Astăzi 26 Aprilie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 14:14
Abonamente

Opinii & Editoriale 25 Noiembrie 2016, ora 06:04    Din editia print

Marime Font

Legea nu-i permite lui Dodon să respingă procurorul general ales de Plahotniuc

Președintele ales al R. Moldova Igor Dodon a mințit și atunci când a promis că va numi un procuror general independent de guvernarea actuală. Noua Lege a Procuraturii nu-i dă nicio posibilitate în acest sens.

Prin urmare, după ce-l va desemna în fruntea Procuraturii pe alesul lui Vlad Plahotniuc, Dodon va fi nevoit iarăși să se ascundă de jurnaliștii incomozi, să-i blocheze pe Facebook și să le închidă telefoanele, după cum obișnuiește să facă întotdeauna, când este prins cu mâța în sac.

După ce, în campania electorală, Dodon promitea că va numi un procuror general independent, tocmai alaltăieri, adică miercuri, pe 23 noiembrie, fracţiunea parlamentară a PSRM a discutat despre iniţiativa de transfer a competenţei de numire a șefului Procuraturii de către președintele țării. „Procurorul general numit de președintele RM ar trebui să fie un om profesionist, onest, incoruptibil, curajos și independent de sistemul oligarhic și de tranzacțiile interpartinice”, se arată într-o postare a lui Dodon pe o rețea de socializare.


Cu toate acestea, indiferent de dorința lui Igor Dodon, următorul procuror general va fi unul dintre următorii: actualul interimar Eduard Harunjen, unul dintre adjuncții acestuia Iurie Garaba și Igor Serbinov, șeful Procuraturii Anticorupție Viorel Morari, procurorul municipiului Chișinău Igor Popa sau Ruslan Cașu de la Procuratura Ciocana. Toți șase știu prea bine cine trage sforile în instituția pe care vor să o conducă, toți au lucrat timp îndelungat în sistemul dirijat de Plahotniuc și niciunul nu-i va ieși acestuia din cuvânt, chiar dacă Dodon și-ar smulge părul din cap. În realitate, rolul nou-alesului în acest joc este de simplu pion. Sau de păpușă cu obrazul gros, ca să sune mai frumos și el să nu mă acuze iarăși că-i torn zoi în cap. Explic mai jos de ce.

Ca să câștige Dodon, Constituția nu trebuie încă modificată

Conform noii Legi a Procuraturii, care este în vigoare la 1 august 2016 și pe care Dodon, în calitate de prezidențiabil, era obligat să o citească, președintele R. Moldova va putea desemna noul procuror general doar după modificarea art. 125 din Constituție. În prezent, legislația stipulează că procurorul general este numit în funcție de Parlament, la propunerea spicherului.

Astfel, va fi nevoie de o majoritate constituțională în Parlament care, în acest caz, va fi constituită cel mai degrabă de către deputații din alianța de guvernare și socialiști. Când anume va fi pusă la vot această chestiune nu se știe. Depinde de liderul din umbră al PD și al întregii țări. Dacă respectivul va dori să-l scoată pe nou-alesul cu obrazul curat, acest vot sau ceremonia de depunere a jurământului de către Dodon vor fi tergiversate în mod intenționat timp de câteva luni. Atunci problema va fi rezolvată simplu. Procuratura se va ține de cuvânt și va propune candidatul în prima decadă a lunii decembrie, când Constituția nu va fi modificată, și spicherul Andrian Candu va înainta legislatorilor candidatura, care va fi acceptată cu majoritate simplă de voturi. În acest caz, Dodon va striga un pic „Jos Plahotniuc!” și va născoci o poveste pentru bieții săi alegători despre cum el și-a dorit cu tot dinadinsul să facă dreptate, însă regimul oligarhic și criminal i-a creat impedimente.

Președintele poate da aviz negativ într-un singur caz…

Dacă, din contră, coaliția de guvernare sau, mai clar vorbind, omul din PD, l-a susținut pe Dodon (neoficial, după cum se cunoaște) în campania electorală cu scopul de a-și șterge apoi tălpile de el înainte de parlamentarele din 2018, atunci Constituția va fi modificată în doi timpi și trei mișcări, la una din ședințele următoare ale legislativului. Chiar și în redacție nouă, Legea Fundamentală nu-i va da mână liberă lui Dodon pentru a numi un procuror general după bunul său plac. Mai bine zis, noua Lege a Procuraturii îi asigură celui care conduce pe bună dreptate RM și nicidecum președintelui țării să-și aleagă după bunul său plac viitorul procuror general.

Legea ne arată că, de fapt, candidatul va fi ales din lista celor șase de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), din care se știe că fac parte persoane devotate actualului regim și care ascultă de același om. Ulterior, Dodon va avea dreptul să respingă decizia CSP, dar numai în cazul în care vor fi depistate „probe incontestabile de incompatibilitate a candidatului cu funcția respectivă, de încălcare de către candidat a legislației sau de încălcare a procedurilor legale de selecție a acestuia”.

…și este privat de libertatea de a alege

Am putea admite că în viața lui Dodon au avut loc minuni, care l-au metamorfozat brusc din mincinosul de altădată într-un om cu frică de Dumnezeu. Și că, amărât de soarta țării, el va realiza o serioasă anchetă și va descoperi încălcări grave, comise de către candidatul propus. Bine, dar nici acest lucru nu-l va ajuta cu nimic, dacă CSP va propune a doua oară aceeași persoană. Conform legii, la propunerea repetată a aceluiași candidat, indiferent de păcatele acestuia, președintele RM este obligat să emită ordinul de numire în funcția de procuror general. Prin urmare, CSP ar putea să înainteze mai mulți candidați doar dacă va avea chef să se joace de-a mijatca cu Dodon, pentru a-i da socialistului mai multă importanță. Odată plictisit de acest joc, Consiliul va propune de două ori același om și din toate promisiunile lui Dodon se va alege praf și pulbere. În consecință, dacă Vlad Plahotniuc dirijează toate instituțiile din RM, îndeosebi cele de drept, el nu are nicio îndoială că în fruntea Procuraturii va veni omul său.

Firește, nu putem exclude nici posibilitatea ca, la un moment dat, Dodon va încerca să beneficieze de mai multă putere decât i se permite. Atunci procurorii ar putea scoate de la naftalină câteva dosare pregătite pentru zile negre în privința lui. Nu i-ar costa nimic nici să deschidă alte cauze penale pe faptul privatizărilor ilicite sau a importului ilegal de carne de pe când nou-alesul a fost ministru al Economiei. Nici pentru Fisc n-ar fi o problemă, dacă i s-ar cere, să verifice veniturile lui Dodon și ale săracilor care donează sute de mii partidului său. Astfel, de va deranja împăratul, păpușa Igor s-ar putea trezi fără imunitate și pe urmele lui Vlad Filat. Pentru retragerea imunității președintelui sunt necesare voturile a 2/3 din deputați, iar dacă e vorba de Dodon e puțin probabil că deputații PLDM sau grupul Leancă vor sta cu mâinile în buzunare.

Căutările postelectorale ale nou-alesului

La rândul său, nou-alesul n-ar trebui să plângă ca o fată mare că i se toarnă zoi în cap, fiindcă el însuși s-a murdărit cu vârf și îndesat înainte de alegeri. Dodon este pur și simplu neputincios în fața lui Plahotniuc. După ce, în campania electorală, el a turnat liniștit și fără rușine verzi și uscate, după cum îi stă în sânge, acum va fi pus în situația de a găsi scuze pentru toate minciunile și inacțiunile sale.
Nu în zadar televiziunile lui Plahotniuc l-au purtat pe brațe, ca pe o mireasă. Și nu în zadar v-am spus de sute de ori, demonstrându-vă prin dovezi concludente, că el vă minte, oameni buni, și că vă are de tare proști. Dacă n-ați crezut și l-ați vrut, gustați din el, dar fiți atenți să nu vă înecați. Nebunia abia a început, pofta mare!

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 14:14

Construcția conductei de gaze naturale Ungheni-Chișinău, care va demara săptămâna viitoare, este, în opinia premierului Pavel Filip, un pas important spre asigurarea securității energetice a Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 11:06

Cel mai mare parc de distracții din țară, ”OrheiLand”, se pregătește pentru deschiderea de 1 iunie, atunci când împlinește un an de la inaugurare. Ca de obicei, administrația Centrului vine cu surprize și atracții inedite pentru vizitatori.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 11:04

 Alegerile parlamentare anticipate pot avea loc în baza aceluiași sistem electoral ca scrutinul ordinar, adică în baza sistemului mixt aplicat la 24 februarie curent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 08:52

Peste un sfert din ţigările electronice sunt contaminate cu bacterii care provoacă astm, inflamaţii şi reducerea capacităţii pulmonare, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard, din SUA, citat de The Telegraph.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 08:37

UE: Decretul lui Putin este un atentat la suveranitatea Ucrainei

Decizia Rusiei de a înlesni acordarea cetăţeniei ruse pentru locuitorii regiunilor separatiste din Ucraina constituie un alt atac al Moscovei asupra suveranităţii ucrainene, a declarat joi un purtător de cuvânt al diplomaţiei europene, cerându-i Rusiei să înceteze...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 08:34

Vinerea Mare. Tradiţii şi superstiţii în Vinerea Paştilor sau Vinerea Seacă din Săptămâna Mare

Vinerea Mare este o zi de mare doliu a întregii creştinătăţi. În această zi a fost răstignit şi a murit Mântuitorul Iisus Hristos. În Vinerea Paştilor sau Vinerea Seacă din Săptămâna Mare nu se lucrează, iar cei care mor ajung în iad, pentru că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 08:31

Tragedie în Vinerea Patimilor, transmisă Live pe Facebook. Un şofer a ars de viu, după ce s-a izbit cu Opelul de copac

Tragedie în Vinerea Patimilor, în localitatea Truşeşti, judeţul Botoşani. Un şofer a murit ars de viu, după ce maşina în care se afla a luat foc după ce s-a izbit violent de un copac aflat pe marginea drumului. Un alt şofer a transmis accidentul live pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 26 Aprilie 2019, ora: 08:29 de Dorin Dusciac

Grigore Chiper: „Literatura română încă nu este un obiectiv al cititorului occidental”

Grigore Chiper: „Literatura română încă nu este un obiectiv al cititorului occidental” Din editia print

Grigore Chiper s-a născut la 16 aprilie 1959, în s. Copanca, r-nul Căușeni. Este absolvent al Facultății de Filologie a USM (1981). A activat ca profesor la Universitatea din Tiraspol (cu sediul la Chișinău). Este redactor asociat la revista „Contrafort” din Chișinău. A...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 Aprilie 2019, ora: 08:22

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 APRILIE 2019. BALANȚELE ÎȘI POT EXTINDE FAMILIA

Horoscopul zilei de 26 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 26 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 26...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 07:19 de Mihaela Culcinschi

Egalitatea de gen în R. Moldova, cum se respectă și cât e de necesară?

Egalitatea de gen în R. Moldova, cum se respectă și cât e de necesară? Din editia print

După 13 ani de la adoptarea Legii cu privire la asigurarea egalităţii de şanse Între femei şi bărbaţi, rata violenței domestice se menține la un nivel destul de înalt

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 06:47 de Ana Marchitan

FOTO /// Un arhitect propune construcția Coloanei Infinitului la Chișinău

FOTO /// Un arhitect propune construcția Coloanei Infinitului la Chișinău Din editia print

Arhitectul Alexei Gărgăun a schițat proiectul unui monument care, în opinia sa, ar putea revoluționa arhitectura din țara noastră. Este vorba de un centru de business, sub forma renumitei sculpturi Coloana Infinitului de Constantin Brâncuși, care s-ar încadra perfect...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 18:30

Autoritatea Aeronautică Civilă vine cu detalii despre AVIONUL, care a aterizat ILEGAL pe Aeroportul din Chişinău

Autoritatea Aeronautică Civilă anunţă că furnizorul de servicii de navigație aeriană Î.S. MoldATSA a raportat despre intrarea în spațiul aerian al Republicii Moldova a unei aeronave străine Boeing 737-800 fără autorizația de zbor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 18:29

Rami Malek va juca rolul personajului negativ din noul film „James Bond”

Alături de Daniel Craig, actorul Rami Malek, premiat recent cu Oscar pentru rolul din „Bohemian Rhapsody”, va face parte din distribuţia noului film al francizei „James Bond”, au anunţat, joi, din Jamaica, producătorii Barbara Broccoli şi Michael G. Wilson, alături...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 16:30

FMI avertizează politicienii din opoziție să nu atenteze la independența BNM

Fondul Monetar Internațional recomandă politicienilor de la Chișinău să evite orice inițiative care ar atenta la independența și funcționalitatea Băncii Naționale a Moldovei. «FMI va monitoriza îndeaproape evoluțiile din acest domeniu», se spune într-un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:44

Fără limba rusă în instituții! Limba ucraineană este unica limbă de stat din Ucraina

Rada Supremă a Ucrainei a votat astăzi un proiect de lege care prevede că limba ucraineană este unica limbă de stat și de utilizare la nivel oficial în țară. Astfel, președintele țării, deputații, judecătorii, procurorii, funcționarii Băncii Naționale, persoanele care dețin...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:37

Partidul estonian cu cele mai multe mandate în parlament a rămas în opoziție din cauza aroganței liderului său, ar putea fi un precedent pentru Moldova

În Estonia, partidul care a luat cele mai multe voturi la ultimele alegerile parlamentare, a rămas în opoziție, din cauza aroganței liderului acestuia, Kaja Kallas.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:34

Die Zeit despre relativa normalitate a rezultatului scrutinului din Ucraina

Alegerea actorului de comedie Volodimir Zelenski în funcţia de preşedinte al Ucrainei la sfârşitul săptămânii trecute ar putea fi mai puţin neobişnuită decât ar fi tentaţi să creadă oamenii, scrie joi săptămânalul german Die Zeit, transmite dpa.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:33

Ucraina a cerut convocarea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU din cauza ultimei decizii a lui Putin

Autoritățile ucrainene au cerut președintelui Consiliului de Securitate al ONU să convoace o întrunire de urgență în legătură cu decizia lui Vladimir Putin, presedintele Rusiei, de simplificare a eliberării de cetățenii ruse locuitorilor din zonele controlate de forțele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:22

Partidul ȘOR a început lucrările de iluminare stradală în al treilea sat din circumscripțiile în care a învins la alegeri

Partidul ȘOR a început lucrările de iluminare stradală în al treilea sat din circumscripțiile în care a învins la alegeri

La doar două săptămâni de la anunțarea noului program infrastructural de anvergură, care prevede iluminarea a 104 localități din Republica Moldova, Partidul Șor a început lucrările în al treilea sat deja – Furceni, raionul Orhei. Astfel, peste aproximativ o lună,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:41

(video) Dumitru Alaiba, deputat PAS: Vom organiza atâtea alegeri anticipate, câte vor fi nevoie pentru a lua majoritatea

Deputații din fostul bloc electoral ACUM se pare că sunt cu gândul numai la alegeri, chiar dacă organizarea acestora costă bugetul de stat sute de milioane de lei. Cel puțin asta reiese din declarațiile făcute de Dumitru Alaiba, deputat din fracțiunea PAS. Alaiba a declarat că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:40

România este cel mai fidel susținător al integrării europene a Republicii Moldova

Stadiul actual al cooperării Republica Moldova-UE, importanța aprofundării Parteneriatului Strategic cu țara vecină dar și sprijinul României acordat autorităților Republicii Moldova în continuarea procesului de reformă în spirit european a fost discutat de secretarii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:39

Proprietarul unei rețele de farmacii apreciază modificările în legislația fiscală, operate în vara anului trecut

Implementarea micii reforme fiscale de către actuala guvernare are un efect pozitiv asupra economiei naționale. Este opinia lui Iurie Bezer, directorul companiei farmaceutice Becor și al rețelei de farmacii Elody, exprimată într-un interviu pentru pavelzingan.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:38

Analiză: Prin îmbunătățirea programului Prima Casă, Executivul impulsionează creditul imobiliar din țara noastră

Către finele anului 2019, împrumuturile imobiliare ar putea să se plaseze pe locul doi în structura creditului bancar, depășindu-le pe cele pentru consum și industrie. Este concluzia la care au ajuns autorii unei analize publicată pe pagina de Facebook Poșta de Știri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:35

Fapte Bune - un nou proiect inițiat de Partidul ȘOR

Fapte Bune - un nou proiect inițiat de Partidul ȘOR

În ajunul sărbătorilor pascale, Partidul Politic ”ȘOR” a mai inițiat un program menit să schimbe viața oamenilor în bine. Este vorba de proiectul ”Fapte Bune”, care, la prima etapă, este implementat în localitățile în care cetățenii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 10:08

Penibil! Deputatul PAS Alaiba vorbește despre lupta cu corupția, dar diminuează de minim 3 ori valoarea casei sale

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba ar fi ocupat abuziv un teren de doi ari ari din proprietatea Primăriei Chișinău, iar valoarea cadastrală a bunurilor deținute de acesta este de peste 82 mii euro. Cu toate acestea, scrie bloggerul Corneliu Grandrabur, într-un articol publicat azi, Alaiba a...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)