Chișinău

La primăvară capitala va avea 102 troleibuze noi

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană de Investiţii va acorda Regiei Transport Electric un împrumut de 13 mln. euro, trei mln. dintre care sunt în calitate de grant nerambursabil. Celelalte 10 mln. vor trebui rambursate timp de zece ani, dobânda constituind 5%, cu o perioadă de graţie de doi ani. Creditul va fi rambursat din bugetul municipal. „În cazul în care RTE va activa cu profit, creditul va fi rambursat din profitul întreprinderii”, a menţionat Gheorghe Morgoci, directorul RTE. Autorităţile municipale consideră că prevederile contractului de împrumut vor permite Primăriei Chişinău să-şi onoreze obligaţiunile faţă de structurile financiare europene.

Gheorghe Morgoci a precizat că troleibuzele noi vor corespunde normelor europene şi vor fi înzestrate cu sisteme de ambarcare pentru persoanele cu dizabilităţi. Troleibuzele nu vor avea aparate de condiţionat aerul, în schimb vor avea geamuri fumurii care vor proteja de soare pasagerii. Mijloacele de transport vor putea fi exploatate la temperaturi de la -40 până la +40 grade Celsius şi vor consuma mai puţin curent electric decât troleibuzele actuale. Capacitatea troleibuzelor este de 100 de persoane. Preţul unuia este de 125 de mii de euro. Termenul de garanţie este de doi ani sau până la 150 de mii de kilometri parcurşi. Firma bielorusă a promis şi deservirea tehnică a acestor mijloace de transport.

În prezent, 75% din parcul urban de troleibuze din Chişinău are termenul de exploatare expirat iar pentru înnoirea parcului ar mai fi necesare încă vreo 150 de troleibuze.

Lotul de 102 troleibuze noi va fi cea mai mare achiziţie din domeniu în ultimii 20-30 de ani.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *