Astăzi 19 Decembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 15:22
Abonamente

Social 23 Iulie 2014, ora 07:22    Din editia print

Ruinele postsovietice (III)LĂSATE DE IZBELIȘTE! Două ferme profitabile se dărâmă din cauza legislației imperfecte

Marime Font

Una dintre cele mai mari ferme de păsări din Uniunea Sovietică și o fostă fermă de vaci din satul Bujor, raionul Hâncești, stau să se prăbușească chiar la intrarea în sat. 

Acum 20 de ani aceste întreprinderi aveau sute de angajați și venituri zilnice de zeci de mii de ruble, în prezent, însă, clădirile se dărâmă una câte una, iar întreg teritoriul aferent este lăsat în paragină. Autoritățile locale spun că, deși terenul pe care se află construcțiile aparține primăriei, imobilele sunt proprietate privată și, prin urmare, ei nu pot împiedica distrugerea acestora. 

Pe una dintre cele mai mari avicole sovietice o găsim în apropiere de satul Bujor. Atât pe partea dreaptă a drumului, care duce în localitate, cât și pe partea stângă, se văd mai multe încăperi unde cândva erau crescuți pui de găină, care ulterior produceau ouă și, în final, ajungeau la abator. În total, avicola avea șase încăperi pentru puișori și opt pentru găini.


Acum aceste construcții sunt acoperite de buruieni, iar ploile și vânturile pun la încercare pereții care, se pare, mai au puțin până se vor prăbuși. Într-o situație asemănătoare este și o fostă fermă de vaci din aceeași localitate.

Avicola a mai activat 10 ani după destrămarea URSS


Una dintre clădirile părăsite de pe teritoriul fostei Avicole care se afla la intrarea în satul Bujor, Hâncești

După cum arată datele, avicola din satul Bujor a fost deschisă în octombrie 1964 și împreună cu filiala din satul Cioara, raionul Hâncești, era considerată ca fiind una dintre cele mai profitabile întreprinderi din URSS. Foștii angajați spun că la această fermă de păsări erau angajate peste 500 de persoane, iar anual întreprinderea producea circa 60 de milioane de ouă și aproximativ 2500 de tone de carne de găină.

Dumitru, în trecut a muncit la avicola din localitate, monta utilajul și primea lunar între 150 și 200 de ruble. „Majoritatea oamenilor care lucrau la fermă erau din satul Bujor, iar salariile pe care le primeau variau între 100 și 400 de ruble. Pe atunci era mult, iar oamenii nu se gândeau să meargă la muncă în altă parte. Pe teritoriu era și cantină, iar noi primeam taloane gratis și mâncam de trei ori pe zi”, își amintește fostul angajat.

Tudor Ștefan, un alt fost angajat la avicolă povestește că după destrămarea URSS aceasta și-a sistat activitatea pentru o perioadă însă după ce a fost vândută unui om de afaceri din Chișinău, întreprinderea a continuat să lucreze până la începutul anilor două mii. Oamenii din sat vorbesc că ferma putea să activeze și astăzi dacă proprietarul n-ar fi fost asasinat. „După ce s-a terminat socialismul noi, oamenii, care aveam cote valorice la avicolă, am solicitat să ne ofere 2-3 încăperi pe care să le folosim ca depozite, însă atunci cei de la privatizare ne-au spus că nu doresc să le împartă pe bucăți și au vândut-o unui singur proprietar. Nouă ne-au spus că ne vor da bani, dar n-am primit nici un bănuț de la ei”, mărturisește indignat Tudor Ștefan.

Prin sat se zvonește că chiar și la începutul anilor două mii valoarea fermei de păsări era de câteva milioane de lei.

Cui aparține avicola acum și de ce primăria are mâinile legate?


Ferma de păsări. Paznicul Gheorghe prezintă cum arată în interior o fostă încăpere unde erau crescute mii de găini

Potrivit reprezentanților de la Primăria din satul Bujor, după ce proprietarul a fost omorât, urmașii acestuia au luat mai multe credite de la bancă pentru a continua activitatea, însă la scurt timp întreprinderea a falimentat, iar cum avicola era pusă în gaj, creditorii au devenit automat proprietarii imobilelor. Primarul satului Gheorghe Coșleț spune că printre proprietari a ajuns și Union Fenosa, fiindcă avicola acumulase datorii foarte mari pentru lumină. „Agenții economici au făcut licitații și toți doritorii au putut să-și cumpere o încăpere, drept rezultat, acum avem proprietari diferiți care dețin câte unul sau mai multe imobile, însă aceștia plătesc arenda pentru pământ pentru că terenul pe care se află construcțiile aparține Primăriei satului Bujor”, subliniază Coșleț.


Gheorghe Coșleț, primarul satului Bujor, Hâncești

Potrivit datelor de la primăria din localitate, cei care dețin imobilele fostei avicole sunt: Victor Usatâi cu 20 de imobile și un teren aferent de 20 de hectare (ha), Valeriu Agaci cu mai multe imobile și 6,2 ha de teren aferent, SRL Delectar care are câteva frigidere și teren aferent de două ha, Vasile Moraru cu un imobil și teren aferent de 60 de ari și Artur Filat cu un imobil și 47 de ari. Autoritățile evidențiază că dacă unii proprietari mai păstrează ceva în încăperile pe care le dețin, alții se pare că le-au lăsat în voia sorții, iar acestea continuă să se dărâme.
Potrivit lui Gheorghe Coșleț primăria nu poate să prevină prăbușirea clădirilor deoarece are nevoie de permisiunea proprietarilor.

Altă ruină, aceleași probleme


Una dintre clădirile fostei ferme de vaci din satul Bujor care mai bine de douăzeci de ani este lăsată în voia sorții

La doar câteva sute de metri de fosta avicolă, printre buruieni se întrezărește și fosta fermă de vaci care și-a început activitatea încă în perioada sovietică, iar la doar câțiva ani de la descompunerea URSS aceasta s-a desființat. Oamenii din satul Bujor spun că până la mijlocul anilor “90 la fermă erau angajate circa 80 de persoane care aveau grijă de peste o mie de vite. Aici se colecta lapte care era transportat pe întreg teritoriul Uniunii Sovietice. Un fost angajat povestește că ferma a fost construită cu puțin timp înainte ca R. Moldova să-și capete independența, de aceea starea ei este puțin mai bună ca cea a fostei întreprinderi avicole.

Reprezentanții din cadrul Primăriei satului Bujor spun că în prezent încăperile fostei ferme de vaci sunt practic lăsate în voia sorții. „Mulți oameni din localitate au cota valorică acolo. Prin urmare întreprinderea aparține la mai mult de 1000 de persoane. Fiecare este proprietarul a câtorva pietre, iar acest lucru nu permite primăriei să ofere aceste încăperi unui investitor de bună credință care ar putea să deschidă aici o afacere și să ofere locuri de muncă oamenilor din sat. Pentru ca să schimbăm ceva la ferma de vaci avem nevoie de acordul tuturor proprietarilor, însă mulți dintre ei au murit, sau nu mai sunt de mult timp prin sat”, se arată nemulțumit primarul Gheorghe Coșleț.


Ferma de vaci. Una dintre încăperile unde se adăposteau vacile în perioada rece a anului, dar care acum este pustie

În prezent, imobilele de pe teritoriul fermei, dar și a avicolei sunt păzite, iar reprezentanții de la primărie speră că într-o bună zi legea le va permite să ofere încăperile unui investitor care nu va lăsa ca aceste foste întreprinderi cu un potențial economic enorm să ajungă ruine ordinare.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Decembrie 2018, ora: 15:22

În plină campanie electorală, Partidul Acțiune și Solidaritate, unul din partidele care a constituit blocul electoral ACUM a început să își piardă membrii. Un astfel de exemplu a apărut cu ceva timp în urmă pe pagina de Facebook a uneia dintre activistele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Decembrie 2018, ora: 14:54

Parlamentarii moldoveni, autoritățile de reglementare și radiodifuzorii publici au apreciat în mod deosebit asistența acordată de Consiliul Europei și Uniunea Europeană. Conferința de încheiere a proiectului comun al Consiliului Europei - Uniunea Europeană "Promovarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Decembrie 2018, ora: 13:32

Partidele conduse de Maia Sandu și Andrei Nastase sunt formate, în mare parte, din foștii membri ai PLDM, formațiune vizată în furtul miliardului. O spune chiar Dorin Chirtoacă, noul partener al binomului PAS și PPDA. Declarația a fost făcută aseară, în cadrul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Decembrie 2018, ora: 11:57

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi, a declarat, marţi seara, că şeful statului “nu a avut sub nicio formă intenţia de a încălca dreptul la demnitate al persoanelor care suferă de autism”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Decembrie 2018, ora: 10:55

Numărul rușilor care regreta prăbușirea URSS a ajuns la un nivel maxim în ultimii 10 ani, reprezentând 66% din numarul celor intervievați, arata un studiu al Centrului Levada, rezultatele cărora au fost publicate de Vedomosti.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 19 Decembrie 2018, ora: 09:53

Premierul britanic Theresa May s-a întâlnit marţi cu membrii cabinetului său pentru a analiza posibilitatea ca Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord să părăsească UE fără un acord de retragere, pe fondul unei opoziţii puternice în Parlament, transmite dpa.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Decembrie 2018, ora: 09:46

Departamentul de Stat al SUA a aprobat un contract cu Turcia pentru vânzarea sistemelor de apărare antirachetă ”Patriot” în valoare totală de 3,5 miliarde de dolari, în intenția de a oferi partenerului său NATO sisteme alternative de apărare aeriană în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Decembrie 2018, ora: 09:36

Un accident îngrozitor a avut loc seara trecută, în zona localității Svinița, din județul Mehedinți. La volanul unei maşini care a plonjat în Dunăre se afla cântăreața Anca Pop, în vârstă de 34 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Decembrie 2018, ora: 09:14

Un nou raport al Curții de Conturi Europene arată că este nevoie de mai multă transparență în modul în care finanțarea din partea UE este canalizată prin ONG-uri (organizații neguvernamentale) pentru ajutorul pentru dezvoltare și ajutorul umanitar, pentru protecția...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Decembrie 2018, ora: 08:49

Jumătate din români au alocat cadourilor de Crăciun un buget de 300 de lei în acest an, în timp ce 2 din 5 cheltuie până la 750 de lei.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Decembrie 2018, ora: 08:48

Cine erau dracul și tămâia – primul editorial politic al Românei Mari

Cine erau dracul și tămâia – primul editorial politic al Românei Mari

Material realizat prin programul "București-Centenar" - Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Decembrie 2018, ora: 08:37

Cutremur în Buzău, la 3 km de Nehoiu. Este al şaptelea, de la începutul lunii

Cutremur în Buzău, la 3 km de Nehoiu. Este al şaptelea, de la începutul lunii

Un cutremur a avut loc în judeţul Buzău, la doar 3 kilometri de Nehoiu. Este al şaptelea cutremur produs în luna decembrie, în Buzău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Decembrie 2018, ora: 08:35

BREAKING NEWS /// Elena Udrea şi Alina Bica ar putea obţine azil politic în Costa Rica

BREAKING NEWS /// Elena Udrea şi Alina Bica ar putea obţine azil politic în Costa Rica

Şansă uriaşă pentru Elena Udrea şi Alina Bica să obţină azil politic în Costa Rica. O decizie a Tribunalului Administrativ de Imigrări ar putea să le asigure celor două statutul de refugiate politic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Decembrie 2018, ora: 08:00 de Dorin Dusciac

„Vestele galbene” - un protest nefrancez

„Vestele galbene” - un protest nefrancez Din editia print

Pe lângă alte cereri cu totul fanteziste, protestatarii revendică ieșirea imediată a Franței din Uniunea Europeană și NATO

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Decembrie 2018, ora: 07:36

Subsecretarul de stat al SUA acuză Rusia că se AMESTECĂ în Balcani

Subsecretarul de stat al SUA acuză Rusia că se AMESTECĂ în Balcani

Subsecretarul de stat american John Sullivan a acuzat marţi Rusia că se amestecă în politica Balcanilor, la fel cum a făcut-o şi în cazul SUA, după acordul semnat între Grecia şi Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM) care a pus capăt unei dispute privind...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 19 Decembrie 2018, ora: 00:53

Salata de boeuf și ouăle umplute sunt aperitive la masa de Crăciun. Ambele au însă multă maioneză, dar și alte ingrediente „grele”, care le transformă în bombe calorice. Dr. Anca Hâncu, medic nutriționist cunoscut, spune că le putem transforma în...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Decembrie 2018, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea că e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea că e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 19 Decembrie 2018, ora: 00:10

Horoscopul dragostei 19 decembrie 2018. Două iubiri şi o singură alegere

Horoscop dragoste 19 decembrie 2018. E timpul să faci o alegere şi să te decizi care dintre cei doi parteneri din acest moment este cel alături de care vrei să rămâi.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Decembrie 2018, ora: 00:10 de George Mârzencu

MOARTEA DE LA RĂSĂRIT (II) INEDIT! Planul detaliat al mareșalului Golovanov, conform căruia patru mii de bombe au aterizat în Chișinău într-o singură noapte

MOARTEA DE LA RĂSĂRIT (II)  INEDIT! Planul detaliat al mareșalului Golovanov, conform căruia patru mii de bombe au aterizat în Chișinău într-o singură noapte Din editia print

După cum scriam în prima parte a acestui articol, în noaptea de 4 spre 5 iunie 1944, peste 450 de bombardiere grele sovietice, inclusiv de fabricație americană, achiziționate în temeiul Legii americane de împrumut și închiriere Lend-lease, au bombardat...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 19 Decembrie 2018, ora: 00:05

Orezul basmati este unul dintre cele mai îndrăgite soiuri de orez. Este un orez cu bob lung şi aromă delicată, cu un gust ce se asociază gustului de nuca. Cuvântul basmati înseamnă aromat şi moale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Decembrie 2018, ora: 23:28

Dorin Chirtoacă va candida în municipiul Chișinău?

Dorin Chirtoacă va candida în municipiul Chișinău?

Care va fi rolul PL în blocul electoral „ACUM”, bineînțeles dacă candidații din parte PL vor reuși să se strecoare prin filtrele de integritate pentru accederea pe lista comuna? Ținând cont de disprețul pe care l-au etalat „A. cu M.” constant...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Decembrie 2018, ora: 16:47

ULTIMA ORĂ /// Doi avocați reținuți pentru trafic de influență

Procuratura Anticorupție anunță despre reținerea a doi avocați din Chișinău, aceștia fiind învinuiți de trafic de influență.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Decembrie 2018, ora: 16:47

Putin flutură din nou ”măciuca nucleară” în direcția țărilor cu ”retorică agresivă”

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că noile arme create de complexul militar-industrial al Rusiei „multiplică potențialul armatei și marinei, asigurând astfel cu încredere și necondiționat securitatea Rusiei în deceniile următoare”, relatează RBC.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)