Timpul Local

La sectiile de vot de peste hotarele republicii, cei mai multi votanti au fost in Italia si la Bucuresti

Scrutinul din strainatate s-a desfasurat anevoios, deoarece a fost intr-o zi lucratoare si pentru ca in mai multe tari unde se afla cetateni din RM la munca nu au fost create sectii de votare. Pentru alegerile din 29 iulie, autoritatile au expediat 65 mii de buletine de vot pentru cetatenii moldoveni aflati peste hotare. Iar la Bologna si la Londra CEC a prelungit procesul votarii cu o ora, din cauza afluxului votantilor in orele serii…

In cele 33 de sectii de votare de la reprezentantele noastre diplomatice din afara, si-au exprimat optiunile electorale circa zece mii de persoane, cifra finala urmand a fi data publicitatii vineri, 31 iulie. Cei mai multi cetateni ai RM au votat in sectiile de la ambasada si consulatul din Bucuresti (1469) si cele din Italia. La Bologna, Italia, au votat 3652, iar la Roma – 1796 de cetateni moldoveni. Peste 1400 de votanti s-au inregistrat la Moscova, peste 1500 in Franta, iar la reprezentanta diplomatica din Berlin, Germania doar 140 de persoane au ales viitorul RM. La Atena au votat peste 1200 de persoane, iar in SUA – circa 625 de moldoveni. Cea mai mica rata de participare s-a inregistrat in China (cinci), Estonia (20) si in Azerbaidjan (26).

Moldovenii din Irlanda au putut vota numai la Londra, motiv din care nu s-au inghesuit sa cheltuiasca 100 de euro pentru bilet, plus alte cheltuieli. In capitala Marii Britanii lumea a stat la coada sa voteze pana dupa ora 21.00. Totusi, mii de moldoveni din Marea Britanie, dar si din celelalte tari, nu au putut vota, pentru ca nu dispun de pasapoarte moldovenesti si nici de livrete de marinar. Lor li s-a refuzat dreptul la vot cu buletinele de identitate. Mai mult, diaspora nu este de acord cu rezultatele alegerilor de miercuri. „De fapt, s-a reformat acelasi bloc comunist dintre PCRM si PDM, iar RM ramane in continuare in mainile aceleiasi nomenclaturi. Nu recunoastem alegerile, pentru ca situatia din RM nu s-a schimbat, ci din contra, s-a agravat. Si acest scrutin a dovedit intoleranta mai-marilor din RM fata de cetatenii din tara si fata de cei de peste hotare”, ne-a declarat Serafim Florea, presedintele Federatiei Comunitatilor Unite ale Moldovei.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *