Astăzi 9 Aprilie 2020, Joi - Ultima actualizare la 4 Iulie 2020
Abonamente

Moldova 15 Noiembrie 2013, ora 16:39

Leancă: Sunt convins că vom reuşi să parafăm cele două acorduri la Vilnius. Discursurile lui Barroso și Ponta

Marime Font

 

Prim-ministrul Iurie Leancă şi omologul său român Victor Ponta au avut o întrevedere, în dimineaţa zilei de azi, cu Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso la Bruxelles, transmite MOLDPRES cu referire la Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Executivului.

Ulterior, cei trei oficiali au făcut declaraţii de presă.

Preşedintele Comisie Europene, Jose Manuel Barosso:

”Bună ziua Doamnelor şi Domnilor!

Loading...


Am plăcerea să-i salut astăzi la Comisia Europeană pe cei doi Prim-miniştri din România şi Republica Moldova, Victor Ponta şi Iurie Leancă.

Scopul întîlnirii noastre este de a extinde cooperarea şi interacţiunea noastră, atît în plan politic, cît şi în ceea ce priveşte infrastructura, între statele membre ale Uniunii Europene şi vecinii noştri apropiaţ şi partenerii din Est.

Permiteţi-mi să spun, aşa cum am spus în timpul întîlnirii noastre, că ziua de astăzi în opinia mea este o mare premieră. Este prima oară - de cînd îmi pot aminti - că avem o întîlnire între Comisie, guvernul unuia dintre statele noastre membre şi guvernul unui partener şi prieten apropiat care ne aşteptăm să devină asociat din punct de vedere politic şi integrat economic cu Uniunea Europeană.

Aceasta este o premieră, şi aş dori cu această ocazie să adresez cuvinte de mulţumire României, şi personal, Prim-ministrului Ponta. Cred că sprijinul dumneavoastră puternic, nu numai pentru parcursul european al Republicii Moldova, dar, de asemenea, al Parteneriatul Estic este foarte mult apreciat. Aceasta arată că România nu doar beneficiază de integrarea europeană, dar şi aduce o contribuţie importantă în promovarea proiectelor comune europene şi valorilor comune europene. Vă mulţumesc pentru asta.

De asemenea, îi mulţumesc Prim-ministrului Leancă, pentru angajamentul european puternic. Şi cred că, calitatea schimbării de astăzi, doar confirmă cît de bine ne înţelegem unul pe altul în chestiuni cu privire la valorile şi parcursul european al ţării dumneavoastră.

Obiectivele politicilor noastre nu se opresc la graniţele noastre. Acest lucru se referă la problemele strategice ale interconexiunilor energetice, care a constituit principalul obiectiv al întîlnirii noastre. Comisarul Oettinger, de asemenea, a participat la reuniune.

Securitatea energetică şi diversitatea aprovizionării cu energie are cea mai mare importanţă pentru Uniunea Europeană şi vecinii noştri. Fiecare cetăţean european trebuie să aibă acces la energie în condiţii de siguranţă şi la preţuri accesibile. Nici o naţiune europeană nu ar trebui să fie o insulă de energie - izolată de reţelele europene. Şi Republica Moldova, în calitate de membru al Comunităţii Energetice, ar trebui să aibă libertatea de a alege aceleaşi drepturi de acces la piaţa internă a energiei, dacă doreşte.

Este un principiu general, care trebuie menţionat înainte de summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius care va avea loc în două săptămîni. Noi sprijinim vecinii şi prietenii noştri, iar alegera lor liberă şi democratică trebuie respectată. Astăzi am înregistrat un progres semnificativ în identificarea listei de priorităţi în contextul proiectelor de interconexiune energetică şi acţiunile concrete care urmează a fi întreprinse.

Am luat în considerare cîteva decizii şi am identificat, pe termen scurt, două mari priorităţi:

În primul rînd, proiectele cu privire la gazificare vor permite livrarea gazului din România spre Chişinău.

Construcţia gazoductului Iaşi–Ungheni este deja în desfăşurare. Acest proiect reprezintă prima interconexiune directă a Moldovei cu piaţa energetică a UE şi primul pas de a conecta Chişinăul spre piaţa UE de gaze naturale. Aceasta va spori abilitatea Republicii Moldova de a-şi diversifica sursele naturale şi rutele de energie. Aceasta va aduce beneficii domeniului de afaceri şi cetăţenilor.

Această dezvoltare a infrastructurii trebuie, bineînţeles, efectuată în acelaşi ritm cu introducerea în domeniu a reformelor necesare şi măsurilor regulatorii. Acesta va permite întreprinderilor să cumpere gaze naturale din surse diferite şi transporta prin diferite căi. Prin urmare, aplicarea cu succes a acestui proiecte va fi privit ca o referinţă pentru alte proiecte de infrastructură.

În cel de-al doilea rînd, am identificat cele mai importante proiecte în domeniul energiei electrice, instalarea convertoarelor back-to-back pe linia Vulcăneşti-Isaccea, care va permite Moldovei să mărească importul de energie electrică din România de pînă la jumătate din consumul de energie anual al Republicii Moldova.

Ambele proiecte pot să mărească semnificativ securitatea energetică a Moldovei, de stabilizarea aprovizionării sale cu energie şi prin reducerea riscului de creştere a preţurilor.

Am decis astăzi că, Comisia va continua să ofere atît sprijin politic, cît şi financiar. UE a oferit deja 7 milioane de euro pentru proiectul de interconexiune a sistemului de gaze Iaşi-Ungheni, care, în prezent, se află în construcţie. De asemenea, noi finanţăm şi studiul de fezabilitate pentru conectarea Republicii Moldova şi a Ucrainei la sistemul de energie electrică ENTSO-E.

Vom continua să extindem sprijinul nostru pentru toate părţile implicate în aceste proiecte. Am discutat, de asemenea, crearea a unor mecanisme prin care Republica Moldova să poată împrumuta bani şi de la alte instituţii financiare internaţionale, nu doar de la Banca Europeană de Investiţii, dar şi BERD şi Banca Mondială.

Dintr-o perspectivă mai largă, am cerut, de asemenea, atît României, cît şi Republicii Moldova să se implice în mod activ în activitatea Uniunii Europene pentru ca pe viitor să se aprovizioneze şi cu gaze din Europa de Sud-Est.

Toate acestea arată importanţa cooperării noastre. Iar Comisia este puternic angajată să asigure ca toate ţările vecine care doresc să fie conectate la sistemul energetic european, să primească această şansă. Cooperarea strînsă demonstrată de România şi Republica Moldova în acest domeniu este un pas foarte pozitiv pentru viitor. În cadrul Comisiei, vom continua să stăm în spatele prietenilor noştri.

Sînt extrem de încîntat să anunţ astăzi că, după eforturi considerabile realizate de către autorităţile Republicii Moldova din ultimii trei ani, raportul Comisiei privind liberalizarea regimului de vize pe care îl publicăm în această dimineaţă conchide că Moldova îndeplineşte toate obiectivele de referinţă stabilite.

Imediat după Summit-ul Parteneriatului Estic, Comisia Europeană va prezenta o propunere legislativă pentru a ridica obligativitatea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova care deţin paşaport biometric. Aceasta este o veste foarte bună pentru cetăţeni şi un element foarte concret către o asociere politică mai apropiată şi integrare economică cu Uniunea Europeană, deoarece vorbim aici despre interacţiunea dintre oameni. Noi facem ca parcursul european să devină realitate”.

Prim-ministrul României, Victor Ponta:

”Domnule preşedinte, vă cer permisiunea să mă exprim în limba română. Bună dimineaţa! Aş dori să mulţumesc preşedintelui Barroso pentru această premieră, într-adevăr, întîlnirea cu primul-ministrul Moldovei şi cu mine, prim-ministrul unei ţări membre a Uniunii Europene. Este un mesaj foarte puternic pentru importanţa Parteneriatului Estic şi este un semn de viziune. Într-adevăr, Moldova, ca şi toate celelalte ţări care fac parte din Parteneriatul Estic, poate fi sprijinită de ţări deja membre, pentru a-şi face un parcurs mai rapid şi mai eficient al integrării europene. Vreau să spun că sînt onorat astăzi să particip la această întîlnire alături de primul-ministrul Moldovei, domnul Leancă, o personalitate politică proeuropeană şi care şi-a angajat Guvernul, în mod clar şi hotărît, pe calea integrării europene. Din acest motiv, România consideră ca o datorie a noastră, de a se implica în prima linie a asistenţei pentru o mai bună integrare a Moldovei în parcursul european şi am lucrat împreună, împreună cu Comisia Europeană, comisarul Oettinger, cele două guverne, cu alţi reprezentanţi ai Comisiei Europene, pentru a identifica, şi avem identificate, în acest moment, proiectele concrete atît de infrastructură energetică, cît şi de infrastructură de transporturi, care sînt dezvoltate în această perioadă şi pot fi dezvoltate în perioada următoare. Modul de finanţare, modul de implementare sînt în acest moment în lucru şi România, Moldova şi Comisia Europeană vor identifica şi vor prezenta toate resursele şi toate procedurile necesare pentru ca aceste proiecte esenţiale pentru Moldova şi pentru Uniunea Europeană să poată fi realizate.

Vreau să afirm încă o dată hotărîrea Guvernului României de a folosi toate resursele posibile din bugetul naţional, din fondurile structurale şi de coeziune, prin accesarea altor programe europene, pentru a dezvolta aceste proiecte energetice şi de infrastructură de transporturi, să spun că în baza acestei întîlniri la cel mai înalt nivel, toate structurile guvernamentale continuă să lucreze şi probabil, la începutul anului viitor vom avea o nouă reuniune pentru a identifica stadiul proiectelor prioritare.

Vreau să afirm încă o dată suportul total, necondiţionat şi special pe care România îl acordă şi la Vilnius şi în toate procedurile ulterioare parcursului pro european al Republicii Moldova, să spun că mă bucur extrem de mult de anunţul făcut de preşedintele Barroso referitor la procedura de ridicarea vizelor pentru cetăţenii din Moldova. Ştiu cît de important a fost pentru cetăţenii români, atunci cînd au primit această veste şi mă bucur foarte mult că iată, se dă această informaţie importantă. Şi, de asemenea, aş vrea să mulţumesc, în final, preşedintelui Barroso, pentru modul extrem de tranşant, extrem de european şi de corect, în care în urmă cu cîteva zile, a prezentat situaţia la nivel european, apropo de Spaţiul Schengen, de migraţia forţei de muncă, de modul în care Europa are o viziune comună şi se află uneori sub pericolul extremismului sau al naţionalismului. Vreau să spun, încă o dată că, din partea Guvernului României, şi sprijinul pentru Moldova şi pentru proiectele europene care privesc Moldova este total, şi această întîlnire ne va ajuta foarte mult, pentru a debloca şi a identifica noi resurse pentru implementarea proiectelor concrete”.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă:

”Domnule preşedinte, şi eu voi vorbi în limba română pentru că şi aceasta este o limbă oficială a Uniunii Europene.

Stimate domnule preşedinte, stimate domnule prim-ministru, vreau şi eu să mulţumesc pentru această extraordinară posibilitate de a ne vedea aici, la Bruxelles, şi a discuta, iată, acum două săptămîni înainte de summitul de la Vilnius, mai multe subiecte care se află pe agenda europeană a Republicii Moldova şi, în mod special, să discutăm mecanismele, instrumentele de a ne ajuta să continuăm acest proces de integrare europeană, care înseamnă nimic altceva decît un proces firesc de modernizare a Republicii Moldova, de creare a acestor instituţii funcţionale care servesc, în primul rînd, interesele cetăţenilor.

Astăzi am avut, într-adevăr, discuţii foarte utile, foarte importante şi foarte pragmatice, discutînd cum ne vom continua acest parcurs european, cum vom realiza integrarea economică, asocierea politică şi, bineînţeles, ne interesează cum să anvizajăm şi un proces de trecere de la asociere politică la integrare politică. Dar asta, sigur că după ce vom îndeplini anumite condiţii. Să încep cu proiectele de interconexiune.

În primul rînd, vreau să mulţumesc Comisiei Europene, domnului preşedinte Barroso, comisarului Oettinger, pentru faptul că împreună cu colegii de la Bucureşti, sub îndrumarea primului ministru Ponta, am stabilit deja o foarte bună trilaterală. În urma acestei discuţii trilaterale am reuşit, aşa după cum spuneau şi colegii, să identificăm proiectele, un lucru foarte şi foarte important, fiindcă am avut prea multe discuţii poate şi nu tot timpul foarte bine structurate, cum ar trebui să realizăm acest obiectiv extrem de important pentru Republica Moldova. Momentul cînd am stabilit priorităţile şi discuţiile de azi au arătat cu multă pregnanţă că sîntem pe calea corectă, va fi mult mai simplu să atingem acest obiectiv de realizare a unui sistem energetic al Republicii Moldova mult mai sigur, mult mai puţin vulnerabil la tot felul de oscilaţii în regiune.

Faptul că am reuşit în ziua de 27 august a acestui an, în ziua cînd sărbătorim şi independenţa Republicii Moldova, împreună cu primul ministru Ponta şi cu comisarul Oettinger, să lansăm construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, vorbeşte despre faptul că sîntem pe calea cea bună. Mă bucur să constat că lucrările pe acest gazoduct se derulează aşa după cum ne-am planificat şi sînt convins că, în primul trimestru al anului 2014, vom reuşi să finalizăm gazoductul Iaşi-Ungheni. Sînt convins încă o dată că împreună cu alte elemente al acestui proiect, vom reuşi să diversificăm rutele de aprovizionare cu resurse energetice, în mod special ne referim la gaze, a Republicii Moldova. Bineînţeles, am discutat şi despre interconexiunea în domeniul energiei electrice şi am constatat care sînt paşii următori, astfel încît sînt convins că în săptămînile şi în lunile următoare am putea trece de la discuţii la studii de fezabilitate şi, după aia, să implementăm aceste proiecte la fel de importante pentru Republica Moldova.

Am mai trecut în revistă şi proiectele de interconexiune la nivel de transport. Cunoaşteţi că mai sînt încă răni, dacă doriţi, care nu au fost vindecate, mă refer la podurile care au fost distruse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Şi iată că acum dorim împreună cu colegii, prietenii de la Bucureşti şi colegii şi prietenii de la Bruxelles, să relansăm procesul de reconstrucţie a acestor poduri, cele ce vor fi liante fireşti pentru legăturile economice, comerciale, dar şi pentru cele culturale şi interumane. Am spus că sîntem în preajma summitului de la Vilnius, o etapă extrem de importantă pentru Republica Moldova, pentru parcursul ei european.

Sînt convins că vom reuşi, aşa după cum am planificat, să parafăm cele două acorduri la Vilnius şi, după aceea, prin reforme accelerate în Republica Moldova, prin demonstrarea faptului că sîntem foarte serioşi în reforma justiţiei, în reforma Procuraturii, în lupta împotriva corupţiei, să ne pregătim pentru semnarea acestor două acorduri foarte importante. Vreau să mulţumesc din tot sufletul preşedintelui Barroso, colegilor care au ştiut să se mobilizeze şi au găsit resursele necesare şi să ne permită ca la Vilnius să parafăm fiecare pagină din acest acord de liber schimb, un document foarte şi foarte voluminos. Şi sigur că anunţul făcut astăzi de domnul preşedinte Barroso cred că va face fericit pe fiecare cetăţean al Republicii Moldova. Declaraţia pe care aţi făcut-o dumneavoastră, domnule preşedinte, că Republica Moldova a întrunit condiţiile privind liberalizarea regimului de vize, este o veste pe care o aşteaptă societatea din Republica Moldova. Vreau să vă mulţumesc nu doar pentru această declaraţie, ci vreau să vă mulţumesc foarte mult dumneavoastră, colegilor de la DG Home, din alte departamente, pentru lucrul extraordinar de benefic, pe care l-am avut noi în parcurgerea acestei etape foarte importante, care a însemnat în primul şi în primul rînd, reforme instituţionale în Republica Moldova. Vă mulţumesc foarte mult şi iată că merg acasă cu un sentiment mare de bucurie. Încă o dată, vă mulţumesc!”. 

Sursa: Moldpres

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Sănătate 9 Aprilie 2020, ora: 07:37

Izolarea poate avea efecte psihologice foarte mari, cele mai predispuse la acest lucru fiind persoanele care locuiesc singure.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Aprilie 2020, ora: 06:59

Renato Usatîi pretinde că Igor Dodon ar fi obținut CETĂȚENIA ALTUI STAT și și-a făcut de urgență PAȘAPORT în iunie 2019

Renato Usatîi pretinde că Igor Dodon ar fi obținut CETĂȚENIA ALTUI STAT și și-a făcut de urgență PAȘAPORT în iunie 2019

Igor Dodon ar avea și cetățenia altui stat, cu toate că declară că este doar cetăţean al R. Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Aprilie 2020, ora: 06:54

Eugen Mamot, Maestrul Emerit în Arte s-a infectat cu coronavirus în SPITALUL unde era internat. Se află în stare GRAVĂ

Eugen Mamot, Maestrul Emerit în Arte s-a infectat cu coronavirus în SPITALUL unde era internat. Se află în stare GRAVĂ

Maestrul în Arte și compozitorul Eugen Mamot, distins cu titlul de Artist al Poporului, a fost infectat cu coronavirus în spitalul în care era internat de mai multe săptămâni din cauza unor intervenții chirurgicale la picior. Anunțul a fost făcut pe facebook de...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 9 Aprilie 2020, ora: 04:48

Comunista Oxana Domenti a fost în același Ambasador la ONU și Elveția dar și consilier în cadrul OMS / DOCUMENT

Comunista Oxana Domenti a fost în același Ambasador la ONU și Elveția dar și consilier în cadrul OMS / DOCUMENT

Oxana Domenti, cumătra lui Dodon și prietena Prim-ministrului Ion Chicu deține concomitent, încălcând toate normele protocolare de ordin legal și diplomatic doua funcții de reprezentare: cea de Ambasador al Republicii Moldova la ONU și în Elveția și cealaltă este de...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 9 Aprilie 2020, ora: 04:17

Horoscop 9 aprilie. O zodie va fi foarte influențabilă azi! Banii şi amorul nu prea pot conviețui

Horoscop 9 aprilie. O zodie va fi foarte influențabilă azi! Banii şi amorul nu prea pot conviețui

Horoscop 9 aprilie. O zodie se lasă influențată de relațiile sentimentale. Astrologul Radu Ștefănescu îi recomandă acesteia să fie mai prudentă, pentru că doar așa banii şi amorul pot convieţui.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 9 Aprilie 2020, ora: 01:59 de Mihai Taşcă

Călăii bunelului - idolii nepotului. Bunelul lui Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic / DOC

Călăii bunelului - idolii nepotului. Bunelul lui Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic / DOC Din editia print / Foto: ARHIVA TIMPUL

Bunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Aprilie 2020, ora: 00:01

Ciorbă GLAMOUR la spitalul Toma Ciorbă / FĂRĂ COMENTARII

Ciorbă GLAMOUR la spitalul Toma Ciorbă / FĂRĂ COMENTARII

„Cat se cheltuie acolo pentru o zi de internare? 7000 lei? Glamurneniko. (Am sters numele pentru ca odata am postat o picuratoare improvizata dintr-o butylka legata cu bint dintr-un spital pentru copii si in 5 min a tabarat conducerea spitalului peste fata ceea si au terorizat-o cat a stat...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 9 Aprilie 2020, ora: 00:01

Rusia: Doctoriţa care l-a sfidat pe Putin şi a dat alarma despre coronavirus, arestată şi amendată. „Am leşinat şi m-am trezit în închisoare“

Rusia: Doctoriţa care l-a sfidat pe Putin şi a dat alarma despre coronavirus, arestată şi amendată. „Am leşinat şi m-am trezit în închisoare“

Anastasia Vasilieva, doctoriţa care a adunat în jurul ei 2.000 de colegi şi a dat alerta în Rusia în legătură cu epidemia covid-19, a devenit noua ţintă a regimului Putin. Femeia de 36 de ani a fost convocată deja la Comitetul de anchetă, arestată, interogată şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 20:36

Dodon&Chicu au înțeles că au omorât agricultură și anunță că producătorii vor putea să-și vânda marfa ÎN STRADĂ

Dodon&Chicu au înțeles că au omorât agricultură și anunță că producătorii vor putea să-și vânda marfa ÎN STRADĂ Foto: simbol

Micii producători locali își vor putea vinde produsele în stradă, în locurile autorizate din mun. Chișinău și Bălți. O decizie în acest sens a fost luată în cadrul ședinței de astăzi a Comisiei Situații Excepționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 20:19

Galina Dodon câștigă 33 de mii de lei lunar fiind angajată la Exclusiv Media (firmă care a primit milioane din Bahamas)

Galina Dodon câștigă 33 de mii de lei lunar fiind angajată la Exclusiv Media (firmă care a primit milioane din Bahamas)

Conform declarații de avere, Igor Dodon, declară un salariu de peste 226.700 de lei, adică peste 18.800 de lei pe lună, iar soția sa, Galina Dodon, angajată la „Exclusiv Media”, SRL, a câștigat anul trecut aproape 396 de mii de lei, ceea ce ar însemna circa 33 de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 20:15

Care-i DIFERENȚA dintre coronavirus, Covid-19 și SARS-CoV-2?

Care-i DIFERENȚA dintre coronavirus, Covid-19 și SARS-CoV-2?

Lumea e afectată de pandemie, dar ne ferim de boală, de virusul care o provoacă sau de familia din care face parte? 

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 8 Aprilie 2020, ora: 19:53

VEȘTI BUNE din Italia - A scăzut numărul persoanelor internate. Alte 2.000 s-au vindecat, un record

VEȘTI BUNE din Italia - A scăzut numărul persoanelor internate. Alte 2.000 s-au vindecat, un record

Datele oferite miercuri de oficialităţile italiene confirmă aspecte pozitive: a scăzut numărul bolnavilor internaţi, inclusiv cei de la Terapie Intensivă pentru a cincea zi consecutiv, a crescut numărul celor vindecaţi dar şi al noilor cazuri anunţate în raport cu numărul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 8 Aprilie 2020, ora: 19:27

Căușeni - 19 cazuri de coronavirus / Medicii spun că au doar patru aparate de ventilare mecanică și echipamente de protecție inadecvate

Căușeni - 19 cazuri de coronavirus / Medicii spun că au doar patru aparate de ventilare mecanică și echipamente de protecție inadecvate

Spitalele din ţară au nevoie urgentă de ventilatoare, măşti cu filtru şi alte echipamente medicale pentru a lupta cu pandemia de coronavirus. La Spitalul Raional din Căuşeni sunt internaţi 19 pacienţi cu COVID-19. Medicii spun că dacă numărul de cazuri va creşte, situaţia va fi...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 8 Aprilie 2020, ora: 18:47

DISPERAT după PR / Dodon la 17:30 a REPETAT FIX ce-a zis Chicu la 16:00 (VIDEO)

DISPERAT după PR / Dodon la 17:30 a REPETAT FIX ce-a zis Chicu la 16:00 (VIDEO)

Unica diferență notabilă este pauză dintre propoziții pe care o face Dodon, încercând într-un mod penibil să creeze suspans. Această „eroare” se poate explica prin disperarea lui Dodon de a apărea în public, caz în care este neclar ce rol are...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 18:37

Uși sudate la un bloc din Chișinău pentru a opri virusul: Ce facem în caz de cutremur?

Uși sudate la un bloc din Chișinău pentru a opri virusul: Ce facem în caz de cutremur?

Două dintre cele trei uși ale blocului de tip cămin din strada Vasile Cheltuială, 9/2 din Chișinău au fost sudate, fiind instituit regim de carantină pentru un termen de 14 zile, având în vedere că două persoane au fost infectate cu virusul COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Chișinău 8 Aprilie 2020, ora: 18:26

Scandal pe șantierul ilegal de pe strada Nicolae Costin 44/1. Un medic, agresat de reprezentantul companiei de construcții (FOTO)

Scandal pe șantierul ilegal de pe strada Nicolae Costin 44/1. Un medic, agresat de reprezentantul companiei de construcții (FOTO)

Debandada construcției ilegale de pe strada Nicolae Costin, 44/1 a continuat și astăzi. După mai multe încercări eșuate, Primăria Chișinău a început astăzi lucrările de demolare, iar reprezentantul companiei de construcții s-a dat în spectacol și a solicitat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 17:44

Dodon nu se poate opri din mințit / Sistemul medical din Moldova NU ARE 50 mii de cadre așa cum afirmă „șeful” statului

Dodon nu se poate opri din mințit / Sistemul medical din Moldova NU ARE 50 mii de cadre așa cum afirmă „șeful” statului

„Țin să informez șeful statului (poate cei din jur nu au curajul) că sistemul de sănătate nu dispune de cei 50 mii personal medical pe care Dumnealui a anunțat că îi aruncă în luptă cu coronavirusul”, opinează ex-ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 17:38

LIVE VIDEO / +118 cazuri NOI (1174 de cazuri în total) / Declarații de ULTIMĂ ORĂ despre răspândirea coronavirusului în Republica Moldova

LIVE VIDEO / +118 cazuri NOI (1174 de cazuri în total) / Declarații de ULTIMĂ ORĂ despre răspândirea coronavirusului în Republica Moldova

2 sunt de import și 116 sunt cu transmitere locală. Ministra Sănătății nu a anunțat câte teste au fost efectuate astăzi.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 8 Aprilie 2020, ora: 17:22

Ţările care au învins COVID-19, dar trebuie să facă asta din nou. Care este motivul pentru care după ce „au netezit” curba, aceasta a început să urce iar

Ţările care au învins COVID-19, dar trebuie să facă asta din nou. Care este motivul pentru care după ce „au netezit” curba, aceasta a început să urce iar

Singapore, Hong Kong, Coreea de Sud şi Taiwan au reuşit să „netezească” acea curbă prezentă în toate ilustraţiile care vorbesc despre modul în care izolarea socială poate învinge COVID-10. Apoi călători din Statele Unite şi Europa au început din nou...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 8 Aprilie 2020, ora: 16:44

Decizie de ULTIMĂ ORĂ / Traficul internațional este RELUAT prin două puncte de trecere a frontierei

Decizie de ULTIMĂ ORĂ / Traficul internațional este RELUAT prin două puncte de trecere a frontierei

Începând de vineri, 10 aprilie, traficul rutier internațional de pasageri și de mărfuri este RELUAT prin două puncte de trecere a frontierei dintre R. Moldova și Ucraina.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 16:42

Ministrul sănătăţii din Israel considera coronavirusul o „pedeapsa divină” pentru homosexualitate. Acum, are şi el COVID-19

Ministrul sănătăţii din Israel considera coronavirusul o „pedeapsa divină” pentru homosexualitate. Acum, are şi el COVID-19

Yaakov Litzman, ministrul sănătăţii din Israel, a fost testat pozitiv pentru COVID-19 după ce luna trecută a spus că virusul este o „pedeapsa divină” pentru homosexualitate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 16:35

BREAKING NEWS / Vaccin împotriva COVID-19, la Timișoara. Decizia OMS, anunțată de Virgil Păunescu

BREAKING NEWS / Vaccin împotriva COVID-19, la Timișoara. Decizia OMS, anunțată de Virgil Păunescu

”Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recunoaște centrul OncoGen, Timișoara, ca fiind singurul din România care are în testare un vaccin împotriva Covid-19.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 16:31

BREAKING NEWS / TREI noi decese din cauza la COVID-19, în total 27 de oameni au murit

BREAKING NEWS / TREI noi decese din cauza la COVID-19, în total 27 de oameni au murit

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției sociale a confirmat încă trei decese din cauza COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 8 Aprilie 2020, ora: 13:13

Cum faci cea mai bună PASCĂ FĂRĂ ALUAT. Ingredientul secret pe care puţine gospodine îl ştiu

Cum faci cea mai bună PASCĂ FĂRĂ ALUAT. Ingredientul secret pe care puţine gospodine îl ştiu

Pasca se face în Joia Mare. Este pâinea cea mai aleasă a anului. Pe vremuri, în bucătăriile sărmanilor, unde nu era brânză, se folosea o mână de mălai mărunţel, fiert în lapte dulce. Cea mai răspândită formă pentru pască este cea rotundă, pentru că se crede că scutecele cu...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 8 Aprilie 2020, ora: 13:10 de Irina Nechit

INTERVIU cu Lică Sainciuc: „Stăm acasă. Bine că avem grădină”

INTERVIU cu Lică Sainciuc: „Stăm acasă. Bine că avem grădină”

– Stimate Lică Sainciuc, ca grafician, ce credeți despre forma coronavirusului? Această „coroană” vă bântuie vizual? 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)