Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 18:30
Abonamente
 
 
 

Actualitate 19 Iulie 2018, ora 11:46

Legea statului-naţiune al poporului evreu, adoptată în Israel. Opoziția anunță ”moartea democraţiei”

Marime Font

Parlamentul Israelului a aprobat o controversată lege prin care statul este definit ca un stat exclusiv evreiesc, relatează BBC News online.

Legea „statului național evreiesc” elimină posibilitatea ca araba să fie limbă oficială și spune că avansarea coloniilor evreiești reprezintă un interes național. De asemenea, legea prevede că Ierusalimul este capitala „integrală și nedivizată” a Israelului.

Deputații israelieni de origine arabă au condamnat această lege, dar premierul Benjamin Netanyahu a avut cuvinte de apreciere, spunând că reprezintă un „moment definitoriu”.Proiectul de lege, sprijinit de guvernul de dreapta al țării, stipulează că „Israelul este tărâmul istoric al poporului evreiesc, care are dreptul exclusiv la autodeterminare națională pe acest teritoriu”.

Legea a trecut după o ședință furtunoasă în Knesset, care a durat peste opt ore. 62 de parlamentari au votat în favoarea textului și 55 împotrivă.

Totuși, s-a renunțat la unele prevederi, după ce au existat obiecții din partea Președinției Israelului și a procurorului general. Printre aceste prevederi la care s-a renunțat una ar fi legiferat crearea unor comunități exclusiv evreiești.

Arabii israelieni reprezintă cam 20 la sută din populația de nouă milioane de locuitori ai țării.

Ei au, potrivit legii, drepturi egale, dar se plâng de mult că sunt tratați ca cetățeni de mâna a doua și spun că sunt discriminați și nu au acces egal la educație, sănătate și locuințe.

Parlamentarul israelian de origine arabă Ahmed Tibi a spus că legea votată reprezintă „moartea democrației”. La rândul său, ONG-ul Adalah, care militează pentru drepturile arabilor, a declarat că legea reprezintă o încercare de a promova „superioritatea etnică prin politici rasiste”.

Săptămâna trecută, premierul Netanyahu luase apărarea legii promițând că vor fi asigurate în continuare drepturile civile în democrația israeliană, dar și drepturile majorității, pentru că „majoritatea decide”.

Sursa: digi24.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md