Astăzi 20 Ianuarie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 19 Ianuarie 2019
Abonamente

Opinii & Editoriale 24 Iunie 2017, ora 06:39    Din editia print

Marime Font

Lecția pentru R. Moldova a Laurei Codruța Kovesi

Pe fundalul crizei politice declanșate ca urmare a căderii Guvernului Sorin Grindeanu, opinia publică de peste Prut s-a scandalizat recent în legătură cu un șir de înregistrări audio, în care procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, le cere subalternilor săi să muncească. Nu vreau s-o critic, nici s-o laud pe Kovesi, însă înregistrările respective, chiar dacă nu i-au convenit cuiva de la București, ar trebui tratate în alt mod în R. Moldova.

Materialele din presa română, în care era abordat acest subiect, aveau în titluri expresii de genul: „șocant!”, „incredibil!”, „incendiar!”. Politicieni din toate partidele au făcut-o cu ou și cu oțet pe conducătoarea DNA, iar ministrul Justiției de atunci, Tudorel Toader, a sesizat Inspecția Judiciară în legătură cu declarațiile acesteia. În replică, Direcția susținea că înregistrările conțineau într-adevăr fragmente rostite de procurorul-șef în mod public ori la ședințele de lucru cu procurorii unei secții operative, dar că între aceste fragmente au fost intercalate o serie de sintagme care nu îi aparțin Laurei Codruța Kovesi și care distorsionează conținutul celor spuse.

Nici în guvern, nici la DNA nu zboară îngeri

Nu încape îndoială că spusele procurorului-șef al DNA, pe care le voi cita puțin mai jos, pot fi interpretate în mod diferit, în funcție de interesele fiecăruia. Fiindcă, pe de o parte, Kovesi este o persoană incomodă pentru o mare parte a politicienilor, indiferent dacă aceștia sau colegii lor de partid au avut sau au în prezent dosare penale pentru corupție. De ea le este frică tuturor celor care au încălcat legea, chiar și dacă nu au ajuns deocamdată în vizorul DNA. Oricât de preacucernici s-ar arăta, puterea e o periculoasă maladie care îi corupe aproape pe toți demnitarii din spațiul ex-socialist, fie că trăiesc la București sau Chișinău, la Moscova sau Kiev. Când renunță la valorile morale, care în ultimul timp se consideră a fi demodate, și se află la guvernare, iar salariul nu-i ajunge pentru o viață confortabilă, omului îi stă în fire să obțină bani și pe căi nelegitime.

Pe de altă parte, și în instituțiile care luptă contra corupției muncesc oameni, și nu îngeri. Astfel, tentația de a cădea în ispita banului este foarte mare pentru toți. De aceea nimeni nu poate fi sigur că DNA, de exemplu, nu a activat niciodată și în interese obscure. Cel puțin Darren White, fostul șef al Secret Service în România și alte țări din Est, declara recent că „în România se face justiție selectivă, agresivă și nu există legi egale pentru toți”. Poate că el are dreptate, însă, atâta timp cât nu avem dovezi că instituția condusă de Kovesi ar fi băgat la pușcărie oameni nevinovați, nu putem pune mâna în foc.

Este un păcat dorința Laurei Codruța Kovesi?

Cu toate acestea, după cum spuneam și mai sus, pentru noi, cetățenii R. Moldova, înregistrările cu șefa DNA ar trebui să aibă o altă însemnătate. Ascultându-le atent, dacă le transpunem în realitatea noastră, constatăm încă o dată că, dacă în România chiar există justiție selectivă, situația de la noi este mult mai gravă. Să vedem de ce. Afirmația Laurei Codruța Kovesi, care a pornit scandalul de la București, este preluată dintr-o discuție a sa cu procurorul Jean-Nicolae Uncheșelu, căruia îi spune: „Uncheşelule, ştiţi ce îmi doresc? Să decapaţi instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea. „Așa cum premier la acea oră era Grindeanu, presa a făcut imediat o legătură între relațiile bune dintre acesta și fostul prim-ministru Victor Ponta, pe care același Uncheșelu l-a trimis anterior în judecată. Cu atât mai mult, cu puțin timp înainte de căderea guvernului său, Grindeanu l-a numit pe Ponta în funcția de șef al Secretariatului General al executivului. Prin urmare, unele voci au acuzat-o pe Kovesi de atitudine dușmănoasă față de echipa Grindeanu, iar altele - de depășire a atribuțiilor de serviciu.


O fi așa sau altfel, pentru noi merită atenție alt detaliu foarte important. Și anume că șefa DNA nu dă indicații directe în acest sens, ci doar își manifestă o dorință, care poate fi împlinită, după cum adaugă tot ea, doar pe cale instituțională. Iar dacă spune acest lucru, e puțin probabil că Kovesi nu are și unele presupuneri serioase despre implicarea primului ministru în dosarul la care se referă. Oricum, procurorul Uncheșelu nu e pus în situația de a-l închide la pârnaie cu orice preț pe premier, ci doar i se dă de înțeles că ar trebui să muncească mai mult și mai atent la o anume cauză penală. Evident că Laura Codruța Kovesi are această dorință și pentru a crește popularitatea instituției pe care o conduce, prin dosare răsunătoare. Dar, totuși, este ăsta un păcat? Orice șef, care se respectă, urmărește acest interes și nu poate fi criticat până când nu încalcă legea.

„Cine nu are chef de muncă să plece”

Dacă e un păcat, cred că ar trebui să vedem și ce s-ar întâmpla la noi într-o situație similară. În RM, unde tot ce se mișcă este condus de un anume partid (om), dacă acesta ar hotărî să bage la răcoare un demnitar, fie el ministru sau deputat, președinte sau premier, CNA i-ar găsi celui din urmă ac de cojoc, cât ai zice pește. Cunosc din surse demne de încredere că acest partid (om) dă indicații directe privind deschiderea unor dosare penale și atragerea la pedeapsă a unor oficiali. La noi ar fi o poveste să-l vezi pe un procuror-șef, perorând în fața angajaților săi: „Vai, ce de mult mi-aș dori să găsim probe contra lui Filat sau Șor, sau Usatîi, sau Platon!”. La noi se dau indicații fără drept de apel. Am repetat de o sumedenie de ori că unul dintre argumentele de principiu ale justiției selective din RM este protecția oferită de CNA și procurori reprezentanților formațiunilor politice care colaborează cu partidul (omul). Odată ce această conlucrare eșuează, liderii formațiunilor respective trec pe bandă rulantă prin izolatorul CNA și prin celulele Penitenciarului nr. 13. Așa s-a întâmplat în trecut cu PLDM, în prezent cu PL și, în viitor, probabil, cu PSRM. De altfel, socialiștii se bucură astăzi de imunitate absolută în fața instituțiilor de drept.

În fond, nimic din ceea ce spune Laura Codruța Kovesi în scandaloasele înregistrări nu contravine legii. În continuare, ea își exprimă regretul că numărul persoanelor acuzate de DNA a scăzut într-un an de la 673 la 270; că există dosare pornite acum șase-șapte ani, care încă nu sunt soluționate; că unii procurori fac câte numai trei rechizitorii pe an; că din opt mii de dosare nu există încă niciun inculpat. „În cinci săptămâni nimeni nu a învinuit pe nimeni la DNA. Cine nu are chef de muncă să plece”, menționează ea printre altele. De aici putem conchide că Direcția anticorupție din România nu are dosare la sertar, cum se întâmplă la noi, dacă ne amintim de ultima declarație publică a lui Vlad Filat, care încă în 2015 îl atenționa pe Mihai Ghimpu că există câteva sute de dosare contra angajaților Primăriei, care vor ieși la iveală. Și care într-adevăr acum ies la iveală...

Lecția

Intenția Laurei Codruța Kovesi de a spori imaginea DNA se face observată și dintr-o altă înregistrare. Ea le spune procurorilor că ar vrea ca aceștia să intenteze vreo trei-patru dosare importante, care să vizeze persoane sus-puse, inclusiv miniștri. „Dacă ei simt că nu mai avem curaj, o să se urce cu picioarele pe noi”, motivează Kovesi. Atenție, însă, ea nu pronunță nume de oameni sau de partide! Și aici, dacă ne întoarcem iarăși la oile noastre, nu putem să nu ne întrebăm: când s-a văzut ca șefii CNA sau ai procuraturii să viseze la niște dosare contra vreunui ministru, dacă acesta nu a supărat partidul (omul) și dacă nu cunosc exact numele victimei? În cel mai bun caz, la noi cred că s-ar spune cam așa: „Ar trebui să mai facem cumva măcar trei-patru dosare importante împotriva liberalilor sau a liberal-democraților”.

Astfel, devine certă diferența dintre independența DNA și dependența CNA. De aceea, chiar dacă fenomenul corupției într-adevăr s-a diminuat din senin și peste noapte în România și Laura Codruța Kovesi nu are dreptate, înregistrările care au pus pe jar politicienii și mass-media de peste Prut ar trebui să fie pentru noi o lecție. Oricât de visători am fi, numărul reținerilor efectuate de CNA nu poate servi ca indiciu al luptei împotriva corupției, atâta timp cât avem partide și politicieni protejați de instituțiile de drept.

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 23:29

 Președintele Dodon, a avut astăzi un program de lucru foarte aglomerat. Dimineața și-a tras un selfie făcător de minuni cu Mitropolitul Vladimir, mai apoi si-a tras niște poze la federația de șah iar la finele zilei de lucru, s-a filmat în chiloți cum se crucește in fața...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:22

 Polonezii și-au luat adio de la primarul orașului Gdansk, Pawel Adamowici, unul dintre cei mai respectați politicieni din țară, asasinat de un dezechilibrat mintal, duminica trecută. Peste 50 de mii de oameni au luat parte la funeralii în orașul-port de la Marea Baltică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:17

 România se pregătește din vara anului trecut, sub coordonarea prim ministrului, pentru retragerea Marii Britanii din UE fără un acord. Este una dintre precizările făcute de Ministerul de Externe pentru Știrile TVR.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:13

 Mii de persoane au protestat sâmbătă în capitala Ungariei, Budapesta, împotriva Guvernului condus de prim-ministrul Viktor Orban şi a legii care modifică regimul orelor suplimentare, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:08

 Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj cere Ministerului Educației retragerea titlului de doctor acordat fostului procuror șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, confirmând după un an de cercetări că aceasta și-ar fi plagiat teza de doctorat,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:49

 Dacă ești român, e imposibil să îți fi petrecut copilăria fără să fi auzit de celebrul deochi. Știi povestea: venea o rudă în vizită, seara se întâmpla să te simți rău, așa că părinții sau bunicii tăi trăgeau concluzia cea mai logică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:45

 Tabelul periodic a fost descoperit într-un laborator de chimie de la University of St. Andrews, din Scoția. În depozitul departamentului de chimie nu s-a făcut curățenie generală încă de la deschiderea din 1968. Un efort de acest fel a fost făcut în 2014, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:40

 Trei turişti, între care un copil de 14 ani, care s-au rătăcit în Munţii Făgăraş, pe Valea Arpaşului, au fost recuperaţi de jandarmii montani după mai bine de 12 ore, transmite corespondentul MEDIAFAX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:54

 Cel puţin o dată pe an – de Ziua Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie (perfectă sincronizare a celor două ţări, România şi Republica Moldova!) – e de bun simţ să-i chestionăm pe urmaşii lui Vasile Alecsandri, cum e cu lectura poeziei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:22

Investiții masive, gazoducte, atragerea Serbiei în acordul de liber schimb al Uniunii Euroasiatice și alte „minuni”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:32

 Simona Halep, numărul 1 mondial a întâlnit-o în Turul III de la Australian Open pe jucătoarea americană Venus Williams. Simona a câștigat în două seturi 6-2 6-6-3. În sferturile de finală Simona Halep o va înfrunta pe mult mai celebră Serena...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:20

 Miliardarul Bill Gates, în vârstă de 63 de ani, a fost surprins, în weekend, în timp ce aștepta la coadă de la un fast-food din Seattle să-și cumpere burger, cartofi prăjiți și suc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:04

 Reporterii e la Deschide.MD , au reușit să afle cine este „eroul” pentru care mai mulți reprezentanți ai societății civile s-au grăbit să-l linșeze public pe polițist pentru faptul că a refuzat să-i răspundă acestuia în limba rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 08:08

Ex-primarul municipiului Chișinău, vine cu acuzații dure în adresa unuia dintre liderii ACUM – Andrei Nastase.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:41

 Abou Zakkour, un bărbat în vârstă de 68 de ani, locuitor al oraşului sirian, Aleppo, a devenit cunoscut drept Omul Galben. El se îmbracă în această culoare de 35 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:35

 Ministrul de stat pentru Europa şi America al Regatului Unit, Sir Alan Duncan, i-a transmis ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, că indiferent de deznodământul procesului Brexit, drepturile cetăţenilor români din Marea Britanie vor fi respectate,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:25

 Dacia Duster cu șenile este unul dintre cele mai utile automobile create vreodată. Și asta nu doar pentru că ne-ar fi tuturor necesară, la ce drumuri avem.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 22:43

 Pe principul cui pe cui se scoate, un bărbat care putea să moară din cauza alcoolului a fost supus unei intervenții chirurgicale în care medicii au fost nevoiți să pompeze o cantitate impresionantă de bere în corpul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 16:00

 Rusia va înlocui legendarele pistoale de tip Makarov - în armată şi poliţie - cu o nouă armă armă care poate funcţiona la o temperatură de până la -70 de grade Celsius şi să străpungă o vestă antiglonţ de la distanţa de 100 de metri, a anunţat vineri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 14:18

Un fotograf profesionist a avut nevoie la Orheiland de ajutorul pazei pentru ași convinge copilul să meargă acasă, după 4 ore de distracții și plimbare. Alexandru Kiriak a fotografiat Orheiland-ul de noapte de la înălțime, iar pozele ilustrează o atmosferă parcă desprinsă din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 12:51

Încă o mostră de ipocrizie, oferită de liderul PPDA, Andrei Năstase. După ce, în anul 2015, a catalogat PLDM drept partid implicat în furtul din sistemul bancar, astăzi acesta cooperează intens cu cei pe care i-a blamat. Mai mult, oameni din anturajul fostului șef al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:48

Regele umorului din Moldova, Gheorghe Urschi,  împlinește astăzi 71 de ani!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:47

Nu există alternativă pentru Republica Moldova decât continuarea procesului de apropiere de Uniunea Europeană, a declarat ministrul de externe român, Teodor Meleşcanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:43

 Rachete cu o rază de acțiune până la 500 kilometri se află acum la o distanță de 400 de kilometri de teritoriul ucrainean

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:16

Guvernul a dispus astăzi majorarea numărului buletinelor, dar și a secţiilor de vot pentru alegerile din 24 februarie, destinate moldovenilor de peste hotare. Astfel, numărul buletinelor va crește de la 3 mii la 5 mii la o secție. În total, numărul buletinelor va crește cu peste...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)