Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 16:30
Abonamente

Actualitate 1 Aprilie 2018, ora 11:11

Legătura între simbolul peştelui folosit de primii creştini şi Iisus Hristos. Ce cod secret utilizau credincioşii zeloşi

Marime Font

 
 
 

În primele secole creştine, de teama persecutorilor, adepţii lui Iisus Hristos foloseau diferite simboluri pentru a se recunoaşte sau pentru a demonstra credinţa lor în Evanghelia cea nouă.

Creştinismul devine religie tolerată abia după edictul de la Milano din anul 313. Diferiţi împăraţi romani au rămas în istorie ca mari persecutori ai creştinilor. De teama acestora, credincioşii foloseau diferite semne sau simboluri care să dovedească apartenenţa lor la Biserica lui Iisus Hristos.

„În primele veacuri creştine, imaginea peştelui apare pretutindeni: în picturile murale, pe sarcofage, în inscripţiile funerare, pe diferite obiecte. Creştinii purtau la gât peştişori din metal, din piatră sau din sidef, pe care figura inscripţia: „Fie mântuirea Ta!” sau „Mântuieşte!”, scrie preotul Silviu Cluci pe site-ul doxologia.ro.Referiri la peşte regăsim în scrierile Noului Testament. Chiar Iisus Hristos îi cheamă pe apostolii săi să fie „pescari de oameni”. Tot Mântuitorul oferă doi peşti pentru a hrăni o mulţime de peste 5.000 de persoane. El asemăna Împărăţia Cerurilor cu un năvod plin cu tot soiul de peşti. Imaginea peştelui este folosită şi pentru a explica multitudinea bunătăţilor cereşti (Matei 7, 9-11; 13, 47-48; Luca 5, 10).

În perioada persecuţiilor, secolele I-IV, numele lui Iisus Hristos era reprezentat sub chip de miel, păstor, peşte, ca semn de recunoaştere a creştinilor între ei.

În limba greacă ἰχθύς, ὁ — ihtis, înseamnă peşte, fiind format din iniţialele numelui lui Iisus Hristos ιχ — IH = Fiul lui Dumnezeu. θέος — teos = Dumnezeu şi υἱός — iios = fiu; numele de Mântuitor σωτήρ, ὁ — sotir).

De asemenea, semnul peştelui prezentat din profil se numeşte „peştele lui Iisus”, fiind un al grecescului ΙΧΘΥΣ:

Iota (I) este prima literă de la Iēsous , adică ” Iisus „ Chi (X) este prima literă de Hristos, care se traduce prin „uns” Theta (TH) este prima literă de Theou , grecescul pentru „Dumnezeu” Ypsilon (Y) este prima litera a cuvântului Yios , grecescul pentru „Fiul” Sigma (e) este prima literă de la cuvântul Soter, care înseamnă „Salvator” .

Simbolurile folosite de primii creştini au fost descoperite în multe locuri din lume, semn al răspândirii creştinismului în primele veacuri de după Hristos. În România, la Potaissa (Turda, judeţul Cluj), a fost găsită o gemă, piatră de onix, pe care este sculptată scena Blândului păstor care poartă pe umeri un miel. În dreapta păstorului este o corabie din care cade un om, iar în jurul vasului se află inscripţionată criptograma IHTIS.

Sursa: Adevarul.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md