Astăzi 24 Mai 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 17:05
Abonamente

Interviu 28 Februarie 2011, ora 09:53    Din editia print

Larisa Apreutesei: „Niciodată nu e târziu să-ţi urmezi un vis”

Marime Font
Imagini: 3

Este convinsă că a avut cea mai bună profesoară de franceză din lume - de n-ar fi fost aşa, s-ar mai fi îndrăgostit oare de această limbă atât de mult, încât să-i facă şi pe alţii s-o iubească?! De 15 ani, predă franceza la Liceul teoretic „Spiru Haret” din Chişinău, unde a venit după facultatea absolvită la Suceava şi doi ani lucraţi acolo. S-a întors acasă pentru că... i-a promis lui Mircea Druc - doamna profesoară Larisa Apreutesei îşi aminteşte şi azi cum, făcând parte din prima promoţie de tineri basarabeni care au mers la studii în România, au jurat cu toţii, în prezenţa premierului de atunci, lângă monumentul lui Ştefan cel Mare, „…să revin şi să servesc R. Moldova...”. 

 - Larisa, aţi încercat să mă convingeţi că nu sunteţi persoana indicată pentru acest interviu, pe motiv că aţi fi… un profesor simplu. Cine este şi cum trăieşte „profesorul simplu” din şcoala foarte nesimplă de azi?
- Este omul care, ca şi acum decenii sau secole, îşi face conştiincios meseria şi nu aşteaptă lauri. Îmi amintesc cum, încă pe când eram eu elevă, profesorii noştri ne spuneau că în meseria aceasta nu există zi sau noapte, sau ore fixe de lucru, chiar dacă formal activitatea ni se evaluează în ore. Astăzi constat că, în pofida progresului tehnologic, ziua unui profesor tot la şcoală începe şi se termină. Eu mă gândesc în permanenţă la munca mea. Dacă mă pregătesc de lecţie, mai întâi analizez lecţia precedentă. Nu poţi veni oricum la ore.

- Vi se întâmplă să constataţi că vă depăşesc copiii?
- Sigur că da. Bineînţeles, elevul nu poate să ne înlocuiască la catedră. Dar tehnologiile informaţionale progresează cu o asemenea viteză, încât deseori profesorul rămâne în urmă. Mai cu seamă acest lucru e resimţit de profesorii de la ţară. Noi, cei de la oraş, avem mai multe posibilităţi să accedem la informaţii ori să participăm la nişte stagii. Cei de la sate însă au şi grija şcolii, şi cea a pământului, şi nu din vina lor se zbat între aceste extreme…


- Prin ce minune aţi rămas în şcoală, atunci când mai toţi absolvenţii de limbi străine s-au risipit prin afaceri sau proiecte internaţionale?
- Pentru mine şcoala nu a fost o întâmplare. În viaţă trebuie să faci ceea ce-ţi place, iar mie îmi place să-i învăţ pe copii să descopere frumuseţea limbii franceze. Lucrul e greu, dar interesant, „produsul final” căpătând contur abia peste câţiva ani, când ei încep să vorbească franceza. O limbă străină poate fi învăţată chiar şi în cadrul celor câteva ore pe săptămână - contează ca şi profesorul, şi elevul să fie serioşi şi motivaţi. Apropo, observ că elevii care vin la Alianţa Franceză (eu predau şi acolo, în paralel) - deoarece părinţii plătesc pentru studii, probabil - sunt mai responsabili. La şcoală elevul e supraîncărcat şi atunci el caută priorităţile. Mă bucur, totuşi, că foarte mulţi dintre elevii mei au fost admişi la cele mai bune universităţi din Franţa.

- În fiecare şcoală există profesori iubiţi şi… mai puţin iubiţi…
- Oricât de mult te-ai strădui, nu poţi să fii iubită de toţi copiii. Mai ales, dacă eşti o profesoară exigentă, aşa cum este cazul meu. Deşi, pentru mine exigenţa nu înseamnă decât să-şi facă temele şi să nu trişeze la lecţii. Toată lumea ştie că la mine nu se poate trişa, respectiv, copiii nu vin „înarmaţi”.

- Dar care sunt invenţiile zilei de astăzi? Se mai vine cu fiţuici?
- Fiţuici clasice nu prea, dar invenţiile sunt diverse, în pas cu tehnologiile. Printre ultimele „deconspirate” se numără un pix cu corpul incolor, în care un elev a pus foiţa cu poezia pe care le-o dădusem să o reproducă în scris din memorie. Oricum, eu încerc să-mi învăţ elevii să nu trişeze. A trişa înseamnă a minţi, iar a minţi în faza asta înseamnă a te minţi pe tine şi viitorul tău.

- Aţi putea face un portret al „elevului timpurilor noastre”?
- Elevii de azi sunt mai emancipaţi, mai ataşaţi de tehnologii, ceea ce îi face, poate, mai moderni, dar nu-i împiedică să studieze, să fie deschişi, să aibă pasiuni. În clasa mea, bunăoară, unii copii se văd viitori jurnalişti, alţii - artişti. Pentru ca să-şi dea frâu liber imaginaţiei am elaborat, împreună cu ei, două reviste, în care „ziariştii” i-au intervievat pe „artişti”... Mă străduiesc să avem o relaţie de prietenie, dar, chiar dacă bem ceai împreună - arătându-le astfel că, în pauză, profesorul poate fi prietenul elevului, nu jandarmul în faţa căruia trebuie să stea în poziţie de drepţi -, nu ne batem reciproc pe umăr. Menţinem acel perete invizibil necesar între profesor şi elev.

- Cât de des părinţii vă reproşează că şcoala nu-şi face misiunea?
- De obicei, o fac atunci când descoperă că odraslele lor au note rele sau prea multe absenţe. Sunt şi părinţi care nu-şi văd deloc vina în astfel de situaţii, deşi baza copilului este pusă în acei celebri „şapte ani de acasă” - la şcoală el vine doar ca să obţină nişte cunoştinţe. De multe ori părinţii se gândesc că e suficient să-i asigure copilului necesităţile materiale şi o şcoală bună. Dar nu este aşa. Copiii au nevoie şi de supraveghere, şi mai ales de comunicare. Iar părinţii trebuie să conlucreze cu profesorii, doar atunci va exista un rezultat.

- E adevărat că, dacă elevul nu merge la ore suplimentare la profesorul la care învaţă şi în clasă, n-are şanse la performanţe şi nici la note bune?
- Există un asemenea punct de vedere, deşi eu nu-l împărtăşesc. Totuşi, ca să evit speculaţiile, eu nu fac meditaţii cu elevi din clasele în care predau. Este un principiu bun, care îmi lasă conştiinţa curată. La fel ca şi principiul de a nu accepta cadouri. Excepţie sunt florile şi unele lucruri meşterite manual.

- Cum arată timpul dvs. liber?
- Acesta se întâmplă foarte rar şi, de regulă, tot francezei şi studiilor îl dedic. Atunci când vreau să fac o pauză adevărată, însă, plec la ţară, la Ordăşei, Teleneşti, acolo unde părinţii mă alintă şi mă lasă să dorm ca în copilărie... Sau evadez în creaţie. Bijuteria pe care o port acum, de exemplu, din perle şi aţă de mătase, am confecţionat-o chiar eu. E lucru manual de origine franceză - numit „frivolité” nu pentru că ar semnifica frivolitatea ca fenomen, ci uşurinţa cu care se meşterea - şi în trecut era purtat doar la curtea regală. Acest lucru manual l-am învăţat de la sora mea, creatoare de modele în acest domeniu. Colaborez cu creatoarea Lorina Bălteanu şi, cu ajutorul ei, bijuteriile mele au ajuns să fie expuse şi în saloanele de la Paris.

- Este capitala francofoniei o Mecca pentru o împătimită de franceză?
- Parisul a fost un vis şi am avut norocul să-l vizitez de mai multe ori. I-am cutreierat fiecare străduţă încă de pe băncile şcolii şi, atunci când am ajuns prima dată acolo, am avut impresia că mă aştepta demult. Ştiam totul despre el, doar că de această dată ne vedeam pe viu, nu prin pagini de carte…

- Să înţelegem că după Paris nu mai există alte vise?
- Dimpotrivă! În copilărie, m-am îndrăgostit de pian, dar abia la universitate m-am apropiat de clape, graţie unei colege care făcuse şcoala de muzică, iar mai târziu - graţie profesoarei de muzică din liceul unde lucrez acum. Ştiu că poate părea ciudat să te apuci de pian la 30 de ani, dar eu cred că niciodată nu e târziu să-ţi urmezi un vis. Drept exemplu viu mi-a servit şi un elev de peste 60 de ani, pe care l-am avut la Alianţa Franceză. A decis să înveţe franceza pentru că avea copiii stabiliţi peste hotare, dar şi pentru că, mi-a spus, a fost un vis mai vechi pentru care, iată, găsise şi o motivaţie practică.

- Ce vă doriţi pentru primăvara care începe mâine?
- Vreau ca toată lumea să fie fericită. Pentru fiecare în parte fericirea are propria formulă şi nu-mi rămâne decât să le doresc tuturor să o descopere!

Timpul. Suplimentul Femeia

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 16:30 de Mihaela Culcinschi

Vicepremierul pentru Integrarea Europeană Iurie Leancă, a acordat un interviu pentru TIMPUL în calitate de candidat la funcția de europarlamentar din partea României. Acesta figurează în lista Partidului Pro România, condus de ex-premierul de peste Prut, Victor Ponta....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 15:01

Nave militare ruse au efectuat exerciții în Marea Neagră, utilizând rachete de croazieră Kalibr şi sisteme de artilerie, a anunțat joi marina rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:58

La OrheiLand a început montarea roller-coasterului care va fi inaugurat la 1 iunie

La OrheiLand a început montarea roller-coasterului care va fi inaugurat la 1 iunie

La OrheiLand a început montarea celui mai modern roller coaster din întreaga regiune, care va funcționa în acest sezon estival și care se anunță a fi principala atracție a parcului de distracții în acest an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:49

Moldovenii, indignați de comportamentul lui Andrei Năstase. Oamenii consideră că liderul PPDA trebuie să ceară scuze jurnaliștilor

Atacurile fostului procuror din perioada regimului comunist, Andrei Năstase, asupra jurnaliștilor provoacă antipatie față de acest politician. De această părere sunt oamenii care, au comentat agresivitatea actualului deputat faţă de reprezentanţii instituțiilor media pe care acesta nu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:49

Negru: Spre deosebire de liderii PAS și PPDA, americanii nu consideră că PD este întruchiparea tuturor relelor pe pământ

Strategia post-electorală a PAS şi PPDA s-a dovedit a fi un joc steril, care durează prea mult şi poate avea consecinţe grave pentru Republica Moldova. De această părere este jurnalistul Nicolae Negru, într-un editorial publicat de Ziarul Naţional. În opinia sa, politicienii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:45

STOP FALS! Trustul Jurnal promovează un fake news despre starea sănătății a liderului PDM. Domnul Plahotniuc se află în formă maximă

Ştirea despre pretinsele probleme de sănătate ale liderului PDM, Vlad Plahotniuc, tirajată de trustful Jurnal, este o minciună impardonabilă. Declaraţia aparţine purtătorului de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gămurari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:44

„Dezastru democratic” // Sute de cetățeni ai UE au fost ÎMPIEDICAȚI să voteze pentru Parlamentul European în Marea Britanie: „Votați în țările voastre”

Sute de cetățeni europeni au fost împiedicați să voteze pentru Parlamentul European, în Marea Britanie. Principalul mesaj pe care l-au auzit aceștia la secțiile de votare a fost – mergeți să votați în țările voastre, scrie publicația britanică The Independent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

(video) Andrei Năstase atacă ONG-urile de media: „Este unul la noi care se dă mare guru în societate...”

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politolog, despre eventuale proteste organizate de Blocul ACUM: Sunt greu realizabile

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul ȘOR a început lucrările pentru iluminarea stradală în al șaptelea sat din circumscripțiile sale

Partidul ȘOR a început lucrările pentru iluminarea stradală în al șaptelea sat din circumscripțiile sale

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Dodon, despre ACUM: eu vreau să condamn egoismul politic și ambițiile exagerate ale unor deputați, apucați-vă de lucru sau mergeți la anticipate

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

VIDEO | Deputaţii PAS-DA au fost ieri în sala de şedințe a Parlamentului pentru a-şi face SELFIE

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Zelenskii l-a numit pe avocatul personal al oligarhului Kolomoiskii în calitate de șef al administrației prezidențiale

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

OPINIA EXPERTULUI // Rusia PIERDE timpul și Transnistria

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Jurnalist: Faptul că blocul ACUM încă până la alegeri a semnat că nu va negocia cu nimeni, iar negocierea este principalul instrument al activității politice, înseamnă că este vorba de lipsă de rațiune

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 MAI 2019. SOARELE A INTRAT ÎN ZODIA GEMENI

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

Ironic: după demiterea de către oligarhul Usmanov a redacției politice de la Kommersant, articolele politice sunt scrise de ”luptătorul cu oligarhii” din Moldova, Soloviov

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Un deputat socialist prezintă câteva argumente, care arată că Maia Sandu și Andrei Năstase nu au habar de legislația Republicii Moldova

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Sandu, răspuns la solicitarea de verificare a veniturilor lui Năstase: dacă nu poate justifica legalitatea lor, să răspundă conform legii

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

FAGURA - prima platformă inovatoare de investiții a fost lansată în cadrul primei conferințe FinTech din Moldova

FAGURA - prima platformă inovatoare de investiții a fost lansată în cadrul primei conferințe FinTech din Moldova

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Blogger: Avem dreptul să cunoaștem de unde Năstase este milionar, are case în Moldova și Germania, mașini scumpe și bani pentru călătoriile la Frankfurt

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Cum arată Arena Chișinău și la ce etapă sunt lucrările de construcție (VIDEO)

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

MILIARDE DE RUBLE, depistate în casa unui colonel FSB din Rusia. Banii erau ţinuţi în genţi şi cutii (VIDEO)

MILIARDE DE RUBLE, depistate în casa unui colonel FSB din Rusia. Banii erau ţinuţi în genţi şi cutii (VIDEO)

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)