Actualitate

Legea Suprema are nevoie de o revizuire

„Vorbim mult si demult, dar carul nu se misca din loc in privinta accesului liber a persoanei la Curtea Constitutionala (CC). Sa nu uitam niciodata ca Legea Suprema consfinteste principiul prioritatii dreptului uman”.
Declaratia apartine primului presedinte al R. Moldova, Mircea Snegur, si a fost facuta publica ieri, la Chisinau, in cadrul sedintei festive consacrate aniversarii a 15-a a adoptarii Constitutiei RM.

Sarbatoarea oficiala a avut loc cu o saptamana mai devreme, deoarece pe 29 iulie (ziua adoptarii Constitutiei) vor avea loc alegerile parlamentare anticipate. Aproape toti cei prezenti la eveniment au subliniat importanta Legii Supreme a statului, precizand ca aceasta nu trebuie sa fie doar un simplu text, dar trebuie sa fie cunoscuta si respectata de catre fiecare persoana, indiferent daca e un simplu muncitor sau e parlamentar. Din pacate, in ultimii ani toate drumurile au dus la Strasbourg anume din cauza neincrederii oamenilor in puterea justitiei. „Omul simplu, vazand ca multi isi fac dreptate doar la CEDO, a ajuns sa aiba mari indoieli in puterea legii. Atunci cand nu-i oferim persoanei drepturile si libertatile proclamate in Constitutie, se creeaza conditii pentru tulburari sociale, pentru conflicte intre societate si stat”, a mentionat Mircea Snegur, presedintele Comisiei pentru elaborarea Constitutiei.

La randul sau, cel de-al doilea presedinte al tarii, Petru Lucinschi, a facut o paralela intre Constitutia RM si cea sovietica, amintind ca cea sovietica, desi era democratica, se aplica asa cum dicta regimul. „Noi ramanem cu totul in urma. Se indeplinesc cerintele sefului, nu ale legii”, a concluzionat Petru Lucinschi. Pe de alta parte, actualul presedinte in exercitiu,Vladimir Voronin, crede ca „in tara noastra democratia constitutionala si-a demonstrat viabilitatea”, dar a recunoscut ca mai exista domenii constitutionale incomplete sau ca unele nu mai corespund situatiei actuale. La sedinta festiva au mai luat cuvantul Aivars Endzins, membru al Comisiei de la Venetia, Ioan Vida, presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei, Nikolai Bondari, judecator al Curtii Constitutionale a Rusiei. Anterior, TIMPUL a publicat mai multe opinii ale specialistilor in dreptul constitutional care au afirmat ca actuala guvernare incalca flagrant Constitutia RM, in special prin uzurparea puterii in stat.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *