Actualitate

Legea privind reforma sistemului de pensii va fi publicată mâine în Monitorul Oficial

Documentul stabilește o nouă formulă de calcul al pensiilor, care va asigura interdependența dintre contribuțiile la asigurările sociale și mărimea pensiei. De asemenea, legea prevede egalarea vîrstei de pensionare și a stagiului de cotizare a femeilor cu cel al bărbaţilor. Astfel, femeile și bărbații vor ieși la pensie la vîrsta de 63 de ani, iar stagiul de cotizare va fi egalat și va constitui 34 de ani.

O altă prevedere a legii este includerea în stagiul de cotizare a perioadei necontributive pentru părintele care a îngrijit un copil cu dizabilitate severă sub vîrsta de 18 ani, persoană care a fost rezident(ă) în învățămîntul postuniversitar obligatoriu și persoanele care au activat în funcţia de judecător și procuror de pînă la 31 decembrie 2005. La fel, pentru calcularea și stabilirea pensiilor de dizabilitate se va aplica valorizarea venitului asigurat în formula de calcul și modificarea stagiului de cotizare, după cum urmează: 23 de ani – 2 ani, 23-29 ani – 4 ani, 29-33 de ani – 7 ani, 33-37 de ani – 10 ani, 37-41 de ani – 13 ani, peste 41 ani – 15 ani.

Totodată, actul prevede și o nouă modalitate de stabilire a pensiei minime în raport cu venitul lunar minim garantat. Conform noii formule, pensia minimă pentru lucrătorii din agricultură va fi egalată cu cea a cetățenilor angajați în economia națională. În prezent, mărimea minimă a pensiei pentru lucrătorii din agricultură constituie 844,71 lei, iar pentru lucrătorii din economia națională 948,84 lei.

Noua lege mai prevede și reexaminarea pensiilor, astfel pensionarii, care activează sau au activat în cîmpul muncii după realizarea dreptului la pensie pentru limită de vîrstă vor putea solicita reexaminarea pensiei nu mai des decît o dată la doi ani, cu condiția că pensia calculată este mai mare ca pensia aflată în plată.

Legea privind reforma sistemului de pensii va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017. 

sursa: moldpres.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *