În aceste zile, în care o apatie prevestitoare de nimic bun se atestă în viaţa publică de la Chişinău, ni se dă o lecţie de mobilizare civică de la peste două mii de kilometri distanţă, din Caucaz.
Sute de mii de armeni au ieşit pe străzile capitalei Erevan şi în alte oraşe ale Armeniei pentru a cere demisia fostului preşedinte de peste zece ani, Serj Sargsian, din funcţia de prim-ministru, dar şi schimbarea guvernării. Într-o societate foarte similară cu a noastră, apăsată de aceleaşi flageluri, cu o corupţie infiltrată la toate nivelurile administraţiei şi un nivel de trai care forţează sute de mii de cetăţeni să plece din ţară, iată că Armenia dispune, totuşi, de o masă critică protestatară, în stare să ceară şi să obţină schimbări.
După 11 zile de proteste, pe 23 aprilie, Sargsian şi-a dat demisia din funcţia de prim-ministru, în care fusese confirmat de Parlamentul de la Erevan cu o săptămână înainte. Asta după ce au ieșit în stradă aproape 200 de mii de persoane, doar în Erevan, iar la manifestaţiile opoziţiei au început să adere sute de militari. Cu câţiva ani în urmă, Sargsian a obţinut dreptul ca o mare parte a prerogativelor preşedintelui să fie trecute la prim-ministru, acesta din urmă transformându-se în adevăratul conducător al statului. Chiar dacă fostul preşedinte a fost acuzat încă de atunci că îşi pregăteşte astfel rămânerea la putere după expirarea celui de-al doilea mandat prezidenţial, Sargsian s-a grăbit să declare că nu va ocupa funcţia de șef al Executivului după ce nu va mai fi şef de stat. O promisiune pe care şi-a încălcat-o în această lună. Armenii, însă, au demonstrat că nu au de gând să tolereze un asemenea comportament şi au inundat străzile capitalei şi ale oraşelor ţării, cerând plecarea lui Serj Sargsian și a Partidului Republican de la guvernare. Chiar dacă regimul nu a părut iniţial să dea înapoi, având loc chiar lupte de stradă, soldate cu zeci de răniţi, arestarea unor lideri ai opoziţiei a încins spiritele într-o asemenea măsură, încât a devenit clar că, în lipsa unor cedări, situaţia ar fi putut exploda în violenţă. Însă după ce Sargsian şi-a anunţat demisia, negocierile dintre putere şi opoziţie au eşuat, iar aceasta din urmă şi-a mobilizat din nou susţinătorii, care au ieşit în mod repetat în stradă. Manifestaţiile continuă până în prezent, se cer alegeri parlamentare anticipate, iar până atunci - un guvern condus de către opoziţie, care să organizeze scrutinul.
Lupta poporului armean pentru încheierea unei guvernări autoritare şi care, pe plan economic, a însemnat instaurarea stagnării, este departe de a se fi încheiat. Situaţia de la Erevan merită urmărită cu atenţie. Poate că lecţia dată de aceste manifestaţii va fi însuşită şi de cetăţenii noştri. Ar exista, totuși, o diferenţă. Armenii au în prezent o opoziţie puternică, unită, calitativ superioară puterii şi capabilă să guverneze. În cazul nostru, mă îndoiesc că este aşa, cel puțin în prezent. Aproape toţi politicienii care se perindă prin faţa cetăţenilor nu merită nici votul, nici atenţia acestora. Ca să urmăm exemplul armenilor, avem nevoie mai întâi de toate de feţe noi, necompromise. În caz contrar, să ne amintim că am avut şi noi ieşiri în stradă în ultimii ani, care de fiecare dată s-au prăbuşit în decepţie. Sper ca măcar armenii să aibă ceva mai mult noroc.
|
Opozantul rus, închis imediat după ce s-a întors în țară, a contraatacat marți prin publicarea unei vaste anchete anticorupție ce îl vizează pe președintele Vladimir Putin și „palatul” imens pe care și l-ar fi construit pe malul Mării Negre.
( ) Citeşte tot articolulProcesul penal pe faptul unei eventuale finanțări din exterior a PSRM a fost conexat la cauza penală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari cu implicarea „Exclusiv Media”, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiță.
( ) Citeşte tot articolulBerbec Unele emoții trebuie acceptate, deoarece fac parte din cine ești tu. Cu cât cauți mai mult prezența oamenilor cu o atitudine pozitivă, cu atât ai mai mult de învățat pe planul dezvoltării personale, iar asta te va ajută să accepți niște lucruri.
( ) Citeşte tot articolulO vorbă din popor spune că un măr pe zi ține doctorul la distanță. Așa și este! Merele au foarte multe beneficii pentru sănătatea noastră și ar trebui să le introducem în dietă. Iată de ce e bine să consumi un măr pe zi. Beneficiile sunt uimitoare, scrie stiridinlume.ro.
( ) Citeşte tot articolulS-a stins din viaţă încă un jurnalist care a lucrat la Radio Moldova, poetul Ştefan Lozinschi, cunoscut cu numele de Ştefan Lozie. În luna mai, acesta ar fi împlinit 77 de ani, relatează Radio Moldova Actualităţi, scrie publika.md.
( ) Citeşte tot articolulPreşedintele ales al Statele Unite, Joe Biden, a anunţat marţi că o va numi ca ministru adjunct al Sănătăţii pe Rachel Levine, o expertă transgender în pediatrie şi psihiatrie, în prezent responsabilă a Sănătăţii în statul Pennsylvania, alegerea fiind una...
( ) Citeşte tot articolulS-au lipit cateva kilograme in plus de tine de sarbatori? Nu te impacienta; poti scapa de ele in doar doua saptamani, cu doar putina perseverenta si multa atentie.
( ) Citeşte tot articolulMersul pe jos are numeroase beneficii. Te ajută să slăbeşti, îţi protejează inima şi poate fi un excelent remediu pentru durerile articulare. Oamenii cred deseori că aceasta nu este o formă de mişcare, ci mai degrabă o modalitate de recreere, însă nu este complet...
( ) Citeşte tot articolulTemperaturile vor ajunge până la două grade cu plus, iar vântul va sufla dinspre sud-est, de la slab la moderat. Mercurul din termometre va urca până la -3..0 grade Celsius în nord, -2..+1 grade în centru și -1..+2 grade în sud. În Capitală...
( ) Citeşte tot articolulPe 20 ianuarie 1527, Petru IV-lea Rareş urcă pentru prima dată la domnia Moldovei.
( ) Citeşte tot articolulAstăzi voi scrie despre socialism si cererile socialismului, deoarece ne vom lovi de ele în anii ce vor urma şi e bine să ştim de acum ce urmări vor avea asupra societăţii. Deşi aceste ideile sunt larg răspândite în mediul online* şi offline, am hotărât...
( ) Citeşte tot articolulAgrișele, considerate ca fiind fructele minune pentru recăpătarea vitalității organismului, au un puternic efect antioxidant și multiple beneficii asupra sistemului imunitar.
( ) Citeşte tot articolulȘeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost reținut din nou cu puțin timp în urmă. Informația a fost confirmată pentru Jurnal.md chiar de către el. Morari ne-a comunicat că acum se află la PCCOCS, la audieri.
( ) Citeşte tot articolulCel puțin 15 muncitori migranți care dormeau pe marginea unei șosele din India au murit după ce un camion scăpat de sub control i-a călcat, informează digi24.ro. Alte șase persoane au fost grav rănite în accidentul petrecut marți dimineață, au anunțat autoritățile locale.
( ) Citeşte tot articolulLuna Februarie aduce schimbări importante în viața zodiilor, surprize pentru unii și dezamăgiri, mai mici sau mai mari pentru alții. În a doua lună din an apar pot apărea persoane cheie în viața unor zodii care le vor aduce noi perspective de cuplu, sau de business.
( ) Citeşte tot articolulPeste 130 de mașini au fost implicate într-un accident în lanţ produs pe o autostradă din Japonia din cauza unei furtuni de zăpadă. În urma impactului, o persoană a murit, iar 12 au fost rănite, informează Reuters.
( ) Citeşte tot articolulÎn contextul unor declarații publice, în care au fost prezentate informații denaturate privind nivelul de pregătire a țării pentru recepționarea vaccinului anti-COVID-19, dar și acțiunile MSMPS de a asigura Republica Moldova cu vaccin, reiterăm următoarele:
( ) Citeşte tot articolul