Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente
 
 
 

Film 19 Mai 2016, ora 10:22

Cannes în directLarisa Turea: Oh la la, pogoară ploaia cu premii!

Marime Font

…Se arată, en fin, soarele pe bulevardul Croisette; weekend prelungit în Franța, motiv în plus pentru împătimiții de Cannes să-și instaleze scaunele și scăunașele în fața Palatului Festivalului ca mătușelele basarabene la Șleahul mare, în zi de sărbătoare.

 O confrerie sudată se adună an de an, se leagă prietenii, se discută vrute și nevrute… Se discută despre jafurile ce se produc helas! nu doar în filme, ci și în realitate, în vilele închiriate de nababii cinema-ului, în pofida sutelor de agenți de Securitate și a jandarmilor înarmați până în dinți. Se vorbește despre delicatețea junei actrițe Lily-Rose Depp, distribuită în pelicula franceză Dansatoarea (fiica superstarurilor Johnny Depp şi Vanessa Paradis), debutul său pe ecranul gigantic al sălii Lumiere, sub ochii mamei, membru al Juriului; mai face încă valuri apariția Juliei Roberts, răvășitoare, pentru prima oară pe covorul roșu – desculță, într-o rochie Fashion, cam punându-l în încurcătură pe Thierry Fremaux, directorul Festivalului…Cu 3 milioane de dolari încasate în câteva săptămâni pentru filmul ce a propulsat-o încoace, Money Monster de Jodie Foster, unde joacă împreună cu George Clooney (la brațetă cu soția sa, strălucitoare, necedând în frumusețe vedetelor cele mai, cele mai… șușotește ca un roi Cruazeta). Totuși, marele interes al Festivalului de la Cannes nu sunt toaletele ce fură ochii, nici limuzinele cu caii putere fornăind sub capote, nici petrecerile încinse până-n zori, ci filmele…Până ieri, Sieranevada (titlu sonor, însă neavând relație semnificativă cu conținutul filmului, cam ca și Cântăreața cheală a lui Ionesco Eugene, cea care, se știe, se piaptănă altfel) se clasa pe primul loc în topul criticilor consultați de revista Screen, depășit de Toni Erdmann, regie Maren Ade (coproducător Ada Solomon), mostră de umor teuton și tandrețe românească, filmat la București (ce-i drept, mai mult de la balconul dinspre maghernițe (?!) al unui hotel de lux, cu o ceată de artiști români în distribuție. O dovadă că interpreții români sunt în mare căutare, prezența Laurei Vasiliu (actrița din 4,3,2 al lui Cristian Mungiu, laureat al Palmierului de Aur) pe afișul filmului italian Fiore. Am tras cu urechea, în cozile de la intrarea în Palat (cozi datorate exclusiv controlului riguros impus de prevederi securitate: de groaza atentatelor, se suflă și în iaurtul ecranelor, de câteva ori pe zi detectoare de metal, poșetele controlate la sânge) la sporovăiala unei companii vesele de jurnaliști francezi: mie mi-a plăcut Mungiu, - zice unul, - filmul e o bijuterie…Da las’ că nici Puiu nu e de lepădat, zice altul, povestea parcă e filmată în familia mea…

Până ce juriul va rosti verdictul, mai este. Însă premiile pentru cineaștii români curg gârlă: am fost invitată de către Pavilionul Unifrance la Ceremonia de Decernare a Premiilor France Culture Cinéma 2016; unul dintre premii i s-a decernat lui Alexander Nanău pentru documentarul Toto şi surorile lui / Toto et ses soeurs , filmat în Ferentari. Premiile sunt acordate de Radio France Culture celor mai valoroase producții lansate în rețelele de distribuție franceze. În cadrul ceremoniei, cineastul american Frederick Wiseman a luat Premiul France Culture Cinéma Consécration. Premiul lui Alexander Nanău, Prix France Culture Cinéma des Etudiants 2016, a fost atribuit prin votul studenţilor în școlile de cinema, viitori critici de film: documentarul a fost ales din cinci filme nominalizate. În selecţie au mai fost documentarele Janis Joplin, de Amy J. Berg, Une jeunesse allemande, de Jean-Gabriel Périot, Je suis le people, de Anna Rousillon şi Les Ogres, regizat de Léa Fehner.
Toto şi surorile s-a lansat în septembrie 2014, la San Sebastian. Nominalizat la secţiunea Cel mai bun documentar la European Film Awards; Premiul Gopo pentru Cel mai bun documentar în 2015.Cannes, nu e glumă, respiră românește: cinci filme în competiție, actori în alte câteva filme străine; defilarea pe covorul roșu a echipei Sieranevada, cu Cristi Puiu în frunte, a făcut ca muzica românească să răsune din plin pe Croisette, inclusiv Marine la nunta ta. Cu regret, din Republica Moldova suntem doar 2 suflete: umila mea persoană și Dumitru Marian, de la studioul Altfilm, invitat de CNC francez în Proiectul european Producers on the Move. Dumitru nutrește planuri mari de relansare a cinema-ului moldovenesc. Dar despre asta mai târziu. Deocamdată, Doamne ajută!

Cu drag de Domniile Voastre, de la Cannes, Larisa Turea 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md