, în care timpul are alte unităţi de măsură şi care se trăieşte extrem de intens. Exigenţele sunt foarte mari, iar condiţiile sunt diferite. Abordarea faţă de studenţi este individualizată, ceea ce presupune o pregătire la nivel din partea acestora.

- Din câte ştiu, şi sora ta mai mare, Otilia, a făcut un masterat la Oxford, tot în Drept. Ai avut un model bun în familie în persoana ei...

- Otilia mi-a fost şi este un model care mă inspiră. De fapt, povestirile ei despre arhitectura oraşului, despre cât de interesanţi sunt profesorii, cât de inteligenţi sunt colegii, de cât timp îţi trebuie pentru a te pregăti pentru un tutorial, cum trebuie să gândeşti şi să argumentezi fiecare raţionament m-au determinat şi pe mine să vreau să învăţ acolo. După ce s-a întors, a predat la Facultatea de Drept a Universităţii de Stat, şi-a susţinut teza de doctor tot într-un domeniu pe care a început să-l cerceteze la Oxford, acum activează în materie de drepturile omului, are doi copii...

- În ce culori vede R. Moldova un tânăr când se întoarce acasă dintr-o ţară precum Marea Britanie?

- Cromatica e diferită. Depinde de unghi şi de atitudine.

- Vrei să ne spui şi nouă ceva despre metodele de învăţământ practicate la Oxford, despre profesorii tăi de acolo?

- Se studiază foarte intens. Conform decanului facultăţii, să citeşti 16 ore pe zi nu e deloc mult. Un masterand are de obicei prelegeri, seminarii şi tutoriale. Prelegerile sunt interesante, dar sunt mai curând o prezentare generală a unui subiect sau o sinteză a celor mai intrigante aspecte, fapt care te face să vrei după asta să cercetezi ore întregi. Seminariile încep, de obicei, cu vreo 20 de minute de discuţii în contradictoriu dintre doi sau mai mulţi profesori care predau acelaşi obiect. Maniera în care îşi prezintă argumentele, în care combat teoria şi practica, generează iar o senzaţie de necesitate de cunoaştere. Iar sistemul de tutoriale, caracteristic universităţilor britanice, presupune ca de câteva ori pe trimestru să ai parte, împreună cu unul sau doi studenţi, de discuţii tête-à-tête cu profesorii. Aş mai adăuga că bibliotecile din Oxford sunt impresionante. Este de fapt o reţea de peste 30 de biblioteci, specializate pe toate domeniile, cu câteva milioane de volume, începând de la papirusuri egiptene şi terminând cu cele mai recente apariţii.

- La Facultatea de Drept a Universităţii de Stat, unde activezi în prezent, ai încercat şi tu să aplici aceste metode avansate de predare?

- Desigur că am încercat. Nu ştiu în ce măsură am reuşit, pentru că există o diferenţă enormă în ceea ce priveşte pregătirea tinerilor de la noi şi a celor de la Oxford.

La universitatea din Chişinău am avut într-o grupă un student care de abia citea şi nu putea, efectiv, să explice nişte noţiuni elementare, de cultură generală. Mi-a spus că lucrează nopţile, ca să-şi poată achita studiile, de aceea nu reuşea să se pregătească pentru ore. Eu, însă, am decis că până la sfârşit de semestru ori îl fac să cunoască materia, ori mă las de predat. M-a impresionat la un seminar, când a răspuns atât de bine, încât colegii au început să-l aplaude, i-am pus o notă de 9, iar el era cu ochii în lacrimi.

Cei care vin la Oxford trec printr-un filtru extrem de dur încă la etapa admiterii. Există o sumedenie de cerinţe pe care trebuie să le întruneşti înainte de a te califica drept candidat la studii. Cei care ajung să înveţe aici au un bagaj bogat de cunoştinţe şi multe abilităţi de studiu academic. Un curriculum pentru un obiect poate conţine 63 de pagini de bibliografie, jurisprudenţă şi întrebări. La Oxford nu se învaţă pe de rost, accentul se pune pe analiză şi gândire critică. Profesorii ne spuneau direct – „noi ştim că voi cunoaşteţi legislaţia, că aţi studiat cauzele de la curte, acum vrem să vedem cum gândiţi şi cum aplicaţi ceea ce ştiţi”.

- Sute de tineri merg astăzi la studii în Occident. Câţi dintre ei se întorc acasă?

- Nu pot să vorbesc în termeni statistici. Ştiu doar că nu se întorc prea mulţi, însă totuşi unii se întorc.

- Iar cei care se întorc se cunosc măcar unii cu alţii? Poate că împreună aţi putea face mult mai multe decât fiecare în parte...

- Comparând solidaritatea de la noi cu cea din alte ţări, consider că absolvenţii care se întorc aproape nu se cunosc între ei. Universitatea Oxford are, de exemplu, în diferite ţări, asociaţii ale foştilor studenţi, cu zeci de filiale. Se întrunesc destul de des şi organizează tot felul de evenimente culturale, de caritate etc. Am încercat să iniţiez şi eu un grup al absolvenţilor Oxford în Moldova, care sunt peste 20, însă deocamdată fără prea mare succes. Probabil că e nevoie de mai multă perseverenţă.

- În ultimii ani, R. Moldova iese dintr-o criză politică şi intră în alta. Tu cum îţi explici, de ce se întâmplă asta şi ce ar spune profesorii tăi de la Oxford despre astfel de situaţii?!

- E firesc să ne dorim ca unele lucruri să aibă loc mai repede decât ar fi cursul lor firesc. Constituirea unor mecanisme într-adevăr funcţionale necesită timp şi eforturi. Englezii şi-au proclamat unele drepturi şi libertăţi încă din 1215. Avantajul nostru e însă că avem destule exemple de la care ne-am putea inspira. Am avut un profesor de Principii Constituţionale de Drept European care cunoştea foarte bine situaţia din Moldova. M-a întrebat de ce vrem în Uniunea Europeană şi mi-a descris, foarte argumentat, dezavantajele unei accederi, inclusiv în lumina crizei monetare. Profesorii de la Oxford nu prea dau soluţii – ei doar adresează întrebări, răspunsurile trebuie să le găseşti singur.

- Ce e mai relevant astăzi în R. Moldova – fluxul sau refluxul; exodul tinerilor sau întoarcerea lor acasă? Să luăm exemplul colegilor tăi de liceu, de universitate...

- Într-adevăr, foarte mulţi tineri au plecat. La întâlnirile cu absolvenţii de liceu, cu greu ne mai putem aduna vreo 15 persoane din două clase. Şi itinerariile sunt diverse - de exemplu, un fost coleg de liceu e acum pescar în Alaska. Dar unii totuşi rămân sau se întorc. Anume aceştia, în primul rând, nu ar trebui să-şi piardă entuziasmul.

- Există în R. Moldova nişte strategii pentru tineret? Cât de mult face statul astăzi pentru ca tinerii să-şi aplice potenţialul intelectual la ei acasă?

- Despre unele strategii am auzit. Probabil, s-ar putea face mai mult. Aveam în Oxford o colegă din Indiile de Vest, pe bursă din partea guvernului, cu condiţia de a se întoarce şi a lucra timp de cinci ani în instituţiile de stat. Tinerii ar trebui să se simtă motivaţi din mai multe puncte de vedere să se întoarcă.

- Ce norme de viaţă te-au impresionat în Marea Britanie, pe care ţi-ai dori să le vezi şi în societatea noastră?

- Britanicii au tradiţii pe care le respectă, stil, maniere, eleganţă şi corectitudine. Există un sentiment de certitudine în societate, iar cetăţeanul de rând se simte încrezător în ziua de mâine. A sta în rând este un lucru sfânt şi există o ordine perfectă în modul cum sunt gândite lucrurile. Oamenii se respectă reciproc şi înţeleg noţiunea de bine comun. În plus, au un spirit pronunţat de autocultivare. Citesc foarte mult şi peste tot, ori de câte ori au câte o clipă liberă. Pe drumul pe care mergeam în fiecare dimineaţă la facultate, vedeam destul de des pe scările din spate ale unui muzeu un boschetar care dormea, lângă el un câine şi alături... o carte cu tot cu semn în ea! În general, în Marea Britanie sunt foarte multe lucruri frumoase care ar putea fi preluate.

- Cât de utilă te simţi aici?

- În contextul actualei orientări a Republicii Moldova, cunoaşterea Dreptului European este deja o necesitate. Activez în domeniu, iar o utilitate mai pronunţată probabil va veni cu timpul.

- Un mesaj către colegii de generaţie…

- Le doresc multă perseverenţă, încredere şi curaj în a-şi urma visele!  

Suplimentul Femeia

Un articol de: Tatiana Corai
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 14:07

Alexandr Esaulenco este propus la funcția de DIRECTOR al SIS /// Cine este și cu ce s-a ocupat anterior (CV)

Alexandr Esaulenco este propus la funcția de DIRECTOR al SIS /// Cine este și cu ce s-a ocupat anterior (CV)

Comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică a votat proiectul de hotărâre a Parlamentului privind numirea lui Alexandr Esaulenco în funcția de director al Serviciului Informații și Securitate (SIS).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 14:00

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 25 iunie 2019. Ordinea de zi - DOC / VIDEO

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 25 iunie 2019. Ordinea de zi - DOC / VIDEO

Biroul permanent a adoptat ordinea de zi a ședinței în plen a Parlamentului Republicii Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 13:45

Unul din şefii Mafiei din Napoli a evadat dintr-o închisoare din Uruguay. Metoda genială folosită

Unul din şefii Mafiei din Napoli a evadat dintr-o închisoare din Uruguay. Metoda genială folosită

Un mafiot italian e protagonistul unei scene demna de filmul "Prison Break".

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 13:29

Maia Sandu, invitată la București. Ce am putea oferi concret?

Maia Sandu, invitată la București. Ce am putea oferi concret?

M-a bucurat săptămâna trecută invitația dnei Dăncilă adresată dnei Maia Sandu de a face o vizită la București și cred că într-adevăr se impune un ”reset” în relațiile oficiale dintre cele două țări. Ar fi o ocazie să ne spălăm rușinea de a fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 13:26

OPINIE /// Butoiul cu pulbere al Europei pare a se muta în Est

OPINIE /// Butoiul cu pulbere al Europei pare a se muta în Est

Estul pribegit al Europei se cutremură din temelii. Lumea rusească are probleme ontologice “la ea acasă”, în spațiul traditional de control ideologic (spațiul ex-sovietic). De la Tbilisi la Chișinău, de la Erevan la Kiev, tot vestul spațiului ex-sovietic cere...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 13:24

România nu mai are scăpare! Ce vizează Vladimir Putin

România nu mai are scăpare! Ce vizează Vladimir Putin

România nu mai are scăpare. Rusia este într-o expansiune totală și ne atacă. Vladimir Putin nu se lasă și vizează un obiectiv strategic important.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 13:17

Demisii în sistemul judecătoresc. Ion Druță, înlăturat temporar din funcția de președinte al CSJ

Demisii în sistemul judecătoresc. Ion Druță, înlăturat temporar din funcția de președinte al CSJ

Ion Druță înlăturat temporar din funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ). Interimatul funcției va fi asigurat de magistrata Tatiana Vieru. Decizia a fost luată azi de membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 13:14

Zelenski DEZAMĂGIT de votul pro-Rusia la APCE: Să văd cum cer și eliberarea ostaticilor ucraineni

Zelenski DEZAMĂGIT de votul pro-Rusia la APCE: Să văd cum cer și eliberarea ostaticilor ucraineni

Președintele Ucrainei Volodimir Zelensky este dezamăgit de decizia APCE prin care a fost restabilit dreptul de vot Federației Ruse la Adunarea Parlamentară, după ce Moscova nu a mai putut vota în această structură din 2014, după ocuparea Crimeei. Decizie care de altfel a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 12:59

Ștefan cel Mare și Sfânt era și se considera ROMÂN, luându-i înainte cu peste 500 de ani lui Dodon

Ștefan cel Mare și Sfânt era și se considera ROMÂN, luându-i înainte cu peste 500 de ani lui Dodon

Așa cum bine se știe, cotropirea rusească și sovietică a Basarabiei a adus populației multe nenorociri. Pe lângă cele fizice, au fost și cele de natură sufletească. Totul s-a axat pe minciună și abuz de putere. Mai mult, culmea lipsei de bun simț, s-a insuflat sub amenințarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 12:47

OPINIE /// Igor Eidman: „Cine este rusofob?”

OPINIE /// Igor Eidman: „Cine este rusofob?”

„Cuvântul rusofobie a devenit popular în Rusia în timpul ”perestroikai” lui Gorbaciov, când era folosit în cea mai mare parte de către antisemiții nebuni – bărboșii degenerați din ONG-ul „Pamyati”. Ei spuneau despre...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 12:28

Dodon a numit un nou șef la SPPS - Iarsolav Martin

Dodon a numit un nou șef la SPPS - Iarsolav Martin

Președintele Igor Dodon a semnat decretul privind numirea în funcție a conducătorului Serviciului de Protecție și Pază de Stat.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 25 Iunie 2019, ora: 12:26

Doliu în lumea sportului românesc. Unul dintre cei mai apreciați luptători de MMA din România a murit la Chișinău

Doliu în lumea sportului românesc. Unul dintre cei mai apreciați luptători de MMA din România a murit la Chișinău

Lumea sporturilor este în doliu. Unul dintre cei mai apreciați luptători de MMA din România, Cosmin Dușa, originar din Cugir, județul Alba, a decedat la Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 12:20

FLASH /// Delegația Ucrainei la APCE părăsește ședința. „Nu vrem să stăm alături de UCIGAȘI”

FLASH /// Delegația Ucrainei la APCE părăsește ședința. „Nu vrem să stăm alături de UCIGAȘI”

Anunțul a fost făcut de vice-președintele Parlamentului din Ucraina, Irina Gerașcenko.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 12:01

Analistul politic Dionis Cenușă: Argumentarea lui Andrei Nastase despre votul sau în favoarea revenirii Rusiei în APCE „denotă o cunoștință SLABĂ a contextului geopolitic”

Analistul politic Dionis Cenușă: Argumentarea lui Andrei Nastase despre votul sau în favoarea revenirii Rusiei în APCE „denotă o cunoștință SLABĂ a contextului geopolitic”

Dionis Cenușă: „Măcar din solidaritate și pentru că avem forțe militare ruse în regiunea transnistreană, Năstase trebuia să se abțină de la vot”

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 11:47

OPINIE /// Monica Babuc ar putea fi nouă Președintă a Partidului Democrat

OPINIE /// Monica Babuc ar putea fi nouă Președintă a Partidului Democrat

PD ar putea alege o femeie ca Președinte pentru a se poziționa ca un partid pro-european și pentru o reîmprospătare a imaginii partidului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 11:34

Cea mai sigură aplicație de chat a devenit mai utilă: Telegram a primit un update important

Cea mai sigură aplicație de chat a devenit mai utilă: Telegram a primit un update important

Telegram este o aplicație foarte populară printre amatorii de securitate sporită în conversațiile virtuale. Printr-o actualizare recentă, a devenit și mai utilă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 11:26

Andrei Năstase a votat alături de Batrîncea pentru revenirea Rusiei în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Mihail Popșoi a votat împotrivă

Andrei Năstase a votat alături de Batrîncea pentru revenirea Rusiei în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Mihail Popșoi a votat împotrivă

Andrei Năstase alături de socialistul Batrîncea au votat ca Federație Rusă să fie acceptată din nou în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Rusia a fost scoasă din APCE ca urmare a agresiunii împotriva Ucrainei și ocuparea peninsulei Crimeea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 10:55

Fracțiunea Partidului ȘOR declară că majoritatea parlamentară îi încalcă drepturile

Fracțiunea Partidului ȘOR declară că majoritatea parlamentară îi încalcă drepturile

Fracțiunea Partidul „ȘOR” intenționează să organizeze o ședință extinsă, cu participarea reprezentanților conducerii formațiunii pentru a examina situația politică creată în Parlament în condițiile presiunilor și încălcării drepturilor deputaților...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 10:34

Deputatul Popșoi argumentează de ce a votat împotrivă revenirii Rusiei în APCE dar nu comentează votul lui Năstase

Deputatul  Popșoi argumentează de ce a votat împotrivă revenirii Rusiei în APCE dar nu comentează votul lui Năstase

„Am votat împotriva pentru a susține vecinii noștri ucraineni. Am fost rugat insistent de partenerii noștri de la Kiev sa ii susțin in cadrul acestui Exercițiu de vot. Despre ceilalți colegi, unii dintre care nici nu s-au prezentat, nu sunt in măsura sa comentez”, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 10:09

Moscova pregătește un nou proiect POLITIC în R. Moldova? Kozak s-ar fi întâlnit cu Mark Tkaciuk

Moscova pregătește un nou proiect POLITIC în R. Moldova? Kozak s-ar fi întâlnit cu Mark Tkaciuk

Reprezentantul special al președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu R. Moldova, vicepremierul rus Dmitri Kozak, sosit ieri în R. Moldova, ar fi avut și un program neoficial.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 10:04

FOTO / Un şef de secţie din cadrul spitalului ,, Sfînta Treime" şi un subaltern, reţinuţi pentru fapte de corupţie. 450 000 de lei au fost ridicaţi în urma percheziţiilor

FOTO / Un şef de secţie din cadrul spitalului ,, Sfînta Treime" şi un subaltern, reţinuţi pentru fapte de corupţie. 450 000 de lei au fost ridicaţi în urma percheziţiilor

Un şef de secţie şi un medic din cadrul IMSP Spitalul Clinic Municipal ,,Sfînta Treime" au fost reţinuţi de către ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie, fiind bănuiţi de corupere pasivă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 09:55

Noaptea în care CONȘTIINȚA europeană a intrat într-un SOMN adânc

Noaptea în care CONȘTIINȚA europeană a intrat într-un SOMN adânc

Sancţionați pentru anexarea peninsulei Crimeea în 2014, rușii delegați de Kremlin să participe la reuniunile si lucrarile Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), s-au văzut lipsiți încă din 2014 de dreptul de vot. Moscova a reacţionat la această...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 09:53

CSM solicită demisia lui Gurin din funcția de judecător al CCM

CSM solicită demisia lui Gurin din funcția de judecător al CCM

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au analizat avizul Comisiei de la Veneția cu privire la deciziile luate de Curtea Constituțională (CC) în perioada 7-9 iunie și au luat hotărârea de a solicita demisia judecătorului CC, Corneliu Gurin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 09:38

Lista rușinii. Gheorghe Dinu Socotar (PSD România) a votat pentru întoarcerea delegației ruse în APCE

Lista rușinii. Gheorghe Dinu Socotar (PSD România) a votat pentru întoarcerea delegației ruse în APCE

Delegațiile Franței și Italiei în ansamblu au sprijinit rezoluția care permite delegației ruse să revină la lucru în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), potrivit rezultatelor votării afișate pe site-ul APCE.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)