Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 18:30
Abonamente

Timpul Local 1 Aprilie 2010, ora 08:33    Din editia print

La şcoală sau în colonie?

Marime Font
Imagini: 2

În timpul apropiat, un tânăr din s. Cuşmirca, r-l Şoldăneşti, în vârstă de 15 ani, va fi amplasat fie într-o şcoală de tip internat, fie într-o colonie. Minorul a fost implicat în mai multe infracţiuni: vagabondaj, abandon familial şi şcolar, furturi şi viol. Actualmente, la evidenţa CRP din Şoldăneşti se află peste 50 de minori care sistematic lipsesc nemotivat de la lecţii.

Conform noii metode de procesare a datelor privind şcolarizarea copiilor, elevii care vin la lecţii doar din când în când sunt consideraţi şcolarizaţi, chiar dacă unii dintre ei nu ştiu nici a scrie şi nici a citi. În raionul Şoldăneşti sunt înregistraţi peste 50 de minori care îşi petrec timpul de şcoală în diferite locuri, numai nu la lecţii. O problemă în acest sens s-a constatat la şcoala din Cuşmirca. Aici sunt vreo zece minori care preferă alte ocupaţii în loc de studii. Toţi aceşti copii sunt din clasele gimnaziale, inclusiv doi micuţi din clasele primare.
Alte cazuri de abandon şcolar au fost înregistrate şi la Olişcani, de unde trei adolescenţi sunt la evidenţa CRP din Şoldăneşti. Ei sunt bănuiţi că ar fi implicaţi în mai multe infracţiuni. Se presupune că tinerii ar fi sustras şi bunuri din automobile.

Potrivit lui Sergiu Moraru, inspector pentru minori şi moravuri la CRP Şoldăneşti, majoritatea minorilor implicaţi în diferite infracţiuni sunt din localităţile rurale. Mulţi dintre ei fac parte din familii social vulnerabile. Inspectorul mai susţine că printre cei menţionaţi sunt şi fete. Spre exemplu, o tânără de 15 ani a abandonat şcoala. Din aceleaşi motive, recent, un băiat de numai 12 ani din Chipeşca a fost internat la Centrul de primire a copilului în regim de urgenţă „Evrica” din Bălţi.Deoarece minorii sub 14 ani nu poartă răspundere contravenţională, pentru faptele lor pot fi sancţionaţi părinţii acestora. Circa zece părinţi din satele Alcedar, Chipeşca şi oraşul Şoldăneşti au fost sancţionaţi şi declaraţi incapabili de educaţie.

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md