Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente

Opinii & Editoriale 25 Noiembrie 2016, ora 06:04    Din editia print

Marime Font

Legea nu-i permite lui Dodon să respingă procurorul general ales de Plahotniuc

Președintele ales al R. Moldova Igor Dodon a mințit și atunci când a promis că va numi un procuror general independent de guvernarea actuală. Noua Lege a Procuraturii nu-i dă nicio posibilitate în acest sens.

 
 
 

Prin urmare, după ce-l va desemna în fruntea Procuraturii pe alesul lui Vlad Plahotniuc, Dodon va fi nevoit iarăși să se ascundă de jurnaliștii incomozi, să-i blocheze pe Facebook și să le închidă telefoanele, după cum obișnuiește să facă întotdeauna, când este prins cu mâța în sac.

După ce, în campania electorală, Dodon promitea că va numi un procuror general independent, tocmai alaltăieri, adică miercuri, pe 23 noiembrie, fracţiunea parlamentară a PSRM a discutat despre iniţiativa de transfer a competenţei de numire a șefului Procuraturii de către președintele țării. „Procurorul general numit de președintele RM ar trebui să fie un om profesionist, onest, incoruptibil, curajos și independent de sistemul oligarhic și de tranzacțiile interpartinice”, se arată într-o postare a lui Dodon pe o rețea de socializare.Cu toate acestea, indiferent de dorința lui Igor Dodon, următorul procuror general va fi unul dintre următorii: actualul interimar Eduard Harunjen, unul dintre adjuncții acestuia Iurie Garaba și Igor Serbinov, șeful Procuraturii Anticorupție Viorel Morari, procurorul municipiului Chișinău Igor Popa sau Ruslan Cașu de la Procuratura Ciocana. Toți șase știu prea bine cine trage sforile în instituția pe care vor să o conducă, toți au lucrat timp îndelungat în sistemul dirijat de Plahotniuc și niciunul nu-i va ieși acestuia din cuvânt, chiar dacă Dodon și-ar smulge părul din cap. În realitate, rolul nou-alesului în acest joc este de simplu pion. Sau de păpușă cu obrazul gros, ca să sune mai frumos și el să nu mă acuze iarăși că-i torn zoi în cap. Explic mai jos de ce.

Ca să câștige Dodon, Constituția nu trebuie încă modificată

Conform noii Legi a Procuraturii, care este în vigoare la 1 august 2016 și pe care Dodon, în calitate de prezidențiabil, era obligat să o citească, președintele R. Moldova va putea desemna noul procuror general doar după modificarea art. 125 din Constituție. În prezent, legislația stipulează că procurorul general este numit în funcție de Parlament, la propunerea spicherului.

Astfel, va fi nevoie de o majoritate constituțională în Parlament care, în acest caz, va fi constituită cel mai degrabă de către deputații din alianța de guvernare și socialiști. Când anume va fi pusă la vot această chestiune nu se știe. Depinde de liderul din umbră al PD și al întregii țări. Dacă respectivul va dori să-l scoată pe nou-alesul cu obrazul curat, acest vot sau ceremonia de depunere a jurământului de către Dodon vor fi tergiversate în mod intenționat timp de câteva luni. Atunci problema va fi rezolvată simplu. Procuratura se va ține de cuvânt și va propune candidatul în prima decadă a lunii decembrie, când Constituția nu va fi modificată, și spicherul Andrian Candu va înainta legislatorilor candidatura, care va fi acceptată cu majoritate simplă de voturi. În acest caz, Dodon va striga un pic „Jos Plahotniuc!” și va născoci o poveste pentru bieții săi alegători despre cum el și-a dorit cu tot dinadinsul să facă dreptate, însă regimul oligarhic și criminal i-a creat impedimente.

Președintele poate da aviz negativ într-un singur caz…

Dacă, din contră, coaliția de guvernare sau, mai clar vorbind, omul din PD, l-a susținut pe Dodon (neoficial, după cum se cunoaște) în campania electorală cu scopul de a-și șterge apoi tălpile de el înainte de parlamentarele din 2018, atunci Constituția va fi modificată în doi timpi și trei mișcări, la una din ședințele următoare ale legislativului. Chiar și în redacție nouă, Legea Fundamentală nu-i va da mână liberă lui Dodon pentru a numi un procuror general după bunul său plac. Mai bine zis, noua Lege a Procuraturii îi asigură celui care conduce pe bună dreptate RM și nicidecum președintelui țării să-și aleagă după bunul său plac viitorul procuror general.

Legea ne arată că, de fapt, candidatul va fi ales din lista celor șase de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), din care se știe că fac parte persoane devotate actualului regim și care ascultă de același om. Ulterior, Dodon va avea dreptul să respingă decizia CSP, dar numai în cazul în care vor fi depistate „probe incontestabile de incompatibilitate a candidatului cu funcția respectivă, de încălcare de către candidat a legislației sau de încălcare a procedurilor legale de selecție a acestuia”.

…și este privat de libertatea de a alege

Am putea admite că în viața lui Dodon au avut loc minuni, care l-au metamorfozat brusc din mincinosul de altădată într-un om cu frică de Dumnezeu. Și că, amărât de soarta țării, el va realiza o serioasă anchetă și va descoperi încălcări grave, comise de către candidatul propus. Bine, dar nici acest lucru nu-l va ajuta cu nimic, dacă CSP va propune a doua oară aceeași persoană. Conform legii, la propunerea repetată a aceluiași candidat, indiferent de păcatele acestuia, președintele RM este obligat să emită ordinul de numire în funcția de procuror general. Prin urmare, CSP ar putea să înainteze mai mulți candidați doar dacă va avea chef să se joace de-a mijatca cu Dodon, pentru a-i da socialistului mai multă importanță. Odată plictisit de acest joc, Consiliul va propune de două ori același om și din toate promisiunile lui Dodon se va alege praf și pulbere. În consecință, dacă Vlad Plahotniuc dirijează toate instituțiile din RM, îndeosebi cele de drept, el nu are nicio îndoială că în fruntea Procuraturii va veni omul său.

Firește, nu putem exclude nici posibilitatea ca, la un moment dat, Dodon va încerca să beneficieze de mai multă putere decât i se permite. Atunci procurorii ar putea scoate de la naftalină câteva dosare pregătite pentru zile negre în privința lui. Nu i-ar costa nimic nici să deschidă alte cauze penale pe faptul privatizărilor ilicite sau a importului ilegal de carne de pe când nou-alesul a fost ministru al Economiei. Nici pentru Fisc n-ar fi o problemă, dacă i s-ar cere, să verifice veniturile lui Dodon și ale săracilor care donează sute de mii partidului său. Astfel, de va deranja împăratul, păpușa Igor s-ar putea trezi fără imunitate și pe urmele lui Vlad Filat. Pentru retragerea imunității președintelui sunt necesare voturile a 2/3 din deputați, iar dacă e vorba de Dodon e puțin probabil că deputații PLDM sau grupul Leancă vor sta cu mâinile în buzunare.

Căutările postelectorale ale nou-alesului

La rândul său, nou-alesul n-ar trebui să plângă ca o fată mare că i se toarnă zoi în cap, fiindcă el însuși s-a murdărit cu vârf și îndesat înainte de alegeri. Dodon este pur și simplu neputincios în fața lui Plahotniuc. După ce, în campania electorală, el a turnat liniștit și fără rușine verzi și uscate, după cum îi stă în sânge, acum va fi pus în situația de a găsi scuze pentru toate minciunile și inacțiunile sale.
Nu în zadar televiziunile lui Plahotniuc l-au purtat pe brațe, ca pe o mireasă. Și nu în zadar v-am spus de sute de ori, demonstrându-vă prin dovezi concludente, că el vă minte, oameni buni, și că vă are de tare proști. Dacă n-ați crezut și l-ați vrut, gustați din el, dar fiți atenți să nu vă înecați. Nebunia abia a început, pofta mare!

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md