Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 25 Septembrie 2018
Abonamente

Editorial 24 Ianuarie 2017, ora 06:03    Din editia print

Marime Font

„Lecția georgiană”, Fragment din cartea „Hoții de mituri”, 2004

Acum două zile, agențiile de știri din întreaga lume transmiteau non-stop informații despre evoluția situației din Georgia. La Chișinău, Serviciul de presă al Președinției bombarda agențiile și redacțiile ziarelor cu comunicate stupide despre „vizita de lucru” a lui Voronin la muntele Athos. 

 
 

Ieri dimineață (când scriam aceste rânduri), agențiile de știri anunțau senzația zilei: Saakashvili i l-a trimis prin Ivanov, drept „cadou” lui Putin, pe separatistul Abashidze, iar problema integrității teritoriale a Georgiei a fost rezolvată pașnic. Iată ce înseamnă când șeful unui stat e un om tânăr și energic, dar nu un ramolit.

Saakashvili și Voronin – două lumi, două epoci. Saakashvili nu a pornit-o haihui prin munți, căutând potcoave de cai morți, ci a stat acasă ca să rezolve problemele țării și ale poporului său. „Cazul Voronin” este exemplul clasic când un singur om a devenit principala și singura frână în dezvoltarea normală a țării. Ultimul și cel mai cunoscut nouă caz similar e cel al lui Ceaușescu: după dispariția sa, țara a explodat, și-a descătușat energiile și iată acum se află în pragul Uniunii Europene.Voronin, ajuns președinte, nu a făcut nimic din cele promise. Rușilor le-a promis că-i bagă în Uniunea Rusia-Belarusi, moldovenilor – că-i bagă în rai, ca până la urmă să ne bage pe toți într-un loc, transformând instituția prezidențială într-o agenție de turism, iar el devenind turistul principal al țării. Iarna pleacă în turism prin Iranuri și Kuweituri, să se bronzeze, vara - prin Olande și Finlande, să se răcorească, iar primăvara, când înfloresc magnoliile, pică într-un fel de misticism religios-comunist, parcă se scrântește întru Domnu” și pornește pe la mănăstiri, cătând călugări...

În timp ce în Georgia, Saakashvili, alături de poporul său, a petrecut noaptea de miercuri spre joi într-un zbucium, forțându-l pe Abashidze să demisioneze, Voronin a înnoptat la Mănăstirea Zographou, și precum scrie serviciul lui peniță, „a vegheat pe întreaga durată a serviciului divin nocturn”. Prin nesomnul lui Saakashvili georgienii și-au restabilit integritatea țării, dar ce am avut noi de câștigat de pe urma „veghii nocturne” a turistului Voronin? Saakashvili l-a pus la punct pe însuși țarul Rusiei, demonstrând că chiar și asemenea conflicte cronicizate pot fi rezolvate pașnic. Dar ce a demonstrat multimilionarul Voronin „al nostru”?

Că poate umbla veșnic oțărât și organiza show-uri radiotelevizate? Că poate fi cinic? Că poate minți? Că poate diviza societatea în „patrioți stataliști” și în „pușlamale politice”? că nu poate rezolva nici una din problemele acestei țări? Că în loc să se ocupe de Transnistria, poate organiza uniuni de alternativă? De ce, dacă s-a dat drept mare prieten al Rusiei și al lui Putin, nu a rezolvat problema Transnistriei, ca să i-l trimită și el pe Smirnov „cadou” lui Putin? De ce, de când a venit la putere, mai mult se află pe drumuri decât acasă, practicând un fel de „turism prezidențial” pe banii noștri?

Lecția Saakashvili e necruțătoare: dacă nu pleacă, „voievodul” Vova v-angropa Moldova. Cu totul și definitiv.

Constantin Tănase
7 mai 2004

Un articol de: Constantin Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul