Astăzi 25 Aprilie 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 18:30
Abonamente

Opinii & Editoriale 24 Iunie 2017, ora 06:39    Din editia print

Marime Font

Lecția pentru R. Moldova a Laurei Codruța Kovesi

Pe fundalul crizei politice declanșate ca urmare a căderii Guvernului Sorin Grindeanu, opinia publică de peste Prut s-a scandalizat recent în legătură cu un șir de înregistrări audio, în care procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, le cere subalternilor săi să muncească. Nu vreau s-o critic, nici s-o laud pe Kovesi, însă înregistrările respective, chiar dacă nu i-au convenit cuiva de la București, ar trebui tratate în alt mod în R. Moldova.

Materialele din presa română, în care era abordat acest subiect, aveau în titluri expresii de genul: „șocant!”, „incredibil!”, „incendiar!”. Politicieni din toate partidele au făcut-o cu ou și cu oțet pe conducătoarea DNA, iar ministrul Justiției de atunci, Tudorel Toader, a sesizat Inspecția Judiciară în legătură cu declarațiile acesteia. În replică, Direcția susținea că înregistrările conțineau într-adevăr fragmente rostite de procurorul-șef în mod public ori la ședințele de lucru cu procurorii unei secții operative, dar că între aceste fragmente au fost intercalate o serie de sintagme care nu îi aparțin Laurei Codruța Kovesi și care distorsionează conținutul celor spuse.

Nici în guvern, nici la DNA nu zboară îngeri

Nu încape îndoială că spusele procurorului-șef al DNA, pe care le voi cita puțin mai jos, pot fi interpretate în mod diferit, în funcție de interesele fiecăruia. Fiindcă, pe de o parte, Kovesi este o persoană incomodă pentru o mare parte a politicienilor, indiferent dacă aceștia sau colegii lor de partid au avut sau au în prezent dosare penale pentru corupție. De ea le este frică tuturor celor care au încălcat legea, chiar și dacă nu au ajuns deocamdată în vizorul DNA. Oricât de preacucernici s-ar arăta, puterea e o periculoasă maladie care îi corupe aproape pe toți demnitarii din spațiul ex-socialist, fie că trăiesc la București sau Chișinău, la Moscova sau Kiev. Când renunță la valorile morale, care în ultimul timp se consideră a fi demodate, și se află la guvernare, iar salariul nu-i ajunge pentru o viață confortabilă, omului îi stă în fire să obțină bani și pe căi nelegitime.

Pe de altă parte, și în instituțiile care luptă contra corupției muncesc oameni, și nu îngeri. Astfel, tentația de a cădea în ispita banului este foarte mare pentru toți. De aceea nimeni nu poate fi sigur că DNA, de exemplu, nu a activat niciodată și în interese obscure. Cel puțin Darren White, fostul șef al Secret Service în România și alte țări din Est, declara recent că „în România se face justiție selectivă, agresivă și nu există legi egale pentru toți”. Poate că el are dreptate, însă, atâta timp cât nu avem dovezi că instituția condusă de Kovesi ar fi băgat la pușcărie oameni nevinovați, nu putem pune mâna în foc.

Este un păcat dorința Laurei Codruța Kovesi?

Cu toate acestea, după cum spuneam și mai sus, pentru noi, cetățenii R. Moldova, înregistrările cu șefa DNA ar trebui să aibă o altă însemnătate. Ascultându-le atent, dacă le transpunem în realitatea noastră, constatăm încă o dată că, dacă în România chiar există justiție selectivă, situația de la noi este mult mai gravă. Să vedem de ce. Afirmația Laurei Codruța Kovesi, care a pornit scandalul de la București, este preluată dintr-o discuție a sa cu procurorul Jean-Nicolae Uncheșelu, căruia îi spune: „Uncheşelule, ştiţi ce îmi doresc? Să decapaţi instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea. „Așa cum premier la acea oră era Grindeanu, presa a făcut imediat o legătură între relațiile bune dintre acesta și fostul prim-ministru Victor Ponta, pe care același Uncheșelu l-a trimis anterior în judecată. Cu atât mai mult, cu puțin timp înainte de căderea guvernului său, Grindeanu l-a numit pe Ponta în funcția de șef al Secretariatului General al executivului. Prin urmare, unele voci au acuzat-o pe Kovesi de atitudine dușmănoasă față de echipa Grindeanu, iar altele - de depășire a atribuțiilor de serviciu.


O fi așa sau altfel, pentru noi merită atenție alt detaliu foarte important. Și anume că șefa DNA nu dă indicații directe în acest sens, ci doar își manifestă o dorință, care poate fi împlinită, după cum adaugă tot ea, doar pe cale instituțională. Iar dacă spune acest lucru, e puțin probabil că Kovesi nu are și unele presupuneri serioase despre implicarea primului ministru în dosarul la care se referă. Oricum, procurorul Uncheșelu nu e pus în situația de a-l închide la pârnaie cu orice preț pe premier, ci doar i se dă de înțeles că ar trebui să muncească mai mult și mai atent la o anume cauză penală. Evident că Laura Codruța Kovesi are această dorință și pentru a crește popularitatea instituției pe care o conduce, prin dosare răsunătoare. Dar, totuși, este ăsta un păcat? Orice șef, care se respectă, urmărește acest interes și nu poate fi criticat până când nu încalcă legea.

„Cine nu are chef de muncă să plece”

Dacă e un păcat, cred că ar trebui să vedem și ce s-ar întâmpla la noi într-o situație similară. În RM, unde tot ce se mișcă este condus de un anume partid (om), dacă acesta ar hotărî să bage la răcoare un demnitar, fie el ministru sau deputat, președinte sau premier, CNA i-ar găsi celui din urmă ac de cojoc, cât ai zice pește. Cunosc din surse demne de încredere că acest partid (om) dă indicații directe privind deschiderea unor dosare penale și atragerea la pedeapsă a unor oficiali. La noi ar fi o poveste să-l vezi pe un procuror-șef, perorând în fața angajaților săi: „Vai, ce de mult mi-aș dori să găsim probe contra lui Filat sau Șor, sau Usatîi, sau Platon!”. La noi se dau indicații fără drept de apel. Am repetat de o sumedenie de ori că unul dintre argumentele de principiu ale justiției selective din RM este protecția oferită de CNA și procurori reprezentanților formațiunilor politice care colaborează cu partidul (omul). Odată ce această conlucrare eșuează, liderii formațiunilor respective trec pe bandă rulantă prin izolatorul CNA și prin celulele Penitenciarului nr. 13. Așa s-a întâmplat în trecut cu PLDM, în prezent cu PL și, în viitor, probabil, cu PSRM. De altfel, socialiștii se bucură astăzi de imunitate absolută în fața instituțiilor de drept.

În fond, nimic din ceea ce spune Laura Codruța Kovesi în scandaloasele înregistrări nu contravine legii. În continuare, ea își exprimă regretul că numărul persoanelor acuzate de DNA a scăzut într-un an de la 673 la 270; că există dosare pornite acum șase-șapte ani, care încă nu sunt soluționate; că unii procurori fac câte numai trei rechizitorii pe an; că din opt mii de dosare nu există încă niciun inculpat. „În cinci săptămâni nimeni nu a învinuit pe nimeni la DNA. Cine nu are chef de muncă să plece”, menționează ea printre altele. De aici putem conchide că Direcția anticorupție din România nu are dosare la sertar, cum se întâmplă la noi, dacă ne amintim de ultima declarație publică a lui Vlad Filat, care încă în 2015 îl atenționa pe Mihai Ghimpu că există câteva sute de dosare contra angajaților Primăriei, care vor ieși la iveală. Și care într-adevăr acum ies la iveală...

Lecția

Intenția Laurei Codruța Kovesi de a spori imaginea DNA se face observată și dintr-o altă înregistrare. Ea le spune procurorilor că ar vrea ca aceștia să intenteze vreo trei-patru dosare importante, care să vizeze persoane sus-puse, inclusiv miniștri. „Dacă ei simt că nu mai avem curaj, o să se urce cu picioarele pe noi”, motivează Kovesi. Atenție, însă, ea nu pronunță nume de oameni sau de partide! Și aici, dacă ne întoarcem iarăși la oile noastre, nu putem să nu ne întrebăm: când s-a văzut ca șefii CNA sau ai procuraturii să viseze la niște dosare contra vreunui ministru, dacă acesta nu a supărat partidul (omul) și dacă nu cunosc exact numele victimei? În cel mai bun caz, la noi cred că s-ar spune cam așa: „Ar trebui să mai facem cumva măcar trei-patru dosare importante împotriva liberalilor sau a liberal-democraților”.

Astfel, devine certă diferența dintre independența DNA și dependența CNA. De aceea, chiar dacă fenomenul corupției într-adevăr s-a diminuat din senin și peste noapte în România și Laura Codruța Kovesi nu are dreptate, înregistrările care au pus pe jar politicienii și mass-media de peste Prut ar trebui să fie pentru noi o lecție. Oricât de visători am fi, numărul reținerilor efectuate de CNA nu poate servi ca indiciu al luptei împotriva corupției, atâta timp cât avem partide și politicieni protejați de instituțiile de drept.

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 18:30

Autoritatea Aeronautică Civilă anunţă că furnizorul de servicii de navigație aeriană Î.S. MoldATSA a raportat despre intrarea în spațiul aerian al Republicii Moldova a unei aeronave străine Boeing 737-800 fără autorizația de zbor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 18:29

Alături de Daniel Craig, actorul Rami Malek, premiat recent cu Oscar pentru rolul din „Bohemian Rhapsody”, va face parte din distribuţia noului film al francizei „James Bond”, au anunţat, joi, din Jamaica, producătorii Barbara Broccoli şi Michael G. Wilson, alături...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 18:27

Decizia Rusiei de a înlesni acordarea cetăţeniei ruse pentru locuitorii regiunilor separatiste din Ucraina constituie un alt atac al Moscovei asupra suveranităţii ucrainene, a declarat joi un purtător de cuvânt al diplomaţiei europene, cerându-i Rusiei să înceteze...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 16:30

Fondul Monetar Internațional recomandă politicienilor de la Chișinău să evite orice inițiative care ar atenta la independența și funcționalitatea Băncii Naționale a Moldovei. «FMI va monitoriza îndeaproape evoluțiile din acest domeniu», se spune într-un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:44

Rada Supremă a Ucrainei a votat astăzi un proiect de lege care prevede că limba ucraineană este unica limbă de stat și de utilizare la nivel oficial în țară. Astfel, președintele țării, deputații, judecătorii, procurorii, funcționarii Băncii Naționale, persoanele care dețin...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:37

În Estonia, partidul care a luat cele mai multe voturi la ultimele alegerile parlamentare, a rămas în opoziție, din cauza aroganței liderului acestuia, Kaja Kallas.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:34

Alegerea actorului de comedie Volodimir Zelenski în funcţia de preşedinte al Ucrainei la sfârşitul săptămânii trecute ar putea fi mai puţin neobişnuită decât ar fi tentaţi să creadă oamenii, scrie joi săptămânalul german Die Zeit, transmite dpa.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:33

Autoritățile ucrainene au cerut președintelui Consiliului de Securitate al ONU să convoace o întrunire de urgență în legătură cu decizia lui Vladimir Putin, presedintele Rusiei, de simplificare a eliberării de cetățenii ruse locuitorilor din zonele controlate de forțele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:22

La doar două săptămâni de la anunțarea noului program infrastructural de anvergură, care prevede iluminarea a 104 localități din Republica Moldova, Partidul Șor a început lucrările în al treilea sat deja – Furceni, raionul Orhei. Astfel, peste aproximativ o lună,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:41

Deputații din fostul bloc electoral ACUM se pare că sunt cu gândul numai la alegeri, chiar dacă organizarea acestora costă bugetul de stat sute de milioane de lei. Cel puțin asta reiese din declarațiile făcute de Dumitru Alaiba, deputat din fracțiunea PAS. Alaiba a declarat că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:40

Stadiul actual al cooperării Republica Moldova-UE, importanța aprofundării Parteneriatului Strategic cu țara vecină dar și sprijinul României acordat autorităților Republicii Moldova în continuarea procesului de reformă în spirit european a fost discutat de secretarii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:39

Implementarea micii reforme fiscale de către actuala guvernare are un efect pozitiv asupra economiei naționale. Este opinia lui Iurie Bezer, directorul companiei farmaceutice Becor și al rețelei de farmacii Elody, exprimată într-un interviu pentru pavelzingan.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:38

Către finele anului 2019, împrumuturile imobiliare ar putea să se plaseze pe locul doi în structura creditului bancar, depășindu-le pe cele pentru consum și industrie. Este concluzia la care au ajuns autorii unei analize publicată pe pagina de Facebook Poșta de Știri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:35

În ajunul sărbătorilor pascale, Partidul Politic ”ȘOR” a mai inițiat un program menit să schimbe viața oamenilor în bine. Este vorba de proiectul ”Fapte Bune”, care, la prima etapă, este implementat în localitățile în care cetățenii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 10:08

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba ar fi ocupat abuziv un teren de doi ari ari din proprietatea Primăriei Chișinău, iar valoarea cadastrală a bunurilor deținute de acesta este de peste 82 mii euro. Cu toate acestea, scrie bloggerul Corneliu Grandrabur, într-un articol publicat azi, Alaiba a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 09:37

România și Bulgaria sunt țările din Uniunea Europeană cu cel mai mare procent - peste 31 la sută - al fetelor care studiază în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor. Aceasta, în condițiile în care la nivelul Uniunii Europene fetele reprezintă,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 09:36

JOIA MARE. Dacă până acum au fost ocupate să facă curăţenie în case şi în curţi, de joi gospodinele lasă mătura jos şi încep să pregătească masa de Paşti. Tradiţia spune că Joia Mare, numită şi Joia Patimilor, este ziua în care gospodinele vopsesc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 08:36

Dronele, utilizate doar cu permisiunea scrisă a Autorității Aeronautice Civile

Dronele, utilizate doar cu permisiunea scrisă a Autorității Aeronautice Civile

Utilizarea dronelor, în scop de aerofotografiere și filmare, va fi posibilă doar cu permisiunea scrisă a Autorității Aeronautice Civile, pentru asigurarea siguranței zborurilor, a securității aeronautice, a vieții private și a datelor cu caracter personal. De asemenea, vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 08:30

O explozie a fost auzită joi în localitatea Pugoda, aflată la 40 de kilometri de Colombo, capitala statului Sri Lanka, au informat autoritățile și rezidenții orașului, relatează Mediafax, citând site-ul agenției Reuters. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 08:07

Un şofer a intrat cu maşina în trecători în orașul Sunnyvale, din nordul Californiei, provocând rănirea a opt persoane, informează autoritățile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 08:06

Un tânăr de 34 de ani, din Straja, a fost preluat de o ambulanță în stare gravă și dus la spital în cursul nopţii, înjunghiat în piciorul stâng.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 08:01

Sfânta şi Marea Joi. Ce trebuie să faci astăzi, în Joia Neagră sau Joimăriţa, ca să ai noroc şi să fii ferit de rele

Sfânta şi Marea Joi. Ce trebuie să faci astăzi, în Joia Neagră sau Joimăriţa, ca să ai noroc şi să fii ferit de rele

În cea de-a patra zi din Săptămâna Patimilor se rememorează Cina cea de Taină. Atunci, Mântuitorul le-a spălat picioarele ucenicilor. Tot în Joia Mare, avut loc rugăciunea din Grădina Ghetsimani și prinderea lui Iisus.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 07:59

TIR răsturnat pe Autostrada Soarelui, după ce a spulberat o dubă şi un taxi. Traficul este blocat spre Constanţa (Video)

TIR răsturnat pe Autostrada Soarelui, după ce a spulberat o dubă şi un taxi. Traficul este blocat spre Constanţa (Video)

Accident grav în urmă cu puţin timp pe Autostrada Soarelui, în apropiere de Cernavodă. Un TIR încărcat cu fier vechi s-a răsturnat după ce a izbit o dubă şi un taxi în care se afla un client. Sunt patru răniţi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 07:55

Cozonacul moldovenesc PIERDE TEREN în faţa celui italian

Cozonacul moldovenesc PIERDE TEREN în faţa celui italian

De la an la an, tradiţionalul cozonac moldovenesc pierde teren în faţa celui italian. Brutarii de la cel mai mare combinat de panificaţie spun că, în ultimii 14 ani, producţia de cozonac fabricat după reţeta de import a crescut cu 15 procente şi a ajuns la 23 de tone. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 07:52

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 25 APRILIE 2019. RACII SUNT AGRESIVI ÎN COMUNICARE

Horoscopul zilei de 25 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 25 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 25...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)