Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 14:14
Abonamente
 
 
 

Carte 5 Iunie 2015, ora 13:12    Din editia print

Lansare de carte: „Sectanții” de Vasile Ernu

Marime Font

Lansarea noului volum semnat de Vasile Ernu, „Sectanții”, apărut în colecția „Eco-grafii” a avut loc, miercuri, la Librăria din Centru. 

Seara a fost deschisă de lectura prologului memorabil de către cunoscutul actor și regizor Mihai Fusu. Prologul descoperă moartea tatălui, a cărui personalitate are un mare impact în viața și cărțile autorului. „Ultimii eretici ai imperiului” îi este dedicată, iar „Sectanţii”, închinată părinţilor, conţine multe pasaje despre un tată deosebit.

Moderatorul întâlnirii, Emilian Galaicu-Păun, redactor-șef al Editurii „Cartier” califică această carte drept una în stare să atenueze stereotipul despre sectanți, iar bloggerul Vitalie Sprânceană a declarat: „Vasile a recuperat o voce care nu se mai aude, care în secolul XIX a fost persecutată, iar în `91 și acolo s-a găsit la margine.”Lectura cărții dezvăluie o poveste fascinantă a unei comunități religioase inițiate de un tânăr transilvănean, care simțind o chemare ce îl îndepărtează de biserica ortodoxă, pornește într-o aventură incredibilă. „Este una dintre cărțile la care lucrez de 5 ani. Mi-am promis să fac o carte despre marginali. Volumul spune istoria de aproape 100 de ani a unei comunităţi religioase radicale din zona Bugeacului şi a Transnistriei. În decursul acestor 100 de ani, comunitatea trece prin diferite regimuri politice şi diverse construcţii statale: Rusia ţaristă, Romania Mare, URSS, Republica Moldova sau Ucraina. Au cunoscut două regimuri devastatoare: fascismul şi stalinismul, care nu au reuşit să-i extermine, ci i-au făcut chiar mai puternici. Şi ei, această comunitate mică, au de dus o bătălie atât cu statul, Leviatanul sau Cezarul, cum îl numesc ei, cât şi cu Biserica Ortodoxă majoritară, care îi tratează şi ea cu un alt tip de violenţă. Mai au de dus o bătălie şi cu lumea laică modernă şi cu toate formele moderne de hegemonie culturală şi economică”, a afirmat autorul Vasile Ernu în cadrul discursului său.

După terminarea discursului a urmat o sesiune de autografe. Volumul „Sectanții” este primul din „Mica trilogie a marginalilor”, în care vor mai apărea „Bandiții” și „Izgoi-Jidi”.

Un articol de: Ana Uncu, stagiară
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md