Astăzi 12 Iulie 2020, Duminică - Ultima actualizare la 11 Iulie 2020
Abonamente

Internațional 14 Aprilie 2020, ora 01:36

Le Figaro: Cum își IMPUNE China VOINȚA la Organizația Mondială a Sănătății

Marime Font

Războiul rece dintre Statele Unite și China ajunge la noi cote. De data aceasta subiectul disputei îl reprezintă activitatea și prestația Organizației Mondiale a Sănătății în timpul pandemiei. Președintele Trump a amenințat că Statele Unite, principalul cotizant, ar putea să înceteze să mai finanțeze organizația, invocând tendința actualului director OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, de a lua apărarea Chinei, informează rfi.ro

Președintele Trump, dar și senatorii republicani, susțin că OMS a subestimat de la început impactul pandemiei și, mai mult, că ar fi fost ”complice” la ”operațiunea flagrantă de disimulare” a Covid19 de către autoritățile chineze.

Partea americană acuză că, sub presiunea Chinei, OMS nu a declarat starea de urgență la nivel internațional la sfârșitul lunii ianuarie, așa cum s-ar fi impus, și a criticat administrația americană atunci când aceasta a decretat închiderea frontierelor pentru călătorii sosiți din China. Și asta într-un limbaj care îl amintește pe cel al Partidului Comunist chinez. Mai rău, directorul OMS a felicitat în repetate rânduri autoritățile chineze pentru ”transparența” de care au dat dovadă, deși este clar că acestea au mințit, mai întâi negând apariția epidemiei, apoi subevaluând în mod voit numărul morților, ceea ce, dacă situația nu ar fi atât de gravă, ar fi cu adevărat de râs.

Loading...


Antonio Guterres, secretarul general ONU l-a îndemnat pe Donald Trump să nu ”politizeze” pandemia, apreciind că va fi suficient timp, după ce criza se va termina, ”să revenim” asupra acțiunilor principalilor actori. Dar influența pe care China o are în prezent la nivelul ONU, și implicit al OMS, a devenit atât de evidentă, încât foarte mulți, și nu doar din administrația americană, ci și din Europa, consideră că aceasta trebuie denunțată.

China își impune pionii

Profitând de tendința americană a ultimilor ani de retragere din prim planul sistemului internațional, China ocupă locurile rămase vacante. Este ceea ce se întâmplă și în cazul OMS, dar nu numai.

China controlează în prezent, într-o manieră mai mult sau mai puțin directă, și FAO (agenția ONU pentru combaterea foametei în lume) și Comisia pentru dezvoltare industrială și Comisia pentru telecomunicații internaționale. Până de curând China avea și controlul asupra conducerii Interpol. Tot China participă cu mare interes la misiuni de pace ONU în țări ca Sudanul de Sud, își mărește contribuțiile pentru diferite alte organisme internaționale și încearcă să-și pună amprenta pe documentele emise de acestea.

China este pe cale de a prelua puterea totală la ONU”, spune un diplomat francez care și-a petrecut o mare parte a carierei la sediul ONU de la New York.

Obiectivul Chinei este de a impune un nou limbaj al Națiunilor Unite și de a reinterpreta toate documentele care apără drepturile omului, despre care chinezii spun că au rezultat din valorile occidentale pe care noi li le-am impus. Încearcă să construiască o mare coaliție anti-drepturile omului și anti-occidentale”, spune diplomatul

În privința actualului director etiopian al OMS, trebuie spus că legăturile dintre China și Etiopia trebuie privite sub mai multe aspecte. ”China a reușit să creeze un bloc de state africane care îi votează toate inițiativele pe care această țară le propune Națiunilor Unite”, spune Valérie Niquet, autoare a unui studiu pe acest subiect care urmează să apară sub egida Fundației pentru cercetări strategice (FRS).

Ori în acest bloc Etiopia ocupă un loc aparte. China are legături foarte strânse cu această țară și cu actualii săi lideri de orientare marxistă, iar investițiile importante pe care China le-a făcut în ultimii ani în Etiopia au contribuit din plin la creșterea economică anuală de cca 9% a acesti țări.

Pe de altă parte, ținând cont că China este un finanțator constant al Uniunii Statelor Africane (UA), nu ar trebui să ne mire faptul că președintele UA a luat apărarea OMS împotriva atacurilor președintelui Trump.

De asemenea, nu trebuie uitat că alegerea, în 2017, la conducerea OMS, a lui Tedros Adhanom Ghebreyesus, fost membru al unui important partid de orientare comunistă din țara sa, nu a fost posibilă decât cu susținerea Chinei. Pe tot parcursul mandatului său el a evitat constant să facă orice fel de critică la adresa Chinei.

”De la începutul mandatului său, OMS a susținut toate declarațiile Chinei. OMS a răspuns inclusiv solicitării Chinei ca Taiwanului să nu-i fie acordat statutul de observator în OMS. Organizația a încetat practic să-și joace rolul pentru care a fost creată”, spune Valérie Niquet.

Diplomația ”umanitară”

De la începutul pandemiei Beijingul duce o adevărată ofensivă de tip soft power pe plan mondial și își alege țintele cu mare atenție. Când trimite echipamente medicale în Italia, China are în vedere că această țară este cel mai important susținător european al megaproiectului chinez de infrastructură care vizează refacerea celebrului Drum al Mătăsii. Când trimite măști de protecție în Olanda, China nu uită că această țară va decide în iunie a.c. dacă își va deschide sau nu piața pentru tehnologiile 5G de la Huawei. Și așa mai departe.

Dar acțiunile Chinei, țară care exportă în lume acum, să nu uităm, pentru a treia oară un virus apărut pe teritoriul ei (după Sars și virusul gripei aviare), se lovesc în ultima vreme de reacții critice din ce în ce mai energice. Acordarea dreptului Chinei de a numi un reprezentant în Consiliul pentru drepturile omului de la ONU a stârnit o reacție vehementă din partea mai multor ONG-uri. ”Este aberant și imoral ca ONU să permită unui guvern opresiv ca cel al Chinei să joace un rol cheie în selectarea celor responsabili cu normele internaționale privind drepturile omului”, spune Hillel Neuer, director UN Watch. ”E ca și cum ai pune un piroman șef al pompierilor”, adaugă acesta.

Țările europene își ascund din ce în ce mai puțin iritarea în raport cu acțiunile Chinei, mai ales când autoritățile chineze încearcă să rescrie istoria actualei pandemii chiar pe teritoriul Europei. Și există din ce în ce mai multe semne de îngrijorare cu privire la măsura în care țările europene au devenit dependente de echipamentele medicale din China, dar și, în general, din punct de vedere economic. ”Imaginea pe care China vrea să și-o formeze este profund deformată. Nu cred că va reuși să convingă o lume întreagă că modelul său este mai bun decât cel occidental. Chinei i s-a oferit un loc pe care nu-l merită pe scena mondială. S-a spus că, în timp, se va schimba, dar nu e așa. Cei care o conduc nu vor decât să-și păstreze puterea. China nu respectă de fapt nici o regulă”, spune Valérie Niquet, care se arată nedumerită de faptul că China și SUA sunt puse adesea pe același plan: ”Nu America a dus în lume acest virus ci China. Responsabilitățile trebuie foarte clar stabilite. Chiar dacă pentru asta va fi nevoie de decizia unui tribunal internațional”.

Traducere și adaptare după textul din Le Figaro

 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 11 Iulie 2020, ora: 11:29

Față de iunie 2019 prețurile la Fructe au crescut cu aproape 40% la ouă cu 57% iar la energia electrică cu 10%

Față de iunie 2019 prețurile la Fructe au crescut cu aproape 40% la ouă cu 57% iar la energia electrică cu 10%

Biroul Naţional de Statistică informează că în luna iunie 2020 inflaţia anuală (pentru ultimele 12 luni) a constituit 4,25%, inclusiv la: produse alimentare – 8,48%, mărfuri nealimentare 0,30% și servicii prestate populaţiei – 3,53%.

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 11 Iulie 2020, ora: 10:53

Statele Unite ar urma să investească peste 130 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, cea mai mare investiție într-un proiect militar american în Europa pentru anul 2021

Statele Unite ar urma să investească peste 130 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, cea mai mare investiție într-un proiect militar american în Europa pentru anul 2021

Potrivit publicației Stars and Stripes, citată de hotnews.ro, baza de la Câmpia Turzii va deveni un hub pentru operațiunile Forțelor Aeriene SUA în sud-estul Europei.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 11 Iulie 2020, ora: 10:17

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

Un bărbat din Ceadîr-Lunga este cercetat penal de ofițerii Direcției Generale Teritoriale Sud a CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de corupere activă. Acesta ar fi propus unui ofițer de investigații din cadrul Direcției regionale Sud a Poliției de frontieră 100 de...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 11 Iulie 2020, ora: 10:09

Fostă ministră a Justiției, despre rezilierea contractului de concesionare a aeroportului: „Dodon face în fel și chip ca țara să piardă 900 mln USD”

Fostă ministră a Justiției, despre rezilierea contractului de concesionare a aeroportului: „Dodon face în fel și chip ca țara să piardă 900 mln USD”

Urmăriți acțiunile lui Dodon dacă vreți să vedeți cum mai zboară un miliard de dolari din Republica Moldova. Astfel a comentat fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, acțiunile de ieri ale guvernării privind rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 09:01

O familie din România câștigă, în medie, puțin peste 1.000 euro/lună

O familie din România câștigă, în medie, puțin peste 1.000 euro/lună

Veniturile totale medii lunare ale unei gospodării din România, în termeni nominali, au fost de 5.119 lei în primul trimestru al acestui an, din care s-au cheltuit în medie 4.269 de lei, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 08:40

Ungurii tocmai au luat o decizie scandaloasă. Au bătut palma cu rușii într-un domeniu sensibil

Ungurii tocmai au luat o decizie scandaloasă. Au bătut palma cu rușii într-un domeniu sensibil Foto: simbol

Conform unui comunicat, compania energetică controlată de statul ungar MVM Zrt. și Rusatom Service Rt., filială a corporației ruse de stat pentru energie atomică Rosatom, au înființat o firmă mixtă în Ungaria.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 08:30

Republica Moldova primeşte a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană

Republica Moldova primeşte a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană

Comisia Europeană, în numele UE, a aprobat vineri, 10 iulie, debursarea a 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova. Aceasta este cea de-a doua și ultima tranșă din cadrul actualului program de asistență macrofinanciară, prima tranșă în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Iulie 2020, ora: 07:37

Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prinsă de poliţişti în Italia

Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prinsă de poliţişti în Italia

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica va fi adusă în ţară, vineri seară, după ce fusese dată în urmărire de poliţie, potrivit conducerii Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 07:37

Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”

Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”

 Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu, cel care l-a interpretat pe Mihai Eminescu în filmul „Luceafărul”, ar fi fost diagnosticat cu leucemie, iar în aceste clipe se află în stare gravă la Institutul Regional de Oncologie Iași. Potrivit prietenilor și...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 11 Iulie 2020, ora: 07:30

Condamnare la închisoare pe viaţă pentru intenţia de a ataca locaţii turistice din Londra

Condamnare la închisoare pe viaţă pentru intenţia de a ataca locaţii turistice din Londra

 Justiţia britanică a condamnat joi la închisoare pe viaţă un fost şofer al companiei Uber care intenţiona să comită atacuri cu armă de foc şi cuţit în locaţii turistice din Londra, după ce fusese achitat de acuzaţii de terorism, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 Iulie 2020, ora: 07:28

Un francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Indonezia

Un francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Indonezia

Poliţia din capitala indoneziană Jakarta a anunţat vineri arestarea unui bărbat cu cetăţenie franceză suspectat că a abuzat sexual peste 300 de minori, transmite dpa.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 Iulie 2020, ora: 07:08

Coronavirus: O echipă specializată a OMS se îndreaptă spre China pentru a organiza o investigaţie asupra originii virusului

Coronavirus: O echipă specializată a OMS se îndreaptă spre China pentru a organiza o investigaţie asupra originii virusului

 Experţii OMS, specialişti în biologie şi epidemiologie, vor colabora cu oameni de ştiinţă din China pentru a stabili sfera de acţiune şi parcursul investigaţiei, după cum a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, în cadrul unei informări de presă.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 11 Iulie 2020, ora: 07:00

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 11 IULIE 2020. Chiron intră în retrograd! Adevărul iese la iveală

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 11 IULIE 2020. Chiron intră în retrograd! Adevărul iese la iveală

Chiron isi incepe astazi miscarea retrograde si simti ca vrei sa tipi. Tipi de durere? Plangi de furie? Strigi dupa ajutor? Sau toate la un loc? Luna intra in Berbec, iar Berbecul nu stie de gluma. Este timpul sa iti onorezi propriile sentimente si sa actionezi. Pe masura de Luna face cuadratura...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Iulie 2020, ora: 06:50

A patra seară de proteste în Belgrad. Sârbii au rupt gardul din fața Parlamentului

A patra seară de proteste în Belgrad. Sârbii au rupt gardul din fața Parlamentului

Mii de protestatari din Belgrad au rupt gardul din fața clădirii Parlamentului sârbesc și au urcat scările acestuia pentru a aprinde torțe, potrivit Balkan Insight. Aceasta este a patra seară de proteste în capitala Serbiei față de modul în care guvernul a gestionat perioada de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 11 Iulie 2020, ora: 06:48

CINE SUNT GĂGĂUZII / Rătăciți prin istorie

CINE SUNT GĂGĂUZII / Rătăciți prin istorie

Dosarul găgăuzilor se constituie într-unul dintre cele mai interesante şi mai puţin cunoscute episoade ale istoriei moderne ale românilor de pe ambele maluri ale Prutului. 

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Iulie 2020, ora: 00:58

Sfânta Sofia: Grecia condamnă gestul Turciei pe care-l consideră „o provocare a lumii civilizate”

Sfânta Sofia: Grecia condamnă gestul Turciei pe care-l consideră „o provocare a lumii civilizate”

„Grecia condamnă cu tărie” decizia Turciei care deschide calea transformării fostei Hagia Sofia din Istanbul în moschee, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis, vineri seara, potrivit AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 10 Iulie 2020, ora: 20:40 de Alecu Reniță

STATALITATEA DODONISTĂ – CÂT DE REPREZENTATIVĂ ESTE?

În spaţiul public se aruncă mesaje-cheie menite să buimăcească lumea şi să-l avantajeze pe Igor Dodon. Nu ştiu câte din mesajele-cheie sunt lansate din prostie sau la comanda stăpânilor lui Igor Dodon. În ultimele 2-3 luni, „cârtiţele” din...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 10 Iulie 2020, ora: 09:06

necrolog Profirie Skramtai (10.02.1940-07.07.2020)

Profirie Skramtai (10.02.1940-07.07.2020)

Asociația culturală lituaniană Dacia, care leagă și emigranții din Republica Moldova, anunță cu tristețe profundă că la 7 iulie 2020 Profirie Skramtai, cunoscut dirijor moldovean, membru al comunității active, creativ, a murit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Iulie 2020, ora: 09:27

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

 Tinerii din Republica Moldova care doresc să urmeze programe de studii identice cu cele de la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), sub îndrumarea profesorilor din Iaşi, au posibilitatea de a studia la una dintre cele două Extensiuni ale UAIC de la Bălți...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)