Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 17:58
Abonamente

Soroca 14 Mai 2010, ora 10:30    Din editia print

REPORTAJLa Soroca s-au copt căpşunii…

Marime Font
Imagini: 5
 
 
 

Soţii Cornel şi Svetlana Pădure, după mai mulţi ani de muncă în străinătate, au lansat o afacere cu căpşuni la Trifăuţi, pe malul Nistrului. La aproape un an, cei doi soţi sunt mulţumiţi de noua lor activitate şi afirmă că… nicăieri nu-i mai bine ca acasă.

Cornel Pădure, jurist de profesie, fost anchetator penal, a venit în agricultură, cum se exprimă dânsul „la chemarea sufletului”. Mai cu seamă că în această opţiune şi, în general, pe drumul vieţii, este susţinut de soţia sa, Svetlana.

După ce au muncit mai multă vreme peste hotare şi s-au săturat de străinătate, au decis să se ocupe de ceva ce le-ar asigura existenţa acasă. Aşa a apărut ideea de a face agricultură. Pentru a porni afacerea a fost nevoie să creeze o gospodărie ţărănească. Au procurat un lot pe malul Nistrului, în apropiere de Soroca, şi au început să se documenteze. Au avut de ales între a cultiva căpşuni, roşii sau castraveţi în sere, ne povesteşte Cornel Pădure. Alegerea s-a oprit asupra căpşunilor, deoarece sunt fructe mai bine preţuite pe piaţă, deşi cultivarea lor necesită eforturi colosale.A fost nevoie de investiţii mari. Proaspeţii businessmeni au cheltuit în mai puţin de un an circa 20.000 euro, dintre care o parte i-au împrumutat. În acest sens, Cornel Pădure susţine că este posibil să dezvolţi o afacere şi acasă, unde nu e nevoie de astfel de sume. El crede că ar trebui modificate şi condiţiile de creditare, astfel încât începătorii să-şi poată lansa afacerea cu mai multă încredere în ziua de mâine, actualele dobânzi fiind foarte mari.

Deşi provin dintr-o altă localitate, afacerea „au pus-o pe picioare” în satul Trifăuţi, unde au procurat un lot de pământ (la început doar cinci ari, apoi s-au extins până la aproape un hectar), pe malul râului Nistru. „Apa a dictat toate celelalte reguli de joc”, spune Cornel Pădure, care mai încercase în satul Voloviţa acelaşi proiect de afacere, dar n-a mers, era greu de organizat sistemul de irigare. Aici, pe malul Nistrului, a fost posibilă organizarea unui sistem de irigare foarte bun. Metoda de irigare prin picurare asigură plantele cu volumul necesar de apă. Pentru a obţine rezultate mai bune, dar şi un produs natural, familia Pădure foloseşte tehnologii avansate de producere a căpşunilor, cum ar fi aplicarea îngrăşămintelor organice, care conţin toate elementele de hrană necesare plantelor. Potrivit specialiştilor în domeniu, numai aşa poţi obţine un produs ecologic.

Lotul de pământ, materialele folosite la construcţia serelor şi a sistemului de irigare, plantele de căpşuni etc. au scos din buzunarul businessmenilor Pădure, cum ziceam, 20.000 de euro. Dar a fost o investiţie care a dat şi rezultatele aşteptate. Astăzi, pe o suprafaţă de 45 de ari se află trei sere cu căpşuni (în total 2000 mp sau 20 de ari) şi două plantaţii de căpşuni la sol.

Creşterea căpşunilor este organizată în câteva etape, ne explică stăpânul, pentru a asigura o recoltă pe o perioadă mai lungă. Primele se coc şi sunt comercializate cele din sere (la diferenţă de zece zile între sere), peste o lună - cele două plantaţii la sol. „Primele căpşuni le vindem la piaţa din Soroca, apoi vom merge la magazinele din capitală”, ne-au spus soţii Pădure. Potrivit lor, pe piaţa internă, cererea prevalează mult asupra ofertei de căpşuni proaspete, deoarece moldovenii n-au apucat să dezvolte asemenea afacere.

Ca orice lucru legat de pământ, culesul căpşunilor este un proces dificil, dar 8-12 braţe de muncă sunt suficiente pentru a îngriji terenul şi a culege la timp recolta. De obicei, ei sunt ajutaţi de fratele Svetlanei şi de soţia lui, dar uneori este nevoie şi de ajutorul altor câtorva persoane, pentru a culege fructele la timp.

Atât la început, cât şi în prezent, le-au fost binevenite sfaturile specialiştilor, recunoaşte Cornel Pădure. Specialiştii de la Institutul de Pomicultură „Codru” din Chişinău şi Gheorghe Găină, director executiv al OR Soroca a FNFM, i-au fost de mare ajutor în acest sens, dar şi internetul a constituit pentru ei o sursă bună de informaţie.

Acum e tocmai perioada în care se culeg primele căpşuni, aşa că nu le-am furat prea mult timp soţilor Pădure. La despărţire, aceştia ne-au spus că investesc nu numai bani, dar şi speranţe în afacerea lor şi că la anul vor planta mai multe soiuri de căpşuni.

Tatiana Zabulica,
Soroca, pentru TIMPUL


blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md