Moldova

Legea devine accesibilă pentru fiecare dintre noi cu www.parajurist.md

Spui: „Asta e, data viitoare nu voi cumpăra de la acest magazin” sau suni un prieten pentru un sfat, sau apelezi la serviciile cu plată ale unui avocat, sau, începând de astăzi, accesezi site-ul www.parajurist.md și afli imediat ce spune legea și cum te poate ajuta.

Așadar, prima pagină online care explică legea pe înțelesul fiecăruia a fost lansată de către programul de drept al Fundației Soros-Moldova. Mai mult, site-ul este o inovație nu doar pentru țara noastră, ci și în spațiul european, o pagină similară existând doar în Olanda.

Pagina www.parajurist.md conține informații practice și răspunsuri la cele mai frecvente întrebări de natură juridică ce pot apărea în viața cotidiană a oricărei persoane. Informația de pe site este structurată în blocuri și ușor de accesat, populația având la dispoziție un instrument util pentru soluționarea problemelor simple de natură juridică.

„Site-ul www.parajurist.md reprezintă o evoluție firească a rețelei parajuriștilor, lansată acum trei ani. Rețeaua a fost creată pentru a oferi asistență juridică primară comunităților rurale, unde informația ajunge cu dificultate. În urma experienței de trei ani, am constatat nevoia suplinirii căilor de acces al populației la informația elementară de ordin juridic”, a precizat coordonatorul proiectului, Diana Marian.

Astfel, fiecare dintre noi, începând cu 3 decembrie, poate accesa un parajurist virtual. Pagina web cuprinde mai multe rubrici ce acoperă subiecte de interes, precum plățile privind impozitele și taxele de stat, dreptul muncii sau al familiei. Vizitatorii vor afla mai multe despre ce reprezintă un proces civil sau ce implică procesul de acceptare a unei moșteniri, ori de lansare a unei afaceri.

Mai mult, dacă vă confruntați cu o problemă juridică și nu știți la cine să apelați, pe www.parajurist.md puteți să vă consultați cu un parajurist, prin rubrica „Adresează întrebarea”.

Conform legii, parajuristul este o „persoană care se bucură de o înaltă stimă din partea comunităţii locale, având studii juridice incomplete sau studii superioare complete, care nu practică activitate de avocat şi care, după o instruire specială, este calificat să acorde asistenţă juridică primară membrilor comunităţii”.

În cadrul proiectului a fost creată o rețea formată din circa 30 de parajuriști comunitari din diferite zone rurale ale ţării, a căror activitate este direcționată spre informarea juridică a oamenilor din mediile rurale, precum şi pentru a a spori capacitatea de soluţionare a problemelor de ordin juridic la nivel de comunitate.

Timpul.md (V.P.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *