Astăzi 16 Februarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la 15 Februarie 2019
Abonamente

Moldova 28 August 2014, ora 07:47    Din editia print

Lacul Ghidighici se transformă într-o bombă ecologică gata să explodeze

Marime Font

Cu doar câteva săptămâni în urmă presa și oamenii din R. Moldova vuiau că lacul Ghidighici se transformă într-o bombă ecologică. Pe neașteptate acolo au început să piară peștii, iar oamenilor li s-a interzis scăldatul fără prea multe explicații. 

Locuitorii din zonă, dar și asociațiile de profil au tras un semnal de alarmă precum că lacul este gestionat greșit, iar actualii proprietari se fac vinovați de tot ce se petrece acolo. În prezent bazinul acvatic din Ghidighici este gestionat de Societatea Vânătorilor și Pescarilor din R. Moldova (SVPM). Luna trecută aceștia au întreprins măsuri de profilaxie în lac, unde au împrăștiat în apă var stins și clor. Acestea trebuiau să distrugă algele care au înflorit rapid din cauza temperaturii ridicate. Drept rezultat, unii oameni susțin că au murit și mai mulți pești, iar specialiștii spun că aceasta este o practică normală și că după ce a fost aplicată, situația s-a îmbunătățit.

Conform unui comunicat de presă al Ministerului Mediului din 6 august 2014, principala cauză a pieririi peștilor era valoarea ridicată de CO2 dizolvat în apă, cauzat la rândul său de volumul mare de alge ce se regăsește în lac. Prin urmare, a fost organizată o ședință ad-hoc și s-a luat decizia efectuării în cel mai apropiat timp a lucrărilor de tratare a apei lacului cu substanțe care vor stopa dezvoltarea excesivă a algelor. Efectuarea lucrărilor a fost pusă în sarcina Societății Vânătorilor și Pescarilor din Moldova, care este și gestionarul principal al bazinului acvatic.

Pentru ce au fost vărsate în apă clorul și varul?


Potrivit unei scrisori venite la redacția TIMPUL, semnată de Ina Coșeru, președintele Centrului Național de Mediu, și alți activiști, tratarea lacului cu amestecul de clor și var stins nu este doar o măsură profilactică nepotrivită, dar nici nu are efect pe termen lung. În scrisoare se mai spune că în urma acestei măsuri situația mai mult s-a înrăutățit.

La rândul său, Iurie Botnari, specialistul ihtiolog de la SVPM, spune că clorul are un efect antiparazitar și a fost administrat în apă într-o cantitate minimă și în niciun caz nu putea provoca moarte peștilor. „În total, în lac au ajuns circa 500 kg de clor, ceea ce reprezintă o cantitate mică fiind raportat la tot volumul de apă”, susține Botnari. Cât ține de administrarea varului stins, specialistul susține că acesta are funcția să depoziteze algele la fundul lacului și a fost aplicată pentru prima dată în lacul de la Ghidighici, iar scopul a fost atins.

Conform datelor prezentate de reprezentanții Societății Pescarilor și Vânătorilor, pentru aceste măsuri a fost nevoie de peste 100 de mii de lei. Specialiștii au folosit 500 kg de clor și mai bine de 20 de tone de var stins, iar banii au fost alocați din bugetul societății pe care o reprezintă.

Vor să-i lipsească de dreptul de a gestiona lacul

Într-o aceeași scrisoare deschisă referitor la lacul Ghidighici, semnată de mai mulți reprezentanți ai instituțiilor care luptă pentru protecția mediului, se aduc mai multe acuzații la adresa reprezentanților Societății Pescarilor și Vânătorilor care gestionează bazinul acvatic. Prin urmare, președintele SVPM, Oleg Ciocoi, se arată convins că toată gălăgia cu ineficiența clorului și a varului a fost făcută doar cu scopul de a denigra imaginea instituției pe care o conduce, pentru ca în consecință lacul să fie dat în gestiunea altor persoane. „Noi am folosit cele mai inofensive metode de a readuce calitatea apei la starea cea mai bună. Au murit doar câteva zeci de kilograme de pește, și anume cei mici care se aflau la mal, în rest n-a fost totul atât de grav”, subliniază Ciocoi.

Săptămânile trecute, reprezentanții Ministerului Mediului al R. Moldova acuzau reprezentanții SVPM că nu au solicitat un aviz din partea instituției atunci când au început lucrările de curățare și au spus că pentru acest gest ei riscă să fie amendați.

Potrivit viceministrului mediului Dorin Dușceac, lacul Ghidighici ar trebui să fie în gestiunea Agenţiei „Apele Moldovei”. El spunea anterior că acum patru ani guvernul a aprobat o hotărâre prin care lacul Ghidighici trece sub gestiunea Agenţiei „Apele Moldovei”, doar că această prevedere nu a ajuns să fie publicată în Monitorul Oficial. Dușceac s-a arătat nedumerit de ce barajul de la Ghidighici aparține Întreprinderii „Apele Moldovei”, iar lacul - Societății Pescarilor și Vânătorilor”.

Potrivit lui Arcadie Leahu, șeful laboratorului din cadrul Agenției Ecologice Chișinău, din lacul Ghidighici au fost prelevate probe de apă înainte și după administrarea clorului și a varului stins, prin urmare se observă o îmbunătățire a calității apei și în ultima perioadă nu mai mor peștii.

Trei iazuri, săpate ilegal, înnămolesc lacul Ghidighici

Pe lângă alge și moartea peștilor, lacul Ghidighici se confruntă de mai mulți ani cu o problemă mai complexă. Acum două luni primarul capitalei Dorin Chirtoacă spunea că lacul este într-un mare pericol. Potrivit lui problema există deja de peste 20 de ani, este periodic ridicată, dar niciodată soluționată. „Lacul de acumulare Ghidighici este treptat înnămolit din cauza a trei iazuri amenajate neautorizat în preajmă. Serviciile Situații Excepționale au fost atenționate că acestea au fost săpate neautorizat și practic întrerup cursul râului Bâc. Prin urmare acest fapt pune în pericol atât soarta lacului, cât și a râului”, a menționat edilul.

Tot atunci primarul de Chișinău susținea că cele trei iazuri au fost construite pe terenuri agricole date în arendă, iar acolo sunt organizate în mod neautorizat crescătorii de pește. El trage alarma și zice că aceasta ar fi o încălcare gravă de lege, însă până acum nimeni nu a fost tras la răspundere.

Chirtoacă a mai precizat că Primăria Chișinău nu are prea multe competențe pentru a interveni să soluționeze această problemă, însă cineva oricum trebuie să ia măsuri. La rândul său și Oleg Ciocoi, președintele Societății Pescarilor și Vânătorilor, recunoaște că cele trei iazuri reprezintă o problemă reală, dar spune că are mâinile legate.

Ion Bobeică, primarul orășelului Vatra pe terenul căruia se află cele trei iazuri și lacul Ghidighici, a declarat că dacă agentul economic nu-și va onora promisiunile, atunci el îl va da în judecată. Proprietarul celor trei iazuri nu a fost de găsit pentru a comenta situația.

La două luni de la declarațiile primarului capitalei situația în regiunea respectivă a rămas neschimbată, iar problema înnămolirii este actuală și astăzi.

Lacul a fost construit încă în anul 1962, iar barajul rezervorului de apă în anul 1964. De atunci, galeria de scurgere a apei nu a mai fost reparată, iar specialiştii recomandă consolidarea barajului. Barajul se află în gestiunea Întreprinderii de Stat „Apele Moldovei”. O eventuală avarie sau distrugerea barajului poate duce la inundarea parţială a municipiului, dar şi a raionului Anenii Noi, în lunca râului Bâc.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:13

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie este monitorizată cu ajutorul tehnologiilor științifice către Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului. Într-o conferință de presă la IPN, directorul CReDO, Sergiu Ostaf, a declarat că este vorba de o cercetare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:06

 Candidata Partidului Politic ”ȘOR” în circumscripția uninominală 50 (Europa), Tatiana Platon, și-a prezentat angajamentul public față de moldovenii plecați peste hotarele țării. Potrivit ei, Partidul Politic ”ȘOR” este singura formațiune politică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 16:26

Creşterea economică a determinat şi creşterea veniturilor populaţiei Republicii Moldova. Potrivit unor date statistice publicate de ziarul Moldova Democrată, salariul mediu lunar a crescut cu 54 %, din anul 2015 şi până în 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 15:52

Luni 18 februarie 2019, ora 11, la Chișinău, va avea loc lansarea lucrărilor de montare a Conductei de Interconectare a Sistemului de Transport Gaze din România cu Sistemul de Transport Gaze din Republica Moldova Faza II pe direcția Ungheni – Chișinău, obiectiv declarat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:55

Antreprenorii moldoveni au înţeles, în ultimii ani, că au statul le este partener, nu un adversar. Este opinia liderului PDM, Vlad Plahotniuc, exprimată după o serie de întâlnici cu exponenţii mediului de afaceri din raionul Străşeni, alături de candidatul democrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:52

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:51

Mass-media din Rusia relatează că președintele rus s-a rănit la deget în timpul unui antrenament de judo. Toate agentiile de presa majore din Rusia – Interfax, TASS, RIA Novosti și RBC – au scris despre acest lucru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:32

Plăcintele din Lăpuşna sunt foarte delicioase, în special cele cu brânză. De acest fapt s-a convins, la faţa locului, vicepreşedintele PDM, Andrian Candu. Acesta a mers, alături de candidații formațiunii în circumscripțiile uninominale 38 și 39, Alexandru Botnari și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 13:21

Partidul Democrat din Moldova va înregistra un scor foarte bun la alegerile parlamentare din 2018. De această părere sunt Igor Boţan şi Andrei Popov, analiști politici și realizatori de la postul de televiziune TV 8.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 15 Februarie 2019, ora: 13:10

Lipsa de energie e tot mai simțită iar orele de muncă la birou par și mai interminabile cu cât vremea de afară e mai pretențioasă și încă întunecă foarte devreme. Și parcă ai vrea să schimbi ceva, dar nu știi ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:17

Alocaţiile pentru copii aproape se dublează de la 1 martie. Modul în care a fost votată însă această majorare a scos ce e mai rău din aleşii neamului. A fost circ joi seara în Parlament după ce PNL a trecut un amendament în buget cu voturi de la putere. Unul scump,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:14

Șase companii agricole certificate ecologic din Republica Moldova participă, în perioada 13-16 februarie, la Expoziția de comerț cu produse ecologice, „BioFach 2019”, desfăşurată la Nürnberg, Germania, transmite MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:00

Agenția Servicii Publice va elibera cetățenilor cu drept de vot, în ziua alegerilor, acte de identitate necesare pentru participarea la scrutin. Ziua de 24 februarie a fost declarată lucrătoare pentru angajații subdiviziunilor responsabile de eliberarea actelor de identitate, inclusiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 10:58

Partidul Democrat ţine cont de nevoile oamenilor, de aceea exponenţii acestuia sunt întâlniţi peste tot cu multă căldură. La această concluzie a ajuns liderul PDM, Vlad Plahotniuc, după discuţiile cu alegătorii din satele Grozeşti şi Bălăureşti, raionul Nisporeni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 10:49

Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, susţine că statele occidentale ar putea instiga la manifestaţii violente la Chişinău, după modelul protestelor Maidan de la Kiev din 2014, dacă Partidul Socialiştilor obţine victoria în alegerile legislative din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 09:59

Majoritatea românilor aleg Germania atunci când vor să cumpere o mașină second-hand, dar parcurile auto de aici nu sunt sigure. Clienții pot lua oricând plasă, deoarece nu există o regulă în ceea ce privește kilometri dați înapoi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 09:14

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Igor Dodon a anunțat că în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, la care participă zilele acestea, va prezenta un „concept al politicii externe echilibrate”. Acest concept are la bază principiul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 09:12

Vămile din R. Moldova și România au semnat Acordul de parteneriat privind modernizarea punctelor de trecere de la frontiera comună

Vămile din R. Moldova și România au semnat Acordul de parteneriat privind modernizarea punctelor de trecere de la frontiera comună

Autoritățile vamale din Republica Moldova și România și-au oficializat angajamentul de modernizare a punctelor de trecere "Sculeni-Sculeni", "Leușeni-Albița" și "Giurgiulești-Galați". Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie și Președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 09:06

Chirtoacă i-a pârât pe Țopa și Năstase procuraturii germane pentru frauda de la Air Moldova

Partidul Liberal s-a adresat Procuraturii Generale din Germania în legătură cu frauda comisă cu implicarea liderului PPDA, Andrei Năstase și a nasului sau de cununie, Victor Țopa la compania Air Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 09:03

De ce au crescut violențele în Mexic, după condamnarea lui El Chapo

El Chapo, considerat un inamic al americanilor, a fost găsit vinovat și, cel mai probabil își va petrece restul zilelor într-o închisoare de maximă securitate.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 15 Februarie 2019, ora: 07:09 de Ana Marchitan

INTERVIU /// IGOR GUZUN: „Ne stă bine așa cum le stă bine cărților, împreună”

INTERVIU /// IGOR GUZUN: „Ne stă bine așa cum le stă bine cărților, împreună” Din editia print

Scriitorul Igor Guzun s-a născut la 12 septembrie 1968, în s. Recea, r-nul Râșcani. După ce a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat, a lucrat zece ani în presa de la Chișinău. În perioada 2002-2012, a fost profesor...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 15 Februarie 2019, ora: 00:40 de George Mârzencu

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS”

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS” Din editia print

Olga Focșa din Strășeni a evadat de două ori de sub baionetele sovieticilor, apoi și-a trăit o bună parte din viață, ascunsă în podurile sătenilor

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 15 Februarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)