Marți, 7 Februarie 2017, în incinta bibliotecii publice "Onisifor Ghibu", arta a demonstrat prezența în implicarea şi comunicarea cu domeniul ştiinţei. Lupta împotriva cancerului poate fi apreciată vizavi de informaţii, obiective aduse prosperării bătăliei cu cancerul.
În contextul Zilelor Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului a fost organizată prima lecție publică din cadrul acestui proiect, ce are drept scop informarea și conștientizarea în rândul populației a legăturii semnelor precoce ale bolii pentru o pregătire oncologică corespunzătoare din partea medicului de familie și a specialiștilor, dar și pentru acțiuni de screening pentru anumite localizări neoplazice și categorii de pacienți.
Proiectul este organizat de către Asociația Obștească ”Serviciu pentru Pace”, în parteneriat cu Cluster-ul organizațiilor pro-sociale ”Inovații Pentru Cooperări Sociale”, Direcția Generală, Educație Tineret și Sport, IMSP Institutul Oncologic din Republica Moldova, Laboratorul Științific Imunoogenetic și Biblioteca ”Onisifor Ghibu”.
În cadrul proiectului vor fi organizate o serie de lecții publice pe diferite module.
Primul Modul implică organizarea unei lecții publice cu elemente de ”Teatru Forum” și comunicarea problematicii de percepție a cancerului și a factorilor de implicare în istoria și profilaxia bolii.
Modulul II de prezentări, este propus a fi organizat pentru elevi în sălile de sport a liceelor din mun. Chișinău, cu comunicarea mesajului și filozofiei cancerului. Activitățile vor implica exerciții interactive de sensibilizare a participanților.
Modulul III, este propus a fi organizat pentru profesorii de biologie și chimie din liceele municipiului Chișinău.
Sun Tzu, general chinez, strateg militar și filosof, autorul lucrării „Arta Războiului” spunea: „Dacă-ți cunoști dușmanii și te cunoști pe tine însuți vei câștiga și sute de bătălii: dacă te cunoști pe tine însuți dar nu-ți cunoști dușmanii, din două bătălii una o vei câștiga iar alta o vei perde, însă dacă nu-ți cunoști dușmanii și nici pe tine însuți, în orice bătălie vei suferi înfrângere”.
Lupta împotriva cancerului este o luptă a imaginației atât pentru oamenii de știință, pentru medici cât și pentru pacienți. Dacă cancerul ocupă toată imaginația pacientului și o distruge atunci el devine în același moment distrus spiritual. Tratamentul cancerului este o luptă comună unde în egală măsură trebuie să lupte medicii, biologii și pacienții. Dacă privim imaginația din perspectiva medicilor și oamenilor de știință atunci aceasta aici este vitală. Atât medicii cât și oamenii de știință (în special) trebuie să posede o imaginație bogată, o gândire abstractă și lipsită de șabloane. În cele din urmă, oamenii de știință trebuie să gândească în afara boxei pentru a face revoluții în medicină. Ceea ce ține de medici, există un set de protocoale după care se conduc. Dacă considerăm aceste protocoale pereții boxei iar conținutul protocoalelor este conținutul boxei atunci medicii este necesar să poată integra câte mai multe detalii în boxa respectivă, pereții să fie elastici sau mobili. Scopul oamenilor de știință este să creeze câte mai multe detalii care pot fi utilizate de către medici iar medicii să integreze detaliile respective în boxă și să le utilizeze într-o formă creativă și direcționată pentru fiecare subtip de cancer în parte.
Conform statisticilor globale se întâlnesc 14.1 milioane de cazuri diagnosticate în 2012, mai mult de 8 milioane de oameni decedează în fiecare an de cancer. Pe măsură ce oamenii trăiesc mai mult, incidența globală a cancerului se află în creștere și se prevede ca cancerul să lovească în jur de 22 milioane oameni în anul 2030 și 13 milioane oameni vor muri (cum spunea un medic, de cancer suferă toți, însă nu toți trăiesc până la cancerul lor).
Cel mai des cancer întâlnit global este cancerul pulmonar, 13 % din toate cancerele diagnosticate (1.8 milioane);
Cancerul glandei mamare este diagnosticat la 1.7 milioane femei per an (aproape 12 % din tote cancerele diagnosticate);
Cancerul de colon 10 % din toate cancerele diagnosticate (1.4 milioane oameni);
1.1 milioane bărbați diagnosticați cu cancer de prostată per an;
1 milion oameni diagnosticați anual cu cancer de stomac;
În jur de 800 mii oameni diagnosticați anual cu cancer de ficat. Iar celelalte tipuri de cancer ocupă cifra statistică rămasă.
Numărul moldovenilor atacați de cancer crește în fiecare an cu câteva sute. Dacă în 2013 numărul bolnavilor luați la evidență cu tumori era de 8441, în 2014 numărul loc a crescut până la 8860 de persoane. Statistica mondială atenționează că în Moldova sunt 186 de bolnavi de cancer la 100.000 de locuitori și 118 de decesuri.
Timpul.md
|
În majoritatea cazurilor, atunci când femeile îşi propun să slăbească, încep să apară şi rezultatele. Totuşi, când luăm o astfel de decizie, trebuie să stabilim anumite obiective, dar şi să ţinem cont de anumite realităţi.
( ) Citeşte tot articolulAm arătat în numărul precedent că româna, la fel ca celelalte limbi romanice, a moștenit din latină aproximativ 2000 de cuvinte-bază. Dacă ținem seama de felul cum s-au transmis aceste cuvinte diverselor limbi romanice, constatăm că aproximativ 500, adică o pătrime, au...
( ) Citeşte tot articolulA fost reținut pentru „dezmembrarea teritorială intenţionată a R. Moldova”, însă o lună mai târziu a fost eliberat, iar cele peste 30 de volume din dosarul penal intentat pe numele său și-au pierdut urma. Chiar și așa, spun cei care l-au arestat și l-au anchetat...
( ) Citeşte tot articolulLiderul grupului parlamentar Pro-Moldova, Andrian Candu, a dezvăluit în studioul Jurnal TV că Igor Dodon a fost cel care în 2005 i-a făcut cunoștință cu Vladimir Plahotniuc.
( ) Citeşte tot articolulLiderul socialiștilor Igor Dodon, care deține o colecție de accesorii de sute de mii de lei, de curând a fost observat că poartă un nou ceas de mână, estimat la aproximativ 1 500 de euro.
( ) Citeşte tot articolulOdată cu intrarea lui Marte în Gemeni, până spre sfârşitul lunii aprilie vom avea ocazii multiple să exersăm acţiunile inteligente, să ne punem în mişcare isteţimea, perspicacitatea şi curiozitatea.
( ) Citeşte tot articolulSfantul Conon a trait pe vremea Sfintilor Apostoli. S-a nascut in Isauria. Cei de aici au primit credinta in Hristos de la Sfantul Apostol Pavel. Parintii sai, Nestor si Nadia, l-au casatorit fara voia sa. Inainte de a se casatori, i s-a aratat Sfantul Arhanghel Mihail, in chip de barbat...
( ) Citeşte tot articolulUnele produse nocive de oxidare parţială a hranei cu scop energetic sunt radicalii liberi, echivalenţii smogului în organism. Radicalii liberi generaţi în interiorul organismului dăunează la fel ca şi cei declanşaţi de mediul poluat membranei celulare.
( ) Citeşte tot articolulZece persoane au murit, iar altele au fost rănite în urma prăbuşirii unui elicopter militar în estul Turciei, anunţă Ministerul Apărării de la Ankara, conform cotidianului Hurriyet, citat de Mediafax.
( ) Citeşte tot articolulCeaiul verde este recomandat în curele de slăbire, însă pe lângă rolul sau dietetic, această licoare previne o serie de alte afecţiuni sau ameliorează dureri nebănuite. Îţi spunem câteva lucruri pe care experţii în medicină naturistă nu ţi le-au...
( ) Citeşte tot articolulPrimele doze de vaccin Pfizer ar urma să ajungă în Republica Moldova în a doua jumătate a lunii martie, prin programul Covax al ONU, a anunţat preşedinta Maia Sandu, după o discuţie cu directorul regional al acestei companii, Sinan Atlig, transmite Agerpres.ro.
( ) Citeşte tot articolulFiecare al doilea fumător care încearcă să renunțe la țigări se întoarce la vechiul obicei după o săptămână sau chiar mai puțin. Cel mai des fumătorii susțin că nu pot renunța la acest viciu din cauza lipsei de voință. Potrivit The Sun, 52 procente susțin că...
( ) Citeşte tot articolul