Astăzi 22 August 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 11:58
Abonamente

Ultima oră 26 Februarie 2015, ora 13:01

Leancă va fonda un nou partid pro-european și-l acuză pe Filat: ”Am fost victima unei lovituri pe la spate”

Marime Font

Fostul premier Iurie Leancă a anunţat astăzi ieşirea din PLDM. Acesta organizat la 12.30 o conferinţă de presă. 

Vă prezentăm mai jos textul integral al adresării publice: 

Stimaţi concetăţeni,


Aşa cum am anunţat, astăzi vin cu o declaraţie privind modul în care voi activa în politică mai departe. Am decis să o fac sub forma unei adresări publice pentru că dumneavoastră, cetăţenii Republicii Moldova, sunteţi cei care m-aţi votat şi m-aţi învestit cu încredere - şi cu dumneavoastră voi merge înainte, aşa cum m-am angajat înaintea scrutinului din 30 noiembrie.

Şi pentru că cetăţenii sunt în drept şi trebuie să ştie ce s-a întâmplat cu votul lor, cred că este momentul să spunem lucrurile aşa cum sunt şi să nu le permitem unora să-şi justifice actul de trădare al electoratului pro-european.

Săptămâna trecută, miercuri, am asistat cu toţii la un moment de cotitură în evoluţia partidelor democratice şi pro-europene - un moment care, mai târziu, ar putea conduce chiar la reconfigurarea scenei politice, dar şi a priorităţilor pe care le au unele partide, inclusiv în ceea ce priveşte viitorul tarii noastre.

De facto, am asistat la oficializarea unui parteneriat politic între PLDM, PD şi PCRM. Şi nu vorbim de un simplu vot, ci de înţelegerile şi jocurile de culise făcute înaintea acestuia. Este o abordare ce ne arată că cele trei partide ar putea avea un plan netransparent legat de viitorul Republicii Moldova.

Iar astăzi, după ce am văzut cum au evoluat de facto lucrurile, putem spune ca PLDM şi PD au făcut o înţelegere premeditată cu PCRM, că nu au dorit de la bun început o alianţă pro-europeana, optând pentru una de interese, comodă, cu un guvern care să execute toate comenzile politice primite.

După cum am mai spus, rămân convins că au existat soluţii pentru crearea unei majorităţi stabile pro-europene - bunăoară, atunci când am fost vizitaţi de partenerii noştri europeni, care au fost lăsaţi să creadă că la Chişinău s-a ajuns la un angajament responsabil… Însă, din contra, după plecarea lor, am urmărit cu toţii demararea în forţă a procesului de formare a coaliţiei cu PCRM, nu cu PL. Toate cele trei partide poartă, într-o măsură mai mică sau mai mare, vina pentru situaţia în care ne aflăm astăzi, dar asta deja e istorie.

Prezentul însă ne pune în faţa unei situaţii absolut ridicole, în care PLDM şi PD neagă alianţa cu comuniştii, dar în acelaşi timp o confirmă. O neaga cu ipocrizie în declaraţii, o confirma însă prin acţiuni, inclusiv prin eliminarea, la indicaţia lui Vladimir Voronin, a unor oameni din guvern.
Stimaţi prieteni,

Ca om care, în calitate de prim-ministru desemnat, a iniţiat şi a participat la mai mute runde de consultări, vreau ca opinia publica să ştie că situaţia la care s-a ajuns astăzi a fost, totuşi, una pregătita din timp. Este adevărat că - deşi am avut senzația pe parcursul consultărilor că nu se doreşte formarea unei alianţe majoritare pro-europene şi că procesul de negociere se mimează - am crezut ca este doar o impresie şi că lucrurile se vor clarifica. Aşa şi s-a întâmplat, de fapt.

Miza finală nu a fost doar ca eu, care bănuiesc că eram incomod pentru cineva, să nu rămân premier. Miza finală a fost o alianţă de interese cu PCRM - un partener comod pentru cei care nu doresc o veritabilă reformare a justiţiei şi o luptă eficientă cu corupţia; cei care vor să îngroape adevărul despre jaful de la BEM, să controleze politic instituţiile statului, iar Republica Moldova să evolueze în direcţia ce serveşte intereselor pe care le au ei, nu cetăţenii.

Nu aceasta, însă, le-au promis cetăţenilor Vlad Filat, Liliana Palihovici, Valeriu Streleţ, Maia Sandu, EU şi mulţi alţi colegi din PLDM, atunci când mergeam în teritoriu, în campania electorală. Dimpotrivă, ne-am angajat în modul cel mai categoric să nu facem înţelegeri sau alianţe cu comuniştii şi le-am cerut oamenilor să voteze formaţiunile pro-europene pentru a crea, împreună, o alianţă a partidelor democratice. Le spuneam că avem nevoie de votul lor pentru ca PCRM şi Voronin să NU mai revină niciodată, sub nici o forma la putere. Le-am spus categoric că ne vom alia cu PD şi PL. Şi le-am cerut să mai dea o şansă partidelor europene, că nu-i vom dezamăgi.

Oamenii ne-au crezut şi ne-au votat inclusiv pentru acest angajament - căci electoratul PLDM este unul anticomunist şi pro-european prin definiţie. Un electorat care nu a uitat ce s-a întâmplat pe 7 aprilie 2009 şi care nu acceptă ideea că unii s-au folosit atunci de ei pentru a ajunge la putere. Un electorat faţă de care, în definitiv, ne-am angajat să mergem înainte, nu înapoi. Acum, mă întreb: dacă în campanie le-am fi vorbit oamenilor despre un guvern minoritar, creat în cârdăşie cu comuniştii, oare ei ne-ar fi votat?

Cred că răspunsul este evident. Oamenii nu au votat PLDM pentru ca acest partid să se arunce în braţele lui Voronin şi să depindă de comunişti în tot ceea ce face, pentru ca Voronin să decidă care ministru din partidul nostru să fie în guvern şi care nu. Noi nu le-am promis oamenilor o guvernare dependenta de PCRM - un partid-cameleon care a fost pro-european, apoi antieuropean, acum iarăşi este pro-european şi cine ştie ce mai urmează.
Realizarea unei alianţe a partidelor proeuropene a depins, înainte de toate, de PLDM. Eram partidul democratic cu cele mai multe mandate, iar daca noi am fi insistat pe continuarea negocierilor cu liberalii, astăzi cred că am fi avut această majoritate pro-europeană funcţională. Am avut discuţii interne pe aceasta temă, însă ni se spunea mereu că PD va declanşa alegeri anticipate, dacă mergem cu liberalii. Evident că nici PD, nici PL şi nici PLDM nu puteau şi nu aveau interesul să ajungem la anticipate - acesta a fost doar un argument al regizorilor teatrului politic la care am asistat timp de peste două luni, o sperietoare pentru a se justifica în faţa cetăţenilor.

Stimaţi concetăţeni,

Apărătorii acestei construcţii politice cu PCRM, lipsită de orice perspectivă, au încercat deja de câteva ori să spună ca eu mi-am dorit un guvern minoritar iniţial, dacă aş fi fost votat premier, şi nu mi-am mai dorit acest lucru când am văzut că nu voi fi prim-ministru. Acesta este un neadevăr - eu nu am acceptat niciodată un guvern minoritar şi nu aș fi fost premierul unui guvern minoritar. Atunci când am acceptat desemnarea, am făcut-o în ideea că - până la vot sau imediat după - vom face alianţă cu PL şi vom avea un guvern cu sprijinul majoritar al partidelor pro-europene.

Dovadă că a fost aşa este şi iniţiativa mea de a-mi prezenta demisia în cazul în care, timp de maximum trei luni după votarea guvernului, PL nu ar fi cooptat la guvernare. Mi-am luat acest angajament şi în faţa partenerilor europeni, lucru confirmat public şi de reprezentanţii celor două partide. Care ar fi fost sensul să fac un asemenea angajament, dacă aş fi fost dispus să conduc un guvern minoritar?! Nici unul! Sunt simple tertipuri prin care încearcă să se justifice cei care le-au furat oamenilor votul pro-european!

O alta minciună, pe care ei o induc, este că eu aş fi cerut votul PCRM. O spun public, deşi am mai spus-o, nu am cerut votul comuniştilor! Nu m-am bazat pe el nici o clipă - eu m-am bazat pe cele trei partide pro-europene.

Înaintea zilei votării am avut o întâlnire cu deputaţii PCRM, ca premier desemnat, aşa cum se procedează. Am discutat despre programul de guvernare, dar nu despre vot. Mi-a fost clar de la început că decizia lor de a nu vota era deja luată, iar unii dintre deputaţii comunişti mi-au şi transmis anterior că această decizie este coordonată inclusiv cu unii colegi din PLDM - ceea ce nu pot să spun că m-a mirat, dar nici nu m-a descurajat. Eu am spus foarte clar şi în discursul rostit în Parlament, înaintea votului - că mizez pe voturile PLDM, PD, PL, iar opoziţia să decidă cum vrea să voteze.

Am acceptat să-l votez împreună cu colegii mei pe Andrian Candu în fruntea Parlamentului, din două motive - unul politic şi unul personal. Cel politic era că, la partid, conveniserăm că după votarea spicherului vor fi reluate negocierile cu PL. Din păcate, nu a fost să fie aşa. Motivul personal pentru care l-am votat este acela că dl Candu e un om cu multe calităţi, cu care am lucrat foarte bine şi care cred că este potrivit pentru funcţia pe care o ocupă.

De fapt, desemnarea mea a avut doar rolul de a fi creată aparenţa respectării angajamentelor faţă de electoratul PLDM şi faţă de partenerii externi. Mai corect era să nu fiu desemnat, dar să se facă alianţă cu PL - eu eram dispus să accept şi asta, dacă mi s-ar fi propus.
Am susţinut, la partid, şi candidatura lui Chiril Gaburici la funcţia de prim-ministru - decizie pe care, astăzi, unii încearcă să o prezinte drept un comportament „straniu”. Nici vorba, am avut un comportament chiar foarte clar - am dorit să dau semnalul că nu insist ca eu să fiu premier, că accept ca altcineva să fie desemnat de partidul din care fac parte, chiar dacă am fost victima unei lovituri pe la spate. Dar am anunţat ca în Parlament voi susţine acest candidat doar dacă va exista majoritatea parlamentară PLDM-PD-PL, că nu îmi voi da votul pentru combinaţiile subterane făcute cu comuniştii.

Mi-am respectat această decizie şi nu am votat, nu am acceptat să particip la umilirea celor care au ales PLDM şi au avut încredere în noi.

Stimaţi prieteni,

Pentru că îmi doresc ca dumneavoastră să-mi fiţi parteneri în ceea ce voi face mai departe, vreau să am o abordare cât mai deschisa şi corectă în ceea ce vă spun astăzi. Eu nu am pretenţia că sunt sfânt, iar ceilalţi sunt răi.
Am făcut şi eu greşeli, am defectele mele - ca orice om, poate am fost uneori mai credul, poate au existat momente de slăbiciune. Provin şi eu din această clasa politică atât de criticată, dar încerc să învăţ din greşeli, încerc să găsesc calea prin care să fie micşorată prăpastia ce există între cetăţeni şi politicieni.

Nu am pretenția să fiu eroul de care are nevoie Moldova acum, dar îmi pot asuma responsabilitatea de a accelera dezvoltarea ei și de a bloca tentativele de deturnare a parcursului european și democratic al ţării.

Sunt conștient de faptul că în politica de la noi este nevoie de sânge proaspăt. Este nevoie de tineri care să se dezvolte în spirit cu adevarat european, care să fie lăsați să aducă energie şi creativitate în politică, și să nu fie inhibați de seniori încă de la primii lor pași în politică, de teamă să nu le ia locul.

În PLDM există tineri de o calitate extraordinară, cu mulți dintre ei am lucrat și sper să mai lucrez, însă, din motive uşor de dedus, lor nu li s-a dat şansa de a avea un rol determinant în viața partidului. Îmi asum și eu partea mea de vină pentru acest lucru, pentru că m-am ocupat mai mult de Guvern în acești ani și nu mi-am asumat un rol politic mai activ în partid. Însă munca de la guvern, cu siguranță, a adus dividente politice importante partidului.

Și pentru că am spus că voi fi deschis, aș vrea sa lămurim, atât cât se poate acum, subiectul legat de relația mea cu liderul PLDM. Înainte de toate, vreau să știți că am avut, cu Vlad Filat, o relație de colegialitate şi de prietenie chiar, în perioada în care eu am activat ca ministru de Externe. O relație constructivă ce a adus beneficii guvernării din care am facut parte amândoi.

Relația noastră a început să se deterioreze dupa ce am preluat funcția de premier, iar motivele ar putea fi mai multe, inclusiv o diferență de viziune legată de modul în care trebuie să activeze instituțiile statului. Nu am vorbit niciodată public despre aceasta, considerând că ține de viața internă de partid, şi nu voi intra nici acum în prea multe detalii. O voi face doar dacă voi fi nevoit să combat eventuale campanii de denigrare la adresa mea.
La începutul campaniei electorale au fost mai mulți cei care mi-au spus să mă retrag din PLDM, pentru că se va intampla ceea ce s-a intamplat zilele acestea. Desi aveau argumente foarte solide, am preferat totuşi sa nu-i ascult si sa raman alaturi de PLDM. Cel care a incercat sa ma convinga sa raman a fost chiar Vlad Filat, care mi-a cerut sa nu plec urechea la barfe.

Am decis atunci sa raman, din respect si simțul datoriei fața de membrii si simpatizanții PLDM, fața de colegi. Căci, daca aş fi plecat din partid inainte de alegeri, aș fi dat o lovitura multor colegi care nu aveau nicio vina si, mai grav, as fi tradat electoratul PLDM. Eu nu aveam atunci nici o dovada că partidul va fi pus in brațele lui Voronin, nu aveam cum să demonstrez acest lucru și chiar speram ca el sa nu se intample.
Stimati cetațeni,

Stiu că se asteapta multe raspunsuri si dezvaluiri de la mine, scopul meu insa nu este sa spal rufele in public. În acelasi timp, ințeleg nevoia societatii de a fi clarificate anumite lucruri, inclusiv situația de la BEM si de la Aeroport. Ştiu că sunt obligat sa fac anumite clarificări pentru a putea merge inainte si vă asigur că le voi face la momentul potrivit, atunci când va exista o dezbatere veritabilă pe tema aceasta si nu una cu actiuni mimate.
Astept cu nerabdare finalizarea anchetelor pe care le-am solicitat chiar eu, pentru ca societatea sa vada cine a fost beneficiarul furtului de la BEM si sa facă presiune pentru recuperarea prejudiciului si atragerea la raspundere a vinovatilor. Iar aceasta ancheta nu trebuie sa vizeze doar perioada recenta, ci intreaga perioada de cand a inceput jaful de la BEM. Fără a clarifica acest subiect extrem de grav şi de sensibil, Moldova nu are nici o sansa sa mearga inainte, sa fie credibila in relatia cu partenerii externi.

Intenționez sa monitorizez foarte atent activitatea actualului Guvern, pentru a vedea dacă anumite inițiative care mi s-au propus mie spre acceptare si pe care le-am refuzat sunt readuse in discutie si sunt acceptate acum. Il voi avertiza pe prim-ministru, dacă va fi cazul, in legatura cu capcanele acelor inițiative, astfel incat sa actioneze constient de riscurile pe care si le asuma. Nu voi ezita sa ies public si sa explic de ce le-am refuzat la vremea respectiva.

Asa că, dacă cineva isi imagineaza că a pus mana pe guvern si face ce vrea, va trebui sa-si mai reducă din entuziasm. Căci instituțiile statului trebuie sa servească intereselor oamenilor, nu politicienilor sau unor grupări de interese.

Stimați concetațeni,

Ştiu că aşi putea să îmi exercit linistit mandatul de deputat si sa-mi vad de viața. Insa increderea si susținerea pe care mi le acordați ma obliga la mult mai mult. Faptul că nu am reuşit să impiedic abandonarea angajamentelor făcute de PLDM in fața societații şi nici ințelegerile oculte pe care PLDM le-a facut cu comunistii, ma obliga sa lupt cu si mai mare ambiție in continuare.

Mi-am luat aceste cateva zile de gândire pentru a reflecta asupra celor doua posibilitați pe care le aveam: sa raman in PLDM si sa lupt din interior pentru reformarea lui ori sa parasesc partidul si sa inițiez un nou proiect politic, care sa aiba la baza toate angajamentele pe care le-am facut impreuna cu PLDM in campania electorala. Pentru a avea un răspuns cât mai obiectiv, în ultima săptămână am purtat discuții cu multa lume din interiorul partidului, dar si cu oameni neangajați politic, cu jurnalisti, reprezentanți ai societatii civile si ai partenerilor noștri din afară.

Prima opțiune pe care am luat-o in calcul a fost ramanerea in PLDM si demararea unui program ambițios de reformare, pentru că partidul are nevoie sa scape urgent de anumite etichete negative, sa se curețe si sa revina la programul politic pentru care a primit voturile cetațenilor.

Am ințeles insa că exista o mare prapastie intre conducerea PLDM si simplii membri ai partidului sau simpatizanți. La nivelul conducerii partidului exista o anumita dorinta de reformare, dar si o mare lipsa de voința determinata, probabil, de un anumit confort si de efectele negative ale acestui tip de partid, dependent de lider. Testul cel mai bun in acest sens a fost chiar votul impreuna cu comunistii si abandonarea oricărei incercări de discuții constructive cu PL - decizie pe care colegii din conducerea partidului, din pacate, au susținut-o, in timp ce foarte mulți dintre simpatizanții si membrii PLDM nu au fost de acord. Însă, nimeni nu i-a intrebat.

Pornind de la aceste realităţi, am inteles că este prea tarziu sa incercăm reformarea PLDM - căci ar fi fost nevoie de o schimbare radicală, lucru, pe care îl găsesc, imposibil intr-un partid. Ce reforma interna sa incerc eu cu singurul vot pe care il am in conducerea partidului? Cum sa luam decizii radicale de reformare, când toate deciziile se iau intr-un mod suspect de unanim?!

Cealalta opțiune pe care am analizat-o şi care este la fel de complicată vizează crearea unui nou proiect politic. Zilele acestea am incercat sa ințeleg mai bine ce necesar de finanțare implica un partid politic si am constatat ca e vorba de sume mult mai mari decat stiam. Aceasta, daca e sa ne raportam la modelul actual de funcționare si finanțare a partidelor politice mari.

Astfel, problema mea nu este cine ma urmeaza si cati vom fi, ci cum am putea funcționa in concurența cu alte partide care dispun de resurse considerabile pentru propaganda si alte activitați.

Asadar, am intrat intr-o dilema: sa inițiez reformarea PLDM pe interior - nu am susținere, sa formez un nou partid - nu am bani. Sa raman pasiv, insa, şi indiferent – nu vreau - si nici nu ar fi corect fața de cei care au incredere in mine, care isi leaga sperantele de un posibil nou proiect politic.

Am prezentat acesta dilema celor cu care m-am consultat zilele acestea, inclusiv simpli cetațeni cu care m-am intalnit in teritoriu, am discutat-o si cu mai multi colegi de partid, iar soțutia a venit de la dumneavoastră, de la cetațeni. O soluție care va implica in ceea ce voi face mai departe, una care ne face sa fim multi si puternici, una care ne face sa nu depindem de finanțari netrasparente si interese de grup. Este un proiect pe care il lansez azi impreuna cu dumneavoastră, inspirat de dumneavoastră si sper ca va fi susținut de un numar cat mai mare de cetateni din țară și de peste hotare, care isi doresc o modernizare reala a Moldovei, dar si a clasei politice.

Stimați cetațeni,
Dragi colegi din PLDM,
Am luat decizia de a demisiona din funcția de prim-vicepresedinte al PLDM, de a ma retrage din partid şi din fracțiunea parlamentara a partidului, incepand cu ziua de astazi. Fac acest lucru, pentru ca proiectul meu politic si al unei bune părți ai alegatorilor PLDM nu mai coincide cu acțiunile din ultima perioada ale formaţiunii; pentru ca PLDM si-a pierdut identitatea, ajungând captiv unor interese de grup si al poftelor lui Vladimir Voronin si PCRM. Pentru ca PLDM a ajuns sa numeasca si sa revoce oameni in Guvern in funcție de indicațiile primite de la comunisti.

Parasesc PLDM pentru ca din votul atat de unanim al conducerii partidului pentru o alianța cu comunistii am ințeles ca s-a pierdut contactul cu membrii si simpatizanții partidului, care au fost tradați, iar votul lor a fost folosit si tranzacționat intr-un mod inacceptabil. Intre disciplina de partid, gresit ințeleasa de unii, si respectul fața de simpatizanții PLDM, am ales sa fiu indisciplinat si sa merg mai departe impreuna cu cei care ne-au votat ca sa modernizam Moldova, nu sa o punem la cheremul comunistilor.

In timp scurt, voi iniția un proiect politic ce va fi construit si finanțat in modul cel mai transparent prin contribuția cetațenilor, nu din bani cu proveniența neclara sau chiar dubioasa. Cați bani vom reusi sa strangem, atati vom cheltui. Personal nu am bani sa susțin un partid, dar nici nu cred ca un partid trebuie sa cheltuie milioane de euro pentru pomeni electorale si achiziționarea de grupuri media pentru propaganda.

Un partid poate fi creat si susținut cu o suma mult mai mica decat ceea ce fac unele partide astazi. Şi cred că prin consistența programului politic pe care il vom avea si prin adaptarea la agenda reala a cetatenilor vom reusi sa avem expunerea publica necesara in presa libera, fără instrumente de propaganda.

Odata cu formarea partidului, vom lansa si o campanie de atragere a finanțarii necesare, pentru a activa in mod decent si transparent, pentru a face o politica de calitate si pentru cetațeni. Sper intr-un sprijin cat mai larg din partea celor care isi doresc sa existe un altfel de proiect politic, un partid care sa nu fie dependent de grupari de interese si finanțari neclare.

Totodata, voi lansa curand si o platforma de cercetare și de idei, menita sa sprijine noua construcție politica pe care o creez. Va fi o instituție in care ar putea sa activeze si experți straini, care nu pot sa se implice politic, dar doresc sa contribuie cu politici ce ar sta la baza unui program cuprinzător de dezvoltare şi de reformare a Republicii Moldova. In cadrul acestei organizații intenționez sa dezvolt si un program de formare a tinerilor politicieni, pregatind de pe acum generația care sa ne inlocuiasca.

Dragi prieteni,
Încurajat şi motivat de susținerea masiva pe care am vazut-o zilele acestea, îmi propun sa creez un proiect politic modern, ce va conține angajamentele pe care PLDM le-a abandonat. Un proiect pe care sa-l construim impreuna!

Un proiect politic pro-european si dupa model european, care sa lupte pentru independența justiției - domeniu fara de care nu putem face cu adevarat curațenie in țara si nici in interiorul clasei politice. Voi face acest proiect asa cum stiu si pot eu și colegii mei, şi sper să fie un partid care sa-i reprezinte cat mai bine pe cetăţeni si sa devina o voce puternica pe scena politica din Moldova.

In perioada urmatoare voi anunța cu cine ma pornesc la drum in acest nou proiect politic, care va fi platforma noastra politica si cum ne vom manifesta. Am avut discuții cu mai multi oameni cu credibilitate ridicata in societate, nu neaparat politicieni, unii sper sa se alature proiectului meu chiar si fara angajare politica directa. Pentru mine e important orice sprijin constructiv si imi doresc sa creez in acest partid o plaforma cat mai larga de dezbatere interna, care sa ne ajute sa fim consistenți in activitate.

Nu sunt naiv, nu sunt idealist, stiu ca va fi foarte greu. Stiu ca vor exista piedici, campanii de denigrare - am şi fost avertizat, de altfel. Dar vreau sa le transmit celor, care isi imagineaza ca ma vor opri cu minciuni si manipulari in presa lor de partid, ca asta ma va intari si ma va ambiționa si mai tare, nu voi ezita sa prezint opiniei publice ce si cine sta in spatele acestor campanii de denigrare.

Eu ma voi baza pe sprijinul cetațenilor, atata cat va fi el, care insa va fi cu siguranța mai puternic decat banii si instrumentele de manipulare sau chiar instutuționale pe care le vor folosi unii impotriva mea sau a colegilor mei.

Pornesc la acest drum cu multa incredere si voi merge pe el atata vreme cat voi avea sprijinul cetațenilor, cat va exista interes pentru dezvoltarea unui proiect politic nou, de acest tip, care sa aiba la baza inclusiv lecțiile invațate din greselile care s-au facut in ultimii ani pe scena politica din Moldova.

Stimați cetațeni,
In final, vreau sa va mulțumesc pentru susținere şi să va asigur ca votul dumneavoastră din 30 noiembrie nu va fi pierdut, ci folosit pentru a-i aduce la realitate pe cei care au incercat sa-l utilizeze in interes personal şi pentru a nu-i lasa sa blocheze proiectul de modernizare a țarii.

Le multumesc din suflet şi tuturor colegilor din PLDM care m-au susținut sincer in acesti ani si care au investit incredere in mine. Astăzi nu ne desparțim, ci trecem impreuna peste un obstacol care ne impiedica sa evoluam, care incearca sa ne arunce in trecut. Sper sa fim cat mai mulți cei care trecem acest obstacol, care vom merge cu adevarat inainte, nu inapoi, asa cum ne-am angajat la alegerile din 30 noiembrie 2014.

Lui Vlad Filat ii transmit ca, deşi suntem pe drumuri total opuse, cata vreme va ințelege sa respecte alegerea mea şi a colegilor mei, in mine va avea un partener de discutii deschis. Am facut multe lucruri bune impreuna candva si eu mai cred ca, daca va dori, se poate intoarce la cei care l-au votat, la proiectul care l-a definit ca om politic - un om care a promis o Moldova Europeana si moderna, fara Voronin si fara comunisti.

Pe ceilalţi colegi din conducerea PLDM îi îndemn sa nu se lase antrenați in lupte stupide contra mea si a celor ce ma vor urma, sa nu se lase folosiți, pentru ca va veni momentul in care vor ințelege, ca si mine, capcana in care au fost atrasi si vor regreta ca s-au lasat tarați in razboaie ce nu erau ale lor.

Iar pe membrii şi simpatizantii PLDM, dar si pe toţi cei care isi doresc sa continuam ceea ce am inceput in 2009, îi chem sa sprijine cît mai activ noul proiect polic pe care il voi initia si care va fi unul al lor, al cetatenilor!

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 August 2019, ora: 11:58

Liderul PPDA Alexandr Slusari, a ținut astăzi un briefing de presă, în cadrul căruia a comentat și vizita Ministrului Apărării Federației Ruse la Chișinău. Acesta a spus că în viziunea lui, este o greșeală și nu aduce nici un plus valoare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2019, ora: 11:56

Medicul unui spitalul din Arhanghelsk, unde au fost tratate victimele exploziei de pe platforma de testare marina de lângă Severodvinsk, i s-a spus că cesiul radioactiv 137 găsit în corpul său a apărut după călătoria sa în Thailanda. „Unde e Thailanda e și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2019, ora: 11:23

Ar fi cerut 30 000 de lei pentru două permise de conducere. Un bărbat din raionul Ungheni, cercetat penal de CNA pentru trafic de influență

Ar fi cerut 30 000 de lei pentru două permise de conducere. Un bărbat din raionul Ungheni, cercetat penal de CNA pentru trafic de influență

Un bărbat din raionul Ungheni a fost reţinut de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie, fiind bănuit de trafic de influență. Acesta ar fi pretins şi primit de la un cetăţean 14 600 de lei şi de la altul 800 de euro, sub pretextul că i-ar putea ajuta să obțină mai uşor permisele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2019, ora: 11:19

Primăria municipiului Orhei continuă lucrările de construcție și reparație a străzilor din localitate la inițiativa lui Ilan ȘOR. Până la sfârșitul acestei săptămâni urmează să fie finisate lucrările de modernizare a străzii S. Lazo, cu o lungime de peste 700 de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2019, ora: 10:59

Salariile mici, prețurile ridicate și viitorul copiilor alungă moldovenii din țară

Salariile mici, prețurile ridicate și viitorul copiilor alungă moldovenii din țară

Schimbarea puterii la Chișinău a reanimat speranța moldovenilor că situația economică a țării se va îmbunătăți. Deocamdată, schimbările se lasă așteptate în condițiile în care sunt făcute cu jumătăți de măsură. Or, cei mai mulți moldoveni sun dezamăgiți...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2019, ora: 10:10

Valeriu Munteanu va candida pentru postul de Primar al Chișinăului din partea Uniunii Salvați Basarabia

Valeriu Munteanu va candida pentru postul de Primar al Chișinăului din partea Uniunii Salvați Basarabia

Uniunea Salvați Basarabia și-a desemnat candidatul pentru primăria Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2019, ora: 10:06

Leul SCADE față de euro și dolar

Leul SCADE față de euro și dolar

De la începutul săptămânii, cotația oficială dolarului a urcat cu 24 de bani, iar prețul monedei euro a urcat cu tocmai 35 de bani - semn că valuta este solicitată la sfârșit de vară.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2019, ora: 09:34

România ar TREBUI să blocheze tranzitarea spațiului său aerian de către Ministrul Apărării al Federației Ruse Serghei Șoigu

România ar TREBUI să blocheze tranzitarea spațiului său aerian de către Ministrul Apărării al Federației Ruse Serghei Șoigu

Vizita ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, la Chișinău, pe 24 august, nu va fi una oficială, întrucât Guvernul nu a fost notificat în timp util și nu au fost făcute demersurile necesare, afirmă premierul Maia Sandu, oferind astfel o șansă României să nu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2019, ora: 09:12

Optimism cu privire la un acord privind BREXIT, după întâlnirea Merkel - Boris Johnson

Optimism cu privire la un acord privind BREXIT, după întâlnirea Merkel - Boris Johnson

Cancelarul german Angela Merkel şi-a reiterat miercuri apelul pentru ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană printr-un acord negociat, în timpul unei conferinţe de presă comune cu premierul britanic Boris Johnson.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2019, ora: 07:44

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că SUA sunt în prezent în măsură să desfăşoare o nouă rachetă de croazieră cu lansare terestră în România şi Polonia, un scenariu pe care îl consideră drept o ameninţare la care Moscova trebuie să reacţioneze, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2019, ora: 07:23

Concertul lui Igor Dodon va avea loc, chiar dacă Guvernul a declarat zilele de 23 şi 24 august zile de doliu

Concertul lui Igor Dodon va avea loc, chiar dacă Guvernul a declarat zilele de 23 şi 24 august zile de doliu

Igor Dodon spune că nu este la curent cu decizia Guvernului de a desemna zilele de 23 şi 24 august zile de doliu şi că oricum concertul preconizat pentru data de 24 august va avea loc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2019, ora: 05:15

BANCUL zilei

BANCUL zilei

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 22 August 2019, ora: 04:09

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 AUGUST 2019. SĂGETĂTORII SE POT ÎNDRĂGOSTI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 AUGUST 2019. SĂGETĂTORII SE POT ÎNDRĂGOSTI

 aHoroscopul zilei de 22 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2019, ora: 00:45

Guvernul a decis să-i ofere 100 000 de lei lui Val Butnaru, directorul postului pro-guvernamental JurnalTV

Guvernul a decis să-i ofere 100 000 de lei lui Val Butnaru, directorul postului pro-guvernamental JurnalTV

Cabinetul de miniștri a aprobat lista laureaților Premiului Național, ediția 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2019, ora: 00:37

CEARTĂ PUBLICĂ la GUVERN între Sandu și Năstase: „În ședințe trebuie să respectăm regulamentul”, a spus premierul, după ce Năstase a citit de pe foaie o declarație a partidului său

CEARTĂ PUBLICĂ la GUVERN între Sandu și Năstase: „În ședințe trebuie să respectăm regulamentul”, a spus premierul, după ce Năstase a citit de pe foaie o declarație a partidului său

Premierul Maia Sandu ne-a obișnuit să prezideze ședințele de Guvern extrem de binedispusă, inclusiv cu zâmbetul pe buze, dar astăzi a afișat un ton grav pe tot parcursul ședinței Cabinetului de miniștri.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 22 August 2019, ora: 00:13

Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect: Ordinea cuvintelor (topica)

Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect: Ordinea cuvintelor (topica) Din editia print / Foto: yakult.altpixel.com

În propoziţiile de mai jos, ordinea cuvintelor nu este cea corectă: 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 21:50

Procurorul Dumitru Robu, vrea să aplice în privința judecătorilor Curții Constituționale articolul 307 CP, criticat de ICJ, CCM și Comisia de la Veneția

Procurorul Dumitru Robu, vrea să aplice în privința judecătorilor Curții Constituționale articolul 307 CP, criticat de ICJ, CCM și Comisia de la Veneția

Procurorul general interimar Dumitru Robu a depus azi o sesizare la Curtea Constituțională, prin care solicită judecătorilor constituționali să-i explice dacă Constituția permite angajarea răspunderii penale a judecătorilor Curții Constituționale în baza Articolului 307 din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 17:09

BREAKING / Ion Şoltoianu care l-a împușcat pe Ion Stratulat (acționar la Elat) și condamnat pentru omor și șantaj a fost ELIBERAT ASTĂZI după doar 6 ani de închisoare

BREAKING / Ion Şoltoianu care l-a împușcat pe Ion Stratulat (acționar la Elat) și condamnat pentru omor și șantaj a fost ELIBERAT ASTĂZI după doar 6 ani de închisoare Foto: Ion Șoltoianu

Instanța a constatat că acesta a fost ținut în „condiții inumane” și a fost astfel eliberat, informează publicația pro-rusească KP.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 17:01

Vicepreședintele Platformei DA cere demisia judecătorilor Curții Constituționale dar și a GUVERNANȚILOR

Vicepreședintele Platformei DA cere demisia judecătorilor Curții Constituționale dar și a GUVERNANȚILOR

Fostul ministru al Justiției în Guvernul Sandu, vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, Stanislav Pavlovschi, critică dur acțiunile colegilor săi aflați la guvernare, după situația care s-a creat la Curtea Constituțională (CC).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 16:06

Năstase reacție nervoasă: „Domnul Popșui nu POATE să-mi facă nici mie și nimănui din PPDA agenda”

Năstase reacție nervoasă: „Domnul Popșui nu POATE să-mi facă nici mie și nimănui din PPDA agenda”

Ministrul Afacerilor Interne și liderul PPDA, Andrei Năstase, este extrem de deranjat de faptul că vicepreședintele PAS, Mihai Popșoi, a declarat că dânsul va fi candidatul Blocului „ACUM” la funcția de primar al municipiului Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 15:52

Încă un deputat din ACUM îi cere DEMISIA lui ex-deputatului socialist Țurcan din funcția de Președinte al CC

Încă un deputat din ACUM îi cere DEMISIA lui ex-deputatului socialist Țurcan din funcția de Președinte al CC

Iurie Reniță, consideră că demisia lui Țurcan din funcția de președinte al CC este o chestiune de onoare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 15:31

PSRM nu va avea un candidat la alegerile parlamentare în circumscripția din Europa

PSRM nu va avea un candidat la alegerile parlamentare în circumscripția din Europa

Partidul Socialiștilor va avea doar trei candidați la alegerile parlamentare noi care vor avea loc în circumscripții pe 20 octombrie, odată cu alegerile locale. Partidul a decis să nu înainteze pe nimeni în circumscripția Nr. 50 Europa de Vest, fiind conștienți de faptul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 14:31

Greceanîi îi crede pe moldoveni proști? „Nu poate fi vorba de politizarea CCM. Țurcan nu mai este membru al partidului”

Greceanîi îi crede pe moldoveni proști? „Nu poate fi vorba de politizarea CCM. Țurcan nu mai este membru al partidului”

Consiliul Republican al PSRM a acceptat astăzi cererea lui Vladimir Țurcan prin care a renunțat la calitatea de membru al partidului. Despre a sta a anunțat Zinaida Greceanîi după ședința Consiliului.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)