Poveștile despre pirați includ mereu și locuri secrete, ascunse de ochi indiscreți, în care „X” marchează locul în care acești oameni ai mărilor și-ar fi ascuns comorile. Există însă foarte puține surse de încredere care să ateste că pirații își îngropau într-adevăr prada.
Un exemplu timpuriu în acest sens este piratul englez Francis Drake: după un raid din 1573 împotriva spaniolilor pe coasta Panama, el și oamenii săi au îngropat cele câteva tone de aur și argint furate, însă doar pentru scurtă vreme, căci le-au recuperat imediat. Un alt pirat cunoscut, William Kidd, a îngropat în 1699, în apropiere de New York, o comoară în aur și bijuteri ce ar valora astăzi câteva milioane de dolari. La scurt timp după, a fost arestat la Boston, iar autoritățile au descoperit și confiscat comoara îngropată. Kidd, între timp, a fost dus la Londra, judecat și condamnat la moarte prin spânzurare.
Ca multe alte mituri piraterești, conceptul comorii îngropate a fost popularizat de scriitorul Robert Louis Stevenson în romanul „Comoara din Insulă”. Însă potrivit istoricului David Cordingly, pirații de demult erau rareori atât de chibzuiți încât să-și îngroape prăzile. În loc să sape o gaură în pământ și să-și ascundă comorile, ei preferau să le cheltuiască rapid pe femei, rom și jocuri de noroc.
Deși au existat foarte puține astfel de comori piraterești cu adevărat valoroase, există numeroase legende despre bogății ascunse pe insule pustii. Una dintre cele mai cunoscute povești privește așa-zisa „Comoară din Lima”, o captură de aur, argint și bijuterii spaniole furate, se spune, de căpitanul britanic William Thompson în 1820 și îngropate pe o insulă din Costa Rica. Comoara, dacă ar exista, ar valora astăzi în jur de 200 milioane de dolari. Ea nu a fost însă găsită nicidoată, deși mulți au căutat-o.
sursa: historia.ro
|
Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...
( ) Citeşte tot articolulAceasta a plecată de acasă în data de 23 februarie, în jurul orei 08:30, iar de atunci este de negăsit.
( ) Citeşte tot articolulO oaie rătăcită numită Baarack, care a fost salvată dintr-o pădure din Australia, cântărea atât de mult din cauza lânii încât animalul abia mai putea vedea, potrivit news.ro.
( ) Citeşte tot articolulGuvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care România acordă un ajutor de 20.000 de doze de vaccin anti-Covid Republicii Moldova. Aceasta este prima tranșă din totalul de 200.000 de doze care vor fi trimise statului vecin, a anunţat, miercuri, prim-ministrul Florin Cîţu.
( ) Citeşte tot articolulNoi imagini video care susțin că prezintă practici de tortură a deținuților ruși, dintre care unul ar fi murit la scurt timp după filmare, au fost publicate, scrie The Moscow Times, citând Novaya Gazeta. Imaginile provin de la o închisoare unde mai fuseseră...
( ) Citeşte tot articolulPăstrează zaţul de cafea. Din ibric, expresor sau filtru, zaţul are întrebuinţări care mai de care mai interesante şi neaşteptate.
( ) Citeşte tot articolulDe-a lungul timpului, alimentele procesate au căpătat o reputație proastă, fiind considerate sabotori ai dietei, responsabile de apariția de obezității, a hipertensiunii sau a diabetului zaharat de tip 2. Dar, alimentele procesate nu sunt reprezentate doar de pizza congelată, de chipsuri...
( ) Citeşte tot articolulCel mai des suferă de boli copiii care au părinţi aflaţi în dificultate, arată datele studiului naţional privind situaţia copiilor aflaţi în dificultate şi a copiilor ai căror părinţi sînt plecaţi peste hotare.
( ) Citeşte tot articolulOul este considerat produsul vedetă din fiecare bucătărie, mai ales datorită proprietățiilor sale, dar și pentru faptul că se poate găti în diverse modalități. Este o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale esențiale, astfel că este un aliment miraculos, ce...
( ) Citeşte tot articolulPârjoala este un fel de mâncare românesc, preparat mai ales în Moldova, din carne tocată, în general de porc sau în amestec cu oaie, vită sau pasăre, amestecată cu ouă, produse de panificație sau morărit (pâine uscată, pesmet sau făină...
( ) Citeşte tot articolul