Astăzi 25 Iunie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 14:07
Abonamente

Moldova 28 August 2014, ora 07:47    Din editia print

Lacul Ghidighici se transformă într-o bombă ecologică gata să explodeze

Marime Font

Cu doar câteva săptămâni în urmă presa și oamenii din R. Moldova vuiau că lacul Ghidighici se transformă într-o bombă ecologică. Pe neașteptate acolo au început să piară peștii, iar oamenilor li s-a interzis scăldatul fără prea multe explicații. 

Locuitorii din zonă, dar și asociațiile de profil au tras un semnal de alarmă precum că lacul este gestionat greșit, iar actualii proprietari se fac vinovați de tot ce se petrece acolo. În prezent bazinul acvatic din Ghidighici este gestionat de Societatea Vânătorilor și Pescarilor din R. Moldova (SVPM). Luna trecută aceștia au întreprins măsuri de profilaxie în lac, unde au împrăștiat în apă var stins și clor. Acestea trebuiau să distrugă algele care au înflorit rapid din cauza temperaturii ridicate. Drept rezultat, unii oameni susțin că au murit și mai mulți pești, iar specialiștii spun că aceasta este o practică normală și că după ce a fost aplicată, situația s-a îmbunătățit.

Conform unui comunicat de presă al Ministerului Mediului din 6 august 2014, principala cauză a pieririi peștilor era valoarea ridicată de CO2 dizolvat în apă, cauzat la rândul său de volumul mare de alge ce se regăsește în lac. Prin urmare, a fost organizată o ședință ad-hoc și s-a luat decizia efectuării în cel mai apropiat timp a lucrărilor de tratare a apei lacului cu substanțe care vor stopa dezvoltarea excesivă a algelor. Efectuarea lucrărilor a fost pusă în sarcina Societății Vânătorilor și Pescarilor din Moldova, care este și gestionarul principal al bazinului acvatic.

Pentru ce au fost vărsate în apă clorul și varul?


Potrivit unei scrisori venite la redacția TIMPUL, semnată de Ina Coșeru, președintele Centrului Național de Mediu, și alți activiști, tratarea lacului cu amestecul de clor și var stins nu este doar o măsură profilactică nepotrivită, dar nici nu are efect pe termen lung. În scrisoare se mai spune că în urma acestei măsuri situația mai mult s-a înrăutățit.

La rândul său, Iurie Botnari, specialistul ihtiolog de la SVPM, spune că clorul are un efect antiparazitar și a fost administrat în apă într-o cantitate minimă și în niciun caz nu putea provoca moarte peștilor. „În total, în lac au ajuns circa 500 kg de clor, ceea ce reprezintă o cantitate mică fiind raportat la tot volumul de apă”, susține Botnari. Cât ține de administrarea varului stins, specialistul susține că acesta are funcția să depoziteze algele la fundul lacului și a fost aplicată pentru prima dată în lacul de la Ghidighici, iar scopul a fost atins.

Conform datelor prezentate de reprezentanții Societății Pescarilor și Vânătorilor, pentru aceste măsuri a fost nevoie de peste 100 de mii de lei. Specialiștii au folosit 500 kg de clor și mai bine de 20 de tone de var stins, iar banii au fost alocați din bugetul societății pe care o reprezintă.

Vor să-i lipsească de dreptul de a gestiona lacul

Într-o aceeași scrisoare deschisă referitor la lacul Ghidighici, semnată de mai mulți reprezentanți ai instituțiilor care luptă pentru protecția mediului, se aduc mai multe acuzații la adresa reprezentanților Societății Pescarilor și Vânătorilor care gestionează bazinul acvatic. Prin urmare, președintele SVPM, Oleg Ciocoi, se arată convins că toată gălăgia cu ineficiența clorului și a varului a fost făcută doar cu scopul de a denigra imaginea instituției pe care o conduce, pentru ca în consecință lacul să fie dat în gestiunea altor persoane. „Noi am folosit cele mai inofensive metode de a readuce calitatea apei la starea cea mai bună. Au murit doar câteva zeci de kilograme de pește, și anume cei mici care se aflau la mal, în rest n-a fost totul atât de grav”, subliniază Ciocoi.

Săptămânile trecute, reprezentanții Ministerului Mediului al R. Moldova acuzau reprezentanții SVPM că nu au solicitat un aviz din partea instituției atunci când au început lucrările de curățare și au spus că pentru acest gest ei riscă să fie amendați.

Potrivit viceministrului mediului Dorin Dușceac, lacul Ghidighici ar trebui să fie în gestiunea Agenţiei „Apele Moldovei”. El spunea anterior că acum patru ani guvernul a aprobat o hotărâre prin care lacul Ghidighici trece sub gestiunea Agenţiei „Apele Moldovei”, doar că această prevedere nu a ajuns să fie publicată în Monitorul Oficial. Dușceac s-a arătat nedumerit de ce barajul de la Ghidighici aparține Întreprinderii „Apele Moldovei”, iar lacul - Societății Pescarilor și Vânătorilor”.

Potrivit lui Arcadie Leahu, șeful laboratorului din cadrul Agenției Ecologice Chișinău, din lacul Ghidighici au fost prelevate probe de apă înainte și după administrarea clorului și a varului stins, prin urmare se observă o îmbunătățire a calității apei și în ultima perioadă nu mai mor peștii.

Trei iazuri, săpate ilegal, înnămolesc lacul Ghidighici

Pe lângă alge și moartea peștilor, lacul Ghidighici se confruntă de mai mulți ani cu o problemă mai complexă. Acum două luni primarul capitalei Dorin Chirtoacă spunea că lacul este într-un mare pericol. Potrivit lui problema există deja de peste 20 de ani, este periodic ridicată, dar niciodată soluționată. „Lacul de acumulare Ghidighici este treptat înnămolit din cauza a trei iazuri amenajate neautorizat în preajmă. Serviciile Situații Excepționale au fost atenționate că acestea au fost săpate neautorizat și practic întrerup cursul râului Bâc. Prin urmare acest fapt pune în pericol atât soarta lacului, cât și a râului”, a menționat edilul.

Tot atunci primarul de Chișinău susținea că cele trei iazuri au fost construite pe terenuri agricole date în arendă, iar acolo sunt organizate în mod neautorizat crescătorii de pește. El trage alarma și zice că aceasta ar fi o încălcare gravă de lege, însă până acum nimeni nu a fost tras la răspundere.

Chirtoacă a mai precizat că Primăria Chișinău nu are prea multe competențe pentru a interveni să soluționeze această problemă, însă cineva oricum trebuie să ia măsuri. La rândul său și Oleg Ciocoi, președintele Societății Pescarilor și Vânătorilor, recunoaște că cele trei iazuri reprezintă o problemă reală, dar spune că are mâinile legate.

Ion Bobeică, primarul orășelului Vatra pe terenul căruia se află cele trei iazuri și lacul Ghidighici, a declarat că dacă agentul economic nu-și va onora promisiunile, atunci el îl va da în judecată. Proprietarul celor trei iazuri nu a fost de găsit pentru a comenta situația.

La două luni de la declarațiile primarului capitalei situația în regiunea respectivă a rămas neschimbată, iar problema înnămolirii este actuală și astăzi.

Lacul a fost construit încă în anul 1962, iar barajul rezervorului de apă în anul 1964. De atunci, galeria de scurgere a apei nu a mai fost reparată, iar specialiştii recomandă consolidarea barajului. Barajul se află în gestiunea Întreprinderii de Stat „Apele Moldovei”. O eventuală avarie sau distrugerea barajului poate duce la inundarea parţială a municipiului, dar şi a raionului Anenii Noi, în lunca râului Bâc.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 14:07

Alexandr Esaulenco este propus la funcția de DIRECTOR al SIS /// Cine este și cu ce s-a ocupat anterior (CV)

Alexandr Esaulenco este propus la funcția de DIRECTOR al SIS /// Cine este și cu ce s-a ocupat anterior (CV)

Comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică a votat proiectul de hotărâre a Parlamentului privind numirea lui Alexandr Esaulenco în funcția de director al Serviciului Informații și Securitate (SIS).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 14:00

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 25 iunie 2019. Ordinea de zi - DOC / VIDEO

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 25 iunie 2019. Ordinea de zi - DOC / VIDEO

Biroul permanent a adoptat ordinea de zi a ședinței în plen a Parlamentului Republicii Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 13:45

Unul din şefii Mafiei din Napoli a evadat dintr-o închisoare din Uruguay. Metoda genială folosită

Unul din şefii Mafiei din Napoli a evadat dintr-o închisoare din Uruguay. Metoda genială folosită

Un mafiot italian e protagonistul unei scene demna de filmul "Prison Break".

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 13:29

Maia Sandu, invitată la București. Ce am putea oferi concret?

Maia Sandu, invitată la București. Ce am putea oferi concret?

M-a bucurat săptămâna trecută invitația dnei Dăncilă adresată dnei Maia Sandu de a face o vizită la București și cred că într-adevăr se impune un ”reset” în relațiile oficiale dintre cele două țări. Ar fi o ocazie să ne spălăm rușinea de a fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 13:26

OPINIE /// Butoiul cu pulbere al Europei pare a se muta în Est

OPINIE /// Butoiul cu pulbere al Europei pare a se muta în Est

Estul pribegit al Europei se cutremură din temelii. Lumea rusească are probleme ontologice “la ea acasă”, în spațiul traditional de control ideologic (spațiul ex-sovietic). De la Tbilisi la Chișinău, de la Erevan la Kiev, tot vestul spațiului ex-sovietic cere...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 13:24

România nu mai are scăpare! Ce vizează Vladimir Putin

România nu mai are scăpare! Ce vizează Vladimir Putin

România nu mai are scăpare. Rusia este într-o expansiune totală și ne atacă. Vladimir Putin nu se lasă și vizează un obiectiv strategic important.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 13:17

Demisii în sistemul judecătoresc. Ion Druță, înlăturat temporar din funcția de președinte al CSJ

Demisii în sistemul judecătoresc. Ion Druță, înlăturat temporar din funcția de președinte al CSJ

Ion Druță înlăturat temporar din funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ). Interimatul funcției va fi asigurat de magistrata Tatiana Vieru. Decizia a fost luată azi de membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 13:14

Zelenski DEZAMĂGIT de votul pro-Rusia la APCE: Să văd cum cer și eliberarea ostaticilor ucraineni

Zelenski DEZAMĂGIT de votul pro-Rusia la APCE: Să văd cum cer și eliberarea ostaticilor ucraineni

Președintele Ucrainei Volodimir Zelensky este dezamăgit de decizia APCE prin care a fost restabilit dreptul de vot Federației Ruse la Adunarea Parlamentară, după ce Moscova nu a mai putut vota în această structură din 2014, după ocuparea Crimeei. Decizie care de altfel a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 12:59

Ștefan cel Mare și Sfânt era și se considera ROMÂN, luându-i înainte cu peste 500 de ani lui Dodon

Ștefan cel Mare și Sfânt era și se considera ROMÂN, luându-i înainte cu peste 500 de ani lui Dodon

Așa cum bine se știe, cotropirea rusească și sovietică a Basarabiei a adus populației multe nenorociri. Pe lângă cele fizice, au fost și cele de natură sufletească. Totul s-a axat pe minciună și abuz de putere. Mai mult, culmea lipsei de bun simț, s-a insuflat sub amenințarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 12:47

OPINIE /// Igor Eidman: „Cine este rusofob?”

OPINIE /// Igor Eidman: „Cine este rusofob?”

„Cuvântul rusofobie a devenit popular în Rusia în timpul ”perestroikai” lui Gorbaciov, când era folosit în cea mai mare parte de către antisemiții nebuni – bărboșii degenerați din ONG-ul „Pamyati”. Ei spuneau despre...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 12:28

Dodon a numit un nou șef la SPPS - Iarsolav Martin

Dodon a numit un nou șef la SPPS - Iarsolav Martin

Președintele Igor Dodon a semnat decretul privind numirea în funcție a conducătorului Serviciului de Protecție și Pază de Stat.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 25 Iunie 2019, ora: 12:26

Doliu în lumea sportului românesc. Unul dintre cei mai apreciați luptători de MMA din România a murit la Chișinău

Doliu în lumea sportului românesc. Unul dintre cei mai apreciați luptători de MMA din România a murit la Chișinău

Lumea sporturilor este în doliu. Unul dintre cei mai apreciați luptători de MMA din România, Cosmin Dușa, originar din Cugir, județul Alba, a decedat la Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 12:20

FLASH /// Delegația Ucrainei la APCE părăsește ședința. „Nu vrem să stăm alături de UCIGAȘI”

FLASH /// Delegația Ucrainei la APCE părăsește ședința. „Nu vrem să stăm alături de UCIGAȘI”

Anunțul a fost făcut de vice-președintele Parlamentului din Ucraina, Irina Gerașcenko.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 12:01

Analistul politic Dionis Cenușă: Argumentarea lui Andrei Nastase despre votul sau în favoarea revenirii Rusiei în APCE „denotă o cunoștință SLABĂ a contextului geopolitic”

Analistul politic Dionis Cenușă: Argumentarea lui Andrei Nastase despre votul sau în favoarea revenirii Rusiei în APCE „denotă o cunoștință SLABĂ a contextului geopolitic”

Dionis Cenușă: „Măcar din solidaritate și pentru că avem forțe militare ruse în regiunea transnistreană, Năstase trebuia să se abțină de la vot”

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 11:47

OPINIE /// Monica Babuc ar putea fi nouă Președintă a Partidului Democrat

OPINIE /// Monica Babuc ar putea fi nouă Președintă a Partidului Democrat

PD ar putea alege o femeie ca Președinte pentru a se poziționa ca un partid pro-european și pentru o reîmprospătare a imaginii partidului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 11:34

Cea mai sigură aplicație de chat a devenit mai utilă: Telegram a primit un update important

Cea mai sigură aplicație de chat a devenit mai utilă: Telegram a primit un update important

Telegram este o aplicație foarte populară printre amatorii de securitate sporită în conversațiile virtuale. Printr-o actualizare recentă, a devenit și mai utilă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 11:26

Andrei Năstase a votat alături de Batrîncea pentru revenirea Rusiei în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Mihail Popșoi a votat împotrivă

Andrei Năstase a votat alături de Batrîncea pentru revenirea Rusiei în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Mihail Popșoi a votat împotrivă

Andrei Năstase alături de socialistul Batrîncea au votat ca Federație Rusă să fie acceptată din nou în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Rusia a fost scoasă din APCE ca urmare a agresiunii împotriva Ucrainei și ocuparea peninsulei Crimeea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 10:55

Fracțiunea Partidului ȘOR declară că majoritatea parlamentară îi încalcă drepturile

Fracțiunea Partidului ȘOR declară că majoritatea parlamentară îi încalcă drepturile

Fracțiunea Partidul „ȘOR” intenționează să organizeze o ședință extinsă, cu participarea reprezentanților conducerii formațiunii pentru a examina situația politică creată în Parlament în condițiile presiunilor și încălcării drepturilor deputaților...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 10:34

Deputatul Popșoi argumentează de ce a votat împotrivă revenirii Rusiei în APCE dar nu comentează votul lui Năstase

Deputatul  Popșoi argumentează de ce a votat împotrivă revenirii Rusiei în APCE dar nu comentează votul lui Năstase

„Am votat împotriva pentru a susține vecinii noștri ucraineni. Am fost rugat insistent de partenerii noștri de la Kiev sa ii susțin in cadrul acestui Exercițiu de vot. Despre ceilalți colegi, unii dintre care nici nu s-au prezentat, nu sunt in măsura sa comentez”, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 10:09

Moscova pregătește un nou proiect POLITIC în R. Moldova? Kozak s-ar fi întâlnit cu Mark Tkaciuk

Moscova pregătește un nou proiect POLITIC în R. Moldova? Kozak s-ar fi întâlnit cu Mark Tkaciuk

Reprezentantul special al președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu R. Moldova, vicepremierul rus Dmitri Kozak, sosit ieri în R. Moldova, ar fi avut și un program neoficial.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 10:04

FOTO / Un şef de secţie din cadrul spitalului ,, Sfînta Treime" şi un subaltern, reţinuţi pentru fapte de corupţie. 450 000 de lei au fost ridicaţi în urma percheziţiilor

FOTO / Un şef de secţie din cadrul spitalului ,, Sfînta Treime" şi un subaltern, reţinuţi pentru fapte de corupţie. 450 000 de lei au fost ridicaţi în urma percheziţiilor

Un şef de secţie şi un medic din cadrul IMSP Spitalul Clinic Municipal ,,Sfînta Treime" au fost reţinuţi de către ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie, fiind bănuiţi de corupere pasivă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 09:55

Noaptea în care CONȘTIINȚA europeană a intrat într-un SOMN adânc

Noaptea în care CONȘTIINȚA europeană a intrat într-un SOMN adânc

Sancţionați pentru anexarea peninsulei Crimeea în 2014, rușii delegați de Kremlin să participe la reuniunile si lucrarile Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), s-au văzut lipsiți încă din 2014 de dreptul de vot. Moscova a reacţionat la această...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 09:53

CSM solicită demisia lui Gurin din funcția de judecător al CCM

CSM solicită demisia lui Gurin din funcția de judecător al CCM

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au analizat avizul Comisiei de la Veneția cu privire la deciziile luate de Curtea Constituțională (CC) în perioada 7-9 iunie și au luat hotărârea de a solicita demisia judecătorului CC, Corneliu Gurin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 09:38

Lista rușinii. Gheorghe Dinu Socotar (PSD România) a votat pentru întoarcerea delegației ruse în APCE

Lista rușinii. Gheorghe Dinu Socotar (PSD România) a votat pentru întoarcerea delegației ruse în APCE

Delegațiile Franței și Italiei în ansamblu au sprijinit rezoluția care permite delegației ruse să revină la lucru în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), potrivit rezultatelor votării afișate pe site-ul APCE.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)