Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 17:36
Abonamente

Criza 14 Decembrie 2011, ora 14:22

Lecţii din istorie: Top 5 lideri europeni care au scos Europa din criză

Marime Font

 
 
 

 Într-o Europă sufocată de criza datoriilor bugetare din zona euro, tot mai mulţi economişti vorbesc despre eşecurile liderilor europeni în manevrarea instrumentelor Uniunii.

Jurnaliştii de la Business Insider amintesc, însă, de cei care au reuşit să salveze Europa din cele mai grele momente ale trecutului.

Deşi conceptul de Uniune Europeană a apărut mult mai târziu, schimbările economice care au afectat întreaga lume au existat încă din primul secol al existenţei. Iată un top al celor mai buni 5 lideri europeni:I. Napoleon al III-lea: În timpul domniei sale (1852 – 1870) Franţa a fost încătuşată de Tratatzul de Viena, va urmare a războaielor napoleoniene de la începutul secolului 19. Tratatul lăsa ţara în urmă cu mulţi paşi în procesul de industrializare.

Cum a ajutat economia: Napoleon al III-lea a pus temelia politicilor economice franceze eficiente prin sprijinirea comerţului liber. A reuşit să aduca fabricile aproape de cea mai uşor exploatabilă forţă de muncă potenţială şi să faciliteze migrarea populaţiei către cele mai apropiate centre de industrializare.

II. Sir Robert Peel: Conducător al Guvernului britanic între anii 1834-1835 şi 1841-1846 s-a luptat cu un deficit al trezoreriei de 7,5 milioane de lire sterline şi o cădere bruscă a comerţului mondial, alături de lipsa de încredere în instituţiile financiare.

Cum a ajutat economia: Prin introducerea taxelor pe venit, abrogarea Legii Grânelor (interzicerea importului de grâne) ca mişcare a liberalizării pieţei şi a stopării foametei din Irlanda.

III. Ferdinand II de Aragon şi Isabella I a Castiliei. Cei doi mari monarhi spanioli au reuşit, prin căsătorie să unească o Spanie divizată şi puternic afectată economic, cu o lipsă a unei autorităţi regale.

Cum au ajutat economia: Prin exploatare şi imperialism. Prin exploatarea Americii de Sua, Spania a devenit una dintre marile puteri economice ale Europei. Cei doi l-au desemnat pe Christopher Columb să-şi urmeze călătoria.

IV. Otto cel Mare. Împăratul care deşi nu avea ieşire din criza economică, a fost prima persoană care a obţinut titlul imperial al Imperiului Roman în 40 de ani.

Cum a ajutat economia: Prin volumul mare de metale preţioase care au fost găsite în Saxonia în 938. Otto a reuşit, printr-un mare noroc, să pună bazele regatului şi să înăbuşe revoltele

V. Cancelarul Gustav Stresemann: În 1923, Stresemann a reuşit să facă faţă celei mai dezastruase inflaţii a Germaniei, după ce Banca Centrală a tipărit prea multă monedă pentru a face faţă reparaţiilor de dupa Primul Război Mondial. Moneda Germaniei a devenit atât de lipsită de valoare încât oamenii le ardeau pentru a se încălzi.

Cum a ajutat economia: Cancelarul a intrpodua o monedă nouă pentru a putea reduce inflaţia extrem de mare din acea vreme. Ulterior, în '24, a negociat planurile Dawes pentru a reduce reparaţiile ţării.

După: Realitatea.net

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md