Timpul Local

La şcoală sau în colonie?

Conform noii metode de procesare a datelor privind şcolarizarea copiilor, elevii care vin la lecţii doar din când în când sunt consideraţi şcolarizaţi, chiar dacă unii dintre ei nu ştiu nici a scrie şi nici a citi. În raionul Şoldăneşti sunt înregistraţi peste 50 de minori care îşi petrec timpul de şcoală în diferite locuri, numai nu la lecţii. O problemă în acest sens s-a constatat la şcoala din Cuşmirca. Aici sunt vreo zece minori care preferă alte ocupaţii în loc de studii. Toţi aceşti copii sunt din clasele gimnaziale, inclusiv doi micuţi din clasele primare.
Alte cazuri de abandon şcolar au fost înregistrate şi la Olişcani, de unde trei adolescenţi sunt la evidenţa CRP din Şoldăneşti. Ei sunt bănuiţi că ar fi implicaţi în mai multe infracţiuni. Se presupune că tinerii ar fi sustras şi bunuri din automobile.

Potrivit lui Sergiu Moraru, inspector pentru minori şi moravuri la CRP Şoldăneşti, majoritatea minorilor implicaţi în diferite infracţiuni sunt din localităţile rurale. Mulţi dintre ei fac parte din familii social vulnerabile. Inspectorul mai susţine că printre cei menţionaţi sunt şi fete. Spre exemplu, o tânără de 15 ani a abandonat şcoala. Din aceleaşi motive, recent, un băiat de numai 12 ani din Chipeşca a fost internat la Centrul de primire a copilului în regim de urgenţă „Evrica” din Bălţi.

Deoarece minorii sub 14 ani nu poartă răspundere contravenţională, pentru faptele lor pot fi sancţionaţi părinţii acestora. Circa zece părinţi din satele Alcedar, Chipeşca şi oraşul Şoldăneşti au fost sancţionaţi şi declaraţi incapabili de educaţie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *