Finanţe

Legume şi fructe mai ieftine pe piaţă

Ieftinirile se vor datora apariţiei pe piaţă a cantităţilor considerabile de produse autohtone. Nu însă acelaşi lucru ar trebui să ne aşteptăm şi de la produsele de origine animală. Potrivit experţilor, în cel mai bun caz, preţurile la carne vor rămâne la nivelul lunii precedente.

„Luna mai a debutat cu ieftiniri la majoritatea legumelor proaspete datorită apariţiei pe piaţă a produselor autohtone precum castraveţii, dovleceii şi roşiile. Această tendinţă se va menţine până la sfârşitul lunii. Anul curent, roşiile au înregistrat un preţ foarte mare din cauza ofertei prea mici existente în Turcia, de unde sunt importate. Acum, au început să apară cele crescute de producătorii autohtoni şi preţul va reveni la normal”, consideră Radu Fală, expert „Agroinform”. De asemenea, în perioada imediat următoare ar trebui să ne aşteptăm la o majorare de preţ la cartofi. „În anul curent, am avut o supraofertă de cartofi datorită recoltei foarte bune din 2011. Aceasta a dus la scăderea considerabilă a preţului la cartofi faţă de anul trecut. Acum însă, lumea caută cartofi din recolta nouă şi se aşteaptă o majorare a preţurilor”, a remarcat Radu Fală.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în aprilie a scăzut preţul cu circa 7% la ouăle dietetice, sfecla roşie s-a ieftinit cu 6%, iar cartofii – cu 3,8% faţă de luna martie. Totodată, luna trecută s-au scumpit roşiile proaspete de seră şi usturoi – cu peste patru la sută, iar la carne şi la produsele din carne preţurile s-au majorat cu 1,5%.

Raportul bilunar al Agenţiei Naţionale de Dezvoltare Rurală arată că la începutul lunii curente un kilogram de tomate importate costa 20-35 kg, iar un kg de ardei dulce varia între 20 şi 28 lei. Pentru o legătură de mărar, ţelină sau pătrunjel cumpărătorii au scos din buzunar câte trei lei, iar ciupercile au putut fi cumpărate cu 15-35 lei/kg. Totodată, în perioada 21 aprilie – 5 mai, un kilogram de carne de vită a costat 65-85 lei, iar cea de porc – 50-70 lei/kg. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *