Astăzi 19 Februarie 2018, Luni - Ultima actualizare la 18 Februarie 2018
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 4 Februarie 2016, ora 10:19

INVESTIGAȚIE RISELacul Ghidighici - ținta afaceriștilor imobiliari: Vile de vacanță deținute de foști funcționari și companii off-shore

Marime Font

Lacul Ghidighici, zonă de turism și punct strategic din preajma capitalei, a ajuns ținta mai multor afaceriști imobiliari. În ultimii ani, aceștia au transformat zona de parc de pe malul drept, amenajat pentru a preveni alunecările de teren și poluarea bazinului, într-un șantier. Aici se ridică mai multe vile de vacanță deținute de foști funcționari și companii off-shore anchetate pentru spălare de bani. 

Recent și SIS-ul a atenționat conducerea țării că „lacul se află într-o stare deplorabilă, fiind un risc pronunţat pentru sistemul ecologic”.

Primăria or. Vatra, proprietar autoproclamatVilele de vacanță au început să apară pe faleza lacului după ce Primăria or. Vatra și-a atribuit dreptul de proprietate a mai multor loturi pe care ulterior le-a dat în arendă. Autoritatea locală a încheiat „numeroase contracte de arendă a terenurilor destinate protecţiei naturii, ocrotirii sănătăţii etc. şi a efectuat tranzacţii de vânzare-cumpărare a unora din aceste terenuri cu suprafaţă de peste 15,6 ha”, se arată într-un raport al Curții de Conturi din 2012. Totodată, auditorii au depistat că, în lipsa unei Hotărâri de Guvern, o mare parte din loturi au fost convertite în terenuri destinate construcțiilor. 

Denis Danila, actualul primar al or. Vatra: Știți cum e, se shimbă guverne și de fiecare dată cineva găsește câte ceva și reflectă în niște rapoarte. În prezent există niște contracte înregistrate la cadastru. Despre ilegalitate trebuie să se prounțe o instanță de judecată. Arendașii se află acolo și de 10 ani, au ridicat construcții și, dacă se plătește arenda și impozitele, faptul e consumat.

Astfel, chiar pe malul lacului, mai mulți afaceriști au ridicat case pe care le-au scos în vânzare. Pe un site de anunțuri, o vilă nefinisată de 200 metri pătrați se vinde cu 150 mii euro. 

Tranzacții în off-shore

În 2009, pe un teren arendat de Bars SRL, compania Basconslux a construit șase vile de peste 150 metri pătrați fiecare. Situate la cinci minute distanță de plajă, casele au același stil arhitectural. În ograda comună, doi muncitori tăie lemne. Peste drum, doi copaci au fost de curând dobărâți, după semnele de pilitură proaspătă.

Cinci din cele șase case au fost cumpărate la sfârșitul lunii februarie 2015 de compania off-shore Macros Solutions Ltd din Republica Dominicană, iar peste o săptămână proprietar devine Cameron Ministries, o organizație religioasă din SUA. 

Alături, pe un teren cu vedere la lac, Bars SRL a început în 2006 construcția a cinci vile cu suprafață de peste 100 metri pătrați fiecare. Imobilele, care arată în prezent ca niște schelete de beton, au fost obiectul mai multor tranzacții dubioase. Un an mai târziu, construcțiile ajung în proprietatea societății pe acțiuni de tip închis Metacomimpex. În 2015, timp de câteva luni, construcțiile au fost tranzactionate în repetate rânduri între două companii off-shore: Futron Plus și Macros Solutions, ca în cele de urmă proprietar să devina compania de construcții Basconlux SRL.

Macros Solutions este o companie off-shore care, în 2011, a încercat să transfere pe contul unei companii din Moldova 5 milioane de euro pentru înființarea unei organizaţii de micro-finanţare. Tranzacția nu a fost aprobată de Banca Națională a Moldovei, fiind considerată dubioasă și care cade sub incidența Legii cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor și finanţării terorismului. Potrivit documentelor obținute de RISE, conturile Macros Solutions în băncile din Letonia sunt administrate de afaceristul Victor Bunescu, care are domiciliul pe malul lacului Ghidighici. 

Printre proprietari, fost șef AIPAÎn 2013 și compania Rabix-Lux a construit mai multe case de locuit pe malul Ghidighiciului. Cele 11 imobile sunt amplasate de o parte și de alta a unui drum asfaltat care duce spre lac. Casele sunt de diferite dimensiuni și stiluri arhitecturale și sunt supravegheate de camere de luat vederi. În spatele gardurilor înalte latră nervoși mai mulți dulăi.

În 2014, fostul director al Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA), Petru Maleru și-a cumpărat aici o casă. Peste un an, însă, funcționarul o vinde. În declarația de avere pe anul 2014, Maleru a indicat că imobilul valorează jumătate de milion de lei, o sumă care este de cinci ori mai mare decât venitul său anual.

Petru Maleru și-a dat demisia din funcția de director AIPA, acum două săptămâni, pe fundalul scandalurilor de corupție privind subvenționarea agricultorilor. Pe marginea acestui caz, Procuratura Generală a inițiat 37 de dosare penale. L-am contactat telefonic pe Maleru, însă acesta avea telefonul deconectat.

citește mai departe aici

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Credința și minunile (III)

Legătura dintre vindecare și credință este una foarte puternică, dar are loc în plan spiritual. Credința vie și lucrătoare duce la vindecarea sufletului nostru, la sănătatea duhovnicească. Nu întotdeauna și la cea trupească, cum ne place să credem.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 14 Februarie 2018, de Constantin Tănase

„Azilul singuraticilor”, fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

Există un paradox, care doar aparent e paradox: omul, fiind sută la sută ființă socială, care „înnebunește” în singurătate în aceeași măsură în care are nevoie de parteneri sociali. Cândva eram și eu înclinat să cred că singurătatea e apanajul,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Accesul la literatură

Întotdeauna mi s-a părut nedrept că literatura își croiește mai greu drumul prin lume decât arta plastică, pentru că – spre deosebire de cea din urmă – are nevoie de traducere. Și cu cât e mai săracă țara, cu atât mai puține sunt căile de acces la literatura...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Februarie 2018, de George Simion

Igor cel Fără de Țară

Chiar în aceste zile și în săptămânile și lunile, care vor urma, R. Moldova se unește cu România, comună cu comună, localitate cu localitate, om cu om. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Februarie 2018, de Răzvan Munteanu

(I)logica rusă

Tensiunile dintre NATO și SUA, pe de-o parte, și Federația Rusă, pe cealaltă parte, ating, din păcate, cote din ce în ce mai ridicate, fiind evident că asistăm la cea mai rece relație pe axa Washington-Moscova, de după căderea Zidului Berlinului.

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul