Externe

LAC MORTAL în Rusia

Dupa o eruptie vulcanica teribila, lacul Karymski s-a transformat, subit, intr-un fel de supa chimica si toxica, care a inlocuit apa cristalina a acestuia. Potrivit unui studiu publicat la inceputul acestei luni, evenimentul a decimat ecosistemul lacului, distrugand mii de arbori si animale. Normal, nici nu se pune problema unei plimbari romantice cu barca!

Peninsula Kamchiatka gazduieste numerosi vulcani abrupti, care se aliniaza precum santinelele de-a lungul coastelor. Pana in 1996, lacul Kamyski acoperea aproape intreaga suprafata a depresiunii Akademia Nauk. Aflat la o distanta de aproximativ 5 kilometri spre nord, vulcanul Karymski este unul dintre cele mai active din regiune, fumegand in permanenta.

Totul a inceput la 2 ianuarie 1996. La o zi dupa un cutremur de mare magnitudine, vulcanul a intrat in eruptie, aruncand cenusia si lava la sute de metri in aer. Cateva ore mai tarziu, lacul insusi intra in activitate, din cauza unei puternice eruptii subacvatice. Timp de 18 ore, el a fost cuprins parca de convulsii: la fiecare cinci sau sase minute din apa ieseau coloane de vapori si de cenusa.

Spectacolul, de o frumusete infricosatoare, a fost observat, de distanta, de oamenii de stiinta. „Au fost in jur de 30-40 de milioane de tone de material incandescent si acid care plutea deasupra lacului si care, fireste, a ajuns direct in apa”, a explicat Yuri Taran, expert la Institutul de geofizica a Universitatii nationale autonome din Mexic, citat de LiveScience.

La contactul cu apa, materialul vulcanic a format un amestec ultra-acid de sodiu, sulfat, calciu si magneziu. Iar cand, in sfarsit, cercetatorii au reusit sa ajunga la lac, ei au constatat un pH care ajunsese de la 7,5 la 3,2. "Daca inainte de eruptie apa lacului era de o claritate deosebita, dupa eruptia devenise un fel de bulion acid si fierbinte”, a adaugat Taran.

Au venit apoi valurile de lava incandescenta, care au definitivat procesul de transformare a lacului, distrugand tot ce, eventual, ar fi supravietuit eruptiei subacvatice si aciditatii. „Compozitia chimica a apei s-a modificat radical, iar temperatura ridicata a distrus, practic, orice urma de viata”, a rezumat cercetatorul.

Totusi, in pofida acestei catastrofe, se pare ca lacul Karymski isi regaseste aspectul initial. In 2012, echipa lui Taran s-a deplasat in zona, descoperind ca apa redevenise limpede, iar pH-ul mult ameliorat. „Chiar daca aparent, pare vechiul lac, apa prezinta un grad ridicat de aciditate”, a subliniat el, precizant ca „vulcanul Karymski este unul neobisnuit. El poseda o compozitie chimica hipotermala iesita din comun si pe care nimeni nu a reusit inca sa o inteleaga”, a explicat omul de stiinta. 

Sursa: incomemagazine.ro/

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *