Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 08:26
Abonamente

Culinar.md 14 Februarie 2017, ora 06:20    Din editia print

Leguma ideală în timpul iernii

Marime Font

În trecut, varza murată reprezenta sursa de vitamine și minerale necesare în lunile sezonului rece, deoarece conține vitaminele B, C și K, dar și potasiu, calciu, fier și o cantitate considerabilă de fibre vegetale.

 Varza murată era apreciată atât de locuitorii Greciei Antice, cât și de romani pentru aroma inconfundabilă. În Germania, în Evul Mediu, pregătirea verzei murate era o îndeletnicire tipică mănăstirilor. Pregătirea industrială de azi, deși modernă, păstrează caracteristicile produsului tradițional.
Legumă sănătoasă și cu o valoare calorică redusă

• Bacteriile lactice împiedică dezvoltarea proceselor de descompunere în varza murată, având un efect benefic asupra sănătății organismului uman. Acestea au un efect probiotic, asemănător iaurtului, stabilizând flora intestinală, protejează bacteriile intestinale folositoare și le combate pe cele periculoase. Substanțele care provoacă balonarea scad odată cu fermentarea, astfel că odată cu înaintarea în timp varza murată este din ce în ce mai ușor de digerat.
• Fibrele vegetale au un efect foarte benefic la nivelul intestinului. Pe de-o parte creează senzația de sațietate și ajută la reglarea mișcărilor peristaltice și astfel are loc întreaga digestie. 200 g de varză murată conțin 5 g de substanțe vegetale sățioase și asigură până la 40% din necesarul zilnic de vitamina C.
• Varza murată reprezintă o sursă importantă de vitamina C, astfel că în trecut, în perioada marilor navigatori, varza murată era folosită ca remediu împotriva scorbutului. Vitamina C întărește sistemul imunitar și are un important efect antioxidant prin combaterea nitrozaminelor. Varza murată reprezintă o importantă sursă de vitamina B12, fapt de reținut în special de persoanele care urmează o dietă vegană. Vitamina B12 - prezentă de regulă în alimentele de origine animală - se formează în timpul depozitării și a fermentării verzei.
• În plus, fermentația lactică stimulează absorbția fierului. Disponibilitatea fierului este de regulă mai mare în alimentele de origine animală comparativ cu cele vegetale, însă cantitatea de fier din varza murată este comparabilă cu cea din carne.
• Deși substanțele vegetale secundare nu corespund nici unei valori nutritive directe, acestea sunt benefice pentru starea de sănătate a organismului. Uleiul de muștar și glucozinolații au un efect antibacterian și inactivează enzimele nedorite din intestin. Testele efectuate pe animale au demonstrat o acțiune anticancerigenă.Legumă apreciată în timpul iernii
Varza murată – foarte săracă în calorii cu numai 17 kcal / 100 g este apreciată ca garnitură alături de produsele din carne și cartofi, dar și sub formă de salată.
Pentru combaterea balonării pe care varza murată o poate produce, amintim un vechi remediu naturist: adăugați câteva semințe de chimen.

Timpul.md


blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md