Astăzi 21 Iunie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 17:09
Abonamente

a

 
 
 

Actualitate 4 Februarie 2016, ora 10:19

INVESTIGAȚIE RISELacul Ghidighici - ținta afaceriștilor imobiliari: Vile de vacanță deținute de foști funcționari și companii off-shore

Marime Font

Lacul Ghidighici, zonă de turism și punct strategic din preajma capitalei, a ajuns ținta mai multor afaceriști imobiliari. În ultimii ani, aceștia au transformat zona de parc de pe malul drept, amenajat pentru a preveni alunecările de teren și poluarea bazinului, într-un șantier. Aici se ridică mai multe vile de vacanță deținute de foști funcționari și companii off-shore anchetate pentru spălare de bani. 

Recent și SIS-ul a atenționat conducerea țării că „lacul se află într-o stare deplorabilă, fiind un risc pronunţat pentru sistemul ecologic”.

Primăria or. Vatra, proprietar autoproclamatVilele de vacanță au început să apară pe faleza lacului după ce Primăria or. Vatra și-a atribuit dreptul de proprietate a mai multor loturi pe care ulterior le-a dat în arendă. Autoritatea locală a încheiat „numeroase contracte de arendă a terenurilor destinate protecţiei naturii, ocrotirii sănătăţii etc. şi a efectuat tranzacţii de vânzare-cumpărare a unora din aceste terenuri cu suprafaţă de peste 15,6 ha”, se arată într-un raport al Curții de Conturi din 2012. Totodată, auditorii au depistat că, în lipsa unei Hotărâri de Guvern, o mare parte din loturi au fost convertite în terenuri destinate construcțiilor. 

Denis Danila, actualul primar al or. Vatra: Știți cum e, se shimbă guverne și de fiecare dată cineva găsește câte ceva și reflectă în niște rapoarte. În prezent există niște contracte înregistrate la cadastru. Despre ilegalitate trebuie să se prounțe o instanță de judecată. Arendașii se află acolo și de 10 ani, au ridicat construcții și, dacă se plătește arenda și impozitele, faptul e consumat.

Astfel, chiar pe malul lacului, mai mulți afaceriști au ridicat case pe care le-au scos în vânzare. Pe un site de anunțuri, o vilă nefinisată de 200 metri pătrați se vinde cu 150 mii euro. 

Tranzacții în off-shore

În 2009, pe un teren arendat de Bars SRL, compania Basconslux a construit șase vile de peste 150 metri pătrați fiecare. Situate la cinci minute distanță de plajă, casele au același stil arhitectural. În ograda comună, doi muncitori tăie lemne. Peste drum, doi copaci au fost de curând dobărâți, după semnele de pilitură proaspătă.

Cinci din cele șase case au fost cumpărate la sfârșitul lunii februarie 2015 de compania off-shore Macros Solutions Ltd din Republica Dominicană, iar peste o săptămână proprietar devine Cameron Ministries, o organizație religioasă din SUA. 

Alături, pe un teren cu vedere la lac, Bars SRL a început în 2006 construcția a cinci vile cu suprafață de peste 100 metri pătrați fiecare. Imobilele, care arată în prezent ca niște schelete de beton, au fost obiectul mai multor tranzacții dubioase. Un an mai târziu, construcțiile ajung în proprietatea societății pe acțiuni de tip închis Metacomimpex. În 2015, timp de câteva luni, construcțiile au fost tranzactionate în repetate rânduri între două companii off-shore: Futron Plus și Macros Solutions, ca în cele de urmă proprietar să devina compania de construcții Basconlux SRL.

Macros Solutions este o companie off-shore care, în 2011, a încercat să transfere pe contul unei companii din Moldova 5 milioane de euro pentru înființarea unei organizaţii de micro-finanţare. Tranzacția nu a fost aprobată de Banca Națională a Moldovei, fiind considerată dubioasă și care cade sub incidența Legii cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor și finanţării terorismului. Potrivit documentelor obținute de RISE, conturile Macros Solutions în băncile din Letonia sunt administrate de afaceristul Victor Bunescu, care are domiciliul pe malul lacului Ghidighici. 

Printre proprietari, fost șef AIPAÎn 2013 și compania Rabix-Lux a construit mai multe case de locuit pe malul Ghidighiciului. Cele 11 imobile sunt amplasate de o parte și de alta a unui drum asfaltat care duce spre lac. Casele sunt de diferite dimensiuni și stiluri arhitecturale și sunt supravegheate de camere de luat vederi. În spatele gardurilor înalte latră nervoși mai mulți dulăi.

În 2014, fostul director al Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA), Petru Maleru și-a cumpărat aici o casă. Peste un an, însă, funcționarul o vinde. În declarația de avere pe anul 2014, Maleru a indicat că imobilul valorează jumătate de milion de lei, o sumă care este de cinci ori mai mare decât venitul său anual.

Petru Maleru și-a dat demisia din funcția de director AIPA, acum două săptămâni, pe fundalul scandalurilor de corupție privind subvenționarea agricultorilor. Pe marginea acestui caz, Procuratura Generală a inițiat 37 de dosare penale. L-am contactat telefonic pe Maleru, însă acesta avea telefonul deconectat.

citește mai departe aici

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de aziOpinii & Editoriale 21 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Totul se poate împărtăși

Igor Dodon ne face în continuare de rușine cu medaliile aruncate cui se nimerește (dinspre Est), cu fotografii total deplasate pentru un președinte, cu comentarii agramate în rețelele de socializare.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 20 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Păcate mari și mici

Am vorbit despre păcate veniale, de moarte, strigătoare la cer, capitale - despre toate posibilele clasificări ale lor, însă există o clasificare, din punctul meu de vedere, mai importantă decât toate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Iunie 2018, de Răzvan Munteanu

Simona Halep, un model pentru românii de pretutindeni

Inițial, tentația redactării titlului ar fi făcut ca acesta să apară sub forma: Simona Halep, un model pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului, însă nu ar fi fost suficient de relevant pentru mesajul acestui editorial, căci așa cum, probabil, e ușor de dedus, Halep este un model pentru...

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Iunie 2018, de Constantin Tănase

De câte ori ascult Imnul de Stat, mi se face rușine

(Cuvântarea președintelui N. Timofti pe care (nu) știm cine i-a interzis să o rostească la Televiziune. Am intrat în posesia textului alocuțiunii președintelui R. Moldova, N. Timofti, pe care urma să o rostească la televiziune săptămâna viitoare, între 29 aprilie și 2 mai)

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Sport pentru trup sau sport pentru minte

Obișnuim să spunem că lectura este sportul minții. Din această sintagmă înțelegem că sportul e un lucru bun, sănătos, recomandabil. Care sunt însă părerile noastre despre sportul de performanță?

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Iunie 2018, de George Simion

Cine nu are bătrâni să își cumpere

Mare panică, mare, pe scena politică din Republica Moldova. Nu cumva să se întâmple ceva și să se trezească peste noapte fără graniță la Prut.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Cum arătăm din afară

A trecut și duminica în care Chișinăul și-a susținut direcția aleasă deja de mulți ani. Evident că m-am bucurat. Atâta vreme cât rămânem în vest, mai sunt speranțe. Când și Chișinăul, în care locuiește o treime din populația țării, va ceda propagandei...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Iunie 2018, de Constantin Tănase

Ce fel de școală vor rușii din Moldova

În contextul ultimelor evoluții politice de la Moscova minoritatea rusă din Moldova devine tot mai agresivă, având, de altfel, toate șansele să redevină ceea ce a fost: un frate mai mare, arogant și privilegiat, o castă elitară cu apucături șovine, neintegrată cultural și lingvistic în...

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Locul nostru în biserică

În continuarea (la fel de concentrată) a ceea ce spuneam săptămâna trecută, trebuie să analizăm seriozitatea noastră față de Biserică. Cuvântul biserică vine de la basilia, care în greacă înseamnă împărăție. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Iunie 2018, de Răzvan Munteanu

Alegerile de la Chișinău și statul captiv

Am citit câteva articole scrise în presa moldovenească, în care se vehicula ideea că victoria lui Andrei Năstase la alegerile pentru Primăria Chișinăului este o dovadă certă a faptului că R. Moldova nu este un stat captiv. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Iunie 2018, de Dan Nicu

Socialiștii au pierdut încă o dată Capitala

La prima vedere, ceea ce s-a întâmplat duminică, 3 iunie, la Chişinău, pare a fi o victorie a forţelor proeuropene în faţa celor proruse.  

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 7 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Un bun creștin

De-a lungul anilor am scris despre dogme, morală, spiritualitate, patristică, evanghelii, liturgică - despre câte ar trebui, în primul rând, să cunoască un creștin. Aproape că am putea spune că am făcut rezumate ale anilor de studiu în facultate.

() Citeşte tot articolul


 

 


Cele mai citite articole Timpul.md