Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 11:04
Abonamente

Bună Dimineața 31 Iulie 2012, ora 05:59    Din editia print

Marime Font

Legi făcute de... şi pentru moldoveni

Nu ştiu cum se simt ceilalţi concetăţeni în ţara lor, dar eu mă sufoc.

Îmi vine să ţip că în Moldova totul e pe dos, că urăsc bucata asta de pământ, că mă dezgustă aproape fiecare ieşire în stradă. Dar mă liniştesc şi înţeleg că săraca Moldovă nu e vinovată că are aşa conducere. Or, succesele unui stat pot fi, negreşit, comparate cu competenţele celor care îl conduc. Cum se întâmplă că în Moldova dai întruna peste îngâmfaţi care îţi spun „ia vas ne ponimaiu”, zău că nu înţeleg. Chiar recent şoferul unui taxi mi-a replicat să nu înţelege ce-i spun. Am repetat în română, la care mi s-a răspuns din nou în limba „marii culturi” că, dacă nu-mi place, ar fi mai potrivit s-o iau frumuşel pe jos.

La noi pe lângă multe alte legi învechite, prosteşti şi inutile, mai există una - cea care prevede că trebuie să vorbeşti în limba clientului tău. Da, e total nepotrivită legea asta în ţara noastră, pentru că i se conformează numai vorbitorii de limba română, pe când la ruşi „prevederea legală” nu trage. Îmi ascult zilnic prietenii care muncesc în sfera de deservire şi sunt nevoiţi să le răspundă ruşilor în limba lor, căci în caz contrar au de furcă cu şeful, ascult şoferul de taxi, o fandosită machiată în exces la magazin, pe Şelin, pe Mişin şi mi se face silă, nu de RM, de conducerea ei...  

Un articol de: Irina Papuc Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora: 23:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 26 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Râmătorii de sensuri

Totul e înspăimântător de simplu: când ne naștem, fiecăruia, Dumnezeu îi dă câte un Boț de lut, căruia noi îi zicem DESTIN, îi pune în față un CRONOMETRU, dă startul și în perioada de timp rezervată noi trebuie să reușim să modelăm ceva din el.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md