Astăzi 8 Aprilie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la 4 Iulie 2020
Abonamente

Actualitate 25 Mai 2017, ora 09:00    Din editia print

Legați de glie, iobagi la nefârtate

Marime Font

 Motto:
Viețile noastre nu ne aparțin.
Din pântece în mormânt, suntem ai altora,
la trecut și la prezent.
Prin oricare crimă și fiece bunăvoință
Ne naștem viitorul.
(David Mitchell, Cloud Atlas)

Când în noiembrie 2016 am înțeles că urmează să ne trezim cu o Republică Moldova care se întoarce împotriva direcției din care i-a venit dintotdeauna, de când există ca stat independent, atât bunăstarea materială, cât și cea spirituală, adică se întoarce cu spatele spre Apus, probabil ca să arate Apusului care-i fața lui Igor Dodon, stăteam pe niște scări din Chișinău. Fumam, stăteam la sfat cu vreo doi-trei tovarăși, și mă gândeam că numai bine n-o să ne fie cu sclavul lui Putin în fruntea statului.

Eu m-am născut aici, și aș fi putut alege, la fel, ca atâția alți prieteni de-ai mei, să plec „în țările calde”. De fapt, nu, nu e bine că am folosit condițional-optativul la trecut. Am riscat să-mi mint cititorii, și nu doresc să fac asta. Nu „aș fi ales”. Ci am ales. La un moment dat, am semnat o fișă pentru emigrare în Statele Unite ale Americii. Se întâmpla în 2014, vara, și treceam pe corso, adică pe segmentul de Ștefan dintre Vlaicu Pârcălab și Pușkin. S-a apropiat un băiat de-al nostru, moldovean, de mine, și m-a întrebat într-o română perfectă dacă vreau în America. Nu știu de ce nu m-a întrebat în limba de comunicare interetnică, pentru că aproape pe toți ceilalți îi întreba anume în această limbă, nu în limba de stat. M-a intrigat, pentru câteva secunde doar, acest fapt de comunicare interpersonală. Unica explicație cât de cât acceptabilă, logic, e că băiatul acela nu era din Chișinău, ci din provincie, și când s-a uitat la mine, a înțeles că sunt față de naționalitate neslavă (лицo неславянской национальности). Avea ochi căprui, era oacheș și destul de bronzat. Eu am ochi căprui, și trebuie să mă bronzez ca să fiu și eu oacheș, ca acel băiat. Treceam în grabă, ca de obicei, pentru că merg repede când îmi pun în gând să ajung undeva. Și-l vedeam de departe cum încearcă să-și atragă mușterii, dar îl și auzeam cum siluiește cuvintele limbii ruse. Pe care eu o vorbesc fluent, pentru c-am făcut liceu în
Chișinău, nu la țară, „cu țăranii” (mulțumesc, dragi profesori, de la liceul pe care l-am absolvit – n-o spun nici ironic, nici cinic, chiar dacă acesta este un articol cinic). Și-acum, probabil vă întrebați ce problemă am eu cu expresia „persoană cu înfățișare neslavă”. O să divaghez de la ciocnirea aproape nas în nas cu băiatul de la loteria vizelor pentru țara rățoiului Donald Duck, unul din personajele celebre ale lui Walt Disney, și o să vă explic, întorcându-mă apoi, din alineat nou, la continuarea poveștii mele americane care, la fel ca orice poveste, e doar atât, o poveste nematerializată, netranspusă în practică și nimic mai mult.

Loading...


Problema pe care-o am cu acea expresie folosită de organele de poliție din Federația Rusă nu este în niciun caz cu instrumentul pe care orice forță de ordine publică din orice stat îl folosește pentru descrierea fizionomiilor oamenilor care-i cad pe mână în urma faptului că au comis diferite infracțiuni sau, poate, pur și simplu, un banal ultraj la organul cu epoleți.

Ci cu sensul pe care expresia îl capătă atât în Rusia, cât și în statele care au nenorocul de a avea un șef de stat care-l vizitează pe Vladimir Putin în persoană, după ce niște emisari de-ai lui, de-ai Dodonului, au fost în vizită la Phenian, Pyongyang, Republica Populară Democrată Coreeană. Acela de oameni de categoria a doua, a treia, a patra... et cetera.

Dacă Putin își continuă politica de strângere a șurubului, în fapt, de sudare a șurubului, că nu văd unde-ar mai putea să-l strângă, s-ar putea ca în curând hohotele noastre de râs amar când îl vedem pe Dodon la Moscova să se transforme, de-a binelea, în urlete de furie sinceră, „otkrovennaia”, cum îi place să spună, în limba rusă, mancurtului laș infect care ne este nepreședinte (avem încă libertatea de exprimare, așa că îmi asum ce scriu – un mancurt laș infect și nepreședinte, acesta este și acesta va rămâne în istorie Igor Nicolaevici Dodon). În cele două state cu pricina, Federația Rusă și Republica Moldova, a fi altfel decât cu ten deschis al pielii și, eventual, blond sau blondă, ar putea deveni, știu eu? (nu știu, îmi dau și eu cu presupusul – amintiți-vă tezele din iulie 1971 ale lui Nicolae Ceaușescu după ce-a vizitat RPDC și cât de repede s-au transformat miștocărelile în tăcere după ce alesul secretar general al PCR s-a înscăunat președinte al Republicii Socialiste România cu sceptru și buzdugan în 1974, într-o ceremonie de cel mai prost gust cu putință, de pervertire a spiritului monarhic inerent poporului român), un fel de interdicție socială, un fel de tabu, caz în care ne-ar obliga dodonul, probabil, să ne vopsim părul în blond sau roșcat și să ne punem lentile de contact.

Ca să nu mai avem ochi căprui, ci albaștri, și să nu mai avem pleata neagră ca pana corbului, ci ruginie, ca frunza din vii toamna, să nu mai avem tenul măsliniu, oacheș sau smolit (sinonime care descriu tenul unui tip antropologic de oameni – europenii sudici, adică noi, popoarele romanice), ci să fim cât mai slavi. Ca să aibă și dodonul plăcere de noi, conducându-ne, și să avem și noi plăcere de el, notre maître, stăpânul, „vladîka”, împreună cu Kantarean și toți ceilalți băiețași nu neapărat cu ochi albaștri, dar cu foi semnate prin sertărele din arhivuțe moscovite.

Acum, să mă întorc cu povestioara mea la acel voluntar cu ochi căprui de care aproape că m-am ciocnit, grăbindu-mă ca de obicei, pentru că sunt cam hăbăuc de felul meu, așa. M-a întrebat dacă vreau în State și i-am zis că vreau. Am semnat pentru trei ani, și anul acesta e ultimul în care la loteria vizelor mai puteam să câștig. Faptul că suntem deja în mai, iar la începutul fiecărei luni de mai a fiecărui an se anunță rezultatele pentru emigrare permanentă dincolo de Oceanul Atlantic, și eu nu am primit nicio înștiiințare pe adresa de e-mail, mă face să cred că mi-am ratat șansa să plec cu traiul în America.

Nu pot să-mi explic această legare de glia acestui loc decât printr-o stranie întorsătură a soartei de fiecare dată când îmi ziceam că m-am rupt de ea și acum voi fi liber să gust și eu din fructele interzise ale Americii.
„Ne-au învățat atât de îndelung să-ți iubim fructele interzise”, cânta pe vremuri formația sovietică Nautilus Pompilius, condusă de legendarul Veaceslav Butusov, în piesa „Goodbye America”.

Pentru prima dată am vrut să merg acolo când aveam 14 ani, cu un program de schimb de elevi numit „Future Leaders Exchange” (FLEX). Apoi am mai încercat, până prin liceu. N-am reușit niciodată.
Nu am reușit să văd niciodată țara care mi-a făcut un cadou pe neprins de veste, în 2000, pe când aveam 11 ani, eram în clasa a șasea și mă uitam seara la Pro TV, oferindu-mi în prime time filmul „Forrest Gump”. Cel mai frumos film de lungmetraj despre un băiat cu sindrom Asperger pe care l-am urmărit vreodată cap-coadă, fără să mă concentrez la altceva.
Nu știu dacă voi reuși vreodată.
Noi avem dodon.
Și dodonul ne are pe noi, numai că nouă încă ne place.
Până când?

Răspunsul la această întrebare s-ar putea să-l știe doar un poet italian din secolul al XIII-lea, Dante Alighieri, pentru că – am impresia – doar din „Divina Comedie” mai putem afla, astăzi, în care cerc al infernului am ajuns. Și cât mai avem până la Purgatoriu. Și-apoi, cât mai avem până la Paradis. Cea mai bună traducere în română îi aparține lui George Coșbuc, v-o recomand. Eu am citit-o la țară, în Basarabia, într-o vacanță de vară, printr-a opta - a noua. Cu grafie chirilică, tipărită la noi, la Chișinău, pe la începutul anilor 1960. Când încă se putea. Înainte de 1968.

Un articol de: Dan Nicu Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 15:04

Noaptea trecută a murit un locuitor din Tiraspol, în vârstă de 65 de ani, din cauza infecției cu coronavirus

Noaptea trecută a murit un locuitor din Tiraspol, în vârstă de 65 de ani, din cauza infecției cu coronavirus

Acesta era internat în secția de boli infecțioase a Spitalului din Slobozia. Bărbatul avea boli cronice ale sistemului cardiovascular. A fost internat într-o stare extrem de gravă, având pneumonie bilaterală viral- bacteriană. Pe 6 aprilie, bărbatul a fost transferat la terapie...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 8 Aprilie 2020, ora: 14:55

PDM lansează campania „Împreună pentru doctori”. Vor fi organizate mai multe acțiuni de susținere a lucrătorilor medicali

PDM lansează campania „Împreună pentru doctori”. Vor fi organizate mai multe acțiuni de susținere a lucrătorilor medicali

Partidul Democrat din Moldova lansează campania de colectare de fonduri și asistență pentru susținerea lucrătorilor medicali - „Împreună pentru doctori”.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 8 Aprilie 2020, ora: 14:32

COMRAT / Un camion încărcat cu pământ s-a răsturnat. Șoferul a ajuns la spital

COMRAT / Un camion încărcat cu pământ s-a răsturnat. Șoferul a ajuns la spital

Grav accident la periferia orașului Comrat. Un șofer de autocamion a ajuns la spital după ce vehiculul său încărcat cu pământ s-a răsturnat. Totul s-a întâmplat în după-amiaza de șapte aprilie, în jurul orei 17.45.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 8 Aprilie 2020, ora: 13:13

Cum faci cea mai bună PASCĂ FĂRĂ ALUAT. Ingredientul secret pe care puţine gospodine îl ştiu

Cum faci cea mai bună PASCĂ FĂRĂ ALUAT. Ingredientul secret pe care puţine gospodine îl ştiu

Pasca se face în Joia Mare. Este pâinea cea mai aleasă a anului. Pe vremuri, în bucătăriile sărmanilor, unde nu era brânză, se folosea o mână de mălai mărunţel, fiert în lapte dulce. Cea mai răspândită formă pentru pască este cea rotundă, pentru că se crede că scutecele cu...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 8 Aprilie 2020, ora: 13:10 de Irina Nechit

INTERVIU cu Lică Sainciuc: „Stăm acasă. Bine că avem grădină”

INTERVIU cu Lică Sainciuc: „Stăm acasă. Bine că avem grădină”

– Stimate Lică Sainciuc, ca grafician, ce credeți despre forma coronavirusului? Această „coroană” vă bântuie vizual? 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 8 Aprilie 2020, ora: 12:12

EXPERT / Atitudinea președintelui demonstrează că acesta e deja în campanie electorală / Deranjează această AROGANȚĂ a puterii

EXPERT / Atitudinea președintelui demonstrează că acesta e deja în campanie electorală / Deranjează această AROGANȚĂ a puterii

Extrapolând discuția spre o posibilă cooperare între guvernare și opoziție, Veaceslav Berbeca consideră că acest lucru nu este ușor de realizat în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 11:42

ultima oră A decedat Valeriu Muravschi, ex-premier al R. Moldova

A decedat Valeriu Muravschi, ex-premier al R. Moldova

Fostul Prim-ministrul al R. Moldova Valeriu Muravschi a decedat. Informatia a fost confirmata pentru PRO TV de feciorul acestuia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 11:19

Galina Dodon câștigă 33 de mii de lei lunar fiind angajată la Exclusiv Media (firmă care a primit milioane din Bahamas)

Galina Dodon câștigă 33 de mii de lei lunar fiind angajată la Exclusiv Media (firmă care a primit milioane din Bahamas)

Conform declarații de avere, Igor Dodon, declară un salariu de peste 226.700 de lei, adică peste 18.800 de lei pe lună, iar soția sa, Galina Dodon, angajată la „Exclusiv Media”, SRL, a câștigat anul trecut aproape 396 de mii de lei, ceea ce ar însemna circa 33 de...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 8 Aprilie 2020, ora: 11:07

În „Țara lui Dodon și Chicu” trăiesc doar bugetari și pensionari

În „Țara lui Dodon și Chicu” trăiesc doar bugetari și pensionari

„Prioritățile noastre vor fi achitarea salariilor, pensiilor, plăților sociale și ajutoarelor de șomaj”, a declarat astăzi Președintele R. Moldova Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 10:35

Directorul Autorității Aeronautice Civile a fost demis de către Ministerul Economiei. Acesta a fost „selectat” prin concurs

Directorul Autorității Aeronautice Civile a fost demis de către Ministerul Economiei. Acesta a fost „selectat” prin concurs

Autoritatea Aeronautică Civilă rămâne fără conducere. Demisia actualului director a fost cerută de ministerul Economiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 10:29

Prima țară europeană care dă STARTUL revenirii economice. De joi se DESCHID magazinele și atelierele

Prima țară europeană care dă STARTUL revenirii economice. De joi se DESCHID magazinele și atelierele

Paralizate de criză, economiile europene fac paşi pentru revenirea la un program de lucru normal. Cehia devine primul stat în care viaţa se reîntoarce treptat la cea de dinainte de pandemie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 10:13

BREAKING NEWS / Două decese din cauza la COVID-19, în total 24 de oameni au murit

BREAKING NEWS / Două decese din cauza la COVID-19, în total 24 de oameni au murit

Două persoane au decedat în ultimele ore. Prima victimă este un bărbat de 71 de ani din Cahul. Acesta a fost internat pe 2 aprilie la Institutul de Medicină Urgentă. A doua victimă este un bărbat de 62 de ani din Glodeni. Pacientul a fost internat cu două zile în urmă,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 09:56

Persoanele care lucrează de ACASĂ consumă mai mult alcool şi mănâncă nesănătos

Persoanele care lucrează de ACASĂ consumă mai mult alcool şi mănâncă nesănătos

Persoanele nevoite să lucreze de acasă în timpul pandemiei de coronavirus sunt mai predispuse consumului de alcool şi a mâncărurilor nesănătoase, dar şi apariţiei problemelor de somn, arată un nou studiu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 09:15

Care-i DIFERENȚA dintre coronavirus, Covid-19 și SARS-CoV-2?

Care-i DIFERENȚA dintre coronavirus, Covid-19 și SARS-CoV-2?

Lumea e afectată de pandemie, dar ne ferim de boală, de virusul care o provoacă sau de familia din care face parte? 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 8 Aprilie 2020, ora: 09:12

Deputații din PSRM-PDM ar fi ȘTIUT că în Parlament este o persoană cu coronavirus dar au ascuns informația

Deputații din PSRM-PDM ar fi ȘTIUT că în Parlament este o persoană cu coronavirus dar au ascuns informația

Deputata Platformei DA Arina Spătaru afirmă că deputaţi au primit ieri, 7 aprilie, un mesaj din partea secretariatului Parlamentului Republicii Moldova prin care au fost avertizaţi că în Parlament ar exista mai multe persoane testate pozitiv la COVID-19. Politiciana precizează că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 08:59

Orașul din Ucraina în care au fost săpate în avans 600 de morminte pentru morții de coronavirus

Orașul din Ucraina în care au fost săpate în avans 600 de morminte pentru morții de coronavirus

Autoritățile din orașul ucrainean Dnipro au săpat peste 600 de gropi de morminte, pentru a se pregăti de posibilitatea unui număr mare de victime din cauza pandemiei de coronavirus, deși în regiunea Dnipropetrovsk nu a fost înregistrat niciun deces, iar Ucraina a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 08:49

Boris Johnson, a doua noapte la terapie intensivă. CARE ESTE STAREA SA

Boris Johnson, a doua noapte la terapie intensivă. CARE ESTE STAREA SA

Șeful guvernului britanic, Boris Johnson, a petrecut a doua noapte la terapie intensivă, fiind tratat în continuare de Covid-19.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 8 Aprilie 2020, ora: 08:09

Coronavirus: 1939 de morţi într-o singură zi în SUA, cel mai ridicat bilanţ la nivel global

Coronavirus: 1939 de morţi într-o singură zi în SUA, cel mai ridicat bilanţ la nivel global

Numărul persoanelor care au decedat în ultimele 24 de ore pe teritoriul SUA în urma infecţiei cu noul coronavirus a ajuns la 1939 de persoane, potrivit datelor furnizate marţi seara de Universitatea Johns Hopkins, transmite miercuri AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 8 Aprilie 2020, ora: 07:33

Rusia: Doctoriţa care l-a sfidat pe Putin şi a dat alarma despre coronavirus, arestată şi amendată. „Am leşinat şi m-am trezit în închisoare“

Rusia: Doctoriţa care l-a sfidat pe Putin şi a dat alarma despre coronavirus, arestată şi amendată. „Am leşinat şi m-am trezit în închisoare“

Anastasia Vasilieva, doctoriţa care a adunat în jurul ei 2.000 de colegi şi a dat alerta în Rusia în legătură cu epidemia covid-19, a devenit noua ţintă a regimului Putin. Femeia de 36 de ani a fost convocată deja la Comitetul de anchetă, arestată, interogată şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 07:25

Președintele PSRM CAHUL a decedat din cauza COVID-19

Președintele PSRM CAHUL a decedat din cauza COVID-19

Vasile Mihailov, consilier municipal şi raional Cahul, Preşedintele OT Cahul a PSRM, s-a stins din viaţă în această seară, la un spital din Chişinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 07:10

Ciorbă GLAMOUR la spitalul Toma Ciorbă / FĂRĂ COMENTARII

Ciorbă GLAMOUR la spitalul Toma Ciorbă / FĂRĂ COMENTARII

„Cat se cheltuie acolo pentru o zi de internare? 7000 lei? Glamurneniko. (Am sters numele pentru ca odata am postat o picuratoare improvizata dintr-o butylka legata cu bint dintr-un spital pentru copii si in 5 min a tabarat conducerea spitalului peste fata ceea si au terorizat-o cat a stat...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 8 Aprilie 2020, ora: 05:59 de Mihai Taşcă

Călăii bunelului - idolii nepotului Bunelul lui Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic / DOC

Bunelul lui Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic / DOC Din editia print / Foto: ARHIVA TIMPUL

Bunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)