Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 16:35
Abonamente

Timpul Liber 17 Februarie 2014, ora 06:18    Din editia print

La un „ceai” și poezie cu Leo Butnaru

Marime Font

„Maică Literatură Română, iartă-i poetului 
involuntara-i neascultare 
de a se fi născut în Basarabia 
şi nu 
la Bucureşti”. 
(Leo Butnaru)

Pe 7 februarie 2014, Biblioteca „Transilvania” și-a deschis larg ușile pentru a primi cu bucurie oaspeții săi dragi: scriitorul Leo Butnaru și elevii Liceului Teoretic „Gaudeamus” care sunt membri fideli ai Salonului de Lectură „Ceaiul de la ora patru”. Profesoara de limbă și literatură română Alexandra Tănase a salutat, ca de obicei, cu multă căldură prezența poetului, însoțit de soția sa Zinovia, și a elevilor pasionați de poezie. Aceștia i-au adus un omagiu poetului, care la 5 ianuarie 2014 a împlinit 65 ani.

Leo Butnaru scrie altfel, decât cei din generația sa. Referitor la versurile poetului, descoperim trimiteri livrești, parabole, este prezentă edificarea științifică a poeziei. Acest lucru l-au înțeles elevii, întrucât, pe lângă faptul că erau mulți, de diferite vârste, ei mai sunt și elevi de calitate, interesați de literatură. Pentru că poezia lui Leo Butnaru are o anume rostire a verbului românesc, cea a trăirii, a sesizării, interiorizării. Ea este logica jocului de cuvinte, obligatoriu formată din litere, silabe, sintagme, chiar propoziții. Am descoperit, din recitalurile prezentate de copii, o poezie de o sinceritate deosebită, uneori chiar neașteptată. Au fost declamate zeci de poezii, au fost prezentate succint câteva cărți, precum „Copil la ruşi”, „Îngerul şi croitoreasa”, „Şlefuitorul de lentile”. E și firesc că elevii i-au adresat câteva întrebări poetului, la care au primit și răspunsuri desigur, pentru că acesta este de fapt scopul – comunicarea între generații. În final, poetul le-a prezentat copiilor un videoclip cu unele momente din viața sa.În urma acestor activități mă întreb, de fiecare dată, cu ce s-au ales elevii? De data aceasta, imediat, mi-au apărut în minte câteva răspunsuri: tinerii au cunoscut un poet, un prozator și un publicist român din Basarabia - Leo Butnaru, au făcut lecturi suplimentare ale operei sale, au memorizat mule poezii, au primit autografe semnate de Leo Butnaru, au demonstrat încă o dată că sunt promotorii Limbii Române, au făcut, bineînțeles, și un pas înainte spre cunoașterea mai bună a literaturii.

Un articol de: Ana Gabor Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md