Astăzi 24 Iulie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la 23 Iulie 2019
Abonamente

Editorial 29 Mai 2015, ora 08:30    Din editia print

Marime Font

Las’că-i bine! (pamflet optimist)

Ia nu vă mai sclifosiți atâta, doamnelor și domnilor, că o ducem rău, că n-avem stat, că țara asta a ajuns de haram, că fojgăie de hoți și de demnitari corupți, că am ajuns la fundul râpii și nu mai putem ieși de acolo. 

Dacă am fi chiar lipsiți de foame, nu ne-ar mai arde de, Doamne, iartă-mă, țâțâșoare crude-trufandale, de șoldurele-vălurele, dar așa văd că și nunți se mai joacă și cumătrii se mai fac… Cum n-avem stat? Da aista ce-i, organizație de babe știrbe? Ia uitați-vă, doamnelor și domnilor, câte organizații, primării, prefecturi, ministere avem în țara asta mică? Uitați-vă pe drumuri câtă mamă de poliție – toți rumeni și fălcoși, zdraveni ca și Kotovski! Dar câtă negreață de procurori, judecători, avocați, secretari și secretare? Cum adică țara asta a ajuns de haram? Cum, n-avem șef de stat, președinte de parlament, prim-ministru? Eu când îl văd, de pildă, pe Diacov la televizor, cum merge, spăsât, pe coridoarele Parlamentului, cu o mână în buzunar, scărpinându-se la… greutățile țării, exclam cu mândrie – iaca avem și noi bărbați de stat! De unde ați luat-o că țara asta e plină de hoți? Eu nicidecum nu pot înțelege de unde atâta ură față de oamenii cărora li-i dragă să adăvăsească ceva la gospodărie? Și – apoi, ne sunt oare niște străini hoții iștia? De ce să nu ne bucurăm că pot și moldovenii noștri să fure? Că doar nu ne fură buzații din Mozambic, ci frații, cumnații și cumetrii noștri! Dacă-i vorba de „Unire, moldoveni!”, de ce să ne dezbinăm și nu-i lăsăm să fure, uniți?!

Nu-mi place nici vorba asta cu „guvernanții corupți”, pentru că nu-i adevărată. Dacă ajunge omul ministru sau deputat și-și aranjează în servicii mai bunișoare nemurelele, ce-i rău în asta? Oare nu noi cântăm „păhăruț cu floricele, să le beau cu nemurele”? Că fără nemurele parcă ar mai exista neamul? Dar oare nu noi suntem acei care strigăm că-i vom alege deputați numai pe acei care țin la neam și la durerile lui?


Nu-s de acord nici cu aceea că am ajuns la fundul râpii. Exagerăm ca întotdeauna. Suntem prea pesimiști, asta-i boala noastră cea istorică. Trebuie să fim mai optimiști, să ne uităm cu ochi luminoși spre viitor, căci și viitorul ne va apărea mai luminos. Iaca, priviți, iarna asta se duce, se măresc zilele și nici de curent electric nu prea vom avea nevoie. Nu a mai rămas mult și când te uiți sus – în fund, pe cer albastru, în zarea-ndepărtată , la răsărit, sub soare, un negru punct s-arată, iar când privești jos – floricele pe câmpii, hai să le-adunăm, copii, adică am ajuns la iarbă verde, doamnelor și domnilor, iar moldovenilor, când ajung la iarbă verde, nici Constituție nu le trebuie! O ciorbiță de urzici, o tocăniță de bureți, rădăcini dulci și vitaminoase de napi, aer curat, un cer adânc, stoluri de păsărele – ce-i mai trebuie unui om liber dintr-o țară liberă ca să fie fericit, să-și iubească țara, statul și conducerea de vârf?

Dacă ajungem la Paște, mai gustăm ceva de frupt, ne mai întărim oleacă și să vedeți că ne vine poftă nu numai de nebunii care ne sporesc natalitatea și ne perpetuează neamul, dar și de politică vom prinde gust. Că după Paște deputații vor hotărî – să schimbe sau să nu schimbe Constituția? Doamne, ce interesant va fi – adevărat circ! Chestiunea, doamnelor și domnilor, nu-i de glumă: deputații vor decide ce fel de republică e mai bine să avem, semiprezidențială, ca acum, sau curat parlamentară? Desigur, republica parlamentară e mai democratică, dar mie personal mi-ar părea rău dacă am renunța la republica semiprezidențială. Pentru că într-o republică parlamentară președintele țării este ales de deputați, în Parlament, practic fără gălăgie, în zece minute – au pus la vot și ți-au dat președinte. Cu republica semiprezidențială sau curat prezidențială, cum vrea Lucinschi, e cu mult mai interesant! Un an de zile vuiesc ziarele și televiziunile, stâlpii și gardurile-s pline de afișe și portrete, candidații se păruiesc unii pe alții ca lăieșii, se murdăresc unii pe alții că pe urmă nu se spală nici cu o tonă de „Dosia”. Și mai e ceva bun în felul acesta de a alege președintele: în sfârșit, putem și noi, oamenii simpli, să-i vedem în mijlocul nostru pe șeful statului. Vine, de exemplu, Lucinschi în sat, te socoate om, te căinează și te jelește, îți explică cât e de grea viața de conducător, câte probleme are pe capul lui un șef de stat și începi de-acum să-l compătimești, și ți-i oarecum să-i pui întrebări incomode, te lași păgubaș și chiar îl liniștești: las’neta, dom’președinte, că te mai alegem noi o dată, că doar nu suntem niște debili să nu înțelegem că în patru ani nu izbutești să le rezolvi pe toate – și dacă nu ne-a mers cu stabilitatea și bunăstarea, ne-om mulțumi noi și cu statalitatea și patriotismul…

Adică participi și tu, ca subiect al puterii, la un dialog politic, hotărăști viitorul țării. Principalul e acum, cum v-am spus la început, să nu miorlăim, să nu ne sclifosim că-i greu de trăit. Să răbdăm până la primăvară, să nu-i înjurăm pe politicieni, să nu-i supărăm că, dacă îi supărăm, se pot retrage din politică și ce ne facem atunci? Vă puteți închipui ce nebunie se poate întâmpla dacă, să zicem, se supără Snegur și nu mai vrea să candideze la funcția de președinte? Sau dacă se supără Matei și procedează la fel? Cine ne va scoate din fundul râpii?
Acum, doamnelor și domnilor, toți strigă: uniți-vă, fraților, uniți forțele de dreapta, că ne pierdem! Mari naivi și aiștia care strigă: cum să unești, dom’le. Dreapta, când ea e strâmbă, ca funia din sac! Eu, în general, mă întreb: dar există oare la noi Dreapta asta? Fiindcă, cum iese: și Roșca, și Snegur, și Matei – toți sunt de dreapta? Imposibil! Dacă-i de dreapta Roșca, apoi nu poate fi de dreapta Snegur, iar dacă Snegur e de dreapta, apoi nu poate fi de dreapta Matei. Eu, doamnelor și domnilor, nu mă prea pricep în politică, dar mi se pare că vorba cu mișcarea noastră de dreapta e curată fantezie politologică! Iar Roșca, de pildă, e de dreapta, dar a început să-l înghesuiască pe Snegur și Matei spre centru, că acum aceștia s-au pomenit aproape de stânga, deși strigă că-s de dreapta. Locul eliberat de Roșca vor acum să-l ocupe alții, dar au să-și rupă gâtul, pentru că moldoveanul nostru totdeauna a fost cam de stânga, de aceea nici nu-i prea place să lucreze, nu se bagă în afaceri,se uită cu ochi răi la capitalism și tânjește după Brejnev… Cum să faci politică de dreapta cu niște moldoveni de stânga? Nu v-ați gândit la asta niciodată, doamnelor și domnilor?

Dar haideți să lăsăm politica. Vorbeam de optimism. Eu zic, doamnelor și domnilor, că totul va fi bine, haideți să mai ieșim și din iarna asta, să dăm iar de iarbă verde, de un cer înnebunit de triluri de ciocârlii, că dacă ajungem până la ciocârlii, în noi se redeșteaptă vocația viitorului, respectul față de stat și de Constituție, față de conducerea de vârf, și întreaga noastră filozofie încape într-o propoziție: „Las’că-i bine”. Așa a zis și Ion Druță când l-a felicitat pe Petru Lucinschi cu ocazia jubileului: „Las’că-i bine, dom’le, președinte, și la vară va fi cald”. Puteți să nu mă credeți pe mine, dar să nu-l mai credeți pe Ion Panteleevici?

Fragment din cartea „Ochiul lui Esop”, 2000

Un articol de: Constantin Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 17:42

SEPARATISM /// Ex-ministru al Justiței: liderii de la Comrat vor să preia controlul asupra procurorilor din Găguzia

SEPARATISM /// Ex-ministru al Justiței: liderii de la Comrat vor să preia controlul asupra procurorilor din Găguzia

Istoria se repetă: La adoptarea pachetului de legi privind reforma justiției în anii 1995-1996, la insistența liderilor de la Comrat a fost prevăzut, că în funcțiile de judecători de nivelul I și II din instanțele din Găgăuzia puteau fi numiți DOAR candidații care au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 17:11

Oamenii au votat dintotdeauna. Pentru că este dificil să adopți decizii care influențează viața unei comunități fără a putea cuantifica cu exactitate preferințele membrilor acestor comunități. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 16:32

Rise Moldova a aflat unde s-ar afla ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat la închisoare

Rise Moldova a aflat unde s-ar afla ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat la închisoare

Rise Moldova l-a localizat pe ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat al închisoare, după ce acesta a publicat mai multe poze de la mare pe rețelele de socializare. Este vorba de insula Hydra din Grecia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 16:10

O cunoscută activistă LGBT din Rusia a fost UCISĂ în Sankt Petersburg. Ar fi fost înjunghiată de mai multe ori

O cunoscută activistă LGBT din Rusia a fost UCISĂ în Sankt Petersburg. Ar fi fost înjunghiată de mai multe ori

Elena Grigorieva, una dintre cele mai proeminente activiste ale comunității LGBT din Rusia, a fost găsită moartă în Sankt Petersburg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:58

video NEWS ALERT / Guvernul Sandu a decis CREȘTEREA TVA-ului pentru pentru hoteluri, restaurante si cafenele de la 10 la 20%

NEWS ALERT / Guvernul Sandu a decis CREȘTEREA TVA-ului pentru pentru hoteluri, restaurante si cafenele de la 10 la 20% Foto: Simbol

Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a anunțat marți, 23 iulie, că mai multe taxe vor crește, iar unele scutiri fiscale vor fi eliminate. Noile reguli urmează a fi aplicate de la 1 ianuarie 2020 și par a fi impuse de către Fondul Monetar Internațional.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:43

OPINIE / Reforma justiției - „din interior”

OPINIE / Reforma justiției - „din interior”

Astăzi la Chișinău are loc Forumul ”Reformarea Justiției și Combaterea Corupției” organizat de CRJM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:33

 Sunt anumite mașini la mâna a doua pe care ai face bine să le eviți atunci când vrei să-ți cumperi un autoturism, dar n-ai suficienți bani pentru unul nou abia ieșit pe porțile fabricii. Să nu te bucuri niciodată de un preț mai mic pentru că acela ascunde...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:30

Moldovenii care care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Italia trebuie să ştie că, mâine, 24 iulie, transportul feroviar, maritim, cel public local şi al serviciilor de taximetrie, va fi perturbat, din cauza unei greve naţionale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:27

FOTO / Alexandru Dodon - ar fi fost implicat în MAFIA CĂRNII are un trecut DUBIOS și se afișează într-un costum sportiv al Federației Ruse

FOTO / Alexandru Dodon - ar fi fost implicat în MAFIA CĂRNII are un trecut DUBIOS și se afișează într-un costum sportiv al Federației Ruse Foto: Alexandru Dodon joacă biliard rusesc

Fratele mai mic al Președintelui Igor Dodon a revenit în atenția presei după ce portalul rus rbk.ru a dezvăluit că acesta face afaceri de milioane cu fiul Procurorului General al F. Ruse. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:15

FĂRĂ GEOPOLITICĂ? Dodon face un film despre „eliberarea de fascism” - Celebrarea ocupației sovietice este cel mai important eveniment din acest an

FĂRĂ GEOPOLITICĂ? Dodon face un film despre „eliberarea de fascism” - Celebrarea ocupației sovietice este cel mai important eveniment din acest an

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a prezidat, astăzi, o ședință de lucru a Comitetului organizatoric responsabil de pregătirea și desfășurarea acțiunilor dedicate aniversării a 75-a de la eliberarea Moldovei de fascism.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:10

Propunerea unui om de afaceri pentru alegerile primarului din Chișinău

Propunerea unui om de afaceri pentru alegerile primarului din Chișinău

Omul de afaceri și activistul Dmitri Voloșin a lucrat o zi alături de muncitorii care repară străzile din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:57

VIDEO: Un preot din Drochia a luat la pumni enoriaşii, pentru că nu l-ar fi chemat să oficieze o înmormântare

VIDEO: Un preot din Drochia a luat la pumni enoriaşii, pentru că nu l-ar fi chemat să oficieze o înmormântare

O înmormântare din raionul Drochia s-a transformat într-un adevărat ring de luptă. Preotul Ion Zicu din satul Şalvirii Vechi. Potrivit martorilor, slujitorul bisericii a provocat o bătaie în timpul unei înmormântări, pentru că oamenii nu l-au chemat să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:18

Cea mai încercată zodie din vara 2019. I se rupe inima în bucăţi

Cea mai încercată zodie din vara 2019. I se rupe inima în bucăţi

 Deşi vara 2019 este considerată, din punct de vedere astrologic, o perioadă favorabilă, acest lucru nu este valabil pentru toţi nativii. Există o zodie cărora vara îi va aduce ghinioane şi suferinţă. Este important ca nativii loviţi de suferinţă să devină responsabili...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:18

BREAKING / Boris Johnson e noul premier al Marii Britanii. Johnson e unul dintre marii promotori ai Brexit

BREAKING / Boris Johnson e noul premier al Marii Britanii. Johnson e unul dintre marii promotori ai Brexit

Boris Johnson e noul lider al Partidului Conservator și va deveni noul premier al Marii Britanii, potrivit unui anunț oficial al conducerii partidului. Johnson, fost primar al Londrei și fost ministru de Externe, a fost ales de majoritatea covârșitoare a membrilor partidului de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:55

Microbuz plin cu copii, lovit in plin de o mașină aflată în depășire

Microbuz plin cu copii, lovit in plin de o mașină aflată în depășire

Un microbuz care transporta mai mulți copii într-o excursie a fost implicat, marți, într-un accident produs pe DN1D, la Albești Paleologu. Microbuzul circula regulamentar și a fost lovit de o mașină care depășea un autoturism rămas în pană pe marginea drumului, scrie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:42

Incident tragic pe terasa unui hotel din județul Iași: cadavrul unui bărbat, care era sumar îmbrăcat, a fost descoperit marți dimineață. La scurt timp de la descoperire, autoritățile au fost alertate prin numărul 112.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Iulie 2019, ora: 13:20

Viorica Dăncilă a fost aleasă candidatul PSD pentru alegerile prezidențiale, marți, în Birou Politic Național. Urmează ca propunerea să fie validată în CEx. Au fost doar două voturi împotrivă, toți ceilalți lideri PSD votând pentru premier.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:13

Prim-ministrul, Maia Sandu, și speakerul, Zinaida Greceanii, pleacă astăzi într-o vizită oficială la Bruxelles. Acolo, vor avea mai multe întrevederi, printre care cu Traian Băsescu dar și liderul grupului „Renew” Dacian Cioloș.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 12:48

Bulgaria renunță la votul electronic / Opoziția și avocatul poporului văd în decizie un semn că se pregătește fraudarea alegerilor locale

Bulgaria renunță la votul electronic / Opoziția și avocatul poporului văd în decizie un semn că se pregătește fraudarea alegerilor locale

 La propunerea guvernului Borisov, majoritatea parlamentară compusă din partidul centrist GHERB și naționaliștii din „Patrioții uniți” a decis renunțarea la votul cu mașină electronică în alegerile locale și cele parlamentare, dar menținerea votului pentru cele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 11:16

Alegerile locale NU POT FI ORGANIZATE în aceeași zi cu alegerile pentru circumscripțiile unde deputații și-au dat demisia

Alegerile locale NU POT FI ORGANIZATE în aceeași zi cu alegerile pentru circumscripțiile unde deputații și-au dat demisia

„Recomandarea e de a face aceste alegeri împreună cu alegeri locale noi, măcar pentru un pic de economie de bani, dar trebuie să facă", a menționat Valeriu Pașa, expert Watchdog.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 11:14

Vlad Melnic este noul pretor al sectorului Râșcani al capitalei. O dispoziție în acest sens a fost semnată de primarul general interimar al capitalei, Adrian Talmaci, informează MOLDPRES. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Iulie 2019, ora: 11:04

Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Tudor Deliu, a avut o întrunire cu viitorii candidați PLDM pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019. Evenimentul a avut loc la Căușeni, cu participarea președintelui liberal-democrat al raionului Căușeni, Ion...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)