Actualitate

Lavrov îl acuză pe Staffan de Mistura că sabotează negocierile de pace privind Siria

„ONU, în persoana emisarului său Staffan de Mistura, sabotează de peste șase luni Rezoluția 2254 a Consiliului de Securitate al ONU care cere organizarea de discuții intersiriene incluzive fără condiții prealabile", a declarat Lavrov, citat de agențiile ruse de presă.

În acest context, "opozanții patriotici și guvernul sirian nu au probabil altă șansă decât să ia inițiativa ei înșiși și să organizeze un dialog intersirian", a subliniat el în cadrul unei vizite la Minsk, în Belarus.

Rezoluția 2254, adoptată de Consiliul de Securitate în decembrie 2015, cerea secretarului general al ONU să îi reunească pe reprezentanții guvernului sirian și ai opoziției pentru negocieri oficiale privind un proces de tranziție politică în această țară, "fiind vizat debutul lunii ianuarie 2016" pentru lansarea acestor discuții.

Conform rezoluției, un proces politic condus de sirieni și facilitat de ONU trebuia să ducă, ‘în șase luni’, la crearea "unei guvernări credibile, incluzive și non-sectare", și să stabilească un calendar și modalitățile unei noi Constituții.

La sfârșitul lunii ianuarie și începutul lunii februarie, discuțiile indirecte convocate de Staffan de Mistura s-au blocat, opoziția denunțând o ofensivă concomitentă a regimului cu sprijinului armatei ruse în nordul Siriei.

La 13 aprilie, negocierile indirecte s-au reluat la Geneva, însă la 18 aprilie opoziția a anunțat că își suspendă participarea ‘formală’ la negocieri, considerând ‘inacceptabil’ ca discuțiile să continue, în contextul în care regimul bombardează în continuare civili. La 27 aprilie, a treia rundă de negocieri s-a încheiat fără niciun progres.

De atunci, Staffan de Mistura a anunțat în mai multe rânduri că speră la o reluare a negocierilor, fără a se ajunge totuși la concretizarea dorințelor sale.

Rusia și-a trimis aviația din 30 septembrie 2015 pe teritoriul sirian pentru a-și susține aliatul, președintele Bashar Al-Assad.

De la izbucnirea sa în 2011, conflictul din Siria a făcut peste 300.000 de morți și a provocat strămutarea a peste jumătate din populație. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *