Astăzi 26 Ianuarie 2020, Duminică - Ultima actualizare la ora 09:51
Abonamente

Atitudini 20 Ianuarie 2014, ora 08:24    Din editia print

Marime Font

„La Plăcinte” şi „Istoria Gosudarstva Moldova”

În una din zilele maratonului de sărbători care tulbură minţile şi aşa încurcaţilor moldoveni.  

Zăpăciţi între un Crăciun european sărbătorit pe 25 decembrie şi re-sărbătorit pe 7 ianuarie, când deja toată lumea prin Europa îşi cam vede de treabă, m-am pomenit cu nişte prieteni în unul din localurile reţelei „La Plăcinte”. Recunosc că îmi place ideea apariţiei unor astfel de restaurante, care sunt reprezentative în primul rând pentru tradiţiile noastre în sine, dar în acelaşi timp pentru diversitatea bucătăriei româneşti şi moldoveneşti la preţuri accesibile şi ambianţă de casă. Merg deseori la ei cu familia sau prietenii, iar uneori când primesc delegaţii străine cu diferite ocazii nu ezit să-i fac cunoscut cu bucătăria noastră anume în aceste locuri.

Aflat acolo, de această dată, am observat pe masă, alături de multe alte lucruri tradiţionale reţelei, două suluri de hârtie, pe care exclusiv în limba rusă, mi s-a deschis în faţă o istorie a statului Moldova (Istoria Gosudarstva Moldova). Am pornit să citesc cu interes şi curiozitate profesională acest compendiu asupra istoriei noastre, dar curând mi s-a întunecat înaintea ochilor, iar de plăcinte şi vin moldovenesc nici n-a mai putut fi vorba în acea seară. Scrisă într-un profund stil neosovietic, cu aducerea unor teorii „postmoderniste” asupra originalităţii seculare şi unice a „poporului moldovenesc”, am avut la un moment dat senzaţia că recitesc într-o formă rezumativă „fundamentala” creaţie a lui Artiom Lazarev - „Moldaskaia Sovetskaia Gosudarstvenosti i Bessarabskii Vopros” (Statalitatea Sovietică Moldovenească şi problema Basarabiei) - publicată în anul 1974, care a avut misiunea Moscovei de a elabora, alături de lucrările unor Kopanski, Brîseakin sau Levit, un punct de vedere „autohton” asupra istoriei „poporului moldovenesc milenar şi asupra statalităţii moldoveneşti seculare”, distinct din punct de vedere etnic şi cultural de poporul român.

Loading...


Pentru a fi mai explicit voi aduce câteva dintre ideile semnificative ale culinarilor de „La Plăcinte”. În primul rând, fără nicio acoperire arheologică pe care se bazează unitatea şi integritatea spaţiului românesc, se arată că „moldovenii sunt descendenţii unui vechi popor… care au fost creatorii mai multor civilizaţii europene, inclusiv civilizaţia Romei”. Înţeleg dorinţa de a proiecta mândrie printre moldoveni, au încercat şi ucrainenii sau azerii să demonstreze că primii oameni au apărut pe teritoriul lor, dar de aici până la concluzii istorice riguroase, bazate pe cercetări aprobate internaţional este totuşi o cale lungă. Apoi deosebit de „originală” mi s-a părut teoria negării latinităţii, a condamnării „ocupaţiei lui Traian” şi accentuarea faptului că „teritoriul actual al R. Moldova s-ar fi aflat sub controlul „dacilor liberi”, care n-aveau nicio treabă cu restul dacilor care se aflau mai la sud. În sine, această constatare se face din dorinţa unică a autorilor de a arăta că termenii „român, limba română, apărute în secolul XIX ca rezultat al pretinsei origini romane (latine) a moldovenilor şi valahilor (românilor) sunt absolut inconsistenţi”, pentru a se ajunge la ideea fixă pe care o urmăreşte hârtia şi anume că moldovenii şi românii sunt două popoare diferite.

Mai departe lucrurile sunt şi mai hazlii, dacă n-ar fi în esenţă tragice. Negând teoriile naţionalismului privind apariţia naţiunilor şi a statelor moderne, determinată de procese complexe cum ar fi modernizarea, industrializarea şi politicile imperiale, care în esenţă au determinat coagularea în state-naţiune a teritoriilor cu descendenţă şi afinitate culturală unică, autorii constată că „pe parcursul întregii sale istorii moldovenii şi-au numit limba moldovenească, iar pe ei moldoveni… mulţi dintre moldovenii din România şi actualmente nu se consideră români, ci etnici moldoveni”, că „toată literatura românească a secolului XIX este moldovenească, pentru că este scrisă în limba moldovenească”, iar pentru a fi convingători îi enumeră pe C. Conache, Gh. Asachi, C. Negruzzi, V. Alecsandri, A. Russo, M. Eminescu, I. Creangă etc., care nu ştiu de ce paradoxal şi contrar acestor afirmaţii spuneau că sunt români şi că vorbesc în limba română. Şi punctum.

Potrivit „La Plăcinte” „…Moldova a pierdut statalitatea în 1862 ca rezultat al unirii cu Valahia… iar încercările poporului moldovenesc de a se opune lichidării statalităţii moldoveneşti s-a încheiat prin intervenţia armatelor din Bucureşti, care au înecat în sânge răscoalele populare de la Iaşi din 1866”, asta trecând peste faptul că sfârşitul Moldovei ca stat a intervenit ca rezultat al celor două anexiuni imperiale, din 1775 (Bucovina de către Imperiul Habsburgic) şi mai ales 1812, care a dus la anexarea părţii de est a statului moldovenesc de către Imperiul Rus. Anume aceste acţiuni imperiale şi frica dispariţiei în totalitate în cadrul Imperiului ţarist, colaborate cu asumarea unei identităţi comune de către elitele de la Iaşi şi Bucureşti, au determinat realizarea unităţii naţionale româneşti la mijlocul secolului XIX.

În continuare, discursul istoric îl plimbă pe cititorul aflat între o gură de tocană cu mămăligă şi o înghiţitură de Cabernet prin tot arsenalul istoriografiei sovietice privind „…re-apariţia statalităţii moldoveneşti în cadrul RSS Ucraineană în anul 1924, când s-a creat Republica autonomă Moldovenească, care avea toate atributele şi funcţiile unui stat – guvern, drapel, imn şi limba de stat”, în timp ce „…în 1918 statalitatea moldovenească din Basarabia, sub denumirea de Republica Democratică Moldovenească, a fost iarăşi lichidată în rezultatul intervenţiei române”.
Asta omiţând deliberat faptul că în ciuda dimensiunilor reduse şi a caracterului etnic moldovenesc dubios (moldovenii reprezentau 31,6 procente din populaţia RASS Moldovenească, în timp ce ucrainenii - 49,6 procente), nou creata republică a fost ridicată la statutul unei republici sovietice autonome din cauza că reprezenta un instrument politic şi propagandistic multifuncţional în mâinile autorităţilor sovietice: 1. pentru a accentua diferenţele la soluţionarea problemei naţionale de pe cele două maluri ale Nistrului şi între cele două sisteme politice – capitalist şi comunist, evident în favoarea celui sovietic; 2. pentru a păstra deschisă problema Basarabiei până la anexarea ei, idee fixă a Moscovei de-a lungul perioadei interbelice, iar prin asta de a crea presiuni constante asupra statului român; 3. în eventualitatea unor schimbări internaţionale majore, de a folosi RASSM ca un cap de pod spre Balcani. Sau negând faptul că în perioada 1918-1940 populaţia actualei R. Moldova a experimentat într-un fel senzaţia de a fi european sau de a fi parte a civilizaţiei occidentale, procesul de modernizare fiind realizat pe fundalul unificării şi integrării provinciilor istorice într-un context comun românesc şi general european. Votul universal şi alegerile, sistemul de partide, drepturile fundamentale ale omului, principiul descentralizării administrative, reformarea relaţiilor de proprietate, accesul la educaţie şi serviciile publice, conectarea directă la circuitul politic, economic, educaţional, cultural sau sportiv european şi internaţional, au fost doar câteva elemente esenţiale ale conturării identităţii europene a basarabenilor în perioada interbelică. Asta în timp ce „moldovenii sovietici” erau turmentaţi de politicile totalitare represive, culminate cu marea foamete din 1932 şi Marea Teroare din 1937, care au făcut ca mii de moldoveni să dispară.

Tot acest itinerar al istoriei cu gust de plăcintă se încheie cum şi era de aşteptat, într-o retorică antiromânească şi „moldovenistă”, potrivit căreia „…moldovenii şi românii au ieşit dintr-un areal etnic comun şi sunt popoare apropiate, posedă o limbă literară comună, care este mai corect să fie numită limba moldovenească, dar totuşi aceste popoare se deosebesc unul de altul. Românii consideră că au provenit de la populaţia multilingvistică a provinciei romane Dacia, în timp ce moldovenii de la populaţia veche a arealului dintre Carpaţi şi Nistru, care a locuit pe acest teritoriu de peste 8 mii de ani”. Iată aşa, domnilor gurmanzi de „La Plăcinte”, dacă aţi citit această frază când mestecaţi, aveţi toate şansele să vă înecaţi cu sarmalele moldoveneşti, aşa cum era să păţesc şi eu. Mă întrebam doar la care moldoveni se referă autorii, la cei circa cinci milioane de moldoveni români care locuiesc la Iaşi sau Suceava şi care sunt membri ai Uniunii Europene sau poate la acei mii de moldoveni deportaţi prin Siberii şi Kazahstan pentru că se considerau români? Sau poate la cei mii de români din R. Moldova care se consideră parte integrantă a spaţiului românesc şi latin?

Cel mai interesant e faptul că sursa la care face referinţă istoria a „La Plăcinte” este un anume site www.moldovenii.md, pe care când l-am deschis mi-am pus şi mai mult mâinile în cap. Mă întrebam deseori cum în ciuda evidentelor repere româneşti ale independenţei R. Moldova, în ciuda menţinerii cursului de „Istoria Românilor” şi a „Limbii române” ca obiecte de studiu în instituţiile preuniversitare şi universitare timp de peste douăzeci de ani, continuăm să mai avem parte de un context divizat asupra identităţii şi asupra istoriei. Cum îşi mai are loc un curent „moldovenist”, format în contextul perioadei interbelice de către ideologia şi propaganda sovietică, iar ulterior a fost linie oficială de partid şi de stat în URSS şi RSSM, potrivit căruia „…moldovenii şi românii sunt două popoare diferite, care vorbesc limbi diferite, iar istoriile lor, deşi se intersectează în timp, au trasee diferite, pornind uneori chiar de la etnogeneză”? Problema nu este numai în instrumentalizarea politică a „moldovenismului”, nu numai în faptul că există diferiţi „patrioţi ai Moldovei”, gurăi, taberi, dubrovski/durakovi, stepaniuci sau pascari, care au rămas încă ancoraţi în sechelele de mentalitate generate de perioada ţaristă sau sovietică, aprofundate de „moldovenismul” statalist şi întreţinute de Federaţia Rusă. Problema este că mai există reţele care întreţin acest „moldovenism”, aşa cum o face „La Plăcinte”.

Dacă restaurantele „La Plăcinte” au ajuns să cultive istoria R. Moldova în limba rusă, pornind de la premiza distinctivităţii dintre moldoveni şi români, atunci Academia de Ştiinţe şi Institutul de Istorie ar trebui să se ocupe cu cercetări în domeniul gastronomiei, facultăţile de istorie să pregătească bucătari şi chelneri, iar Ministerul Educaţiei să elaboreze programe şcolare şi manuale, unde în loc de istorie să se predea teoria ajungerii brânzei în plăcintă.  

Un articol de: Octavian Țâcu
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:51

Un adăpost pentru animale din SUA a descris-o într-o manieră extrem de sinceră pe una dintre pisicile pe care au pus-o spre adopţie, printr-o postare pe reţelele de socializare, care a devenit virală, relatează Huffington Post. Un adăpost pentru animale din Carolina de Nord,...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 26 Ianuarie 2020, ora: 07:29

SIMONA HALEP LA AUSTRALIAN OPEN // Simona scrie istorie pentru România! Va doborî un nou record FABULOS după turneu

SIMONA HALEP LA AUSTRALIAN OPEN // Simona scrie istorie pentru România! Va doborî un nou record FABULOS după turneu

Simona Halep (28 de ani, 3 WTA) scrie istorie pentru România! Jucătoarea noastră se pregătește s-o depășească pe Martina Hingis (39 de ani, fost număr 1 mondial) într-o ierarhie extrem de importantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:28

Captură record de droguri în Grecia: Peste o tonă de COCAINĂ a fost confiscată

Captură record de droguri în Grecia: Peste o tonă de COCAINĂ a fost confiscată

 Peste o tonă de cocaină a fost confiscată de poliția grecească

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:25

Cum se face CAFEAUA perfectă? Secretul a fost descoperit

Cum se face CAFEAUA perfectă? Secretul a fost descoperit

A fost descoperit secretul pe care băutorii de cafea trebuie să-l știe! Cum să faci cafeaua perfectă? Detaliile, mai jos. Matematicieni și fizicieni și-au unit forțele pentru a stabili formula pentru obținerea unei cești perfecte de cafea, în cadrul unui studiu publicat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:19

CORONAVIRUS ÎN CHINA / Un prim deces la Shanghai; 54 de MORȚI şi 323 de noi cazuri de infecţii

CORONAVIRUS ÎN CHINA / Un prim deces la Shanghai; 54 de MORȚI şi 323 de noi cazuri de infecţii

 Epidemia de pneumonie virală din China a făcut un mort la Shanghai, a anunţat duminică guvernul local, fiind prima victimă a coronavirusului în metropola financiară a ţării, relatează AFP. Victima este un bărbat în vârstă de 88 de ani care avea probleme de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:14

Luare de ostatici la Criuleni: O victimă a decedat la spital

Luare de ostatici la Criuleni: O victimă a decedat la spital

Unul dintre ostaticii pistolarului de la Mălăieşti, Criuleni, a decedat la spital. Informația a fost confirmată pentru Știri.md de ofițerul de presă al IP Criuleni, Irina Burdujan. Potrivit poliției, este vorba despre un bărbat de 56 de ani aflat în stare gravă la...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 Ianuarie 2020, ora: 06:27

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 IANUARIE 2020. LEII POT AVEA PARTE DE RĂSTURNĂRI ÎN VIAȚA SENTIMENTALĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 IANUARIE 2020. LEII POT AVEA PARTE DE RĂSTURNĂRI ÎN VIAȚA SENTIMENTALĂ

Horoscopul zilei de 26 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 26 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 26...

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 26 Ianuarie 2020, ora: 00:23 de Silviu Tănase

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Multă cerneală a curs în ultimii 10 ani despre reforma justiției... Am avut 20 de guverne în 30 ani, fiecare al doilea venea și reformă de doamne ferește totul și justiția ajungea într-un asemenea hal, încăt era numai bună s-o mai reformezi odată.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 26 Ianuarie 2020, ora: 00:10 de Mihaela Culcinschi

Un deputat rus deconspiră planul Kremlimului: „Teritoriul întregii Uniuni Sovietice aparține Rusiei mari”

Un deputat rus deconspiră planul Kremlimului: „Teritoriul întregii Uniuni Sovietice aparține Rusiei mari”

Deputatul fracțiunii „Edinaia Rossia” din Duma de Stat, Evgheni Fedorov, a declarat că scopul Federației Ruse constă în capturarea tuturor republicilor ex-sovietice și recuperarea teritoriilor „Rusiei mari”, după hotarele stabilite în 1945, transmite...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 23:32

Cum construiesc chinezii un spital într-o săptămână. VIDEO cu "pădurea" de excavatoare şi camioane mobilizate pe şantier

Cum construiesc chinezii un spital într-o săptămână. VIDEO cu "pădurea" de excavatoare şi camioane mobilizate pe şantier

 Criticați pentru că au luat prea târziu măsuri să împiedice răspândirea virusului periculos, oficialii chinezi susțin că până pe 3 februarie va fi gata un spital dedicat în exclusivitate combaterii noului coronavirus.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 20:34

Petrișor Peiu Nu, Milcovul n-a secat înca! Un alt fel de a aniversa 24 ianuarie 1859 și 24 ianuarie 1862

Nu, Milcovul n-a secat înca! Un alt fel de a aniversa 24 ianuarie 1859 și 24 ianuarie 1862

 Aproximativ 2.000 de oameni politici au distrus vietile a 5 milioane de romani si pentru aceasta performanta ne cer astazi salarii imense si pensii speciale. 2 000 de parlamentari, ministri si secretari de stat, prefecti, primari, presedinti de Consilii Judetene, sefi de agentii si...

( ) Citeşte tot articolul

Carte 25 Ianuarie 2020, ora: 15:39

Bogdan Petriceicu Hasdeu IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (I) INTRODUCȚIUNEA și AVENTURIERUL

IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (I) INTRODUCȚIUNEA și AVENTURIERUL

B. Petriceicu- Hasdeu: IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT -  Aventurile, domnia, războaiele, moartea lui; rolul său în istoria universală și în viața poporului român. (1572-1574)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:21

Zeci de constănțeni au făcut lanț uman în semn de protest față de construcția unui bloc cu patru etaje peste vestigiile cetății antice Tomis

Zeci de constănțeni au făcut lanț uman în semn de protest față de construcția unui bloc cu patru etaje peste vestigiile cetății antice Tomis

Zeci de constănțeni au făcut vineri un lanț uman în jurul unor vestigii antice din centrul orașului, în semn de protest față de construcția unui bloc de patru etaje care urmează să fie ridicat într-o zonă protejată istoric, relateaza info-sud-est.ro.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:18

Doza zilnică de râs: Un bărbat care venea din Scoția și se îndrepta spre Chișinău s-a rătăcit în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara după ce a setat GPS-ul pe „drumul cel mai scurt”

Doza zilnică de râs: Un bărbat care venea din Scoția și se îndrepta spre Chișinău s-a rătăcit în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara după ce a setat GPS-ul pe „drumul cel mai scurt”

Un bărbat care se îndrepta cu maşina din Scoţia spre Republica Moldova şi care se rătăcise în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara a fost salvat de pompieri. El setase GPS-ul pentru „drumul cel mai scurt” spre Chişinău, dar a cerut ajutor după ce nu a mai putut înainta cu...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 25 Ianuarie 2020, ora: 15:15

opinie Anatol Moraru: Basarabenii nu sunt evrei, iar Dodon nu e Moise

Anatol  Moraru: Basarabenii nu sunt evrei, iar Dodon nu e Moise

„O spun din start: nu-s antisemit, sunt patriot nu doar la sărbători naționale sau în campanii elctorale și nu dețin încă cetățenia română„, afirmă Anatol Moraru într-o opinie pe site-ul nordnews.md 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:09

Năstase o amenință pe Maia Sandu / Dacă nu se va desemna un candidat comun la Hîncești, PPDA va înainta PROPRIUL CANDIDAT pentru alegerile şefului statului

Năstase o amenință pe Maia Sandu / Dacă nu se va desemna un candidat comun la Hîncești, PPDA va înainta PROPRIUL CANDIDAT pentru alegerile şefului statului

Platforma DA a făcut un apel repetat către forțele proeuropene și naționale în vederea identificării unui candidat unic ce va lupta pentru funcția de deputat în cadrul alegerilor din circumscripția nr. 38, ce se vor desfășura la data de 15 martie, în caz contrar, Andrei Năstase a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:00

Femeie ucisă în bătaie de soțul ei, la Florești

Femeie ucisă în bătaie de soțul ei, la Florești

Descoperire macabră în localitatea Coșernița, Florești. O femeie a fost găsită fără suflare după ce a fost ucisă cu sânge rece în propria casă. Cazul a avut loc ieri, 24 ianuarie. Contactat de Știri.md, ofițerul de presă al IP Florești, Ina Moscaliuc a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 14:53

Coronavirusul a închis 15 oraşe în China. Peste 57 de milioane de oameni se află sub interdicţie

Coronavirusul a închis 15 oraşe în China. Peste 57 de milioane de oameni se află sub interdicţie

15 oraşe din China au fost închise pentru a opri răspândirea coronavirusului care afectează acum peste 1200 de persoane în ţară. Restricţiile de călătorie afectează acum peste 57 de milioane de oameni, relatează CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 14:53

O nouă lovitură pentru Maia Sandu și Olesea Stamate /// Președintele Organizației PAS din Hîncești, Marcel Petrușan a anunțat că îl va susține pe Grigore Cobzac

O nouă lovitură pentru Maia Sandu și Olesea Stamate /// Președintele Organizației PAS din Hîncești, Marcel Petrușan a anunțat că îl va susține pe Grigore Cobzac

Socotelile de la Chișinău, diferite de cele din circumscripție. Președintele organizației PAS de la Hîncești: „Îl vom susține pe Grigore Cobzac”

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 11:44

Portul Internațional Liber Giurgiulești îngregistrează un nou record în transbordări de mărfuri

Portul Internațional Liber Giurgiulești îngregistrează un nou record în transbordări de mărfuri

 Volumul transbordărilor de mărfuri prin Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG) a crescut cu 3%, înregistrând un nou record de aproape 1.1 mln tone în 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 09:49

„Odiosul” consilier al lui Putin, Vladislav Surkov, și-a DAT DEMISIA / Presa: „Direcția ucraineană” va fi supravegheată de Kozak

„Odiosul” consilier al lui Putin, Vladislav Surkov, și-a DAT DEMISIA / Presa: „Direcția ucraineană” va fi supravegheată de Kozak

Vladislav Surkov, care a ocupat funcția de președinte, și-a dat demisia din funcția publică, a declarat pentru Interfax directorul Centrului pentru Condiții Politice, Alexey Chesnakov.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 09:47

Expert: moldovenii nu au descoperit bicicleta prin a da în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău; A fost soluția optimă

Expert: moldovenii nu au descoperit bicicleta prin a da în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău; A fost soluția optimă

Darea în concesiune, în 2013, a Aeroportului Internațional Chișinău a fost soluția optimă în situația dificilă financiară în care se pomenise atunci principala aerogară a țării. De atunci și până acum au fost realizate multe lucruri care au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 09:12

VIDEO /// România are cel mai mare viaduct rutier din regiune. De ce nu e funcțional? DEZVĂLUIRI BOMBĂ făcute de George Simion

VIDEO /// România are cel mai mare viaduct rutier din regiune. De ce nu e funcțional? DEZVĂLUIRI BOMBĂ făcute de George Simion

George Simion, lider al Alianței pentru Unirea Românilor (A.U.R.), a vizitat recent cel mai mare viaduct rutier din Europa de Est, care, de altfel, se află în România. Cunoscut sub numele de autostrada Bechtel, românii au investit în acest proiect mai bine de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 09:04

Ești tot timpul agitat? Iată 6 obiceiuri care reduc anxietatea

Ești tot timpul agitat? Iată 6 obiceiuri care reduc anxietatea

Vremurile pe care le traim parca sunt pe repede inainte. Asa pot aparea agitatia si anxietatea. Iata care sunt obiceiurile pe care ar trebui sa le adopti ca sa te poti relaxa si sa reduci anxietatea. Evita mesajele si urmarirea lor prin social media Pana la 60% dintre angajati isi verifica...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 08:39

Supa crema de legume. 10 retete simple pentru toata familia – VIDEO

Supa crema de legume. 10 retete simple pentru toata familia – VIDEO

Supa crema de legume este o optiune ideala pentru o masa savuroasa si rapida. Iata 10 retete simple pe care le poti prepara pentru toata familia. Aici gasesti o colectie de supe si ciorbe delicioase. 1. Supa crema de legume si ardei copt Ingrediente  Supa crema de legume si ardei...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)