Astăzi 13 Noiembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 12 Noiembrie 2018
Abonamente

Opinii & Editoriale 25 Noiembrie 2016, ora 06:04    Din editia print

Marime Font

Legea nu-i permite lui Dodon să respingă procurorul general ales de Plahotniuc

Președintele ales al R. Moldova Igor Dodon a mințit și atunci când a promis că va numi un procuror general independent de guvernarea actuală. Noua Lege a Procuraturii nu-i dă nicio posibilitate în acest sens.

Prin urmare, după ce-l va desemna în fruntea Procuraturii pe alesul lui Vlad Plahotniuc, Dodon va fi nevoit iarăși să se ascundă de jurnaliștii incomozi, să-i blocheze pe Facebook și să le închidă telefoanele, după cum obișnuiește să facă întotdeauna, când este prins cu mâța în sac.

După ce, în campania electorală, Dodon promitea că va numi un procuror general independent, tocmai alaltăieri, adică miercuri, pe 23 noiembrie, fracţiunea parlamentară a PSRM a discutat despre iniţiativa de transfer a competenţei de numire a șefului Procuraturii de către președintele țării. „Procurorul general numit de președintele RM ar trebui să fie un om profesionist, onest, incoruptibil, curajos și independent de sistemul oligarhic și de tranzacțiile interpartinice”, se arată într-o postare a lui Dodon pe o rețea de socializare.


Cu toate acestea, indiferent de dorința lui Igor Dodon, următorul procuror general va fi unul dintre următorii: actualul interimar Eduard Harunjen, unul dintre adjuncții acestuia Iurie Garaba și Igor Serbinov, șeful Procuraturii Anticorupție Viorel Morari, procurorul municipiului Chișinău Igor Popa sau Ruslan Cașu de la Procuratura Ciocana. Toți șase știu prea bine cine trage sforile în instituția pe care vor să o conducă, toți au lucrat timp îndelungat în sistemul dirijat de Plahotniuc și niciunul nu-i va ieși acestuia din cuvânt, chiar dacă Dodon și-ar smulge părul din cap. În realitate, rolul nou-alesului în acest joc este de simplu pion. Sau de păpușă cu obrazul gros, ca să sune mai frumos și el să nu mă acuze iarăși că-i torn zoi în cap. Explic mai jos de ce.

Ca să câștige Dodon, Constituția nu trebuie încă modificată

Conform noii Legi a Procuraturii, care este în vigoare la 1 august 2016 și pe care Dodon, în calitate de prezidențiabil, era obligat să o citească, președintele R. Moldova va putea desemna noul procuror general doar după modificarea art. 125 din Constituție. În prezent, legislația stipulează că procurorul general este numit în funcție de Parlament, la propunerea spicherului.

Astfel, va fi nevoie de o majoritate constituțională în Parlament care, în acest caz, va fi constituită cel mai degrabă de către deputații din alianța de guvernare și socialiști. Când anume va fi pusă la vot această chestiune nu se știe. Depinde de liderul din umbră al PD și al întregii țări. Dacă respectivul va dori să-l scoată pe nou-alesul cu obrazul curat, acest vot sau ceremonia de depunere a jurământului de către Dodon vor fi tergiversate în mod intenționat timp de câteva luni. Atunci problema va fi rezolvată simplu. Procuratura se va ține de cuvânt și va propune candidatul în prima decadă a lunii decembrie, când Constituția nu va fi modificată, și spicherul Andrian Candu va înainta legislatorilor candidatura, care va fi acceptată cu majoritate simplă de voturi. În acest caz, Dodon va striga un pic „Jos Plahotniuc!” și va născoci o poveste pentru bieții săi alegători despre cum el și-a dorit cu tot dinadinsul să facă dreptate, însă regimul oligarhic și criminal i-a creat impedimente.

Președintele poate da aviz negativ într-un singur caz…

Dacă, din contră, coaliția de guvernare sau, mai clar vorbind, omul din PD, l-a susținut pe Dodon (neoficial, după cum se cunoaște) în campania electorală cu scopul de a-și șterge apoi tălpile de el înainte de parlamentarele din 2018, atunci Constituția va fi modificată în doi timpi și trei mișcări, la una din ședințele următoare ale legislativului. Chiar și în redacție nouă, Legea Fundamentală nu-i va da mână liberă lui Dodon pentru a numi un procuror general după bunul său plac. Mai bine zis, noua Lege a Procuraturii îi asigură celui care conduce pe bună dreptate RM și nicidecum președintelui țării să-și aleagă după bunul său plac viitorul procuror general.

Legea ne arată că, de fapt, candidatul va fi ales din lista celor șase de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), din care se știe că fac parte persoane devotate actualului regim și care ascultă de același om. Ulterior, Dodon va avea dreptul să respingă decizia CSP, dar numai în cazul în care vor fi depistate „probe incontestabile de incompatibilitate a candidatului cu funcția respectivă, de încălcare de către candidat a legislației sau de încălcare a procedurilor legale de selecție a acestuia”.

…și este privat de libertatea de a alege

Am putea admite că în viața lui Dodon au avut loc minuni, care l-au metamorfozat brusc din mincinosul de altădată într-un om cu frică de Dumnezeu. Și că, amărât de soarta țării, el va realiza o serioasă anchetă și va descoperi încălcări grave, comise de către candidatul propus. Bine, dar nici acest lucru nu-l va ajuta cu nimic, dacă CSP va propune a doua oară aceeași persoană. Conform legii, la propunerea repetată a aceluiași candidat, indiferent de păcatele acestuia, președintele RM este obligat să emită ordinul de numire în funcția de procuror general. Prin urmare, CSP ar putea să înainteze mai mulți candidați doar dacă va avea chef să se joace de-a mijatca cu Dodon, pentru a-i da socialistului mai multă importanță. Odată plictisit de acest joc, Consiliul va propune de două ori același om și din toate promisiunile lui Dodon se va alege praf și pulbere. În consecință, dacă Vlad Plahotniuc dirijează toate instituțiile din RM, îndeosebi cele de drept, el nu are nicio îndoială că în fruntea Procuraturii va veni omul său.

Firește, nu putem exclude nici posibilitatea ca, la un moment dat, Dodon va încerca să beneficieze de mai multă putere decât i se permite. Atunci procurorii ar putea scoate de la naftalină câteva dosare pregătite pentru zile negre în privința lui. Nu i-ar costa nimic nici să deschidă alte cauze penale pe faptul privatizărilor ilicite sau a importului ilegal de carne de pe când nou-alesul a fost ministru al Economiei. Nici pentru Fisc n-ar fi o problemă, dacă i s-ar cere, să verifice veniturile lui Dodon și ale săracilor care donează sute de mii partidului său. Astfel, de va deranja împăratul, păpușa Igor s-ar putea trezi fără imunitate și pe urmele lui Vlad Filat. Pentru retragerea imunității președintelui sunt necesare voturile a 2/3 din deputați, iar dacă e vorba de Dodon e puțin probabil că deputații PLDM sau grupul Leancă vor sta cu mâinile în buzunare.

Căutările postelectorale ale nou-alesului

La rândul său, nou-alesul n-ar trebui să plângă ca o fată mare că i se toarnă zoi în cap, fiindcă el însuși s-a murdărit cu vârf și îndesat înainte de alegeri. Dodon este pur și simplu neputincios în fața lui Plahotniuc. După ce, în campania electorală, el a turnat liniștit și fără rușine verzi și uscate, după cum îi stă în sânge, acum va fi pus în situația de a găsi scuze pentru toate minciunile și inacțiunile sale.
Nu în zadar televiziunile lui Plahotniuc l-au purtat pe brațe, ca pe o mireasă. Și nu în zadar v-am spus de sute de ori, demonstrându-vă prin dovezi concludente, că el vă minte, oameni buni, și că vă are de tare proști. Dacă n-ați crezut și l-ați vrut, gustați din el, dar fiți atenți să nu vă înecați. Nebunia abia a început, pofta mare!

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 19:14

Lista companiilor cu credite neperformante de peste 3 miliarde de lei din BEM, Banca Socială și Unibank

Lista companiilor cu credite neperformante de peste 3 miliarde de lei din BEM, Banca Socială și Unibank

Aproape 70 de companii au luat de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank credite neperformante în sumă de peste 3 miliarde de lei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:56

Centrul Analitic Independent „Expert-Grup" lansează astăzi publicația „Impactul economic după 4 ani de implementare a Acordului de Asociere RM-UE" realizată în cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană „Vizibilitate și comunicare pentru acțiunile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:55

Trenul suburban de pasageri nr. 6826, Ungheni-Chișinău, va circula permanent cu un număr de 6 vagoane, care pot acomoda 568 de persoane pe scaune și încă 300 de persoane în picioare. Cele 2 garnituri a câte 3 vagoane, urmează să fie încălzite pe perioada rece a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:06

Este concluzia la care ajuns Asociația Promo-LEX, exponenții căreia au participat astăzi la audierile Comisiei de anchetă „pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind imixtiunea Fundației „Otwarty Dialog” (Dialog Deschis) și a Ludmilei Kozlowska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:04

Angajații companiei petroliere Bemol se bucură deja de adaosuri la salarii, în urma implementării de către Guvernul Filip a micii reforme fiscale, începând cu data de 1 octombrie. Într-o circulară internă, conducerea întreprinderii informează oamenii că vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 15:52

Anna Fotyga, deputatul european, care a participat alături de Maia Sandu la conferința organizată la Parlamentul European de Fundația Open Dialog, s-a dezis la scurt timp de ONG-ul condus de Ludmila Kozlovska. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 15:28

Curtea de Apel Chişinău a menţinut hotărârea instanţei primare privind arestul preşedintelui "Partidului Nostru" (PN), Renato Usatîi, a comunicat avocatul politicianului, Anatol Istrate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 14:36

Rusia nu îşi va retrage pacificatorii din Transnistria, pentru că, în caz contrar, acolo vor începe epurări naţionale. O declaraţie în acest sens a făcut membrul Comitetului pentru apărare şi securitate al Consiliului Federaţiei al Adunării Federale Ruse, Franţ...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 14:29

Un tren marfar a luat foc, astăzi, în apropiere de localitatea Stolniceni, raionul Ungheni. Două locomotive au fost parțial distruse. Pompierii au reușit să împiedice extinderea focului către vagoane. În urma incendiului nimeni nu a avut de suferit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 14:23

Banca Mondială consideră că recent aprobatele amendamente la Legea privind declararea voluntară și stimularea fiscală sunt un pas înainte și îndeamnă autoritățile ca ele să intre în vigoare fără întârziere, transmite IPN cu referire la un comentariu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:56

Fostul vicepremier Dmitri Rogozin, acum șeful agenției spațiale ruse, propune reintroducerea unei practici de pe vremea lui Stalin, aceea de a folosi proiectanții de echipamente drept cobai la testele de siguranță, scrie Moscow Times.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:14

Ai grijă de sănătatea ta în tinerețe, ca să fii „verde” la bătrânețe! Sănătatea bărbaților în noul produs B!tonic MAN

Ai grijă de sănătatea ta în tinerețe, ca să fii „verde” la bătrânețe! Sănătatea bărbaților în noul produs B!tonic MAN

Concurs inedit cu premii... pline de adrenalină lansat pe rețelele de socializare de către B!tonic Moldova, brand sănătos PREMIUM de suplimente alimentare germane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:06

Un designer autohton sparge tiparele modei. A creat colecţia care uneşte două generaţii

Un designer autohton sparge tiparele modei. A creat colecţia care uneşte două generaţii

Moda ultimei generații sovietice și a primei generații independente au reînviat. Totul graţie designerului autohton Lilia Moraru, care a creat o colecție pentru toamnă-iarnă. Prezentarea ținutelor a avut loc aseară, în cadrul Alternative Fashion Show.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:03

Trei persoane s-au ales cu amenzi și țigaretele confiscate, după ce au încercat să evite controlul vamal. Produsele din tutun au fost descoperite de vameșii de la Aeroport. În total, au fost reținute 13 000 de țigarete de diverse mărci, marcate cu timbru de acciz al RM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:01

Pe bulevardul central și pe alte câteva străzi din centrul istoric al Chișinăului au fost montate indicatoare către principalele atracții turistice din oraș. Lucrările au fost executate de către Direcția generală locativ-comunală și amenajare în cadrul unui proiect...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:27

Motivele pe care liderii PAS și PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, le invocă pentru a nu se prezenta la audierile Comisiei parlamentare care anchetează prezumata implicare a fundației Open Dialog în politica moldovenească sunt neserioase. Declarația aparține președintelui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:16

Declarațiile incendiare ale fostului şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, sunt trecute sub tăcere de către o parte a presei din Moldova, cea care se autoproclamă echidistantăși independentă. Acest fapt are o explicație,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:15

Marea Britanie este „deschisă altor relații cu Rusia”, dar Moscova trebuie să schimbe cursul și să oprească atacurile împotriva securității globale și a tratatelor internaționale. Ideea va fi exprimată de premierul Regatului Unit, Theresa May, la banchetul anual al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:12

 Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, dar și al PPDA, Andrei Năstase, refuză să se prezinte la audierile Comisiei parlamentare de anchetă, care investighează implicarea Fundației Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, în politica din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 08:36

În ianuarie-septembrie 2018 exporturile de mărfuri au totalizat 1960,0 mil. dolari SUA, volum superior celui realizat în perioada corespunzătoare din anul 2017 cu 18,7%.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 08:29

Ucraina: Victorie a liderilor actuali în „alegerile” din estul separatist

Liderii separatişti actuali sunt arătaţi învingători potrivit primelor rezultate parţiale după alegerile organizate duminică în estul prorus al Ucrainei, în pofida criticilor Kievului şi Occidentului care au denunţat aceste scrutinuri ca ilegale, comentează AFP,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 08:08

Horoscop 12 noiembrie 2018. Intenţii ascunse, bani și o întâlnire romantică

Horoscop 12 noiembrie 2018. Vin momente cruciale în dragoste, în care se iau decizii importante cu privire la viitor. Va fi totul sau nimic, iar cine vrea o relație serioasă trebuie să-și asume și responsabilități.

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 12 Noiembrie 2018, ora: 07:23

10 mituri despre îngrijirea pielii

Apelezi de obicei la sfaturi citite pe internet pentru a-ți rezolva diferite probleme ale pielii, dar nu știi dacă functionează cu adevarat? Este timpul să separam adevărul de mit și să aflăm cum stau lucrurile de fapt.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)