Internațional

Lavrov ar fi de acord cu prezenţa unui contingent de pace european în Transnistria

 Memorandumul privind principiile fundamentale ale organizării politice a unui stat unificat în Republica Moldova (2003) a fost pregătit cu participarea lui Dmitri Kozak, reprezentantul special al preşedintelui rus în regiune. Acesta a fost parafat de preşedintele moldovean Vladimir Voronin şi omologul său transnistrean Igor Smirnov.

"În ceea ce priveşte participarea UE la misiunea de pace din Transnistria, dacă Uniunea Europeană nu ar fi împiedicat în 2003 semnarea Memorandumului, reprezentanţii europeni ar fi fost deja în Transnistria, pentru a lucra împreună cu colegii lor ruşi în cadrul unei misiuni de pace", a declarat şeful diplomaţiei ruse la încheierea unei întrevederi la Paris cu omologii săi francez, german şi polonez.

"Considerăm că această prezenţă (cea a unui contingent de pace în Transnistria) ar fi foarte utilă pentru încheierea unui acord privind rezolvarea conflictului (dintre Chişinău şi Tiraspol)", a adăugat Lavrov.

După destrămarea URSS, mai multe regiuni moldoveneşti de pe malul stâng al râului Nistru, alarmate de declaraţiile mediilor radicale de la Chişinău privind posibila alipire a Republicii Moldova la România, au proclamat Republica Moldoveană Transnistria.

Autorităţile moldovene s-au opus acestui demers şi au încercat să introducă trupe în republica autoproclamată, ceea ce a condus la declanşarea unui conflict armat care a durat mai multe luni.

Pacea din zona de conflict este menţinută în prezent de o forţă unificată formată din 402 militari ruşi, 492 de militari transnistreni, 355 militari moldoveni şi zece observatori ucraineni.

Sursa: Realitatea.net

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *