Astăzi 19 Noiembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 12:03
Abonamente

Soroca 14 Mai 2010, ora 10:30    Din editia print

REPORTAJLa Soroca s-au copt căpşunii…

Marime Font
Imagini: 5

Soţii Cornel şi Svetlana Pădure, după mai mulţi ani de muncă în străinătate, au lansat o afacere cu căpşuni la Trifăuţi, pe malul Nistrului. La aproape un an, cei doi soţi sunt mulţumiţi de noua lor activitate şi afirmă că… nicăieri nu-i mai bine ca acasă.

Cornel Pădure, jurist de profesie, fost anchetator penal, a venit în agricultură, cum se exprimă dânsul „la chemarea sufletului”. Mai cu seamă că în această opţiune şi, în general, pe drumul vieţii, este susţinut de soţia sa, Svetlana.

După ce au muncit mai multă vreme peste hotare şi s-au săturat de străinătate, au decis să se ocupe de ceva ce le-ar asigura existenţa acasă. Aşa a apărut ideea de a face agricultură. Pentru a porni afacerea a fost nevoie să creeze o gospodărie ţărănească. Au procurat un lot pe malul Nistrului, în apropiere de Soroca, şi au început să se documenteze. Au avut de ales între a cultiva căpşuni, roşii sau castraveţi în sere, ne povesteşte Cornel Pădure. Alegerea s-a oprit asupra căpşunilor, deoarece sunt fructe mai bine preţuite pe piaţă, deşi cultivarea lor necesită eforturi colosale.


A fost nevoie de investiţii mari. Proaspeţii businessmeni au cheltuit în mai puţin de un an circa 20.000 euro, dintre care o parte i-au împrumutat. În acest sens, Cornel Pădure susţine că este posibil să dezvolţi o afacere şi acasă, unde nu e nevoie de astfel de sume. El crede că ar trebui modificate şi condiţiile de creditare, astfel încât începătorii să-şi poată lansa afacerea cu mai multă încredere în ziua de mâine, actualele dobânzi fiind foarte mari.

Deşi provin dintr-o altă localitate, afacerea „au pus-o pe picioare” în satul Trifăuţi, unde au procurat un lot de pământ (la început doar cinci ari, apoi s-au extins până la aproape un hectar), pe malul râului Nistru. „Apa a dictat toate celelalte reguli de joc”, spune Cornel Pădure, care mai încercase în satul Voloviţa acelaşi proiect de afacere, dar n-a mers, era greu de organizat sistemul de irigare. Aici, pe malul Nistrului, a fost posibilă organizarea unui sistem de irigare foarte bun. Metoda de irigare prin picurare asigură plantele cu volumul necesar de apă. Pentru a obţine rezultate mai bune, dar şi un produs natural, familia Pădure foloseşte tehnologii avansate de producere a căpşunilor, cum ar fi aplicarea îngrăşămintelor organice, care conţin toate elementele de hrană necesare plantelor. Potrivit specialiştilor în domeniu, numai aşa poţi obţine un produs ecologic.

Lotul de pământ, materialele folosite la construcţia serelor şi a sistemului de irigare, plantele de căpşuni etc. au scos din buzunarul businessmenilor Pădure, cum ziceam, 20.000 de euro. Dar a fost o investiţie care a dat şi rezultatele aşteptate. Astăzi, pe o suprafaţă de 45 de ari se află trei sere cu căpşuni (în total 2000 mp sau 20 de ari) şi două plantaţii de căpşuni la sol.

Creşterea căpşunilor este organizată în câteva etape, ne explică stăpânul, pentru a asigura o recoltă pe o perioadă mai lungă. Primele se coc şi sunt comercializate cele din sere (la diferenţă de zece zile între sere), peste o lună - cele două plantaţii la sol. „Primele căpşuni le vindem la piaţa din Soroca, apoi vom merge la magazinele din capitală”, ne-au spus soţii Pădure. Potrivit lor, pe piaţa internă, cererea prevalează mult asupra ofertei de căpşuni proaspete, deoarece moldovenii n-au apucat să dezvolte asemenea afacere.

Ca orice lucru legat de pământ, culesul căpşunilor este un proces dificil, dar 8-12 braţe de muncă sunt suficiente pentru a îngriji terenul şi a culege la timp recolta. De obicei, ei sunt ajutaţi de fratele Svetlanei şi de soţia lui, dar uneori este nevoie şi de ajutorul altor câtorva persoane, pentru a culege fructele la timp.

Atât la început, cât şi în prezent, le-au fost binevenite sfaturile specialiştilor, recunoaşte Cornel Pădure. Specialiştii de la Institutul de Pomicultură „Codru” din Chişinău şi Gheorghe Găină, director executiv al OR Soroca a FNFM, i-au fost de mare ajutor în acest sens, dar şi internetul a constituit pentru ei o sursă bună de informaţie.

Acum e tocmai perioada în care se culeg primele căpşuni, aşa că nu le-am furat prea mult timp soţilor Pădure. La despărţire, aceştia ne-au spus că investesc nu numai bani, dar şi speranţe în afacerea lor şi că la anul vor planta mai multe soiuri de căpşuni.

Tatiana Zabulica,
Soroca, pentru TIMPUL


blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 12:03

Zi de zi ies la iveală noi detalii legate de operațiunea de debriefing la care este supusă Elena Udrea în Costa Rica. Și, desigur, și Alina Bica, scrie Corectnews.com.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 11:46

Premierul polonez: După terminarea „Nord Stream-2” nimic nu va mai împiedica armata rusă în ofensiva spre Kyiv

Premierul polonez: După terminarea „Nord Stream-2” nimic nu va mai împiedica armata rusă în ofensiva spre Kyiv

Premierul polonez avertizează că, după finalizarea construcției conductei de gaz Nord Stream-2, nimic nu va opri Rusia să continue agresiunea militară în Ucraina. Declarația a fost făcută de Mateusz Morawiecki în cadrul conferinței FOTAR de la Hamburg, informează RAR.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 11:43

Academia Română se adresează deputaţilor de la Chişinău: Nu este nevoie să se inventeze limbi pentru apărarea identităţii

Academia Română se adresează deputaţilor de la Chişinău: Nu este nevoie să se inventeze limbi pentru apărarea identităţii

Prezidiul Academiei Române reafirmă, într-un comunicat, faptul că „limba vorbită de români este limba română”, în contextul respingerii de către Parlamentul de la Chişinău, pe 1 noiembrie 2018, a proiectului de lege constituţională care prevede...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 11:37

În ultimii cinci ani, Federația Rusă a cheltuit peste 10 miliarde de dolari pentru menținerea regimului de ocupație în regiunile Donețk și Lugansk, susține Dmitri Sneghirev, co-președinte al inițiativei publice „Prava Sprava”, potrivit Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 19 Noiembrie 2018, ora: 10:38 de Ana Marchitan

Vadim Cernîș: „Recomand cetățenilor R. Moldova să înțeleagă ce au în vedere politicienii prin soluționarea conflictului transnistrean”

Vadim Cernîș:  „Recomand cetățenilor R. Moldova să înțeleagă ce au în vedere politicienii prin soluționarea conflictului transnistrean” Din editia print

Săptămâna trecută, Vadim Cernîș, ministru pentru problemele teritoriilor temporar ocupate și persoanelor intern strămutate al Ucrainei, a avut o vizită de lucru în R. Moldova. Redacția ziarului TIMPUL îi mulțumește oficialului ucrainean că a găsit timp pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 09:47

Reforma parlamentară inițiată de Partidul Democrat (PD), care presupune micșorarea numărului de deputați și introducerea mandatului imperativ în locul celui reprezentativ, va aduce un spor de audiență democraților în campania electorală, consideră analistul politic Petru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 09:13

La Orhei străzile sunt curățate operativ. Se lucrează la capacitate maximă la deszăpezirea drumurilor

 În plină forță, municipalitatea din Orhei face față ninsorilor din ultimile 24 ore.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 09:10

Troleibuzele care vor face legătura între suburbia Truşeni şi centrul Capitalei VOR FI SCOASE ASTĂZI PE LINIE

Troleibuzele care vor face legătura între suburbia Truşeni şi centrul Capitalei vor fi scoase astăzi pe linie. Potrivit municipalităţii, pe ruta 34 vor fi puse în circulaţie cinci vehicule cu mers autonom şi dotate cu aer condiţionat. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 08:58

Pictura dezgropată dintr-o pădure din judeţul Tulcea ar fi, de fapt, un fals. Întreaga poveste se pare că a fost pusă la cale de doi artişti belgieni, ca o reclamă pentru noul lor spectacol. Ei sunt cei care au trimis şi scrisoarea anonimă care dezvăluia ascunzătoarea tabloului....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 08:54

Săptămâna începe cu lapoviță și ninsori slabe în timpul zilei și temperaturi sub limita înghețului noaptea. Un strat subțire de zăpadă se așterne în continuare, chiar dacă ziua vom înregistra valori pozitive în cea mai mare parte a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 08:46

Horoscopul din 19 noiembrie aduce noi provocări în rândul zodiilor datorită lui Mercur Retrograd. O zodie este foarte bine aspectată pe sectorul banilor. Zodia își va consolida relația cu șefii și va obține oportunități de a obține bani și alte câștiguri,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 15:34

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, care este și ambasador al siguranței rutiere, îndeamnă cetățenii R. Moldova să respecte regulile circulației rutiere. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 12:47

Mitingul anunțat cu pompă de PSRM a reunit mai puțin de 10 mii de oameni. Potrivit unor estimări, la evenimentul anunțat de socialiști drept ”mitingul majorității naționale” au venit în jur de opt mii de persoane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 10:43

Raportul comisiei care a anchetat implicarea fundaţiei "Open Dialog", condusă de Ludmila Kozlovska, în politica internă şi finanţarea unor partide din Moldova, va fi transmis instituţiilor europene şi agenţiilor străine specializate, pentru investigaţii. Anunţul a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Noiembrie 2018, ora: 09:36 de Mariana S. Țăranu

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...”

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...” Din editia print

În Ucraina, fiecare a patra sâmbătă a lunii noiembrie este Ziua oficială de comemorare a victimelor Holodomorului și represiunilor politice. În memoria celor care au fost omorâți de către ocupanții sovietici, au fost ridicare monumente și oamenii depun aici flori,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:34

 Vânzările de autoturisme Dacia au înregistrat în octombrie un avans de 7,8% în Europa, iar cota de piaţă a producătorului de automobile a urcat la 3,4%, de la 2,9% în perioada similară din 2017, conform statisticilor Asociaţiei Constructorilor Europeni de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:18

E haos pe şoselele din Franţa! Cel puţin o persoană a murit şi peste 100 au fost rănite în timpul protestului "Vestelor Galbene". Oamenii sunt nemulţumiţi de creşterea taxelor la carburanţi şi îi cer demisia preşedintelui Emmanuel Macron. Aproape 2.000 de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:04

CÂNTECUL FOAMETEI: Marelui STALIN, mulțămim!

CÂNTECUL FOAMETEI: Marelui STALIN, mulțămim! Din editia print

În timp ce părinții și buneii noștri mureau de foame, poeții Moldovei sovietice au scris o scrisoare de mulțumire în versuri dictatorului Stalin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 08:50

 Sfârşit cumplit pentru un tânăr din judeţul Botoşani, care duminică ar fi împlinit 20 de ani. Maşina pe care o conducea a ieşit de pe şosea, şi după un impact puternic a luat foc.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Noiembrie 2018, ora: 08:46

 O zi reuşită. O să dăm dovadă de flexibilitate şi dacă apar situaţii noi faţă de programul pe care ni l-am făcut o să ne pliem pe cerinţele prezentului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 21:06

De la ora 18, toate blocurile din sectorul Râșcani, care au rămas în frig din cauza unei defecțiuni la rețea, vor fi reconectate la sursa de încălzire. Termoelectrica anunță că din totalul de 271 de blocuri afectate, peste 100 au fost deja rebranșate la o altă linie,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 15:18

PPDA a beneficiar de cel puțin 2000 de dolari din partea unei companii prin care era finanțată Fundația Open Dialog a Ludmilei Kozlovska. Acest lucru rezultă din partea secretă a raportului prezentat ieri în Parlament de către comisia care a investigat legăturile dintre Kozlovska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:26

Guvernarea de la Chişinău a reuşit să probeze un caz de spionaj şi imixtiune în treburile interne ale ţării cum nu a mai făcut-o până în prezent. De această părere sunt mai mulţi analişti politici, care au comentat raportul Parlamentului privind conexiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:24

Rusia a redirecţionat o parte din forţele sale navale din apropierea Crimeei ocupate spre un avanpost în Marea Azov, a declarat vineri consilierul şefului Serviciului pentru frontiera de stat a Ucrainei, Oleg Slobodian, citat de agenţia de presă ucraineană Unian.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)