Opinii și Editoriale

La UNITEM s-a produs o prostie?

A doua zi, dupa Congresul Uniunii Teatrale din Moldova, care a avut loc in incinta Teatrului Rus „A. P. Cehov” si a durat de la 10 dimineata pana la 10 noaptea, fara bufet (noroc ca actorii sunt obisnuiti cu foamea), congres care l-a ales pe Sandu Grecu in fruntea UNITEM, aflu din Jurnal de Chisinau, stupefianta stire: „Congresul Uniunii Teatrale din Moldova nu a validat alegerea noului presedinte al UNITEM”.

Stirea a fost preluata chiar din gura fostului adjunct al fostului presedinte al UNITEM, Aurelian Danila, care este Mihai Cocieru. Anume acel Mihai Cocieru, care, dupa congres, l-a felicitat, sincer, pe noul presedinte – Sandu Grecu.
Mai multi membri ai UNITEM, inclusiv presedintele comisiei de validare a congresului, dramaturgul si poetul Andrei Burac, m-au intrebat, prin telefon, cum sa intelegem gluma aparuta in ziar, opinand, indignati, pentru o explicatie in presa din partea lui Sandu Grecu.
 

Grecu nu era de gasit nici acasa, nici la Teatrul „Satiricus”, unde lucreaza in calitate de regizor-sef, nici la telefonul mobil. Zic: stai, o fi fiind la UNITEM. Telefonez acolo. Secretara, cu glas ca din sicriu, imi spune ca Grecu poate fi gasit la telefonul cutare. Il gasesc si ii comunic ideea cu explicatia din presa.
– Dl Strambeanu, intamplator, dar dumneata vorbesti cu Mihai Cocieru. Da, eu cred ca au fost incalcate anumite proceduri…
– Care proceduri? Congresul a fost condus chiar de Danila, asistat de ferventii sai sustinatorii – scriitorul Valeriu Matei, cantaretul Mihai Munteanu si regizorul de la televiziune Nicolae Scorpan. Exista procesul-verbal, toate propunerile au fost puse la vot, in mod democrat.
– Vorbiti cu Grecu!, mi-a taiat-o Mihai Cocieru.
Grecu a acceptat ideea noastra.
Peste vreo cinci minute, telefonez din nou la UNITEM, ca sa aflu, totusi, in care cabinet poate fi gasit noul presedinte al UNITEM – Sandu Grecu.
Secretara imi striga isteric:
– Domnu’ Strambeanu, de ce ma intrebi pe mine asemenea prostii?
Deci, faptul ca Grecu a castigat cu sase voturi (106) mai mult decat fostul presedinte (100), Aurelian Danila, este, vorba secretarei, o prostie?
 

Daca, prin absurd, va avea loc un nou congres, cum doreste Cocieru, cu siguranta ca Sandu Grecu va pierde. Din cauza ca, la actualul congres, dansul a declarat ca ii va da pe mana legii pe acei care au furat averea UNITEM: fostul sediu al UNITEM de pe strada Alexandru cel Bun, casa de odihna de la Zatoka, casele de pe str. Ismail si Bucuresti, lotul de pamant din zona Circului de Stat, Asociatia „Cortina”, atelierul teatral, magazinul teatral etc.
Sandu Grecu, din pacate, a repetat greseala politicienilor din opozitie. Dansii declarase ca, in caz de victorie, il vor pune la inchisoare pe Voronin.
 

Juristul UNITEM le-a explicat pe degete dlor Danila si Cocieru ca dl Grecu a fost ales legal si nu e cazul ca cei doi sa se faca de rusine. Pe noi nu ne supara incultura secretarei, nu ne mira ambitia directorului adjunct, dar ne intrebam: ce s-a intamplat cu Aurelian Danila, personalitate marcanta a culturii moldovenesti, membru al Uniunii Muzicienilor, membru al Uniunii Scriitorilor, membru al Uniunii Cineastilor, fost ambasador al R. Moldova in Germania, ex-viceministru de Externe, ex-viceministru al Culturii, autor a mai multor monografii in domeniul muzicii etc.?
Si inca ceva: domnilor, cum ramane cu demnitatea?

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *