Astăzi 20 August 2019, Marţi - Ultima actualizare la 23 August 2019
Abonamente

Interviu 28 Februarie 2011, ora 09:53    Din editia print

Larisa Apreutesei: „Niciodată nu e târziu să-ţi urmezi un vis”

Marime Font
Imagini: 3

Este convinsă că a avut cea mai bună profesoară de franceză din lume - de n-ar fi fost aşa, s-ar mai fi îndrăgostit oare de această limbă atât de mult, încât să-i facă şi pe alţii s-o iubească?! De 15 ani, predă franceza la Liceul teoretic „Spiru Haret” din Chişinău, unde a venit după facultatea absolvită la Suceava şi doi ani lucraţi acolo. S-a întors acasă pentru că... i-a promis lui Mircea Druc - doamna profesoară Larisa Apreutesei îşi aminteşte şi azi cum, făcând parte din prima promoţie de tineri basarabeni care au mers la studii în România, au jurat cu toţii, în prezenţa premierului de atunci, lângă monumentul lui Ştefan cel Mare, „…să revin şi să servesc R. Moldova...”. 

 - Larisa, aţi încercat să mă convingeţi că nu sunteţi persoana indicată pentru acest interviu, pe motiv că aţi fi… un profesor simplu. Cine este şi cum trăieşte „profesorul simplu” din şcoala foarte nesimplă de azi?
- Este omul care, ca şi acum decenii sau secole, îşi face conştiincios meseria şi nu aşteaptă lauri. Îmi amintesc cum, încă pe când eram eu elevă, profesorii noştri ne spuneau că în meseria aceasta nu există zi sau noapte, sau ore fixe de lucru, chiar dacă formal activitatea ni se evaluează în ore. Astăzi constat că, în pofida progresului tehnologic, ziua unui profesor tot la şcoală începe şi se termină. Eu mă gândesc în permanenţă la munca mea. Dacă mă pregătesc de lecţie, mai întâi analizez lecţia precedentă. Nu poţi veni oricum la ore.

- Vi se întâmplă să constataţi că vă depăşesc copiii?
- Sigur că da. Bineînţeles, elevul nu poate să ne înlocuiască la catedră. Dar tehnologiile informaţionale progresează cu o asemenea viteză, încât deseori profesorul rămâne în urmă. Mai cu seamă acest lucru e resimţit de profesorii de la ţară. Noi, cei de la oraş, avem mai multe posibilităţi să accedem la informaţii ori să participăm la nişte stagii. Cei de la sate însă au şi grija şcolii, şi cea a pământului, şi nu din vina lor se zbat între aceste extreme…


- Prin ce minune aţi rămas în şcoală, atunci când mai toţi absolvenţii de limbi străine s-au risipit prin afaceri sau proiecte internaţionale?
- Pentru mine şcoala nu a fost o întâmplare. În viaţă trebuie să faci ceea ce-ţi place, iar mie îmi place să-i învăţ pe copii să descopere frumuseţea limbii franceze. Lucrul e greu, dar interesant, „produsul final” căpătând contur abia peste câţiva ani, când ei încep să vorbească franceza. O limbă străină poate fi învăţată chiar şi în cadrul celor câteva ore pe săptămână - contează ca şi profesorul, şi elevul să fie serioşi şi motivaţi. Apropo, observ că elevii care vin la Alianţa Franceză (eu predau şi acolo, în paralel) - deoarece părinţii plătesc pentru studii, probabil - sunt mai responsabili. La şcoală elevul e supraîncărcat şi atunci el caută priorităţile. Mă bucur, totuşi, că foarte mulţi dintre elevii mei au fost admişi la cele mai bune universităţi din Franţa.

- În fiecare şcoală există profesori iubiţi şi… mai puţin iubiţi…
- Oricât de mult te-ai strădui, nu poţi să fii iubită de toţi copiii. Mai ales, dacă eşti o profesoară exigentă, aşa cum este cazul meu. Deşi, pentru mine exigenţa nu înseamnă decât să-şi facă temele şi să nu trişeze la lecţii. Toată lumea ştie că la mine nu se poate trişa, respectiv, copiii nu vin „înarmaţi”.

- Dar care sunt invenţiile zilei de astăzi? Se mai vine cu fiţuici?
- Fiţuici clasice nu prea, dar invenţiile sunt diverse, în pas cu tehnologiile. Printre ultimele „deconspirate” se numără un pix cu corpul incolor, în care un elev a pus foiţa cu poezia pe care le-o dădusem să o reproducă în scris din memorie. Oricum, eu încerc să-mi învăţ elevii să nu trişeze. A trişa înseamnă a minţi, iar a minţi în faza asta înseamnă a te minţi pe tine şi viitorul tău.

- Aţi putea face un portret al „elevului timpurilor noastre”?
- Elevii de azi sunt mai emancipaţi, mai ataşaţi de tehnologii, ceea ce îi face, poate, mai moderni, dar nu-i împiedică să studieze, să fie deschişi, să aibă pasiuni. În clasa mea, bunăoară, unii copii se văd viitori jurnalişti, alţii - artişti. Pentru ca să-şi dea frâu liber imaginaţiei am elaborat, împreună cu ei, două reviste, în care „ziariştii” i-au intervievat pe „artişti”... Mă străduiesc să avem o relaţie de prietenie, dar, chiar dacă bem ceai împreună - arătându-le astfel că, în pauză, profesorul poate fi prietenul elevului, nu jandarmul în faţa căruia trebuie să stea în poziţie de drepţi -, nu ne batem reciproc pe umăr. Menţinem acel perete invizibil necesar între profesor şi elev.

- Cât de des părinţii vă reproşează că şcoala nu-şi face misiunea?
- De obicei, o fac atunci când descoperă că odraslele lor au note rele sau prea multe absenţe. Sunt şi părinţi care nu-şi văd deloc vina în astfel de situaţii, deşi baza copilului este pusă în acei celebri „şapte ani de acasă” - la şcoală el vine doar ca să obţină nişte cunoştinţe. De multe ori părinţii se gândesc că e suficient să-i asigure copilului necesităţile materiale şi o şcoală bună. Dar nu este aşa. Copiii au nevoie şi de supraveghere, şi mai ales de comunicare. Iar părinţii trebuie să conlucreze cu profesorii, doar atunci va exista un rezultat.

- E adevărat că, dacă elevul nu merge la ore suplimentare la profesorul la care învaţă şi în clasă, n-are şanse la performanţe şi nici la note bune?
- Există un asemenea punct de vedere, deşi eu nu-l împărtăşesc. Totuşi, ca să evit speculaţiile, eu nu fac meditaţii cu elevi din clasele în care predau. Este un principiu bun, care îmi lasă conştiinţa curată. La fel ca şi principiul de a nu accepta cadouri. Excepţie sunt florile şi unele lucruri meşterite manual.

- Cum arată timpul dvs. liber?
- Acesta se întâmplă foarte rar şi, de regulă, tot francezei şi studiilor îl dedic. Atunci când vreau să fac o pauză adevărată, însă, plec la ţară, la Ordăşei, Teleneşti, acolo unde părinţii mă alintă şi mă lasă să dorm ca în copilărie... Sau evadez în creaţie. Bijuteria pe care o port acum, de exemplu, din perle şi aţă de mătase, am confecţionat-o chiar eu. E lucru manual de origine franceză - numit „frivolité” nu pentru că ar semnifica frivolitatea ca fenomen, ci uşurinţa cu care se meşterea - şi în trecut era purtat doar la curtea regală. Acest lucru manual l-am învăţat de la sora mea, creatoare de modele în acest domeniu. Colaborez cu creatoarea Lorina Bălteanu şi, cu ajutorul ei, bijuteriile mele au ajuns să fie expuse şi în saloanele de la Paris.

- Este capitala francofoniei o Mecca pentru o împătimită de franceză?
- Parisul a fost un vis şi am avut norocul să-l vizitez de mai multe ori. I-am cutreierat fiecare străduţă încă de pe băncile şcolii şi, atunci când am ajuns prima dată acolo, am avut impresia că mă aştepta demult. Ştiam totul despre el, doar că de această dată ne vedeam pe viu, nu prin pagini de carte…

- Să înţelegem că după Paris nu mai există alte vise?
- Dimpotrivă! În copilărie, m-am îndrăgostit de pian, dar abia la universitate m-am apropiat de clape, graţie unei colege care făcuse şcoala de muzică, iar mai târziu - graţie profesoarei de muzică din liceul unde lucrez acum. Ştiu că poate părea ciudat să te apuci de pian la 30 de ani, dar eu cred că niciodată nu e târziu să-ţi urmezi un vis. Drept exemplu viu mi-a servit şi un elev de peste 60 de ani, pe care l-am avut la Alianţa Franceză. A decis să înveţe franceza pentru că avea copiii stabiliţi peste hotare, dar şi pentru că, mi-a spus, a fost un vis mai vechi pentru care, iată, găsise şi o motivaţie practică.

- Ce vă doriţi pentru primăvara care începe mâine?
- Vreau ca toată lumea să fie fericită. Pentru fiecare în parte fericirea are propria formulă şi nu-mi rămâne decât să le doresc tuturor să o descopere!

Timpul. Suplimentul Femeia

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Politică 23 August 2019, ora: 09:00

George Damian: Pactul Ribbentrop Molotov este în vigoare. De ce Basarabia nu a avut soarta balticilor

George Damian: Pactul Ribbentrop Molotov este în vigoare. De ce Basarabia nu a avut soarta balticilor

Îndrăznesc să spun că Pactul Ribbentrop Molotov este în continuare în vigoare. Ruşii se apără spunând că înţelegerea dintre Hitler şi Stalin a fost denunţată de multă vreme, din 24 decembrie 1989. Doar că foarte puţini au citit documentul acestei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 07:25

Cacealmaua concursurilor mimate

Cacealmaua concursurilor mimate

 Dezvăluirile judecătoarei Liuba Șova, despre modul cum a fost ales Vladimir Țurcan și anume că această „decizia a fost luată în altă parte” au declanșat un adevărat „tsunami politic”, scoțând în evidență în toată splendoarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 20:24

 A mai rămas primăria municipiului Chişinău. Ultima redută râvnită şi visată de socialişti. Dacă nu au reușit niciodată să „ocupe” edificiul în rezultatul bătăliilor politice în alegeri, astăzi, profitând de lipsa de viziune, a blocului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 19:43

La două luni și jumătate de la preluarea guvernării împreună cu partidele conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase, președintele pro-rus Igor Dodon a reușit să impună în pozițiile-cheie din arhitectura de putere a Republicii Moldova oameni loiali lui sau apropiați fățiș de Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 19:39

Judecătoarea Liuba Șova a făcut dezvăluiri, în cadrul unei intervenții în platoul TV8, despre procedura de vot de astăzi a președintelui Curții Constituționale (CC). Potrivit acesteia, au existat anumite „recomandări” pentru a vota într-un anumit fel, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 18:23

Primăria Chișinău s-a „răzgândit” - Limba Noastră este... cea română (DOC)

Primăria Chișinău s-a „răzgândit” - Limba Noastră este... cea română (DOC)

„Limba Noastră cea Română” a revenit la Chișinău. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 17:31

Dodon s-a speriat de Usatîi și îl atacă pentru că nu se supune

Dodon s-a speriat de Usatîi și îl atacă pentru că nu se supune

Revenirea liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, în R. Moldova și faptul că nu vrea „să joace cum îi cântă” președintele Igor Dodon pare să nu convină anumitor cercuri, astfel încât a fost lansată o campanie de denigrare a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 17:10

opinie „Maia Sandu a vândut ţara lui Dodon”

„Maia Sandu a vândut ţara lui Dodon”

Vicepreşedinta Partidului Mişcarea Populară Antimafie, Daniela Bodrug, consideră că Maia Sandu „a vândut ţara lui Dodon” în schimbul funcţiei de prim-ministru, după ce deputatul socialist Vladimir Ţurcan, persoană apropiată preşedintele Republicii Moldova, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 16:54

BREAKING NEWS / Tensiuni legate de Brexit? / O bombă a explodat în Irlanda de Nord, în apropierea frontierei cu Irlanda

BREAKING NEWS / Tensiuni legate de Brexit? / O bombă a explodat în Irlanda de Nord, în apropierea frontierei cu Irlanda

O bombă a explodat, luni, în zona frontierei dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda, anunţă autorităţile, precizând că au fost vizaţi agenţi de poliţie, dar nu s-au înregistrat victime, relatează site-ul agenţiei Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 16:16

Țurcan devenit judecător direct din Parlament e preocupat de separarea puterilor în stat - Refuză să-i „răspundă” Maiei Sandu

Țurcan devenit judecător direct din Parlament e preocupat de separarea puterilor în stat - Refuză să-i „răspundă” Maiei Sandu

 Acesta a spus că își respectă deja atribuțiile care i le impune noul statut și că a depus deja cererea de suspendare a statutului de membru al Partidului Socialiștilor din R. Moldova

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 15:25

Dodon joacă TARE și îi ACUZĂ pe cei din ACUM că se IMPLICĂ în procesele interne ale CC și cere o abordare neutră

Dodon joacă TARE și îi ACUZĂ pe cei din ACUM că se IMPLICĂ în procesele interne ale CC și cere o abordare neutră

Igor Dodon, în legătură cu alegerea președintelui Curții Constituționale (CC), declară că, „cea mai corectă și mai cumpătată poziție a factorilor politici acum constă în abordarea neutră și imparțială a proceselor interne ale CC, fără preferințe sau...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 15:20

Domnica Manole ar fi votat pentru alegerea lui Vladimir Țurcan în funcția de Președinte al CCM / SURSE

Domnica Manole ar fi votat pentru alegerea lui Vladimir Țurcan în funcția de Președinte al CCM / SURSE

Judecătorii Liuba Şova şi Nicolae Roşca nu ar fi votat pentru ca Vladimir Țurcan să devină noul președinte al Curții Constituționale. Despre acest lucru ne-au comunicat surse din cadrul CC, informează unimedia.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 15:12

Deputat din PPDA (ACUM) „Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Curtea Constituțională este o ADEVĂRATĂ RUȘINE”

Deputat din PPDA (ACUM) „Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Curtea Constituțională este o ADEVĂRATĂ RUȘINE”

Deputatul din fracțiunea ACUM Platforma DA Iurie Reniță numește „rușine” alegerea lui Vladmir Țurcan în calitate de președinte al Curții Constituționale (CCM). Comentând subiectul, parlamentarul din Blocul ACUM spune că este dezamăgit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 15:07

Vlad Musteață, fostul director „Pro-Imobil” s-ar alege cu un nou dosar penal. Acesta este învinuit de evaziuni fiscale și spălare de bani

Vlad Musteață, fostul director „Pro-Imobil” s-ar alege cu un nou dosar penal. Acesta este învinuit de evaziuni fiscale și spălare de bani

Schimbarea guvernării pare să readucă în activitate mai multe persoane certate anterior cu legea. Este și cazul fostului director al companiei imobiliare „Pro-Imobil”, Vlad Musteață, cu dosar penal în Republica Moldova, reținut în Italia și care, potrivit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 15:05

Țîcu: „Susţin poziţia dnei Maia Sandu şi reconfirm ce am spus şi anterior, că orice colaborare cu PSRM devine cu fiecare zi tot mai NOCIVĂ! Greu ajunge”

Țîcu: „Susţin poziţia dnei Maia Sandu şi reconfirm ce am spus şi anterior, că orice colaborare cu PSRM devine cu fiecare zi tot mai NOCIVĂ! Greu ajunge”

 Deputatul Blocului ACUM Octavian Ţîcu, entitate politică ce se află într-o alianţă de guvernare cu Socialiştii lui Igor Dodon, a anunţat că reconfirmă cele declarate anterior, şi anume că „orice colaborare cu PSRM devine în fiecare zi tot mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 14:53

(Presa de peste Prut) Un politruc sovietic, aliat politic al lui Dodon și cu discurs anti-românesc și anti-NATO, a devenit șeful Curții Constituționale din Moldova

(Presa de peste Prut) Un politruc sovietic, aliat politic al lui Dodon și cu discurs anti-românesc și anti-NATO, a devenit șeful Curții Constituționale din Moldova

Noul șef al Curții Constituționale din Moldova este Vladimir Țurcan, ales prin votul secret al membrilor. Țurcan, fost activist de partid cu funcții în timpul URSS, este un aliat politic al președintelui Igor Dodon și are un discurs profund anti-românesc și anti-NATO, dar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 14:38

Restaurantul în care clienţii sunt amendaţi dacă nu mănâncă tot din farfurie

Restaurantul în care clienţii sunt amendaţi dacă nu mănâncă tot din farfurie

Mânâncă tot din farfurie este un îndemn pe care mulţi l-am auzit de-a lungul vieţii, în special în perioada copilăriei. Un restaurant din Cehia a început însă să-i amendeze pe clienţii care lasă mâncare în farfurie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 14:05

Durerea de cap provocată de caniculă: cum scapi de ea şi când e cazul să mergi la medic

Durerea de cap provocată de caniculă: cum scapi de ea şi când e cazul să mergi la medic

Valul de caniculă din aceste zile care a pus stăpânire pe ţara noastră creşte numărul celor care solicită ajutor medical de specialitate. Fie că este vorba despre lipotimie, ritm cardiac accelerat sau insolaţie, temperaturile extreme sunt greu de suportat chiar şi de cei mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 13:57

Shor a „vândut” concesionare Aeroportul Internațional Chișinău unei companii din Scoția controlate de un membru al familiei Rothschild, cu o avere de peste 1 miliard de dolari

Shor a „vândut” concesionare Aeroportul Internațional Chișinău unei companii din Scoția controlate de un membru al familiei Rothschild, cu o avere de peste 1 miliard de dolari

Compania Avia-Invest, care a obținut concesiunea Aeroportului Internațional Chișinău, a fost vândută NR Investments Ltd, potrivit unui comunicat de presă al companiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 13:27

Maia Sandu anunță că CC este CAPTURATĂ de Dodon: Desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav

Maia Sandu anunță că CC este CAPTURATĂ de Dodon: Desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav

Maia Sandu este nemulțămită de numirea colegului său de coaliție guvernamentală - socialistul Vladimir Țurcan președinte al Curții Constituționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 12:51

Încă o victorie strategică pentru Dodon, după numirea consilierului său șef la CNA / Socialistul Țurcan cu studii la Moscova în anii 70 a fost „ALES” Președinte al CCM

Încă o victorie strategică pentru Dodon, după numirea consilierului său șef la CNA / Socialistul Țurcan cu studii la Moscova în anii 70 a fost „ALES” Președinte al CCM

Judecătorii constituţionali îşi vor alege luni, 19 august, preşedintele prin vot secret, pentru un termen de trei ani, comunică MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 12:36

Arhivele nu ard Ce scria presa pro-guvernamentală despre cel pe care azi l-au desemnat la șefia Curții Constituționale?

Ce scria presa pro-guvernamentală despre cel pe care azi l-au desemnat la șefia Curții Constituționale?

„Boierii Moldovei sărăcite” // Angajat la stat, şi deputatul socialist Vladimir Ţurcan a reușit să adune o avere impresionantă - aceasta scria actuala presă pro-guvernamentală despre cel pe care Alianța PSRM-PPDA-PAS l-au numit în funcția de Președinte al Curții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 12:06

alegeri 2019 Astăzi începe campania electorală pentru alegerile locale și pentru Parlament / Partidele SFIDEAZĂ alegătorii și sunt „în vacanță” / Nu știm niciun candidat

Astăzi începe campania electorală pentru alegerile locale și pentru Parlament / Partidele SFIDEAZĂ alegătorii și sunt „în vacanță” / Nu știm niciun candidat

Campania electorală pentru alegerile locale din R. Moldova, din 20 octombrie, va începe la 19 august.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)