Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 24 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Sănătate 8 Septembrie 2017, ora 13:00

Legea cu privire la medicamente, plină de carențe și riscuri. Cele compensate nu ajung în mediul rural

Marime Font

Impactul social al medicamentelor este semnificativ, deoarece aceste produse sunt necesare, în mod prioritar, reprezentanţilor păturilor social-vulnerabile, inclusiv copiilor, persoanelor cu anumite dizabilități, persoanelor în etate. 

Având în vedere că Legea cu privire la medicamente a fost aprobată în anul 1997, iar unele articole sunt depășite, se necesită o abordare sistemică în scopul reglementării condițiilor noi în domeniul medicamentului. Proiectul de lege propus pentru consultări publice conține un șir carențe și riscuri specifice, cum sunt densitatea amplasării farmaciilor nejustificat de mare, riscuri legate de comercializarea medicamentelor prin magazine specializate, trasabilitatea și fluxul de medicamente nu sunt suficient de eficiente, accesul redus la medicamente compensate și în mediul rural, riscul pătrunderii produselor de calitate joasă și contrafăcute, reglementarea formării prețurilor la medicamente neeficientă și multe altele.

Maria Cojocaru-Toma, expertă în politici farmaceutice constată în nota analitică la proiectul cu privire la medicamente că riscurile și impedimentele din proiectul de lege vor duce, în ultimă instanță, la devieri grave de la politicile statului în domeniile respective care presupune medicamente mai scumpe, de o calitate mai joasă și inaccesibile, riscul măriri nejustificate și necontrolate a consumului de produse farmaceutice.Maria Lăpteanu, șefa de direcție de la Ministerul Sănătății a declarat în cadrul evenimentului că ministerul va veni cu modificări la legea medicamentului și va ține cont de necesitățile populației în special ce ține de magazinele specializate de comercializare a medicamentelor. Din punct de vedere economic unde pacientul are acces liber să ajungă.

Reprezentanții farmaciilor sunt de părere că în prezent e nevoie de canalizarea eforturilor pe aprovizionarea cu medicamente a locuitorilor din Republica Moldova, în condițiile în care în unele regiuni ale țării chiar sunt probleme.

Principalele recomandări de îmbunătățire a legii cu privire la medicamente vizează ajustarea Proiectului Legii cu privire la medicamente la rigorile europene şi internaţionale de bune practici referitor la asigurarea calităţii şi siguranţei medicamentelor, asigurarea monitorizării și raportării semestriale de către AMDM cu privire la activitatea tuturor agenților economici implicați în buna asigurare a deservirii populației cu produse medicamentoase.

Totodată, autoare notei analitice susține că e nevoie de îmbunătățirea textului Proiectului Legii cu privire la medicamente, care conține încălcări și abateri de la norme unanim acceptate cu privire la stocarea, păstrarea, calitatea și eliberarea medicamentelor, inclusiv cu redactarea termenilor în domeniu. De asemenea, e nevoie de efectuarea unei analize profunde și multidimensionale a impactului pe care îl va avea Proiectul legii cu privire la medicamente asupra populației, inclusiv din localitățile rurale în scopul asigurării protecţiei drepturilor cetățenilor la asistență farmaceutică, iar modificările în sistemul farmaceutic să fie corelate cu reforma sistemului de sănătate în întregime.

Elaborarea notei analitice s-a făcut în cadrul proiectului privind monitorizarea proceselor politice, sociale şi formularea unor sinteze politice, implementat de IDIS „Viitorul" în parteneriat cu FriedrichEbert-Stiftung. 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul