Social

La Sărătenii Vechi, memoria e vie

Iniţiativa de a instala această cruce aparţine fostului profesor şcolar Boris Vasiliev din Sărătenii Vechi – în vârstă de 80 de ani, bunicul celebrului interpret Dan Bălan -, care se numără printre cei care au avut de suferit în urma regimului sovietic… Crucea mare din lemn a fost instalată între două morminte. Unul aparţine ostaşului român necunoscut, pe care e scris: „Un ostaş român pângărit de un păgân comunist”. În al doilea mormânt zac osemintele unui adolescent, Ionel Cojocaru, care a decedat în 1963, la doar 16 ani. Istoria lui o ştie tot satul – el a intrat în via colhozului ca să mănânce un strugure de poamă, iar paznicul l-a împuşcat, având ordin să tragă în oricine va intra în vie… Pe mormântul lui e scris: „Pentru trei struguri de poamă împuşcau copii din şcoală. Nici trei bobiţe n-a gustat, căci sufletul i l-au luat”.

„6 iulie este o zi neagră pentru întreg neamul nostru. Atunci a fost deportată floarea satului. Primul în listă a fost Nazaria Cucu. Îl cunoaşte întreg satul, pentru că am învăţat în casa lui. A fost dus în Siberia şi împuşcat, împreună cu toată familia, pentru că era gospodar, se închina Bisericii. A fost deportată şi familia lui Sava Popovici, fostul primar al satului. Şi acesta a fost împuşcat în Siberia. Copiii i-au supravieţuit. Însă aceştia au fost blestemaţi de comunişti şi toată viaţa li s-a spus „copii ai duşmanului poporului”. Nu au avut voie să revină în casa părintească, n-au putut să aibă studii, nu aveau dreptul să fie numiţi în funcţii de răspundere. Aceeaşi soartă au avut-o toate persoanele deportate”, a spus Boris Vasiliev.

Ion Cernica, primarul de la Sărătenii Vechi, ne-a spus că despre instalarea unei răstigniri în memoria celor deportaţi în sat se discută de multă vreme. Dar i-a încurajat s-o facă decretul de săptămâna trecută al preşedintelui interimar Mihai Ghimpu. Pentru a se întâlni cu el, dar şi ca un gest de condamnare a regimului comunist, ieri în curtea Bisericii din Sărătenii Vechi s-a adunat mai tot satul. Aici comuniştii nu au mare trecere – niciodată, în alegeri, aici n-a învins PCRM.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *