Soroca

La Soroca se cunoaşte principiul care poate salva Ţara

Chestia cu cele două Moldove care trăiesc în lumi paralele nu e, totuşi, o metaforă, ci un adevăr de care m-am convins încă o dată vineri, 23 martie, „zi istorică” pentru R. Moldova, potrivit unor portaluri de ştiri, fiindcă în această zi a fost ales şeful statului.

…Avusesem invitaţii la ceremonia de învestire a preşedintelui şi, respectiv, la recepţia oferită cu acest prilej (fapt pentru care le mulţumesc organizatorilor), dar nu le-am putut onora deoarece, înainte de primirea invitaţiilor, promisesem că voi participa la Soroca la o suită de manifestări dedicate poetului Gr. Vieru unde am mers împreună cu soţia poetului, distinsa doamnă Raisa Vieru. Merg întotdeauna cu plăcere la Soroca, „cea de-a doua capitală intelectuală” a R. Moldova. Există acolo un grup foarte puternic de intelectuali, al căror lider incontestabil este dna profesoară Ana Bejan. Moldova cea adevărată (nu cea paralelă) se sprijină pe asemenea oameni, ei mai menţin aprinsă flăcăruia adevăratului patriotism, ei frământă glodurile satelor în campaniile electorale „pentru ai noştri”, ca apoi să tragă cu obrazul din cauză că „ai noştri” s-au dovedit a fi tot ai lor…

La Vasilcău am avut o întâlnire cu liceenii şi profesorii Liceului „Grigore Vieru”. Corpul profesoral e alcătuit din femei, printre ele am văzut doar un singur bărbat. Cu feţele arse de soare, cu mâinile crăpate de vânt aceste doamne nu au nicio şansă să nimerească vreodată în revista cu cele 50 cele mai sexy femei din Moldova! Şi totuşi, repet, adevărata Moldovă, cea reală, se sprijină pe aceste femei de la ţară, arse de soare şi bătute de vânt. În acest liceu l-am descoperit pe Radu Solovei, elev în clasa a V-a, un adevărat artist, cu o voce minunată care ne-a cântat câteva piese pe versurile lui Vieru. Acest copil minunat a cântat atât de frumos, încât sunt sigur că a fost auzit în Ceruri şi de Gr. Vieru. Vă rog să reţineţi acest nume: Radu Solovei din Vasilcău, Soroca. Eu nu ştiu ce talente a găsit (pe timpul lui Voronin) „amanta Bugetului”, şefa „caravelei” Ilenuţa Burghilă, dar consider că acest copil talentat trebuie să intre în vizorul funcţionarilor din domeniul culturii, plătiţi de noi pentru a descoperi şi a promova talentele.

La Soroca m-am convins încă o dată cât de popular şi de iubit este Grigore Vieru. Acest lucru unii nu i-l pot ierta lui Vieru nici după moarte. Acolo, la Soroca, am realizat şi mai profund că astăzi deja se pune cu toată insistenţa problema unei ediţii critice academice a operelor complete ale lui Vieru. Trebuie să înţelegem, în sfârşit, că Grigore Vieru e ceva cu mult mai mult decât am crezut noi când el era în viaţă. Vieru este un simbol, care adună lumea, dar n-o desparte şi n-o învrăjbeşte. Astăzi avem nevoie atât de mult de acest simbol care să ne unească, să ne adune pe toţi „grămăjoară”, „într-o singură icoană”, indiferent ce limbă vorbim, în biserica cărei mitropolii ne facem cruce şi din ce partid facem parte. Apropo, la depunerea de flori la bustul Poetului din centrul Sorocii şi la lansarea filmului despre Grigore Vieru a participat şi a vorbit (româneşte!) şi primăriţa comunistă de Soroca, Elena Bodnarenko, devenită vestită prin panoul antiromânesc înălţat în centrul Sorocii, despre care a vuit presa săptămâna trecută. Asta-i situaţia acolo, la ţară …

Nu vreau să par prea optimist, dar mi se pare că germenii unei împăcări istorice a societăţii moldovene se află tot la sat, acolo unde s-a născut veşnicia. La Chişinău, politicienii nu se pot împăca pentru că nu au identificat pe ce fel de principii să se împace; la Soroca unul dintre principiile de împăcare şi salvare a R. Moldova a fost găsit – el a fost „extras” din poezia lui Gr. Vieru şi se numeşte iubirea de Ţară…

Pare cam ciudată sintagma – să salvezi R. Moldova prin iubirea de Ţară! -, dar asta e situaţia… 


Bustul lui Gr. Vieru din centrul oraşului Soroca


Profesoara Ana Bejan şi realizatorii filmului despre Gr. Vieru – Cristina şi Sergiu Ursachi


Radu Solovei, elev în cl. a V-a: …cântece pe versuri de Gr. Vieru


Alexandra Tănase şi Raisa Vieru împreună cu directoarea Liceului din Vasilcău, Valentina Cioca şi Elena Cociurcă, inspectoare la Direcţia de învăţământ Soroca


Primăriţa comunistă Elena Bodnarenko depune flori la bustul poetului Gr. Vieru


Raisa Vieru şi Alexandra Tănase


Împătimiţi de poezia lui Gr. Vieru

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *