Astăzi 16 Ianuarie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la 15 Ianuarie 2019
Abonamente

Opinii & Editoriale 25 Noiembrie 2016, ora 06:04    Din editia print

Marime Font

Legea nu-i permite lui Dodon să respingă procurorul general ales de Plahotniuc

Președintele ales al R. Moldova Igor Dodon a mințit și atunci când a promis că va numi un procuror general independent de guvernarea actuală. Noua Lege a Procuraturii nu-i dă nicio posibilitate în acest sens.

Prin urmare, după ce-l va desemna în fruntea Procuraturii pe alesul lui Vlad Plahotniuc, Dodon va fi nevoit iarăși să se ascundă de jurnaliștii incomozi, să-i blocheze pe Facebook și să le închidă telefoanele, după cum obișnuiește să facă întotdeauna, când este prins cu mâța în sac.

După ce, în campania electorală, Dodon promitea că va numi un procuror general independent, tocmai alaltăieri, adică miercuri, pe 23 noiembrie, fracţiunea parlamentară a PSRM a discutat despre iniţiativa de transfer a competenţei de numire a șefului Procuraturii de către președintele țării. „Procurorul general numit de președintele RM ar trebui să fie un om profesionist, onest, incoruptibil, curajos și independent de sistemul oligarhic și de tranzacțiile interpartinice”, se arată într-o postare a lui Dodon pe o rețea de socializare.


Cu toate acestea, indiferent de dorința lui Igor Dodon, următorul procuror general va fi unul dintre următorii: actualul interimar Eduard Harunjen, unul dintre adjuncții acestuia Iurie Garaba și Igor Serbinov, șeful Procuraturii Anticorupție Viorel Morari, procurorul municipiului Chișinău Igor Popa sau Ruslan Cașu de la Procuratura Ciocana. Toți șase știu prea bine cine trage sforile în instituția pe care vor să o conducă, toți au lucrat timp îndelungat în sistemul dirijat de Plahotniuc și niciunul nu-i va ieși acestuia din cuvânt, chiar dacă Dodon și-ar smulge părul din cap. În realitate, rolul nou-alesului în acest joc este de simplu pion. Sau de păpușă cu obrazul gros, ca să sune mai frumos și el să nu mă acuze iarăși că-i torn zoi în cap. Explic mai jos de ce.

Ca să câștige Dodon, Constituția nu trebuie încă modificată

Conform noii Legi a Procuraturii, care este în vigoare la 1 august 2016 și pe care Dodon, în calitate de prezidențiabil, era obligat să o citească, președintele R. Moldova va putea desemna noul procuror general doar după modificarea art. 125 din Constituție. În prezent, legislația stipulează că procurorul general este numit în funcție de Parlament, la propunerea spicherului.

Astfel, va fi nevoie de o majoritate constituțională în Parlament care, în acest caz, va fi constituită cel mai degrabă de către deputații din alianța de guvernare și socialiști. Când anume va fi pusă la vot această chestiune nu se știe. Depinde de liderul din umbră al PD și al întregii țări. Dacă respectivul va dori să-l scoată pe nou-alesul cu obrazul curat, acest vot sau ceremonia de depunere a jurământului de către Dodon vor fi tergiversate în mod intenționat timp de câteva luni. Atunci problema va fi rezolvată simplu. Procuratura se va ține de cuvânt și va propune candidatul în prima decadă a lunii decembrie, când Constituția nu va fi modificată, și spicherul Andrian Candu va înainta legislatorilor candidatura, care va fi acceptată cu majoritate simplă de voturi. În acest caz, Dodon va striga un pic „Jos Plahotniuc!” și va născoci o poveste pentru bieții săi alegători despre cum el și-a dorit cu tot dinadinsul să facă dreptate, însă regimul oligarhic și criminal i-a creat impedimente.

Președintele poate da aviz negativ într-un singur caz…

Dacă, din contră, coaliția de guvernare sau, mai clar vorbind, omul din PD, l-a susținut pe Dodon (neoficial, după cum se cunoaște) în campania electorală cu scopul de a-și șterge apoi tălpile de el înainte de parlamentarele din 2018, atunci Constituția va fi modificată în doi timpi și trei mișcări, la una din ședințele următoare ale legislativului. Chiar și în redacție nouă, Legea Fundamentală nu-i va da mână liberă lui Dodon pentru a numi un procuror general după bunul său plac. Mai bine zis, noua Lege a Procuraturii îi asigură celui care conduce pe bună dreptate RM și nicidecum președintelui țării să-și aleagă după bunul său plac viitorul procuror general.

Legea ne arată că, de fapt, candidatul va fi ales din lista celor șase de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), din care se știe că fac parte persoane devotate actualului regim și care ascultă de același om. Ulterior, Dodon va avea dreptul să respingă decizia CSP, dar numai în cazul în care vor fi depistate „probe incontestabile de incompatibilitate a candidatului cu funcția respectivă, de încălcare de către candidat a legislației sau de încălcare a procedurilor legale de selecție a acestuia”.

…și este privat de libertatea de a alege

Am putea admite că în viața lui Dodon au avut loc minuni, care l-au metamorfozat brusc din mincinosul de altădată într-un om cu frică de Dumnezeu. Și că, amărât de soarta țării, el va realiza o serioasă anchetă și va descoperi încălcări grave, comise de către candidatul propus. Bine, dar nici acest lucru nu-l va ajuta cu nimic, dacă CSP va propune a doua oară aceeași persoană. Conform legii, la propunerea repetată a aceluiași candidat, indiferent de păcatele acestuia, președintele RM este obligat să emită ordinul de numire în funcția de procuror general. Prin urmare, CSP ar putea să înainteze mai mulți candidați doar dacă va avea chef să se joace de-a mijatca cu Dodon, pentru a-i da socialistului mai multă importanță. Odată plictisit de acest joc, Consiliul va propune de două ori același om și din toate promisiunile lui Dodon se va alege praf și pulbere. În consecință, dacă Vlad Plahotniuc dirijează toate instituțiile din RM, îndeosebi cele de drept, el nu are nicio îndoială că în fruntea Procuraturii va veni omul său.

Firește, nu putem exclude nici posibilitatea ca, la un moment dat, Dodon va încerca să beneficieze de mai multă putere decât i se permite. Atunci procurorii ar putea scoate de la naftalină câteva dosare pregătite pentru zile negre în privința lui. Nu i-ar costa nimic nici să deschidă alte cauze penale pe faptul privatizărilor ilicite sau a importului ilegal de carne de pe când nou-alesul a fost ministru al Economiei. Nici pentru Fisc n-ar fi o problemă, dacă i s-ar cere, să verifice veniturile lui Dodon și ale săracilor care donează sute de mii partidului său. Astfel, de va deranja împăratul, păpușa Igor s-ar putea trezi fără imunitate și pe urmele lui Vlad Filat. Pentru retragerea imunității președintelui sunt necesare voturile a 2/3 din deputați, iar dacă e vorba de Dodon e puțin probabil că deputații PLDM sau grupul Leancă vor sta cu mâinile în buzunare.

Căutările postelectorale ale nou-alesului

La rândul său, nou-alesul n-ar trebui să plângă ca o fată mare că i se toarnă zoi în cap, fiindcă el însuși s-a murdărit cu vârf și îndesat înainte de alegeri. Dodon este pur și simplu neputincios în fața lui Plahotniuc. După ce, în campania electorală, el a turnat liniștit și fără rușine verzi și uscate, după cum îi stă în sânge, acum va fi pus în situația de a găsi scuze pentru toate minciunile și inacțiunile sale.
Nu în zadar televiziunile lui Plahotniuc l-au purtat pe brațe, ca pe o mireasă. Și nu în zadar v-am spus de sute de ori, demonstrându-vă prin dovezi concludente, că el vă minte, oameni buni, și că vă are de tare proști. Dacă n-ați crezut și l-ați vrut, gustați din el, dar fiți atenți să nu vă înecați. Nebunia abia a început, pofta mare!

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 22:45

 Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a scris pe Twitter, după respingerea acordului privind Brexitul în Prlamentul britanic, că, dacă un acord este imposibil şi nimeni nu vrea un Brexit fără acord, cine va avea curajul să spună care este singura soluţie bună.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 22:41

 Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a apreciat marţi, după respingerea acordului Brexitului în Parlamentul britanic, că ”riscul unui Brexit fără acord a crescut” şi a îndemnat Regatul Unit să-şi clarifice intenţiile cât mai rapid...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 22:39

 Preşedintele Parlamentului European Antonio Tajani a scris pe Twitter că votul din Parlamentul britanic împotriva acordului privind Brexitul este o veste proastă, iar primele gânduri se îndreaptă către cetăţenii europeni care locuiesc în Marea Britanie şi la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 22:21

 Reunită în şedinţă specială, marţi seara, Camera Comunelor a respins, cu o largă majoritate, acordul negociat de guvernul de la Londra şi oficialii UE pentru Brexit, relatează BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 18:16

Trei primari din raionul Străşeni acuză Asociaţia Promo-LEX de falsificarea datelor în cel mai recent raport de monitorizare a perioadei electorale. Aleșii locali resping categoric afirmațiile potrivit cărora cineva le-ar fi cerut să asigure semnături pentru înregistrarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 18:11

Moldova continuă să majoreze exporturile de mărfuri. În 11 luni din anul trecut, în străinătate au fost livrate produse în valoare de aproape 2,5 miliarde de dolari sau cu 13,5% mai mult decât în ianuarie-noiembrie 2017. Doar în ultima lună de toamnă din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 17:01

În 11 luni ale anului trecut, mortalitatea în Rusia a depășit rata natalității cu 193.000 de persoane, a anunțat, marți, la sesiunea Forumului Gaidar, vicepremierul rus Tatiana Golikova, transmite TASS.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 15:00

Se pare că de așa-numitele filtre la care făcea referire Maia Sandu înainte de întocmirea listei electorale, au trecut nu doar transfugi din PL și PLDM, dar chiar și din Partidul Democrat condus de Vlad Plahotniuc. Astfel, candidatul blocului ACUM pentru circumscripția nr. 6,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 14:50

Constantin Codreanu anunță schimbări în 2019

Constantin Codreanu anunță schimbări în 2019

Anul 2019 vine cu schimbări importante în cariera deputatului Constantin Codreanu, Președintele Comisiei pentru Comunitățile de români din afara granițelor țării. Parlamentarul a vorbit într-un interviu acordat publicației QMagazine că acestea vor avea consecințe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 13:26

Svetlana Conea, unul dintre candidații binomului PAS - PPDA, despre care presa a scris că ar fi certată cu legea, și-a prezentat averea. Potrivit declarației, în 2018, Conea a ridicat o pensie de 12 mii de lei pe lună, mai mare decât pensia medie în multe țări ale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 11:23

În anul 2015, ministrul de atunci al Educației, Maia Sandu, s-a opus aprobării unui proiect care prevedea majorarea alocației lunare pentru familiile cu copii cu 200 de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 10:21

Un bărbat din Bălți a ajuns în vizorul Direcţiei generale teritoriale Nord a CNA şi procurorilor anticorupție, după ce ar fi cerut şi primit 7000 de lei de la o femeie pentru organizarea eliberării unui permis de conducere.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 08:31

Ninsorile căzute în cantităţi excepţionale au creat haos în Austria şi Bavaria, unde viaţa publică este complet paralizată în regiuni vaste.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 08:18

Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) a semnat astăzi un Memorandum de înțelegere cu societatea pe acțiuni „Belavtodor” din Belarus, care prevede reabilitarea unor secțiuni de drumuri naționale, inclusiv traseul Chișinău-Leușeni. Mai exact, pe acest traseu ar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 08:17

Sâmbătă, 12 ianuarie 2019 s-a produs un caz „ieșit din comun” – un ofițer de patrulare din Cimişlia a oprit un locuitor al orașului Vulcăneşti, care a insistat ca polițistul să vorbească în rusă, la care ofițerul i-a spus că nu este obligat să...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 15 Ianuarie 2019, ora: 05:33

Horoscop 15 ianuarie 2019. Multe surprize frumoase pentru nativi astăzi. Ieşiţi din casă, chiar dacă vremea rece nu vă prea convinge şi mergeţi la plimbare. În oraş, poate chiar în parc, dacă vă îmbrăcaţi destul de gros încât să rezistaţi gerului, ori...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 15 Ianuarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 15 Ianuarie 2019, ora: 00:21

Primele zăpezi ale anului ne-au dat nouă, pe lângă nămeţi, şansa de neratat de a stâlci limba. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Ianuarie 2019, ora: 15:00

Un bărbat din Orhei a privit „Televiziunea Centrală” și a câștigat un automobil

Un bărbat din Orhei a privit „Televiziunea Centrală” și a câștigat un automobil

Ieri, în ajun de Sfântul Vasile, la cel mai grandios Târg de Crăciun din ţară, la OrheiLand, mii de oameni, telespectatori fideli ai posturilor noastre de televiziune, au așteptat cu sufletul la gură extragerea pentru desemnarea câștigătorului marelui premiu al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Ianuarie 2019, ora: 14:27

 Ministrul de externe spaniol Josep Borrell a avertizat luni că o ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord ar fi 'o catastrofă', el precizând însă că Madridul dispune de planuri de urgenţă pentru a face faţă unei astfel de situaţii, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Ianuarie 2019, ora: 14:20

 Preşedintele armean Armen Sarkissian l-a desemnat luni pe reformatorul Nikol Pashinyan în funcţia de prim-ministru, cu ocazia primei sesiuni a parlamentului rezultat din alegerile legislative anticipate convocate de liderul mişcării din mai pentru a-şi consolida puterea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Ianuarie 2019, ora: 14:01

Uniunea Europeană ar urma să amâne Brexitul până cel puțin în luna iulie, considerând că premierul britanic Theresa May nu va obține aprobarea Parlamentului în ceea ce privește acordul negociat de Londra și Bruxelles.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Ianuarie 2019, ora: 13:49

Președintele Organizației de Tineret a Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Anastasia Cojocari, afirmă că vrea ca în Parlamentul Republicii Moldova să o reprezinte „oameni care au trecut prin filtrele vremii, nu desenate, nu trecute prin blat și ghidate de...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)